maternity dress

kalau korang perasan, sepanjang aku pregnant ni, tak penah sekali pun aku pakai maternity dress kan? bukan nye takde. masa pregnant kan nia dulu semangat je beli sampai 4 ke 5 pasang. tak ingat dah. lepas tu pakai la bila ada kenduri, time raya or ada event apa-apa.

tapi perasaan bila pakai baju gitu, rasa mcm tak selesa & melayang- layang je. ahahah... paham tak maksud aku? mcm org tak pakai seluar la. sebab perut kan besar, lepas tu mcm luas je tu yang rasa melayang je. lepas tu, tgk balik gambar sendiri bila pakai baju maternity tuh, nak tergelak pun ada. korang nak tgk? jom!

ni masa buka puasa ofis. aku rasa dalam 10 hari kot sebelum aku bersalin. sebab buka puasa ofis last year pun buat nak dekat raya. kelakar kan aku pakai mcm tu? wan cakap macam pakai kain telekung!

ni masa 8 bulan kalau tak silap. kat hospital melawat atuk wan yang sakit kat penang. nampak sangat tak selesa tu yg asik letak tangan kat baju takut melayang. hahaha..

pregnant kali ke2 ni belum pernah pakai lagi. elok je dalam plastik baju2 aku ni. nanti kalau akak aku pregnanat ke, bole aku bagi dia je pakai. lagi satu, kalau pakai baju ni, macam senteng la. lagi la tak selesa. tu pasal aku tak penah pakai baju kaftan, kain batik semua. tak reti aku. masa pantang tu kena la pakai kan. tapi asik nak telucut je. punya tak reti. aku takde pun kain batik, semua pinjam kat mak aku je. orang tgk aku pakai pun runsing je. hahaha..

sekian...

30 comments:

AieZa said...

cantikk je aku tgk ko pkai maternity dress tuh.. perasaan ko je yg rasa mcm melayang2.. tp aku pun kureng skit nk pkai maternity dress sbb senteng.. tp aku tempah.. so custom made leh la suh org tu wat labuh skit..

kain batik aku ade mak aku bg.. tp pakai masa pantang je.. abis pantang ilang la kain batik itu.. tunggu nxt pantang baru aku pakai...

ibu damia said...

hahaha...sama lah kita alyya..kain batik tak pernah beli pun...pinjam yg mak punya jer..pas tu buat harta sendiri...

ah ah kan ayu pun tak selesa mana pakai baju maternity tu...lebih selesa pakai yg seluar punya..rasa kemas sikit bahagian perut...

alyyani said...

aieza : ko custom made ke? aku tak penah terfikir lak weh. nanti nak buat gak la. patut la baju ko lawa2. aku penah tgk sekali la gmbr kt blog ko. kain batik tu kalau nak beli sendiri rasa bazir je. ahaha..

ibu damia : ahah.. part buat harta tu mmg betul. ade kt umah beberapa helai mak punye. pakai masa pantang aritu.

ayu tu tinggi lagi la kan. rasa mcm senteng je kan? kalau pakai seluar rasa confident nak bejalan kan?

Az Rina said...

rina pon time ngandung jarang pakai dress sebabnye memang senteng..hubbt bising kalu pakai senteng2 nih..

hari tu time pose konon2lah nak cari dress nak pakai raye..abis round shopping complex, sume tak kenan dek hubby..

Reena said...

cantik apa reena tgk akak pakai maternity dress....akak time nie jek kita boleh pakai..lepas nie tak boleh...reena kalau pergi mana2 nmpk baju maternity mcmnak beli jek..tapi tak preg lagi

Shida said...

sama lah kita alyya..mmmg tak selesa pakai maternity dress..ms shida preggy dua2,lebih selesa pakai seluar..nak melangkah pun cepat sikit..lagi,dah la ms shida preggy bdn naik giler..so,kalo pakai dress mmg nmpk kelako..hehehe..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

betul2..tak suka sangat la baju nieee.. senteng dan rasa macam bawah kosong jer.. hehe.. xleh duduk ganas.. dan sentiasa kena sopan..

sama la kita. mana penah pakai kain batik.. pantang pun 1week jer pakai batik.. wek2 seterusnya.. sluar juga yang di cari.. hehe

shah-ila-ain said...

haha...org ngandung nian cekci...alya..lawa jerr aku nengok ko pakai baju tuhh...

