her 1st major injury

opening new year yang akan aku ingat sampai bila- bila. huhu... btw, kitorg selamat sampai kat umah dari kedah jam 5.15 petang tadi. perjalanan lancar. jalan tak jem. tu yg bole sampai cepat.

tajuk entry? itu la dia.. di hari sabtu tengah hari (kejadian kat rumah mertua), waktu aku tgh nak pakai tudung nak gi wedding kat parit buntar, nia yg tak mau kat orang, melepek je kat mama dia. depan meja solek, nia panjat kerusi kat meja solek. dah warning- warning dia suruh turun, tapi biasalah, tak mau dengar.

dengan tak semena-mena, nia bole jatuh dari kerusi tu. camne jatuh? dia diri kat kerusi, dagu terhentak kat bucu meja solek (mujur sangat bucu dia tak tajam), then nia terlentang ke lantai.

terus la nia menangis, kitorg ingat kan takde ape yg cedera. tetiba darah mengalir dengan banyaknya kat mulut dia. kitorg da syak gigi dia patah. habis baju dia kena darah. masa tgh cuci kat air mengalir masih tak dapat detect kat mana yang luka.

bila stop kan darah dgn towel, baru nampak yang LIDAH NIA TERKOYAK! yaAllah, mmg panic. sebab tak penah nia injured kua darah bagai. benjol pun jarang sangat. terus amik bag (mujur barang nia da siap & mujur dah pakai tudung), terus ke klinik.

try bagi nia susu, ok dia mau minum sampai habis terus tertido. bila terjaga, dia mcm tak selesa kat dalam mulut, darah mengalir lagi. bila kat klinik, doktor cakap, biasa jadi kalau tergigit lidah ni. so akan cepat sembuh jugak. tambah lagi budak. cuma dia akan rasa tak selesa. jangan bagi makan yang panas- panas. buat susu pun jangan panas.


tak major ke? pada aku sangat serious. lidah nia terkoyak bentuk L, besar pulak tuh. tajam nye gigi dia. yela, dia jatuh agak tinggi gak. dagu dia biru sikit. nmpk tak kat tgh lidah nia tuh? kalau dia makan ke, akan luka sikit. apa pun, sentiasa make sure ada org jaga anak korang bila diorg tgh main ye.

32 comments:

Shida said...

sian nia..maybe lepas ni dia serik utk panjat lagi..insyaallah,semoga cepat sembuh..

~chekuna~ said...

alya.. sib baik luka lidah..tak luka kat lain... luka kat lidah cepat baik... dari tempat lain...
bercakap berdasar pengalaman..membesar hero lasak..ni..selagi nia..boleh susu..gelak.. tak demam... jgn risau sgt yer..:)

suhida said...

aduhai..ciannye...moga cpt sembuh lidahnya tu.

ada. said...

seram dengar.
alhamdullilah nia ok.
:)

Jiey^Mien said...

cuak dgr bab lidah terkoyak tu..
harap2 cepat la baiknya..

amalina binti anuar said...

weyh mne pic yg berdarah2 nyer. ape la ko nie. tu la nk tkg nyer. gmbr nie xnmpk pon luka kat lidah nia tu. mak tau x?

mamashasha said...

sian kat nia...ambik pengajaran alya..aku seriau bab bedarah dlm mulut ni...shasha pernah jugak...panic giler aku tau...same case dag diwarning tp nk melawan jugak....aku soh dia dok belakang masa aku drive to dia insist nk dok depan...emergency break!ada kete tiba2 kuar simpang..agak kuat jugak...shasha tercampak ke dashboard....dagu dia biru dlm mulut penuh darah....masa tu aku br ambik dia dr bb sitter makanye jauh lagi dgn rumah....puas aku pujuk & tenteramkn dia....mujurla dia nk dok belakang balik & menyusu..mula2 darah tak mo berenti...aku kumurkan dia then pujuk dia minum susu...shasha luka kat bibir....back to nia case....makesure jgn bg bende panas kat dia ye....ralat mmg ralatkan ....takpe ini learning process for her and to remind us as parents to be more alert & extra carefull...(tp aku kadang extra carefull pun kene jugak)...abis jadi tak g kenduri nye?

LYaFRINA said...

Luka tu jadi truk sbb nia tuh dr tmpat tinggi.. ti y lidah tkepit kuat kat gigi kot.. Errmmm.. mmg la pedih n skit kn.. sdgkn kt y besar ni pon kdg2 tgigit lidah pon xleh nk makn...

