transformasi saya

transformasi apa : ber-shawl

bagaimana ianya bermula : aku ditawarkan oleh seorang sahabat untuk membeli shawl since kedai online dia tgh buat clearance. dalam hati tu ada keinginan nak ber-shawl jugak. tambah pulak bila tgk makin ramai orang pakai. eh, cantik lak diorg pakai ni. kalau aku yang pakai, camne lak rupenye. berkira- kira dalam hati, tapi masih lagi membeli.

bila ianya bermula : aku dapat shawl yang aku order tu 2 hari sebelum pulang ke perak & ke pangkor. pagi nak ke pangkor tu saja la ber test shawl dgn akak aku sambil meminta survey kepada seisi rumah terutamanya wan la kan. kalau dia kata macam makcik- makcik, haruslah aku lupakan ber-shawl. dalam mamai baru bangun tido, dia cakap hmmm..bole la... (jenis tak penah puji, tapi kalau dah kata bole la tuh, means ok di mata dia) aku pun ber-shawl la selama dipangkor. kena angin pun tak yah risau tudung senget.

ok, dah mula rasa minat gila kat shawl ni, rasa macam nak ber-shawl je lepas ni. tapi camne nak mula pakai ke pejabat eh? segan gak bila nak bertransformasi ni. bukan apa, ramai sangat yang 'amik berat' kat aku ni.  tgk balik muka kat cermin bila ber-shawl. ok je kot ek? maka, ke pejabat lah aku ber-shawl.

yang menegur mmg lah ramai, yang memandang lagi lah ramai. aku rasa macam tak pakai baju je haritu orang dok perhati. bukan offcemate, tapi jiran- jiran office, kedai makan. dalam hati, kutuk la tuh! tak kisah la kan asalkan aku selesa. maka sejak hari itu, aku ber-shawl je kemana- mana. sekarang, aku dah transform sepenuhnya. :)

aku suka shawl! sekarang sangat suka gila. tambah pulak bila adel dah ada, kalau kemana-mana tak risau dah pasal appearance, sebab shawl ni macam mana aku kua umah, macam tu la gak rupa aku bila balik umah. nia ke adel ke nak tarik- tarik tak jejas pun. tu yang lagi aku suka. dan yang paling paling aku suka shawl ni tak yah iron.

bila dah suka gila, kemana- mana mesti cari shawl je, banyak design yang cantik, rambang mata. antara koleksi yang ada. eh bukan antara, mmg banyak ni la shawl aku. nak beli hanger kat ikea tak terbeli lagi ni. harini wan ajak ke one utama, kalau rajin boleh lah singgah.

26 comments:

Leen Die said...

wahh byk tue..aku pun br arinie bershawl..huhuh....sib baik putaran aku menjadik....huhuhuh

Leen Die said...

wahh byk tue..aku pun br arinie bershawl..huhuh....sib baik putaran aku menjadik....huhuhuh

alyyani said...

oi, laju nye komen! aku memula tak menjadi, geleng kepala gak laki aku. tp lama2, semakin expert. bole la. kalau ko nak tgk, tgk kat you tube, macam2 style ado!

fabulous.farah said...

banyak nye! hahaha..selamat bertransformasi~\

sesuai~

kak mas said...

mak aih.. byknya shawl.. fesyen tudung ni bermusim kan. dulu2 org dok sibuk bawal. pastu ariani. la ni shawl pulak.. lps ni tataula apa pulakkan.. :)

Ibu Mifzal Arsyad said...

alya punya bentuk muka mmg sgt sesuai nga shawl..cantik je tgk..kalau muka ainey sure x sesuai..akan nmpak lg bulat..banyak tuh koleksi..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

seyesly.. lebih nampak muda bila kita bershawl.. jue pun suka gaaaksss.. hehehehe.. i likeee..

alyyani said...

farah : tq babe!

kak mas : betul la kak. mmg fesyen tudung ni pun bermusim. tp semua style pun masih maintain lagi kan?

ainey : ainey dah try pakai? kadang nmpk kelakar, tp lama2 rasa serasi je dgn muak

jue : eh yeke? hehehe... i like it too! :)

suhida said...

alya,cantik2 shawl ko alya..weh,aku pun tak byk mcm tu lagi.kekekeke..mmg betulla, dulu takut2 gak nak pakai.tp bila da try,sgt selesa dan mmg kua uma camtu, balik uma pun tudung maintain camtu.hehe..kena tarik razi izt pun tak jadi pe2..dan best kena angin pun rilek je,hehehehhe....neway, cunlah ko bershawl.bukan..hmm..bole laaaa... :P

alyyani said...

suhida : aku nye shawl banyak sebab ko la promo yg cun2. hehehe... ye la, mcm2 gak org ckp memula. tp asal aku selesa aku tak kisah la kan. haaa part kena tarik tudung dgn anak2 tu aku ni tersangatla selalu. tmbh adel yyg dah pandai tarik2 ni lagi la kan. hahahaa.. ko pun cun!

eiNa said...

wahh.. banyak nye alya..ni baru mule pakai..klu dh lama pakai harus bleh buat pameran shawl..ehehe

mamashasha said...

