ya, itu gambar saya!

pagi tadi dapat sms dari cdiq (coursemate adik aku, ina). dia bagi aku satu website suruh aku bukak. dia cakap dia rasa gambar dekat blog tu gambar kawen aku. gambar masa naik moto. lepas tu elyn pun buzz aku bagitau benda yang sama.

aku dengan pantas mencapai lappy dan bukak web yang cdiq bagi itu. terpampang gambar kawen aku. waaa... mana mamat khai ni dapat gambar aku ni? difahamkan, blog khai ni glamour dan ramai pengunjung. klik kat nama khai tu ye untuk tgk blog dia dan gambar aku itu. mmg la aku.

hati tak bape nak sedap la bila tgk gambar sendiri kat blog stranger tanpa pengetahuan lak tuh. tambah pulak gambar tu TAK PERNAH AKU PUBLISH kat blog aku ni. lagi pulak khai tu bukan la salah seorang dari photoG masa aku kawen dulu. gambar mana ye?

ini gambar nye. sah2 le aku dgn wan tu kan. da la gmbr ni aku tak bape suka sgt. tah macam apa je aku posing. walaupun gambar tu candid. hahah.. jadi tak sedap hati bila dia buat watermark kat gmbr aku tu as if dia yg amik gambar tu. tapi lepas dia explain tu, bole diterima. ye la, kita ni sape kan, bila nampak gambar kita dimana- mana, rasa tak sedap gak kan?

maka, aku dengan berdiplomasi meninggalkan jejak kat entry tersebut tanya mana dia dapat gambar aku tu. dan dia reply dengan diplomasi juga. lega dengar penjelasan khai ni.

klik gambar untuk enlarge apa dia reply :)

ni la gambar yang blogger tu amik. tapi aku tunjuk yang edited by my photoG

lagi aksi merempit. ya, itu gambar saya!

note : gang aku mencadangkan supaya aku buat labeling kat setiap gambar. agak leceh tapi untuk elakkan benda- benda ni terjadi, lebih baik buat. sebelum ni tak pernah terfikir pun nak watermark kat setiap gambar. dah kita ni org kebanyakan, bukan nye artis kan? hehhe..

note 2 : jiey, betul cakap ko weh, takut gambar kahwin kita akan kua kat mana- mana. tapi ko lagi glamour la sebab gambar kawen ko kua kat magazine. aku kat sini je. heheh.. oh ely (my photoG) sahabatku, kemana kau menghilang?

22 comments:

amalina binti anuar said...

http://berne.deviantart.com/
bukak la web tu tgk. dia la yg upload ko nye pic letak dlm deviantart. ko kenai ke spe dak berne tu?

fabulous.farah said...

cantik la gambar tu..knp tak suke?

alyyani said...

ina : masa aku kawin kan ade 2 pompuan kan. sorang ely, aku rasa berne tuh yg sorang lagi la. sape tah nama dia aku lupe dah.

farah : hehe.. segan tgk gmbr tuh. kelakar je rasa. tu yg tak suka tgk. ;)

Gieyana said...

betui tue..psl tue aku mark nama kt setiap photo aku..tp seyess photo ko tue mmg unik..cantikkk!

Ezzah said...

gambar tuh cantik! glamour puan alya...eheheheheehehe

nome said...

sib baek si khai tu dah mintak kebenaran....dia x sengaja amik gambo tu sbb kiut...aku pun soker gambo candid tu alya...sgt cute dan chomel di mataku

alyyani said...

gie : aku rasa yg pakai dslr sume buat watermark kat gambar masing2. sebab aku pakai camera biasa je tu yg malas nak buat. lg pun kualiti gambar pun kureng kan. lepas ni kena hati2 la. huhu

ezza : hahha.. glamour sekejap ye ;)

nome : ha'ah tu le beb. dia reply pun ok kan. wah, kalau anak2 aku tgk esok ni mesti gelak guling2 punya. hahha..

Ryn said...

nasib ler berdiplomasi dgn jayanya...sejok sikit hati ye tak??
maka lepas ni sila watermark gambar2 anda..

alyyani said...

ryn : tu la, very the diplomasi. kalau kena watermark, alamatnye kekerapan aku meng hupdate blog jadi makin berkurangan le. uhuhu..

fazilzura said...

KAH BETUI .. dia pun ambik dr web org lain kan kan kan ... kalau x , cmner plak gambo ko leh timbul ..

sib baik aku ni xdak gambo kawin yg di tepek kat blog.. lg pun zaman aku kawin , digtal mano ado lg.. kalau nm tgk gmbo kawin aku kene dtg umh .. kahhhh ACI KAN KAN KAN ??

ibu damia said...

betul alyya...disebabkan kena buat watermarklah, menyebabkan kadang2 kita kekurangan masa nak updated blog..lecehh, nak edit satu2...last2 teperap jer gambar dan citer tu...

p/s; sgt unik ok gambar tu...

LeaKhalid said...

huhu..lea pun smalam ade kes...

ade org dr blog laen, amik pic dr kedai blog lea, letak dlm kedai blog dia!

lea tak tahu, kawan lea yg bgtau...

suka-suki nak amik pic org pastu promote kt kedai blog sendiri..cam hampeh ayam!

ps : alya, nnt jenguk2 lar kedai blog lea eyh...
www.littlekimiwear.blogspot.com

mamashasha said...

syukurla dah tau dr mana puncanya...
to khai, next time jangan main tepek je...kalau tak tau sape tuan empunya atleast....boh la short note search from google ke....takde sape marah pun...ini ko dah la ambik tanpa kebenaran dah tu ko boh pulak ko nye link blog....bagus ko deal penuh diplomasi tu alya.....

alya.....tiba2 public figure ko.....

amalina binti anuar said...

MMG LA MASA KAWEN MANG ADA 4 PHOTOGRAPHER NYER. TAH LA KO CEK LA BALIK DGN MMBR KO TU. KOT2 LA TU ANTARA PHOTOGRAPHER NYE KAN. WEYH KO KAN ARTIS DLM BLOGGER NIE RAMAI LA ORG DAH KENAI KO. KENA LA WAT WATERMARK KAT SETIAP PIC KO TU. XDA LA KENA CURI DAH PASNI GAMBAR KO. HEHEHEHHEHE.

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

paper pun gambar tue tersangat UNIK.. hehe..

Elyn said...

aku suke gambar ko yg ni beb even ko rase tah apa2 ekekekee. ala nnt aku bg coding ek kat ko moga gambar tak kene ciplak...

Mr. Mrs Zaidi Diaries said...

eh eh.. ko saman dia skang... banyak cantik.. ikut rules salah... kadang kita ni tak sedauu main copy paste gambo orang tapio tak bagi tahu mana ambik... pehtu sesedap letakk tu gambo dorang tanda nama lagi.. cet

kebiasaannya kalo aku lah gambo2 asing tu aku letak bawah sekali image from google image... sebab nanti kang si google saman kan.. mahu aku nangis sambil termntah darahhhh

nadja said...

cantik nyer kak.. romantik..

shah-ila-ain said...

wahhh....ade yg minat dgn gambau kawen ko tuhh...tapi betullah sgt cute dan unikk...aku pun suke tengokk..

HaWaAdAm said...

haha...kan aku dah kata, aku suka gmbr tu..sure org lain pun suka..hehe...okla tu aly..glamer u..hehe...but as long dia tak buat yg tak senonoh, okla kan..hehe..

aiDieNa said...

comel jer gambar tu.. sweet.. suker jer tgk..

Anonymous said...

Cantik gile le ally...baru dpt tgk pic kawen ally..


-Kak ila-

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in