**Walau kt dh awasi dgn penuh prihatin thadap ank kt.. tp kemalangan ttp blh blaku dimana2 kn. Apa2 pun kt sbg ibu bapa hrus sntiasa bwaspada kn.. cz kita adalah mata ank kt..

fiza said...

ala ciannye kat nia..syakil dah banyak kali jadi macam tue alya..tapi dia tak serik2 gak n buat lagi..makin membesar diaorg ni makin menjadi2 perangai nye..skang ni bab panjat memanjat mmg no 1..kita kena alert la sket tapi kadang2 dalam dok berjaga pun jadi jugak kan...

Ezzah said...

alahai...siannya nia..moga cpt sembuh yer dr aunty izah.. :)

alyyani said...

shida : huhu..budak tak reti serik kot shida. baru balik dari klinik tuh, masuk bilik dia nak panjat lagi. sabajela..

chekuna : tq k.na. tu la, doktor cakap, mmg darah kua banyak tp akan cepat heal. harap gitu la. takut tgk lapisan lidah yg tekoyak tu terangkat2 especially bila dia nangis. huhu.. tq k.na ye..

suhida : penah jadi kat razi dgn izzat tak? mmg seriau aku weh. harap cepat sembuh gak la.

jiey : ko dgr jiey, kitorg yg hadap ni, ko bayangkan la. da la masa tu along da tunggu kat wedding pa'e tuh. mmg emergency betul

ina : weh, ko ingat aku ni wartawan ke nak amik gmbr kejadian. sah2 la tgh handle nia masa tuh, kalau tegamak nak amik gmbr gak, mmg mak yg hampeh la aku ni. mak tak tau, jgn bgtau weh. tunggu sihat baru bgtau. :D

shah-ila-ain said...

biaselah budak tgh melasak nie memang gitulah...ain plak bab paling dia ske p bilik air...dah bape kali dah jatuh dlm bilik air tuhh tak gak serik2...geram jerr...

hope nia cepat baik..

alyyani said...

ada : seram dengar, nangis bila tgk tau. huhu.. alhamdulillah..

bed : x tau la bed, bila depan kite, macam2 jadi. bila kat nursery tak penah jadi ape2. aku ke tak reti jaga. tp tu lah, bak kata ko, bila kite extra careful jadi gak. mmg pengajran. lepas ni mmg dia depan mata aku je la. tak nak lepas pandang pun.

shasha penah kena gak ye. dalam kete tuh, abis la kete ko kena darah dia ye. tu la, jenis tak reti dok diam. budak, mana la reti diam kan. kita la kena pandai handle. jadi tak? hehe.. ko mcm tak kenal aku :D

lya : alya mmg tak tau cmne rasa tegigit lidah sebab jarang jadi kat diri sendiri. tu yg tak sanggup tgk lidah nia tuh. wan cakap, lepas dagu terentak kat meja solek, kepala dia terentak kat bucu katil lak then baru jatuh. tu yg lagi besar koyak nye.

alyyani said...

fiza : syakil biasa kena? darah teruk tak setiap kali kena? besarkan tak koyak dia. nia punye ni mmg teruk gak. tu yg seram sgt tgk nye. tu la diorg ni, tak paham ape makna serik.

ezzah : tq aunty!

mel : jatuh bilik air tuh, injured tak mel? nia biasa gak, tp takat teduduk je la. yela, nak lompat2 bagai. excited tgk air. lepas ni mmg dia under aku nye supervision la. tak mau dia telepas..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

Y Allah.. kira besar gaks injurynya itu.. paling risau kalo terkena mata.. paperpun.. hopefully take care yea...

semoga cepat sembuh..

alyyani said...

jue : mmg panic & mengucap panjang bila tgk darah yg banyak tu jue. abis towel yg nak stopkan darah dia penuh dgn darah. mmg akan take care betul2 lepas ni. tq jue.. nauzubillah kalau tekena mata.

Ibu Mifzal Arsyad said...

siannya nia..hati2 ya lain kali.. seriau gak ni..
mifzal pernah gak terluka di birbir sebb terhantuk kat laptop..masa tgk citer upin ..tgk sekali nga sepupunya..ntah cemana ntah ada yg menolak2n berebut2...huhu..

[I][T][A] said...

siannya nia.... Teruk juga luka nia tu.. mesti kuat hentakkan kat dagu nia tu... budak2 sebaya nia ni kena hati2 maklumlah tengah nak lasakkan... nasib baik semuanya dah ok kan...

alyyani said...

ainey : itu la, budak tak reti nak hati2. kite yg kena hati2 monitor diorg lepas ni. mmg pengajaran besar betul. mifzal pun penah kena ye.

ita : teruk sgt ita. mmg teruk la. pagi ni nak hantar kat nursery pun mcm berat gak. tp kat nursery tak pnh jadi ape2. huhu.. nia ok, cuma kita tak sanggup tgk luka kat lidah dia tu. tak tau ape dia rasa..

fazilzura said...

