ahadnye program

hari ahad pagi lepas, pagi- pagi aku dah operasi mengemas rumah. mmg rutin setiap hujung minggu la kan. tapi kali ni, kasik mop 1 rumah. memandangkan adel suka menyusur sana sini, so kena make sure, semua permukaan lantai bersih. maka, dgn semangatnya aku membancuh ajax fabuluso. 

tapi, masa tgh nak perah mop untuk mengemop, tah macam mana, keganasan rumahtangga agaknya dgn tak sengaja aku terpatahkan pemegang mop itu. ah sudah! maka, gigih la aku mengemop secara manual dgn kain lap. aduh, habis dah tiga suku  tenaga aku. surrender nak masak untuk berbuka. 

maka, petang kitorg keluar nak beli groceries, kitorg decide untuk berbuka diluar. so keluar rumah pun petang. sebelum tu aku ke bangi. aku nak potong rambut, rambutku yang hampir mencecah paras pinggang telah kukerat sampai ke parasa bahu. lega dan sgt ringan. tmbh pulak, lately aku mengalami keguguran rambut yg agak kronik dan teruk. so, rambut raya, siap!

lepas tu nak ke PKNS bangi depan saloon tu je, tp bila tgk parking area pun penuh, terus tak jadi. kitorg patah balik ke kedai runcit kitorg di jusco equine. sampai je, book utk buka puasa dulu kang tak book, tak dpt tempat. then kitorg pun mencuci mata. kot ada yg berkenan bole la beli. tapi end up setakat cuci mata je. hujung minggu ni kena la start beli barang- barang raya ni. mmg nak kena ke sogo jugak la. kitorg pegi beli groceries then tiba waktu berbuka...

di saloon menunggu mama potong rambut. i like my new hair style. 

 jalan- jalan sikit je duduk. penat sungguh hari ahad haritu. 

tadi, adel tido, adel dah bangun, nia pulak tido. duduk lagi... hehehe..

this year, kenny tulis nama eh utk reservation. last year tkde kan. fyi, kat jj equnie ni tak banyak tempat makan. ada pizza hut, kenny, kfc dgn tepanyaki je.

nia makan mushroom soup dgn garlic bread. tgk lah, tak nak pakai bip dah tu habis tumpah2 kena baju. lepas tu nak bukak baju pulak. dah la kat public. adeh..

my dish. segala nasi, pasta aku amik. lapa ko!

wan punya dish.

da la dok tepi entrance, orang lalu lalang dok perati, anak sape la ni. huhu... nak kena train dia pakai bip la gak cmne2 pun. dah makan pun nak suap sendiri nak2 benda berkuah kan. sabajela..

kat center foyer, ada kampung satu malaysia. malam tu ada persembahan tarian 1 malaysia ni. dapat la jamu mata kejap sebelum balik.

27 comments:

fabulous.farah said...

hahaha..sabar je lah..cekci nia.orang faham kut, ragam kanak2 bukan boleh control kadang2..nak makan tenang layankan ajor=p

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

niaaaa.....kenapa tak pakai baju??? malulah.....heheh

alyya...sabar jer lah ngan karenah anak2 ni....aleesya pun sama...kalau baju basah sikiiiitttttttt jer...confirm nak tukar baju...tapi still tukar kat tempat yg ok lah...bukan dalam restoran...hehe.make sure selalu bawak baju spare...

adel look so sweet lah...gerammm ayu tgk...

Elyn said...

hihihi...... camni gayanyer mmg kene standby baju 3@4 helai extra. kang nak mkn byk kali dh comot. wafiq pun sepesen nak makan sendiri tu!!!

alyyani said...

farah : sebab dah terbiasa kat umah tu yg dia slumber je nak bukak baju. asal dia tak bising dah. ikut kan aje farah :)

ayu : itu la itu. aduhai... saba je la.. at least aleesya nak gak pakai bip, mcm nia tak mau. baju spare mmg bawak. tp kang kalau tukar, kotor lagi, so setel dia makan, baru pakai kan baju. nak kena train ni.

alyyani said...

elyn : betul la beb, bukan sehelai tp 3 - 4 helai kena standby. mmg bagai nak rak dia insist nak bukak baju tuh. huhu..

Fieza said...

Nia ni sama spesis ngan syakil. kalau dia kata nak bukak baju maka kena la buka kalu tak siap la mejerit nanti. Fiza skang ni mmg bawa baju spare jer kalu pegi mana2

izzahazfar said...

kak alyani,

nak gelak tengok nia tak pakai baju..heheheh malu ler anak dara sorg ni..

tp takpelah kecik lagi..janji dia semangat nak makan...tak makan kang susah lak..

zah pun teringin nak makan kenny rogers ni..emm...nak ajak abg g sana arr nanti..

best dishes dia mestla makaroni cheese tu....

alyyani said...

fieza : tu la dia fieza, tak nak kotor tp tak tau mana dtg kotor tuh. sama la kalau makan pakai tgn, sekali suap je nak basuh or lap tangan. mmg jenuh. huhu..

izzah : tu la zah, kena la train dia. sebab dah terbiasa kat umah tu. asal mau makan and bole dok dia dah lega dah. ha, baby adik nak makan mac & cheese kena tunaikan tu, nanti kempunan dia. yup, mac & cheese kenny terbaik! :)

Rizziela said...

Cekcinya anak dara makan :D

alyyani said...

rizziela : hahaha.. tu la pasal. tolak banyak markah ni.

