on 38th weeks check up

fuh, berpeluh aku jenguk blog kawan- kawan kat tepi ni. berpeluh sebab apa? kalau dapat baring kan best. ini kena bersandar kat sofa jek. kejung jap. tp demi mu blog, aku sanggup. siap chatting dgn jiey tadi menjeleskan aku lagi. mentang2 ko bole meniarap ye, best la ber surfing. macam aku ni, kalau la bole meniarap....

tengah hari tadi, weekly check up sekali lagi. untuk minggu yang ke-38. aku cite dalam bentuk conversation ye..

nurse : puan alyyani anuar! (aku berjalan masuk ke bilik doktor)
dr khamsiah : haa..ni dah jalan slow ni, tak lama dah ni. last week bukan main laju lagi
aku : eh, doktor ingat saya jalan laju ye.
doktor : mana bole lupe. jom baring, kita scan. u dah start sakit ke ni?
aku : a'ah doktor. sakit, then hilang. makin lama makin kuat & kerap. tapi belum betul2 sakit lagi.

kebetulan masa tu aku tengah sakit, tu yg jalan pun slow. doktor pegang bawah perut aku nak cek kedudukan baby.

doktor : ha ni kepala dah turun dah ni. i rasa tak sempat u nak dtg next check up ni.
aku : hah? yeke doktor?
doktor : the contraction is there, kita tunggu sakit u datang sendiri. kalau dah selang 10 minit, ada kua tanda, air ketuban da keluar. u masuk ward.

sambil tu tgh scan

doktor : baby sihat, air ketuban banyak lagi, kedudukan uri ok, heartbeat pun ok. hope tu see u in ward la pulak. (sambil senyum)
aku : eerrr.... tak terkata dah masa tuh. heheheh
doktor : i bagi u mc sampai u bersalin ye. harini u nak mc tak?
aku : harini takpe doktor, saya kena masuk ofis. mc sampai bersalin pun saya rasa tak perlu. sebab saya ingat nak tunggu sakit baru cuti.
doktor : suka kerja ye u ni?
aku : tgh nak audit doktor. tapi doktor bagi je la
doktor : ok, insyaAllah kita try normal kali ni ye (setiap kali jumpa, ini yang doktor kamsiah tu bagitau aku. motivated!)

keluar dari bilik doktor terus text wan. korang nak tau? dia yang tak senang duduk. heheh.. katanya sebelum2 ni ok je. tp bila aku da bagitau gitu terus cuak jap. macam 1st time pulak. sampai balik umah pun katanya takde selera nak makan. suruh aku siap2 bag nak masuk dalam kete. hehehe.. lawak pulak.

plannye? disebabkan keje kat ofis tak setel lagi, aku plan nak keje je cam biasa. kalau sampai nect check-up tak bersalin lagi, baru balik perak. kalau dalam masa terdekat ni, aku akan bersalin kat sini je dulu then settle, baru balik perak.

kita tunggu je la ek, aku sempat ke nak check-up 39 minggu. sekian...

24 comments:

Shida said...

the time is coming..hehehe..insyaallah semuanyer will be fine..dah ada pengalaman yg 1st kan..
sebagai sahabat di alam maya ni,shida doakan yg terbaik utk alyyani yer..:)

mamashasha said...

hahaha tiba2 lak aku yg nerbess ni...agaknye terasa diriku yg nk bersalin...satu lagi persamaan dgn aku..dr offer mc xmo...dr soh rehat aku g opis jugak...alasannye kalau kat opis senang...aku sakit ade org hantar...kalau dok umah saper nk hantar sementara tunggu laki aku balik...

apapun alya aku doakan yg terbaik tuk ko..take care & alert sentiasa ye...insyallah semuanye selamat...amin

elani makrai said...

ya allah alya, soon sgt dah...
hmmmm, i wish u all the best. hati mesti kuat nak normal kay, br dtg keyakinan n semangat nak push nanti.

heheee nurin yg baca pon rasa macam alya 1st timer. pasni akak dah ada 2 anak laaa...

ohya...jln byk2 bg sng branak, tp jgn lelaju or smpi mall :)

fieza said...

dah tak lama tu allya..tak sabar lak nak tengok incoming RA..hope semua ok yer..fieza doakan allya n bb chat nanti

oYa said...

adeh dup dap dap..moga2 sumer selamat mek...n ko banak normal..selamat mengepush ngan jayanya ek..AMIN

izzahazfar said...

dah 38 ye kak..merasa jugak...zah dulu tak dan..heheh..36 week sajok..

akak nak bersalin zah yg neves..teringat pulak saat2 air ketuban pecah..menahan kontraksi..suara bb 1st time kuar..

semoga semua dipermudahkan ye kak..

girl_perak said...

hehehe teringat plak time umi hari tue..
Takdan nak beraya baby dah kuar...
Masa tue br 37minggu...
Apa2 pun semoga selamat bersalin

azi said...

alya..dah dekat dah tu....standby tau....semoga semua selamat...

alyyani said...

shida : tq so much shida. insyaAllah..

bed : heheh.. aku macam ok lagi. wan yg telebih nervous. tgk muka aku lain je, dia dok tanya, sakit dah ke. tp betul la kata ko, kalau aku dok umah je sorang2 kena tunggu dia balik gak kalau sakit. at least kt ofis ni, ramai yg bole tolong. da la dia selalu di berada di luar kawasan lak tu. lagi haru nak tunggu.