Ezzah said...

eheheh..izah pun sama x suka pakai maternitu dress. lagi suka pakai jeans yg utk ibu mengandung n blouse. p keje plak pakai baju kurung je sbb perut i 'comel'. ahahahahahah...

izzahazfar said...

zah pulak yg masalah beli maternity dress.sebab org kecik..baju2 sumer besar gedabak..huhuhu...yg plaing tak hingat masa last2 trismister..baju koyak..terpaksa beli baru...tp pakai sekali..pastu bersalin...huhuhu..dan baju2 itu masih elok terletak dlm almari...

utk second bb nanti...dah nampak dress yg lawa2...dah teringin nak pakai ni..heheh

ada. said...

serius tak pakai kain batik?wahh moden akak nih.kalu mak ada tuh,
dia train ada pakai kain batik since form 1 lg tau. pastu baju kaftan usah cakap laa banyak koleksi kaftan ada. mak kekonon nak training ada jadi perempuan melayu terakhir kot. haha.

Ryn said...

elok je ko pkai maternity dress tuh...ayu jee...seri ibu mengandung...

tp perasaan ko sama cam aku gak...mcm jalan tak pkai kain je rasanya...aku pn tkde maternity dress just blouse ngn suar je...

LYaFRINA said...

Lya xdelagsung maternity dress.. bju petnant pon ada 3 helai je.. y pkai dgn sluar.. sbbnyer, lya pakai bju hosp..hehehhhee.. save budjet...
Tp kalu lya xduk hosp pon mmg xkn pkai kot dress... mmg xselesa.. kalu beli y pkai dgn sluar, hbis petnant pon blh guna.. cam skrang lya dpt guna bju y 3 lai tu.. (sbnarnya bju tu bkn la bju pregnant, tp sbb prut kecik tu y blh d kjdkn bju ngandung)...

fazilzura said...

wakakak ko ni .. bile lg nak merasa pakai bj matenity beb , time x ngndung harus le x pakai.. kang org ckp x betui plak . Rugi ler x pakai ..

aku b4 kawin mmg x reti pakai sume tu .. tp dh kawin ni , kain bati harus le pakai .. kalau x kang , mau kene perli org2 tua..

@lfidah said...

alya..cantik jea tgk alya pakai..saya ms ngandung memang pakai baju tue..seluar jaranglah..sesekali jea..bilalah nak merasa nk pakai baju tue lg???excited da nie..:-)

nome said...

cantek ko pakai baju maternity dress nih...sesuwei ngan ko...sempat kalau ko nak pakai maternity dress skrg nih...apa kata??? ekeke.....

azi said...

ok pe pakai dress tu...hehhe..bukan selalu sesekali jer tp lebih suka yg ditempah sbb boleh ikut saiz kita....

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

rindu plak saat2 mengandung :)

haru said...

cmne ni xreti pkai kaen batik?kn terlucut abes terlondeh la kak.haha

[I][T][A] said...

Ita pun tak suka juga pakai maternity dress ni... mcm tak selamat pun ada... :D

mamashasha said...

alya...gambo ko masa bulan pose tu mak ai dah beso betul perutnye...hehe aku pun tak suka pakai rasa mengembang je.....aku pernah pakai sekali je tu pun maternity dress adik aku punya...aku tak pernah beli pun sumer pakai blous dgn seluar je selesa....nk selak utk scan pun senangkan.....tp bile tgk ko pakai yg kaler purple tu sweet je aku tgk...

alyyani said...