Sricahaya said...

sedapnya..dah lama tak makan kat kenny..
kakak nak berdikari sendiri yer..sama la cam anak saya..makan nak suap sendiri, tapi hbs la bj..sbb tu la gi memana bwk bj spare,hbs mkn masuk bilik air, tukar..hehehe

Iela Fazielah said...

wah.. bestnyer... mkn kenny tu... bila la nak mkn kenny lg nih... esok br plan nak gi mkn sate kajang.. tp bab nia bukak bj tu mmg kelakar.. nmpaknye alya kena bw bj spare byk2 lah ye....

az rina a.k.a jaijina said...

wah, pnjgnye rambut alya sampai ke pinggang tu..rina mmg takleh tahan dah walau pon paras bahu..rambut rina ni selalu gugur..

hehe, seksi nye nia tu..adess, saba jelah kan..

ainal said...

nape x trim rmbut nia skali bg cun ckit..

alyyani said...

sri cahaya : tu yg sy bagi dia makan habis then baru pakai kan baju. kalau tak, jenuh nak berganti. mmg semua dia nak buat sendiri. takpe la, learning process tuk dia kan? :)

k.ila : tu la dia kak. mmg haru dibuat nye. da la dok tepi. aduhai. hehehe... wah kak, satay? best2! kalau wan tu mmg teringin gak tu dia.

rina : tu la dia rina. sedar2 dah panjang dan dah lama tak berpotong. so mmg kena potong jugak sebab tak tahan sgt. tu la dia rina. sabar je la..

ainal : aku dilarang trim rambut nia. so bia je la..

eiNa said...

weh alya,mase aku duduk bangi ngn kakak aku kt seksyen 8 ni pun potong rambt kat kedai tu..atas restoran sharifah kan?
tp skang dh ada kedai baru kt puncak jalil..
aritu ko tanye aku dh jwp dlm entry tuh gak..kedai sederet ngn mymydin.. baru bukak revlon..tp cine la.. kedai kat bangi tu melayu.. aku suke die ptong rmbt...

ada. said...

eh bila nak belanja ada bukak puasa nih? hehe ;p

alyyani said...

eina : ntah weh tak pasti nama dia. tp aku mmg potong rambut kat sini. ye la tu kalau ko da cakap tu. ko tgk design saloon dia pun ko dah tau kan?

oowhh, ko potong rambut airsa situ eh. tp aku selesa la kat sini. then pandai lak dia renovate rambut aku ni. hehhe..

ada : wah, kena belanja ko eh? tp schedule berbuka akak dah penuh sampai raya ni. puasa tahun depan jawabnye ek. ;p

nome said...

menggiurkan kenny rogers kamooo! penat seh kalau mop secara manual...huhuhu..patah pinggang dibuatnyer....cian ko alya...

so mgu nih mgu sopping raya ek...ewah2..best tuh..

alyyani said...

nome : mmg pun me, mujur la rumah aku sekangkang semut je, kalau besar, harus aku tak mop haritu.

yeah nome, minggu ni terjah sogo!

AieZa said...

wehh menonggeng la ko mengemop umahh.. perghhhhh.. letih2.. wajib lah mkn kt luar sbg hadiah..

ermmm.. sedapnya KRR.. clear gambo ko.. terli*r aku nengok nya.. isk isk isk poser2 nihhh.. nnt nk mkn KRR gak ah.. iskkk aku nih sume nk makan.. tiba masa kang xlalu..

nia buka baju plakkk.. dh biasa kt umah eh.. kena train blk tuh.. hana pun kitorg mkn kt luar.. nk mkn sendiri.. aku xbgla.. ater xmo dia koto baju.. tp bile xbg dia menjerit dia hahahaha.. tp aku paling tak tahan klu koto dia akan kesat kt rambut.. perghh sabo je la aku.. ko bygkan la kt rambut tu ade nasi la kuah la.. kdg2 coklat laa.. tah mane dtg pangai gitu tahh.. lg dimarah lg dibuat.. tu pun kena train balik tu..

sekian.. eheheh..

amal_fc1303 said...

weyh ko kata nk beli barang raya kan?? untuk ina xda ker??

virgo_mania said...

aduyai... my family's fevret la kenny roger's tu. sehari before ramadhan we all belasah cukup². setakat ni belum berbuka kat sana lagi. terliur ai...

alyyani said...

aieza : memang weh, bukan takat menonggeng dah, kuak lentang kuak kupu2 semua la.

kalau dah ngandung tu, tgk makanan mmg semua teringin. wajib la ditunaikan. nanti kempunan adik hana tuh.

tu la za, sebab dah biasa kat umah. tp tu la, jenis tak leh kotor. jenuh la aku. hana gitu lak eh, nasi bole sampai ke rambut. dia dok pegang rambut time tgh makan kot kan? sabajela. kena la kita perbetulkan kan.

ina : laa ko nak ke? ok la, nanti aku gi sogo aku belikan tuk ko ye. sehelai cukup?

virgo_mania : same here. my husband's fav to be exact. so u kena la cari ni. hehehe...

iCaLoVeZiE said...

suka nengok tapak kaki tu.ehehehe... boleh curik la idea ni. :D

cha said...

bersemangat makan, seksi.

mamashasha said...

wei, dah baca 2 hari lepas tak komen lagi rupanya...sakan ko menonggeng ye...hehe dpt ku rasakan betapa letihnya ko....mmg patut la berbuka kat luar....alya, kalau dah bebai tu ikutkan saje apa kata dia kang kalau kite pun berkeras merengek pulak....nia-nia... last weekend cuci mata...coming weekend masa membeli ye dak..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in