hari-hariku kini

sejak kebelakangan ni aku tak sempat nak online. aku dah mula terasa kemeriahan punya dua anak ni. dari siang sampai ke malam sibuk uruskan anak- anak je. kadang tu makan pun tah kemana.

sekarang ada orang assist. tolong masak semua. esok dah balik rumah sendiri sure ekstra letih tambah pulak bila dah masuk kerja. adakah dapur rumahku makin tidak berasap nanti? harap- harap tak lah. skill memasak pun dah berkarat sangat ni. camne korang (yang ada anak 2) eh? kagum aku.

adel sekarang pun dah pandai demand. kalau dulu dibiarkan dia dalam playpen, dia senyap je. sekarang dah pandai bunyi- bunyi nakkan perhatian. mintak diagah & dibawak pusing- pusing.

tu belum kira perangai kakak dia pulak. sejak dah mula bercakap ni. demand pun makin tinggi jugak. kalau dia mintak apa dia nak, masa tu jugak kena buat. kalau tak, mengamuk la nia tuh. contoh, kalau dia sebut 'air, air...' silalah ke dapur dengan segera amik kan air untuk dia. contoh lain kalau dia da sebut 'yak, yak...' (berak) dengan 'awel, awel...' (towel), time tu jugak mintak disalinkan pampers nya. kalau time tu aku tgh feed adel, kena la stop kejap. lepas tu, adel lak mengamuk. lepas tu tak mau orang lain yang buat. mesti nak 'mama..mama' je.

maka, masa aku beronline sekarang amatlah terhad. kecuali malam. tapi bila malam, badan aku letih. aku perlu tidur untuk berjaga nak nyusukan adel. kalau tak cukup tidur nanti, bole sakit kepala. bed, itu la cerita nya kenapa aku jarang jenguk & drop comment kat blog korang.

hope aku dengan wan diberikan kesabaran yang tinggi dalam nak membesarkan mereka berdua. apa yang penting? KERJASAMA!

24 comments:

{Firsya} said...

mama yang hot gitu...smoga alyani n suami diberi kesabaran dlm mendidik ank2x yg comel nie...amin...

LYaFRINA said...

itu ar.. pttla lama x nmpak alya.. heehhehe.. apa2 pon ni smua ujian.. bila da besar skit ok la..
best gak ada ank 2.. meriah skit kan.. heheehhee..
ok,, take care n gud luck!!

iem said...

salam kenal,

bila tengok wajah2 comel diorang hilang semua penatkan..

nome said...

ish..ish...ciannyer ko alya...nilah dugaan membesarkan anak2...hope ko tabah dan sabar dlm membesarkan nia dan adel...

aku pun tumpang bangga dan kagum pd ibu2 yg membesarkan anak ramai tuh...mmg salute giler!

AieZa said...

aku wonder gak ini makcik xkomen blog aku.. sgt pelik.. hehehe.. tp dah faham la ko bz uruskan 2 anak..

nia dh ckp eh.. cpt tul...

fieza said...

Msti penat kan Allya..bila fikir balik macam tue la juga mak ayah kita terpaksa sabar ngan kerenah kita adiok beradik dulu..nia macam syakil la..kalu dia mintak aper2 cepat2 kena buat kalu mengamuk alahai susah nak pujuk...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

huhu 2-2 nak dimanjai.. agak jeles jika nampak mamanya beron9. biler lagi nak bermesra2 ngn dorangkan.. pasnie, dah masuk keje, masa itu sgt terhad..

happy ur moment.. :-)

mamashasha said...

alya...aku paham sgt...mcm tu lah kalau anak 2 or lebih each of anak need attention kan...kerjasama+toleransi papa dgn mama sgt penting...tambah pulak dua2 bekerja kan....mana nak tgk anak lagi, rumah lagi, suami lagi, keje lagi nak berFB & Blog lagi.....mencabar tuh....aku kagum pada yang berjaya mengharungi ujian rumah tangga dgn anak yg ramai....cabaran ini jugak la aku dok pk cemana time aku nak handle anak 2 nanti.....yg satu pun aku dah merungut sometimes......

takpelah alya FAMILY first....apapun esok abis 44 hari eh? cepat sungguh masa berlalu kan..