rina : kira rina tak penah pakai la ek maternity dress ni? takpe, next time kalau pregnant lagi, tempah so takde la senteng & hubby tak bising ;)

reena : masa pregnant kan kelvin, ade pakai tak? takpe, next pregnancy bole pakai. ;)

shida : yup, confident sikit nak gerak kan? kalau pakai dress tu la macam alya ckp, melayang2 jek. ehehe..

jue : ahaha.. betul2 rasa kosong je. waa jue lg terror, pantang seminggu je pakai kain batik, kalau mak alya tu, kena bebel tuh. kalau opah alya lak, kena jerit. hahah...

mel : tu yg rasa seksi sangat kalau pakai dress tuh. hahah

alyyani said...

ezzah : wah bole pakai baju kurung lagi ye? kalau macam alya, masuk 5 bulan tak pakai dah. tak muat tang kain. pakai jeans maternity time pregnant kan?

ada : bukan moden, tapi urban. hahah.. mmg tak penah pakai. tak penah ade. ade pun org bagi. tapi letak dalam almari mak je. baju kaftan ade je, tp jarang sangat- sangat pakai..

ryn : elok ke? aku rasa tak selesa. aa yela, ko cakap, ko tak suka pakai maternity dress..

lya : lya lagi best, beli baju yg bole pakai even lepas pregnant, tak la rugi beli kan :)

fazilzrura : takpe beb, ko kan nak menyusul lepas ni. merasa la balik nak pakai kan?

oo org tua marah ye. aku sebab takde sape marah tu yg tak penah pakai. heheh..

fidah : adriana dah 2 tahun tu, ape lagi? bole sgt la kot. hihi..

nome : ape kata? huhu.. aku bole pertimbangkan balik ni sebab ko da cakap sesuai gitu. ;)

alyyani said...

azi : tu la, tak penah terfikir nak tempah. kalau nak tmph skang da lamabat sgt kot kan? ;)

tinie : masanya akan tiba juga utk ko merasa kembali :)

haru : hahaha.. asik betulkan je la kain batek tu. mmg runsing org yg tgk aku pakai kain batik.

ita : haaa thats the right word. tak selamat. betul2 :D

bed : yela, tu mmg dah nak dekat deliver. nia pun besar kan time tu. gitu la rupe perut aku. ko lg best, tak pnh beli. ade gak org nak pinjam. macam aku takkan nak pinjam mak aku punye kan, outdated sgt. hahah.. gmbr baju purple tu control cun tu. hehehe...

fieza said...

Allya sama macam fieza gak..mmg tak suka pakai maternity dress..masa preggy dulu beli dua jer pun tak pakai..fiza ni rendah so mmg buruk benar kalu pakai baju mcm tue..fiza lebih prefer blause jer...bila pakai mr hubby msti gelak..pastu rasa melayang2 macam alyya cakap..hi.hi..

Elyn said...

aku pun takde bj maternity. sume bj rembat2 je.

owh pasal kain batik tu.. aku pun pinjam kain mak aku je. lepas abih hari terus pakai suar sebab rimas asik nk terlucut je ko ekekekek

AieZa said...

mak aku jenis byk pantang.. so kain batik waktu pantang hanya dipakai watu pantang je.. termasuk la baju2 means tsdhit tu sume.. xtau la kenapa..

alyyani said...

fieza : yeke? tu la, rasa melayang2. yg penting apa yg kite nak pakai rasa selesa kan?

elyn : kite kan urban! ahahaha..

eiza : eh sama la kite. aku kena pakai baju mcm baju kurung tu, ape nama baju tu aku pun tak tau. yg biasa org pakai dgn kain batik tu. opah aku la yg suruh tu..

Iryani Noor said...

shomel la tgk alya pakai maternity dress tu.. yani skrg nih tgh cari baju2 mcm tu.. sbb rasa xselesa kalu pakai suar =p...

carina said...

Hi,

You have a nice blog. A 40-week pregnancy is really just a blip in our whole life time, but the problem with clothing during that time is very painful. Keeping this in mind, two best friends and mother of two children each started http://www.bellybundles.com. We have high quality maternity clothes there and we would like to hear your feedback on our products.

Thanks,
Carina - Maternity clothing

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in