ke Aquaria, KLCC

ahad lepas berkira- kira zoo ke aquaria. wan ajak ke zoo. aku cam, malas lak nak berpanas- panas. lgpun, dekat kul 12 baru wan ajak ke zoo. apekehey pegi zoo dah tengah hari. zoo tutup pukul 5 aku tgk kat internet. then kitorg decide ke aquaria. since kitorg pun tak penah ke sini. org lain dah 8 kali pegi, kitorg baru nak pegi ni. aquaria pulak tutup pukul 8malam. so ok la, spent 3-4 jam tgk ikan sahaja. fee pulak, kalau pegi zoo, adult RM25, aquaria pulak, adult RM35 (with mykad) kurang lebih je.  

org yg paling seronok pegi aquaria ni tak lain tak bukan papa niadel! sebab dia ni suka tgk dokumentari "monster fish" kat discovery channel dgn national geographic. siap ajak masuk tunnel 2 kali tu. nia mula- mula teruja lepas tu nampak ikan besar- besar, jadi takut. semua hidupan laut ada dalam ni. mmg teruja sgt. worth it la. so gambar- gambar kat bawah ni versi takde flash sebab nak amik gambar tak leh on flash. 

1st fish that we saw. piranha! kalau ikut schedule, feeding time piranha pukul 4 petang. kitorg telepas setengah jam. niadel teruja sangat.

second section where we can touch the fish. ada hidupan laut lain jugak. ada 3 tub. wan pun pegang la. aku pegang jugak. pegang camera tolong amik gambar. 

notice the frog? sama color dgn batu. frog ke todd ni eh? tak tau lah.

as we crossed over the bridge. ada nice scenery. tumpang amik gambo. blur la pulak kan.

antara yg menarik jugak. masa turun level bawah. 

sebelum masuk tunnel. seronok tgk ikan besar- besar.

'pegang' jerung. jauh disudut hati cuak tgk jerung dekat- dekat ni. bukan sekor. tp 2 ekor.

ni pun scary gak.bidadari laut katanya. pari...

kakak yang excited!

keluar tunnel ada big akuarium lagi. aku nak tweet gamba kat sini. tp bila amik hp, tgk2 sim card rejected pulak! cis! kena remove bateri semua.

bapak mithali. tgh akuarium bancuh susu anak. hehehe...

second time masuk tunnel. besar kan turtle ni?

sotong paul menyorok dalam belanga. geli aku tgk nye.

rasa macam ikan kerumun kat kitorg je. ada ikan besar melepek kat bawah tu tgh tido kot.

 keluar tunnel ada hidupan batu karang ni. ibudamia dah tgk live ni kan? sure lagi seronok!

duduk merehatkan diri kejap. sedar tak sedar dah dekat 3 jam dalam ni.

sebelum keluar, mesti ada gift shop. singgah kejap beli souvenir sikit. lepas tu, ada education center. kat sini ada hidupan laut lagi. ni kuda laut. geli aku tgk nye.

last but not least, enjoy! yg belum pegi, bole pergi. great experience. banyak lagi hidupan laut kat sini.

15 comments:

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

dah sampai dah! bestnyaaa.. jue aritu nak gie asyik tunda jerrr.. mst niadel excited jugak kan... best2..

Anonymous said...

ikan arapaima dh xde ke kat aquaria 2?

amal_fc1303 said...

ko bile lgi nk tgk live nyer? hahahaha

amal_fc1303 said...

ko bile lgi nk tgk live nyer? hahahaha

airis naufal said...

kalo g aquaria ni mmg best bwk anak2.. diorg yg pling sronok..

nome said...

suka sgt pegi aquaria...now dah memacam dah dlm tuh...ada ular, katak...like zoo la pulok...bukan ikan semata..

aku cam wan...sejak kemaruk tgk citer monster fish, terus jatuh chenta nak tgk ikan besau2...

alya...ko dah lain la..kulit gebus mulus...make up mantop...so different tp cun melecun..thumbz up beb! :D

alyyani said...

jue : mmg diorg excited sgt. mulut bising. hehehe..

anonymous : arapaima, ada. tp tak letak kat sini.

ina : aku bila lagi nak tgk live apa? takpaham.

airis naufal : itu la itu. skang ni mmg cari aktiviti yg bole buat anak2 seronok je. :D

nome : mmg banyak lagi hidupan laut lain selain ikan me. wah ko bole gang dgn wan ni. gila monster fish! hahaa... habiskan stok makeup yg ada. ada yg dah expired kot :p

Mama Likha said...

waaaa... dh lama ajak papa likha pergi, tp tk smpi2 lagi huhu...

♥MiZz-siHa♥ said...

kite dah 2 kali ke aquaria...hehehehe..mmg mcm2 ikan leh tgk kan..

Fieza said...

fiza dah lama tertangguh nak pg. Ingat nak pegi gak la bawak syakil

@e_da said...

best la tak penah pegi lagi..........

alyyani said...

MAMA LIKHA : NANTI AJAK YE BILA SENANG2. :D

MIZZ-SIHA : 2 KALI EH? KITORG BILA 2ND TIME TAK TAU LA. DPT PEGI SEKALI NI DAH CUKUP SERONOK :)

FIEZA : NANTI BAWAK SYAKIL TGK MCM2 FISH EH!

alyyani said...

IEDA : NANTI PEGI EH :)

amal_fc1303 said...

la kata ibu damia dh tgk live. ko bile lgi?? tu la mksud nyer.

ibuayahdamia said...

alhadmdulillah..dah tgk live...memang sgt2 bersyukur...tapi tgk yg kat KLCC ni pun rasa macam dah berada bawah laut jer...cuma bernafas seperti biasa lagi..cuma tak guna oxygen tank jer....

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in