tq bed, part be alert tu mmg doktor soh alert dgn baby's movement.

nurin : tu la dia. the time is coming. cewah.. so far ok je, mmg positif. tak nak stress sgt mcm 1st dulu, kali ni more rilex.

part jalan banyak tu mmg hari2 alya banyak bejalan siap turun naik tangga 3 tingkat lagi. tq nurin!

fieza : tq fieza. tq atas doa itu.. insyaAllah..

oya : hahaha.. tq oya!

izzah : la yeke? tak saba akmal nak tgk muka bonda dia ye. tu yg kua awal tuh. tq zah

girl_perak : yela, ingat lagi masa tu baca blog umi baru lepas check up 37 minggu. alih2 senyap dah. tau dah la tu umi dah deliver. :)

alyyani said...

azi : ye ye.. tq azi. tadi baru masuk bag dlm kete. kot2 la :)

Elyn said...

aku baca cite ko ni aku plak berdebar beb!!!

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

tetiba nak tanya... nak beranak mana nieh..?? kat sini or perak.. ?

alyyani said...

ELYN : HAHAH.. AKU SMLM SIAP TERSILAP JALAN DOK FIKIR NAK BERANAK DAH. SABAJELA...

JUE : KALAU SAMPAI NEXT CHECK-UP TAK BERSALIN LAGI, ALYA TERUSBALIK PERAK. KALAU SEBELUM TU, KAT AN-NUR JE. NANTI KALAU BERSALIN SINI, JUE DATANG MELAWAT EH. ;)

AieZa said...

alya.. klu kerap rasa sakit.. cecepat g hosp tau.. jgn tangguh.. tp ni kira ko bersalin 1st time la kn sbb 1st time nk normal..emmmm mcm aku aritu rasa sakit2 kejap je.. pastu cepat je bersalinnya.. 2jam dah banak dah.. mungkin aku jalan dh ade tu sbb cepat.. cam ko 1st czer tu xtau nk ckp cemana.. tp alert la klu dh ade rasa2 tu.. cecepat g hosp.. takut taksempat.. bknnye ape.. hehehe.. wish ya all the best ok.. takecare.. jgn loper text aku nnt..

Az Rina said...

dah nas salin dah?? jeng jeng jeng!! macam rina lah pulak nakj salin debrnye..

hope allya baik2 aje till bersalin nnti yek..newey jage diri & kandungan..

ibu damia said...

jaga diri dan kandungan...hati2..coz anytime dah tu...takut tak sempat nak balik perak jer...

NurShahFamily said...

huhuhuhu... nape nur yg nerbesss hehehe... jaga diri ye... nur doakan semua berjalan ngan selamat...amin

Ibu Mifzal Arsyad said...

wah..aineyy lak yg rs berdebar sbb teringat pengalaman lama..apa2 pun..hrp alya n baby selamat hendaknya..

Jiey^Mien said...

Bukan takat nerap Ly, badan aku yg bleh lentur neh, bleh gak wat somersault berpusing ala2 moero attack tuh..
:P

~chekuna~ said...

alyani..dah tak lama tu..
kakna doakan semuanya selamat..dan alya boleh try normal kali ni...
boleh banak ramai2 lg :)

LYaFRINA said...

waaa... skejap j kan.. nanti dah ada adik la nia...
xleh nk manja2 mcm slalu lg..
apa2 pun, lya doakn agar alaya dpt bsalin normal n dberika ksihatan y baik spanjang masa.. amin...

AiSHieY said...

Tgah berdebar la tu kan..xper2...doa manyak2...mintak dipermudahkan...AMIN

alyyani said...

aieza : sakit2 aku ni makin kerap tapi ilang. gitu la. so tu bukan sakit nak besalin la tu kan. aku ni pun mcm da confuse gak. dulu masa nia mmg sakit tak henti2. ko best la 2 jam da deliver. aku pun rasa mcm 1st time nak bersalin je ni. tak tau la. up untill today aku masih belum rasa sakit betul2 lg. wajib aku text ko nanti. kalau aku deliver kt sini, wajib la ko dtg ye :)

rina : tunpang berdebar eh? eheheh... tu la, penat tunggu gak ni. harap semua nye selamt. tq rina..

ibu damia : tu la ayu, wan ckp kat mana pun bersalin dia ok je skang ni. aritu dia tak prefer sgt nak bersaln kt sni. tp since dia pun busy keje tu yg dia ok je nak bersalin kt sni. tp kalau sampai next check up yak deliver lagi, kitorg terus perak

nur : jgn nervous, tuan punye badan ni lg nervous nanti. hehehe.. tq nur!

ainey : sama2 berdebar. nanti alya update time to time ye. tq ainey!

alyyani said...

jiey : hahaha saba jela aku. mentang2 la badan ko tu mudah lentur ye.

chekuna : insyaAllah kak na. tu la, harap bole normal. tp ape2 pun saya da ready. beranak ramai? 3 je kot kak na :)

lya : ye la lya, cepat betul masa berlalu kan? harap semua nya dalam keadaan baik. insyaAllah..

aishiey : ha'ah, bedebar la jugak bila gak nye masa nye. ape pun kena sentiasa tenang. tq shida..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in