misi hujung minggu berjaya!

salah satu tanggungjawab parents bila anak lahir adalah untuk cukur kepala anak kita. alhamdulillah hujung minggu lepas, terlaksana tanggungjawab itu. sepatutnya buat masa majlis cukur jambul.

tapi disebabkan akikah adel hanya akan berlangsung pada 1/5/2010 di rumah mertua aku, maka kitorg decide nak cukur dulu la rambut adel. seelok- eloknya 7 hari selepas dilahirkan. masa nia dulu hari ke-20 da buat sebab majlis akikah dgn cukur jambul buat masa aku dalam pantang.

adel versi punk. heheh..amik gambar jap sebelum dibotakkan

nia yang sangat blur bila tgk kepala adel dibotakkan. tapi tetap nak posing jugak

time adel ni peralatan lengkap so tak amik banyak masa nak cukur. dulu time nia amik masa 2-3 hari jugak sebab pakai pisau cukur semata- mata. tukang cukur pakai mesin paksu adel. tgk tangan nia tu nak enterframe gak tuh.

selesai fasa pertama. tgk la betapa banyak nya rambut adel tuh. kalau pakai pisau cukur je tuh, mau seminggu baru licin. huhu..

lepas setel mesin rambut adel, mandikan dia dulu sebab penuh rambut kat muka dia. sure dia rimas. lepas da siap mandi, adel pun tido. kitorg mulakan dengan fasa kedua iaitu melicinkan kepala adel pakai pisau cukur. nia dulu mmg aku yang buat. adel ni pun aku buat gak memula. tapi wan tengok macam lembap benau aku buat, dia pun take over. aku pegang adel. so gambar wan cukur tak de la pulak. wah, tgk la aku duduk, tak macam orang pantang dah. hahaha..

tadaa.... adel berwajah baru. suka lak tgk dia botak ni.

selesai satu bab. lepas ni nak sunat kan adel pulak before masuk keje. dah jadi parents ni banyak benda yang kita kena tau dan tak boleh terlepas pandang kan?

note : rambut yang dicukur tu ditimbang, dan nilai 1gram disamakan dengan harga emas dan jumlah tu kita sedekah kan ke rumah anak yatim..

16 comments:

@lfidah said...

wah..adel dgn versi barunya...wah alya..duduk da tak mcm dlm pantang lg tue...abis hilang kesopanan tue...saya plak seram...tp da nak abiskan..tp kena jaga2 jugak...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ya allah ngerinya tgk alyya duduk cam tu....walaupun jahitan dah elok..tetap kena jaga2 alyya weiii...serammmm..

ah ah kan...banyak betul nak kena ambil tahu dan laksanakan kalau dah jadi parents ni....sedih tau tgk rambut gigirl kena cukur, tapi tak pe lah...nant dia naik balik...

p/s: aleesya + ayyunie dulu cukur botak pakai pisau cukur gillete tu jer...rambut ayyunie lebat..so 3 hari baru licin...

fabulous.farah said...

botal lagi comel kut.heheheh

sempat lagi nia cucuk-cucuk adik dia masa orang nak cukur rambut..hahaha

mamashasha said...

Aku mmg nk tegur cr ko duduk tu alya! Xmcm
Dlm pantang ko mmg brutal..ngeh3x..makin tembam
Aku tgk adel bila dah botak.paksu nia ni serba
Boleh slumber je dia cukur pale adel tuh..
Shasha dulu aku botakkan hari ke7 tu pun
Bidan yg buat..aku takut la..

Leen Die said...

giler ko duduk mcm tue..giler2..dah sebulan ke weii..tp jgn amalkan weii...elok diluar tapi mesti cantik jugak didalam..tetttttttttttttt...adel bulat sungguhh..byk sungguh rambut adel

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

sama la kita tang duduk tue.. xreti nak cover2.. hehe..

bab cukur tue, mmg tak berani la nak buat sendiriiiii..

LYaFRINA said...

waa..comel adel imej baru.. Tp mmg berani ah paksu adel tu..pandai j dia handle.. time asya dulu. ayah fain y cukur.. tu pon cam takut2...

**sempat lg tangan nia tu..p korek hdung adel.. hehehehe

AieZa said...

amboi.. duduk xhingatt.. agak2 la wehh.. walau cemana pun ko masih dlm pantang.. kena jaga2..

ok la tu wat timbang tuh.. time hana dulu aku xtau pun.. tu tak buat.. tapi sedekah gitu je ahh..xce timbang2..

nome said...

aku baru tau nih psl timbang rambut dan samakan nilai ngan emas...haru tol! thanks for the info alya!

nway comel gilak la adel berimej botak...

eiNa said...

wahh kamu..duduk macam sudah gangster ya.. :P

adel nmpk sgt comel walaupun pala dh botak...

Jiey^Mien said...

Ian dulu spital yang botakkan ms nk masuk operation theater.. sonang kojo den!
:P

Maslina said...

berani alya cukur sendiri rambut adel..kalau akak la sure tak berani.. takut terluka.

Cute jugak adel walaupun rambut dah takde :-)

nadja said...

cutenyer adel dah butak hehehe..
1gram daging ker sedekah kat anak yatim..?? hehehe masa fitri dulu wat kenduri doa selamat jer tak buat aqiqah pun.. tu yang tak tau.. hehe

amalina binti anuar said...

pasa tak ada rambut comey la plak tgk adel nie. hehehehhehe. pandai plak yg potong rmbut adel yer. bgus2.. licin trus kepala adel.

suhida said...

alya,hehehe...ramai rupenye tegur duduk ko.ko mmg brutal tul.keke..
a ah ye,bila da botak tu rasa clear je mata mandang,tp tak mau ler botak2 ye adel pasni.hehehe...*lain pulak aku nengok muka dia alya..

Mama Likha said...

entry pertama yang zte baca... :)
terus nak berkenalan. hehe

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in