ok, cerita zoo negara pulak

bertangguh- tangguh nak cerita. tak tau la cerita zoo ni akan kua part by part or tak ber part, or cerita tak habis sebab, masa transfer gmbr dari camera ada 231 gambar! standard la tu kan, digital, snap saja. cuci nye idak! :p

so, as we promised nia, we wanted to bring her to zoo negara. memula nia tak tau apa itu zoo, tp lepas balik dari zoo, asyik nak pegi zoo. apekehey? tak habis2 cakap 
nia tgk giraffe, elephant, nia pegi zoo kan mama? ada big turtle. macam- macam la. means, misi membawa nia ke zoo, sukses coz she could recap all the animals. 
adel lak? adel mmg teruja dgn cara dia lah. dia lagi berani dgn nia. menonong je kalau dilepaskan. macam nia, bunyi tiger dia dah mintak dukung. bab dukung ni 1 hal gak bila kitorg tak bawak stroller. hebat tak? bak kata org yg visit zoo tu gak, yg gemuk jadi kurus, yg dah kurus makin slim masuk zoo ni. gitu la kekdahnya.  

kitorg gerak seawal pagi as per plan. bangun awal pagi, siap kan apa yg patut, ngam2 sampai zoo baru bukak, dapat parking dekat, so everything was perfect. yg lagi best, elok je masuk  masa nak balik, hujan pun turun dengan lebatnya. overall, the trip was success. nak repeat? kita pegi zoo lain pulak lah... lets check out the 231 piccas. ada bran? :p

masa baru masuk, kitorg beli tiket nak naik tram, tapi staff situ cakap better pegi tgk animal show kul 11 pagi.  tgh org tak ramai bole dpt tmpt duduk. so beli je tiket dulu, lepas tgk animal show, baru naik tram.

mmg tak ramai lg time ni, sebab zoo pun baru bukak. so bebas duduk mana2...

1st star yg keluar, burung kakak tua. 

show baru je start, org dah penuh. yg mak bapak, busy tunjuk kat anak- anak binatang

singa laut yg paling besar dan yg paling tua..

settle animal show, berhampiran dia ada akuarium besar, dan ikan2 besar. rasanya dulu ada penguin, sekarang takde dah. dah kena pindah kat aquaria kot.

lepas tu baru kitorg naik tram, berenti kat tengah zoo. pergi kat tempat harimau, singa dan kawasan yg sewaktu dengannya...

stroller nia ye ni...

masuk kat tempat reptilia lak. boyo...

lepas tu ular pulak...

kat amfibia house. perlbagai jenis katak. kat sini bole sejukkan badan..

selagi bole jalan, kita suruh jalan. lenguh kaki tangan nanti. huhu..

harimau malaya dgn landing baik punya...

tgh tunggu tram datang nak bawak ke next pit stop

ni tak lain tak bukan badak berendam a.k.a hipopotumus

elok je jam kul 1 kitorg lalu kat cafe dalam zoo ni. ada 2 pilihan. kitorg choose wild cafe. food dia sedap. nia yg kehausan meneguk milo ais

then jalan lagi. badak sumbu, zebra dgn zirafah..

masuk dalam jenis2 kucing. sini bole duduk kejap jugak :p

lepas tu jalan lagi, naik ke ape center lak. naik2 je, 2 ekor ape ni tgh berasmaradana lak. mencari kutu gamaknye.

sian aku tgk org utan ni. labuh semua. hehehe...

asal ada tempat sesuai begambar, harus dimanfaatkan..

ok, tgk floor map, mana lagi tak pegi. sebenarnye dah tak larat nak pusing dah sebab...


sarjan- sarjan dah selamat tido. time ni, over lenguh lah. mujur lah, ada sekelok je lagi sampai nak ke pintu keluar dah...

jenuh kejut nia suruh tg elephant tp dia maintain tutup mata. mujur masa naik tram dah tgk. tp ni lagi dekat dpt tgk.

sebelah gajah ada zirafah. cantik zirafah kan?

sebelum keluar ada photo corner, amik gambar gak even nia dah terlentok

the entrance! 

on the way back home, hujan turun dgn lebatnya. just in time...

yeay, habis dalam 1 entry!!! :D

14 comments:

nome said...

perghhh....byk giler gambo...semuanyer menarek dan seiring dgn citer...cayaklah beb! kagum nih...dpt citer dlm satu entry...

nia dan adel nampak teruja tgk animal2 kat dlm zoo tuh...sure derang mintak repeat pegi zoo lagi...so next time, gi terjah zoo melaka pulok...not bad zoo sana...

