adel's 1 month check up

khamis lepas, 18/3/2010, adel punya appointment dgn doktor yasmin untuk check up dan inject 1 bulan. aku yang terlebih excited sebab nak keluar berjalan- jalan. heheh..

tapi kitorg keluar rumah kul 11 gak sebab driver aku a.k.a paksu nia pagi dia start dgn kul 11. time ni baru nak bangun. so, aku siapkan adel dgn nia la dulu. bagi nia makan, bagi adel susu. siapkan bag nak bawak keluar.

driver kami yang baru dapat lesen. dah nama pun baru dapat lesen, wajib la bawak kancil je. kalau bawak perdana kang, ramai yg makan hati terutamanya abang si driver ni. hahah... macam berani bawak

adel enjoying the view outside. dia pun macam teruja je bila dapat berjalan- jalan

sampai hospital pun dalam kul 12. turn kitorg pukul 1. orang ramai. progress on adel? berat dia di usia sebulan 4.5kg. lilit kepala 38cm, panjang adel 54cm. semuanya ok. wajib la meraung time injection, tapi lepas aku dukung ok je.

nia yang boring nak tunggu turn. macam- macam aktiviti dia buat. tak kisah la, asalkan tak menangis or usik benda yang tak sepatutnya

aku lak menyusukan adel sementara tunggu nama dipanggil. tak rugi beli nursing t-shirt ni. tak la terselak sana sini. selesa kalau nak menyusukan pun.

da setel pun urusan. next appointment 2 bulan pulak. tapi sebelum tu sekali lagi kena datang bawak nia untuk cucuk 18 bulan pada 5/4 ni. syukur gak adel tak demam lepas inject. doktor siap bagi ubat demam sekali in case kalau adel demam.

lepas setel urusan kat hospital, adik aku nak makan pizza hut. kitorg pun ke pizza hut. lepas lunch, kitorg singgah manjaku baby centre. aku nak survey breastpump kat situ. harga mahal la pulak. baik beli online je.

disebabkan stroller takde, carrier takde, kitorg tak memanjangkan kaki lagi lah. terus je kitorg balik rumah.

aku gembira sebab aku berjaya handle nia dgn adel semasa outing. nmpk leceh, tapi ok je sebenarnya. :)

nia suka dapat spek baru. spek pertama nia ni..

adel yang menjadi mangsa fesyen. paksu dia punya keje..

hospital bagi hamper. patut dapat masa aku bersalin haritu. tapi diorg lupa nak bagi. sape yg deliver masa festive season akan dapat hamper extra. masa aku discharge haritu, hospital da bagi 1 hamper, ni 1 lagi hamper yang aku dapat la sebab aku deliver masa CNY kan. kalau gitu, next time nak cari date yg dekat dgn festive season la. hahah... oh lambat lagi tuh..

38 comments:

LYaFRINA said...

hehhehe,,,
makin comey si adel ni...
Ok la, kalu alya dpt uruskan nia n adel..
Nia pon bkn jenis y nakal kn... n adel pon bkn jnis meragam.. jd sngla nk handle kn...
Waa... cun spek tu... Comey...

*** uhuuu.. camner nk budget tu, nk deliver time festive season...

ainal said...

yan drive! Alhamdulillah dh selamat smpi umah pn.. huhu..

ada. said...

eh orang tengah pantang boleh keluar jalan-jalan ke?

nadja said...

akum kak .. kat mana nak cari nursing t-shirt nih.. lambat lagi sayer nak bersalin dalam bulan 9 nanti dah sampai time leh la cari..

alyyani said...

lya : thanks kat paksu diorg gak la sebab saba je nak handle budak be-2 ni. percubaan pertama berjaya. more to come. heheh..

musim panas, bagi nia spek 1 tak la sakit mata. heheh..