Alya, tahniah coz berjaya transform.hehe percubaan
Yg sgt menjadi. Aku suka! Cantek jek ko pakai.
Mula2 mmg payah kadang org tak ckp pun kita yg x confident.
Koleksi kau byk gile beb.aku pun sikit jek..hehe
Shawl pun murah jek..aku ni nk cr anak tudung lagi.
Ko dh try shawl plain? Cantik gak cari yg 2 tone ke..

alyyani said...

eina : yeke? shawl murah2 tu yg senang dapat. kalau macam ariani tu nak beli sehelai kena fikir 10 kali. hehhee..

bed : tq bed. ko pun inspirasi aku untuk bershawl. tu la dia, memula tu org keliling pandang2 gak. skang dah ok. dah biasa. tu la pasal bed. kat jalan tar 7hengget pun ade. 5 hengget pun ada. ko nak cari ek anak tudung ek? cari2. aku belum ada lagi plain shawl sebab takde yg berkenan kat hati lagi setakat ni. jenis kain tu mcm aku tak reti pakai. 2 tone aku penah nak kat online tp asal bukak je udah sold out. wan cakap, pakai shawl sampai koyak dulu baru beli. kahhhh

az rina a.k.a jaijina said...

alya, rina pon bnyak gak shawl..memula mmg tak brani nak pakai sbb muke bolat..tak cuba tak tau kan..skang ni, hah, bnyak sgt koleksi..ade yg beli tak pakai2 lagi pon ade, hehehe..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ayu pun suka pakai shawl..mudah dan nampak simple...tapi lebih memilih kain yg tidak licin...ayu tgk kebanyakan sekarang ni shawal banyak kain licin...so kena pakai anak tudung macam alyya pakai tu...ayu lak memant tak pakai anak tudung..tak kira pakai bawal atau ariani...memang tak biasa pakai anak tudung...

ayu pun tak banyak koleksi shawal yg pattern alyya tu..sebab susah nak bentuk ngan muka..licin..

p/s: baru nak berjinak2 tudung ariani....

alyyani said...

rina : perasan gak rina dah start pakai shawl dulu. haaa tu mesti lagi banyak kan. sebab banyak yg pakai lg tuh. sebenarnye tak kisah muka bulat ke bujur yg penting rasa confident kan?

ibu damia : aaa tu la, kalau licin kena pakai anak tudung kan. tp muka ayu bujur nak sarung selendang macam tu je senang gak kan?

p/s : ariani tak lapuk kot bole tahan lama :)

mamashasha said...

Alya, aku beli tgk material gak yg licin mmg
Xgemar.shifon pun ok tp leceh sikit tertarik sikit habis.
Lagi 1 shawl ni senang pakai+senang jaga+senang
Cuci+senang iron gak.hehe kekadang aku iron gak
Kalau yg hat awning payah gk nk maintain awning
Tu.nk cuci pun extra care. Senang citer shawl
Mmg mudah la pada org yg mcm aku!

nome said...

vavava..citarasa ko sgt2 mantop....semua shawl ko cantek2...aku soker....

alyyani said...

bed : aku setuju semua bed. aku pun selesa pakai yg shifon tp tu la, tertarik je. tp aku dah tau cmne nak handle. tak bagi tertarik. aku ni lagi parah bed, semua sumbat masuk machine. hahahah... teruk punye malas. then tak renyuk2 pun.

nome : thanks me. mmg banyak design la shawl ni. fenin tgk nye...

fiza said...

wah bestnya tengok shawl allya..fiza pun teringin nak pakai tapi tak pandai nak pusing2 la..pastue nampak macam tak sesuai ngan muka lak

alyyani said...

fiza : fiza muka bujur ok kot. mcm alya la, memula segan gak nak pakai. tp lama2 biasa dah. mungkin bole try nanti :)

Elyn said...

uiks ini dlm kategori byk ni ekekeke. eh 1st time aku tgk cam pelik tapi lama2 cam ok je ko pakai.

alyyani said...

ELYN : MEMULA TGK DIRI SENDIRI PUN MCM PELIK. LAMA2 OK KAN? :)

HaWaAdAm said...

heheheh..welcome to the club aly..hihi...ye, mmg berhijab dgn shawl sgt sgt sgt sgt sgt memudahkan keje org ppuan utk berhijab..hakhakhak...sejak berkecimpung dgn shawl ni, koleksi tudung bawal sebelah mata pun aku tak pandang..kehkehkeh...hidup makin menyenangkan kan kan kan...hehe..

nak malu watpe weh utk transformasi, buat selamba je..hehe...makin cantik lak ko pakai shawl..hehe...oopss..jgn terlebih kembang, kembang semangkuk cukup..hehe...

p/s : owh, pasal asal nmpk shawl kat kedai tu je mesti beli, mmg tak dapek dinafikan!..haha...

yantie said...

banyaknyaaaa shawl alya...warna warni. saya pun da mula transform lepas pantang aritu. mmg pkai shawl lg senang kan... tak yah sesusah iron cam t.bawal... pkai shawl tak panas. skrg ni musim syria plak. itu pun senang pakai. kedut skit2 pun takyah iron gak...sbb dia melekap kat kepala so tak nampak kedut...hiiii

alyyani said...

hawa : weh, we, ko ber shawl ke? ish kena jumpa ko ni. perturun kan ilmi. teknik memakai shawl oleh pro2 mcm ko ni. hehe..

yantie : kerja lebih mudah :)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in