Affieza said...

Hampir semua tempat cover ni kak..mesti lenguh giler kaki..hehe

alyyani said...

nome : gi zoo je pun beb, cam tak afdal buat part by part. kalau pegi hongkong harus la 10 hari 10 malam cite. kahhhhhhhh...

mmg sonok bawak budak2 pegi zoo. mak bapak budak je lah mengeluh penat. hahaha... tu la, next zoo, zoo melaka lak.

affieza : lenguh dik oi. tp anak punya pasal, sanggup!

mrs.spicy said...

die xboleh bawak stroller ke? hazab woh jalan panas2 sambil bedukung? *seorang ibu yang pemalas*

Iela Fazielah said...

mmg best jln2 pepagi kan.. 1 sejuk.. 2 xramai org... 3 mcm ending kamulah... dpt elak hujan..haha... rasa nak pegi jugak la nnt.. last pegi 2007

Tina Othman said...

bestnya g zoo

yantie said...

alya...nape tak habaq pi zoo..lau tak bleh jumpa. umah yanti 10mnit je nk ke zoo.. huhuuu

sonok diaorg dpat tgk binatang erk...:)

amal_fc1303 said...

aku igtkn boh 231 gmbr ker. kalah au nye entry nie. hahahaha. terbaik weyh gagah korang mendukung niadel jln kaki plak tu. terbaik22.. ada turun brp kg pas blik zoo nie??

alyyani said...

MRS SPICY : BOLEH JE BAWAK. TP JALAN TURUN NAIK TANGGA TURUN NAIK TRAM. LAGI MALAS NAK FOLD STROLLER. TAMBAH LAK STROLLER DAH NAK REBAN. KENDONG JE LA. HUHU..

K.IELA : BAWAK SYAFIQAH DGN IRFAN, DIORG DAH BESAR, SERONOK LG TU KAK.

TINA : ANAK2 YG BEST :)

YANTIE : YANTIE DOK MANA? ISH, TAK TAU LAK DOK AREA HULU KLANG TU.

INA : GILA NAK BUBUH, BERPINAR ORG NAK TGK. AKU TGK BANYAK NI PUN TAK LALU. AHHAHA... GIGIH TAK KITORG?? AKU IGT ADA LA TURUN 2-3 KG. HAHAHA...

Mama Likha said...

alya dh tukar hbag? wah! tajam jer mata erk.. handbag sling mcm ni lg senang kan nak kaut apa2 time berdukung anak2 hehehe


sonot nyer gi zoo.... tgk mcm2 animals..

yantie said...

alya...yanti dok klang gate baru.. dekat area wangsa melawati/taman melawati tu je... :) tak pe... lain kali bleh jumpa... :)

ieda said...

dah lama plan nk ke zoo negara tp xtercapai lg pun

alyyani said...

mama likha : wah, bukan tajam dah ni, mmg habis tgk ni. hehehe.. a'ah, kenan lak sling bag ni, lg sng handle :D

tu la, nnt bawak likha ye

yantie : laa dkt sgt, takpe, nnt kita roger2 kalau kita gi area sana. sebab ramai gak ofismate dok area situ :)

ieda : kalau mika dpt pegi, mesti dia seronok. nnt soh mama bawak yeah.

amal_fc1303 said...

hahaahahhaah. mana la tau kan. ko nk buh sume skali ker. leh la tunjuk pe haiwan yang ko tgk. lembu kambing kerbau xda ker?? heheheheh...

okey la tu turun 2 3 kg byk tu weyh.. igt sng ke nak turun byk tu hanya round 1 zoo sahaja.

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in