** tah la lya, tp masa nia dulu kua time raya puasa, adel lak raya cina. heheh..

ina : selamat sudah...

ada : kalau tak boleh pun kena la bole sebab wajib bawak anak gi cucuk 1 bulan

nadja : kalau nadja familiar kat area bangi, ade 1 butik, butik mydreams namanya. mmg untuk ibu mengandung dgn nursing. kalau tak banyak website jual nursing tshirt. tapi sebab alya nak tgk muat ke tak, better gi butik dia..

mamashasha said...

Alya..akhirnya ko keluar jua...ngeh3x
Nia n adel pun hepi dpt kuar ngn paksu.
aku tgk nia pakai spect iras wan...hehe dah
Anak wan kan...wahhh dpt hamper lagi best2x
Kalau kat demc pun mcm tu aku bwk shasha check
Up/inject smpi setahun dpt free gift paling
Best dpt enfapro 2tin kecik...save sikit.

suhida said...

alya,lain pulak aku nengok muka nia dah....hehe..muka adel pulak mcm tak rela je disarungkan spek itam tu..

Ibu Mifzal Arsyad said...

wah..pandai posing betul nia ya..adel pun cute je nga spek kakaknya..

ainal said...

ble mase plak ina ade komen kat entri ni???

lok r nia dh menurun ikut mama n papa pkai spek! heheh..

alyyani said...

bed : dah pakai spek dah mcm wan eh. tak pe la, ade share gak kan. kaahhh...nia kalau bab bejalan sedia maklum mmg excited. mujur la semua behave. kalau tak, pening gak.

DEMC gitu gak eh? aku pun masa check up kat annur mcm2 la dpt. advantage gak la kan bila check up kat private ni sebenarnya.

suhida : muka dah jadi kakak. dah ade t/jawab ye tak. hehe.. mmg tak rela dipakaikan pun. tp mana la dia mampu nak tepis, sudah nye kena berserah la. hehe..

ainey : nia skang dah bole soh pandang camera. tp buat muka gitu lak. bukan nak senyum :)

ainal : silap daaa.. ina gi melaka ni wakil unimap main catur. haha..

weh, jgn menurun weh, tak mau aku..

ainal said...

jauh nye pi main catur smpi ke melaka 2! huhu..

wah, nia dpt hamper fish la.. msti die pish..pish..pish.. heheh.. rindu r nk denga nia sebut fish! huhu..

alyyani said...

ainal : weh, nia bukan bole sebut fish je tau. jgn tekejut, dia dah bole sebut nama ko! nasib baik la korang cuci gambar raya kan, gmbr tu je dia belek. aku ajar la dia sebut nama korang.

maklong - aliong
ainal - ana
akmal - amal
ina - na

tap, yan tetap dihati dia. hahah.. celik mata je yan yan..

ainal said...

ish, ape ana plak ni, klau adel leh r pnggil ana sbb name die rihana, aja la die sebut nal ke, e-nai ke, kurg2 ade gak bunyi name aku 2! huhu..

alyyani said...

ainal : nanti ko balk ko aja sendiri la. tapi skang mmg dia dok ajuk apa yg dia dgr je. lawak tul. hahah..

eiNa said...

wahh..bepesyen si nia yek...siap beray-ban lagi haa...

rynas said...

salam ziarah..salam kenal...comeinya adel..

alyyani said...

eina : bukan beray-ban tapi ber barbie. heheh..

rynas : salam kenal kembali. nanti saya singgah blog awak ye. tq! :)

ainal said...

hahah.. ber barbie.. ingat kn nia pkai spek blu-ray!

