Bajet jalan- jalan ke melaka

atas permintaan princess solehah, bajet ke melaka haritu adalah seperti berikut.

Toll - dari toll bangi exit toll ayer keroh - RM 13.90 x 2 = RM 27.80

Minyak - RM50 cukup untuk pergi balik dan jalan- jalan kat situ

Hotel - Bayview Hotel - RM180.00. bole buat online reservation kat website dia or phone booking. yg penting book awal ye. sebulan sebelum ke. aku aritu seminggu sebelum. actually dah booking kat mahkota hotel. tp sebab tak nak dok apartment, memandangkan kitorg be-4 je. last minute tukat hotel. hotel2 ni kat pusat bandaraya. banyak gak hotel kat ayer keroh. bole la google mana yg nak.

untuk hotel bertaraf 4bintang, mmg puas hati la. harga pun berbaloi2

entrance fee masuk zoo negara - RM7/person. kanak2 besar niadel FOC

naik tram - RM2 per adult. budak2 besar niadel FOC

dinner kat umbai, lauk ikan siakap masak 3 rasa, udang besar masak sambal,sotong goreng tepung, sayur campur - RM82

entrance fee River Cruise RM10/adult. kalau kanak2 3 tahun ke atas RM5

entrance fee menara taming sari RM10/adult. niadel FOC

Taman buaya pulak kalau tak nak main wet playground dia RM8 per adult. kalau nak masuk wet playground RM10 sahaja.

all in, total cost jalan- jalan sederhana kemelaka dgn keluarga seramai kitorg memerlukan kurang lebih RM418.80. tapi, banyak lagi attractions kat melaka ni. contoh yg terbaru ke dah lama ke aku tak pasti, bas 2 alam. bawak kita atas jalanraya juga atas air. nak naik RM38/person. next time bole try lagi. then other usual attractions. Afamosa FOC. tu belum kira nak beli souvenir lg. aku jenis kurang skit la beli souvenir, takut tak terguna. so kalau gi mana org gi mana aku hanya akan beli / kirim tshirt 'i love....' sah2 akan dipakai kan.

note : org mintak bajet, aku pegi letak gambar. hheeheh.. layankan aje la ye :p 

7 comments:

cikpia said...

nak try gak destinasi bajet ah!!! ke mana ek...............???

Princess Solehah said...

terima kasih kak :) sangat2 appreciate hehe. Bolehlah nak kira2 bajet mulai sekarang (^_*)

Ryn said...

good info!

nome said...

suka! suka! suka!

senang nak terjah mengikut senarai sebut harga yg diterjemahkan melalui blog nayville..cecewah!! cam order kat katalog pulok kekdahnya...kahhhhhhh...

papahal, good info beb! :D

Chik Na said...

bagus alya letak info budget ni.. lain kali jalan makan angin tempat lain..alya letak sekali info budget ni...


ps: suka gaun oren adel tu :-)

Mama Likha said...

bas 2 alam. ...??mcm menarik jer !

Mama Likha said...

bas 2 alam. ...??mcm menarik jer !

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in