Ju@Lucky^Mummy said...

Hmmm.. mmg masa mula2 susah sgt bila dah ada dua ni.. dekat2 pulak tu mcm saya.. Ada jugak alami kecelaruan emosi masa tu.. Tp, teringat pesan mak saya dia pun susah payah jugak jaga kami adik beradik dekat2 umur ni. Saya jadi kuat semangat sikit.

Betul lah.. komunikasi ngan suami tu penting. Saya mmg harap dia bekerja sama ngan saya.. So far Adik dah setahun.. Alhamdulillah.. x der masalah sgt.

fazilzura said...

adeh cmner le nnt kalau ank aku bertmbah ... ??/ xleh di bygkan .. yg sorg ni pun aduyaiiiiii ... leh tahan ler cabaran nye... sib baik agak2 behave jgk akil ni.. kalau jenis hyper.. pengsan lerr

betui2, harus le ko dgn cik abe mu gilir2.. kalau nk hrp ko sorg makin tingal tulang le jwp nye

MaMa3H said...

alya...nie baru dua tu..klu 3 huhhh..lagilah xde rehat..sib baik yg sulung dah sekolah..tp gembira bila ank membesar di depan mata...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

you go alyya....you can do it..masa kecik jer susah..nanti dah besar kita gak yang senang ..aminn..

~chekuna~ said...

takper..alya lalui dengan tabah..pasti boleh..tak semua org dapat nikmat mcm tu...

ainal said...

pe yg sa2 ari lg?

nadja said...

hehehe sayer baru nak masuk anak kedua bulan 9 nih.. cam best jer.. ehhehe

Ezzah said...

hohohoho...lebih kurang je dgn izah alya. masa adalah terhad. sibuk dgn anak2. nk online mlm letih le plakkk.. :)

Nana Aziz said...

haduii..seriau plak aku dgr. cmne la nnt bile adik ariana kuar ek??hmm..kene bersedia fizikal & mental nih..hadeiii..

suhida said...

ye betul..apa yang penting,kerjasama..huhuh..
takpe,aku rasa ko boleh alya.aku lagi kagum tgk ko..

Shida said...

awal2 ni mmg mcm tu alyya..nanti dah besar skit,ok lah..shida dulu pun agak kelam kabut..hehe..lama2 pandai lah kita handle situasi..btl tak?bab masak2 ni,pada shida ikut yg mudah utk alyya,wan n anak2..kalo x sempat bli pun apa salahnyer..skrg dah byk kemudahan kan..time cuti boleh la masak..
alyya pun kena rest,,kalo alyya tak sihat,lagi susah..sian budak berdua tu..
semoga alyya n wan tabah n sabar melayan kerenah anak2 yer!

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

alahai comelnyer

Elyn said...

yup korang kene jadi wonder pet!!!

fabulous.farah said...

penat pon nanti bila tengok anak-anak yang comel mesti rasa puas hati kan=)

LeaKhalid said...

mcm lea, anak2 sgt rapat usianye..penat mmg penat...lea duk sban, keje kt PD..

seriously, ini lea lar..dapur mmg jarang berasap..ari sabtu ahad jew lea masak..ari keje...tgk keadaan n mood..kalo penat sgt, tak msk,kalo rase ok, masaklar..but most of the time, mmg tak masak

but dlm tempoh 5bulan pertama pas lahirkan kipi, mmg sgt2 penat...tp now, dah senang skit lar...coz tak susah sgt nk jaga dah n kite pun dah jd biasa..

insyallah, alya pun bleyh...

Anonymous said...

I consider, that you are mistaken. I can prove it. Write to me in PM.

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in