AieZa said...

isk2 byknye si ainal ngomen..

weh aku lom komen lg.. sat g ah komen.. baru baca sekali imbas..

alyyani said...

ainal : apa yg nak ditengok kat sini kalo blu ray nye.

aieza : ainal yg hat lelaki dah komen. yang hat pompuan belum lagi. hehe... gitu pulak eh ko. lawak tul!

amalina binti anuar said...

okey la ada driver bru skrng. sume nye dh leh bawak kete. ina gak xleh lagi bawak kete nyer. hehehehehe. seb baik la selamat pergi ngan balik. weyh ko blnje yan pizza nk gak.

alyyani said...

ina : ko balik la. aku belanja la nanti sempena bday ko. dah jauh nun camne nak belanja.

takpe na takde lesen lagi best sebenarnye, esok da kawen tak yah susah ko nak buat sendiri, semua soh laki ko gi sana sini. hahaha...

izzahazfar said...

kak alyanni ader drever...zah sebulan dah tawakal drive bawa akmal cucuk...huhuhu....pantang dgn ibu...sib baik tak bentan....

alyyani said...

zah : rasa nya kalau dah sebulan ok dah kot nak drive sendiri. mcm mak akak dulu, 2 minggu pantang dah drive sendiri. masa bersalinkan kembar lg tuh :)

shah-ila-ain said...

hikhik...cute nengok adel pakai spek..nia pun dah besar hehe...oh nia baru nak kene cucuk yg setaon erkk..ain dah selamat mggu lepas..demam sehari,kaki dia langsung tak bg org angkat n pegang...

Ryn said...

tu ahh...ni je yg sempat aku komen...

hadiah sgtt sgt best...

adel, sgt comeyy + ikut muka saper eh lain benau dr lahir aritu...

nia, muka dah mcm big sister...like new pinky spek tu...

mama nia & adel, selamat jugak ko berjalan2...

amalina binti anuar said...

yes nie yang nak blik minggu nie. oeky bereh xda hal la. ina nk pizza yang baru tu yer. hehehehe.

LeaKhalid said...

alya..

bile tgk adel..mcm teringin jew nk mengandung lagi

hehehe

nome said...

heaven ko dpt kuar umah ek...nikmat je rasa tgk pemandangan luar...lagi2 dak adel comel nih...cam sonok je tgk muka dia bile kuar berjalan...adiah sgt cute la dari sepital..untung ko dpt adiah tuh....

alyyani said...

mel : aku mmg takut nak bawak nia gi cucuk next month ni. adel tu ok lagi, kalau nia, mau begegar hospital dengar suara dia. heheh..

ryn : panjang jugak komen ko ni ryn. selalu satu baris je. ekeke... tgk papa dgn mama pakai spek, dia pun nak pakai spek. jangan nanti kena pakai spek yg ade power udah le. huhu..

ina : eleh ko, yo'o je nak balik. sekali tak balik gak.

lea : wah yeke? rindu dgn baby la n ek. sila2...kalau sudah bersedia. hope lepas ni baby girl lak eh. alya lak baby boy. amin...

nome : heaven beb! hahaah..dia seronok tgk dunia luar lepas tu tak penah tgk lak. mata tu bulat je la. rezeki adel gak tu dpt hamper tuh ;)

fabulous.farah said...

eh? hospital mana ni? best la dapat hamper..ke memang semua hospital dapat?

alyyani said...

farah : mostly hospital private mmg bagi kot. complimentary sebab dah sedekah bayak RM kat diorg kot. heheh..

Elyn said...

aku yg sorng ni pun terkedek2 nk handle camno ko relek je ek?? hehehe kene blaja dr ko ni!!

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

alahai comelnyer adei ni

amalina binti anuar said...

minggu lps xleh blik sebab g melaka. minggu nie pon xleh sbb sibuk ngan mini project. maybe 2 april ina blik la. masa tu ko ada lagi kan kat umah.

Chik Na said...

kejap je..dah sebulan usia adel :-)

alyyani said...

elyn : apa yang penting? kerjasama! hehe.. kena banyak saba beb. mesti ok :)

crazybeautiful : thanks! :)

ina : ha melepas la aku nak belanja ko ni. hehehe..

chik na : tu la dia. tak saba nak habis pantang :)

麻辣鴨血Maggie said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in