malam pertama dirumah baru

owh, lupa cakap, hari kitorg pindah tu niadel aku hantar ke taska. petang dah settle semua baru aku amik. kebetulan parents aku turun KL ada 2 pupu aku kawen. kitorg mmg tak pegi lah, so alang ayah aku ada bole buat baca yasin doa selamat sama2 since kitorg semua dah mula nak duduk disitu. mmg sesuai la timing nya.

tapi kitorg lah, yang kena clear kan rumah supaya tak le huru hara rumah kitorg nanti. bilik bawah, kitorg pasang katil siap2 senang opah nak tido nanti. oh opah aku a.k.a moyang niadel ikut sekali sebab wedding tu, cucu abang opah aku.

by the time mak ayah sampai, kira tingkat bawah dah clear lah. naik tingkat atas mmg semua bilik penuh kotak lagi lah. at least main area kitorg dah clear. bahagian dapur lak, adik aku dgn mak aku tolong clearkan. aku rasa mcm tak cukup oksigen dah. pegi bawak2 mandi and baring jap.

sebab kitchen cabinet punya table top tak pasang lagi, tak leh la nak rasmi KC aku tu. maka masak la mak dgn adik aku kat luar untuk makan malam. kitorg maghrib berjemaah, baca doa selamat, baca yasin, semayang isyak berjemaah. then makan. 

nak jadi cite, tgh nak masak tu, bole pulak la gas habis. patut lah masa diorang angkat gas tu rasa ringan je. wan keluar lah balik pegi beli gas. macam2. tapi alhamdulillah semua yang dirancang berjalan dgn lancar. dipermudahkan urusan, disihatkan tubuh badan dan kitorg dah mula settle down. slowly clear kan barang yang masih dalam kotak. 

bila nak buat makan2 / housewarming?? bila2 nak datang, ada lah makanan. :)

solat berjemaah bersama. 

baca yasin

opah pun merasa rasmi tido umah kitorg jugak. ha, belakang sofa tu la divider yang kitorg pasang. to separate living hall and dining area.

nia nak tunggu makan ramai2 lambat sangat, so dia jalan dulu. moyang nye suka benau tgk cicitnye makan dengan berselera. kekdahnya mcm tolong angkat barang je ye nia. meja makan takde bajet lagi ye. besila la kita kat bawah ni makan ramai2

 ini lah rupa KC aku setelah melalui beberapa amendment. belum lagi rasmi guna sebab paip sinki tak pasang lagi. dah tak sabar nak masak ni. banyak menu2 dalam kepala. kahhhhhhhh...

dah kenyang, dah settle semua baru bentang toto untuk semua orang landing. tapi malam tu 1 rumah kepanasan tak bole tido. bahang sebab haritu mmg panas yang amat dengan barang besepah and orang ramai lagi kan. aircond tak pasang lagi. bukan tak pasang lagi, bajet nak pasang takde. pasang plug point je dulu. so ini lah another view of our living hall.

ni pulak view family area kat atas. dgn channel unifi. atas bawah panas. apa lagi dalam bilik. tapi sebab badan penat, lena jugak sampai ke pagi. alhamdulillah niadel pun lena tidurnya. semua ok2 aje.

pagi esok nya, heavy breakfast jugak. makan nasi. adel bab makan, mmg front seat la cam biasa. ha, korang dtg rumah aku, time makan kita sila panggung ye. harap maklum. ni la dining area.

dalam pukul 11 pagi, mak ayah aku gerak. kalau tak, mmg bole lepak lama lagi, tapi aku lak ada program seterusnya. nak mengelak tak boleh. takde aku tak jalan program tu. ok, sila muntah. 

so, terima kasih banyak2 untuk adik2 aku sebab sudi turun sama2 membanting tulang mengemas rumah kitorg. mak ayah yang tolong lead bacakan doa selamat dan buat pendinding rumah kitorg. untuk opah yang sudi bermalam kat rumah adik. tau lah orang tua ni payah nak tido rumah orang kan.

11 comments:

Gieyana said...

ahamdulillah..semuanya settle although still perlukan ms utk ko kemas2 kan..tak per..slow2 psl ko dh duduk dh..lama2 kemas la..besar umah ko..cantik..:-)

amal_fc1303 said...

Oo. Tu la ropenye cabinet dapur ko. Xsiap lagi la aritu. Ater boleh la start msak.

Princess Solehah said...

tahniah kak dah duduk rumah baru :) memang letih sangat2 bila pindah rumah ni...banyak nak kemas. Kitorg ni pun tak habis mengemas lagi walaupun dah duduk rumah 2 bulan hehe

Iela Fazielah said...

alya....dah pindah....tetiba br bc n3 ni..sedangkan tiap2 hari akak bukak blog tunggu kamu update n3 rmh baru..hehe...serius....cantik!!!!! akak berkenan kat divider tu...!!!! nak buat jugak!!! mahal x???hehe...dapur pun sama....nnt akak ajak momok gi rmh kamu ye....boleh kan??

Elyn Sani said...

alhamdulillah dh selamat pun ko pindah umah. btw nanti free2 aku terjah ek. x yah tggu kenduri la ek hahahhaha

Mama Likha said...

haha yg paling kelakar, byk menu dlm kepala !! heee opah... tetiba rindu kt nenek kita di kg :(

skrg tgh kemas sikit2 lah yer alya ?? mcmne tangga alya tu? dulu tngga yg ada lobang2 kan...? so bt baru, built up dinding sekali eh.

Nad @ MamaZakwanNayli said...

alhamdulillah...selmat dah sume...
kalu ada makan2 kang jgn lupa ek calling2, hehhe

Nana Aziz said...

cantik kitchen cabinet..blh tiru nih..heee..mst ko dh lega seme dh settle

Mama Lynd said...

Wahh lama xjenguk sini.
rasa lega dapat dok rumah sendiri.
bab kemas tu sellow2 tak per dah xder nak pindah mane dah. Tahniah dan selama tmasuk rumah baru..

Iryani Noor said...

alhamdulillah dh masuk rumah baru... love all the deco especially part kitchen kabinet tu... pastu living room nyer cabinet pun cantik, very modern..

Siti Asiah said...

Sweetnye adik pakai telekung tu...rase nk kunyah2 jerk...;)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in