YA ALLAH ...

biasak le beb , budk2 nk membeso .. cmtuh le gaya nye.. tp kalau dh smp darh2 tu , harus ler kite jaga ... gigi diorg mmg sgt tajam now cz diorg mana makan benda yg keras tuk tumpul kan skit gigi ... so kalau dh ter gigit tu , huhuhu harus le sakit kan kan

alyyani said...

fazilzura : itu la pasal. mmg tajam sungguh sampai bole terbelah lidah tuh. seriau aku tgk. tergigit tu satu, lepas tu terhentak lg la tragis..

Ryn said...

berderau darah aku bc entry ko nih...

mau tak cuak dibuatnya...bg aku major dah tu kalo dah darah2...

alyyani said...

ryn : mmg beb, kalau ko tgk, mmg tak sampai hati la ko tgk. aku dah tak peduli ape dah time tuh, tudung aku tak betul, terus aku bedesup ke klinik. mmg besar gak koyak nye tuh.

amalina binti anuar said...

weyh gmbr tu la menarik kot. ish ko nie. mk xtau ker xpe la jnji nia dh okey kan. abeh skrng nie lidah dia terbelah lagi ker?

Nana Aziz said...

alahai sian nia..mmg seriau dgr klu bab drh2 ni. ariana plak mmg nakal tp luka2 jarang sgt berlaku..tetapi..ada tapinya..hee..ariana ni jenis sllu sgt skt cam benjol2, bengkak2 etc. tp yg plg menyeramkan, ariana penah terseliuh tgn sebanyak 3x dh stakat ni. hrp2 xkena dh pasni. YaAllah..tuhan je maha mengetahui prasaan ni. blh byg x betapa baiknye ank aku..hehe..

biasenye klu luka dlm mulut cpt baik rsnye coz air liur main pranan. nia plak budak2 kn, lg cepat nk sembuh. pape hal aku doakan ank ko cpt sembuh..

ibu damia said...

aduh...kesiannya Nia...memag kalau budak2 ni main kita tak jangka dia punya malang tak berbau tu....sometimes kita memang dah hati2 tapi tetap terjadi..

doakan semoga Nia cepat sembuh....peringatan juga kepada ibu2 lain supaya take care kepada anak2 terutama kalau di tempat2 yg tinggi...

alyyani said...

ina : tebelah lagi weh, kalau dia nangis terngkat2 yg koyak tu. ko bayangkan la. tapi tak darah dah la. maybe dia rasa tak selesa je.

ko tak ingat ke mak selalu warning aku "ape2 jadi kat nia, ko aku marah nanti. jaga cucu aku tu elok2" huhu.. takut aku nak bagitau weh. senyap je la. heheh..

nana : 3 kali ariana pernah terseliuh? yaAllah, cmne tu weh. lg adventurous anak dara ko weh. tq weh, risau gak ni. doktor pun ckp cepat sembuh especially kalau kat lidah.

ibu damia : mmg lepas ni, nia is under my supervision. taknak telepas pandang. tq ayu..

nome said...

wallah....aku lak terasa keperitannyer...rasa ngilu lidah aku skrg nih...mesti nia rasa sakit..tp sib baik dia nak minum susu gak...hope nia cepat sembuh...budak2 ni tulah...makin ditegah..makin derang buat...lahai...

alyyani said...

nome : yela me, aku yg hadap lg la tak sanggup. apetah lagi dia lak yg kena. budak kan, mana diorg tau bahaya ke tak. diorg tau nak mencuba je. aku harap gitu gak..

amalfc1303 said...

dia xda rasa skit ker. xda ke dia nangis ker ape ker? abeh cmner ko nkbgi dia makan. msti sakit kaN. nie mk xtau lagi la yer nia jatuh nie?

alyyani said...

ina : dia ni nama je lidah ekoyak, tapi makan non stop gak. cikgu kat nursery dia pun pelik. tak sakit ke kan. mak tak tau la. ish, ko ni, bape kali tanya..

Leen Die said...

giler terkejut aku baca blog ko nie..huhh sib baik nia takder apa2 kesian kat bakal menantu aku nie..huhuh..apalah perasaan nia ketika itu kan..kita yg tua nie pun tergigit atau terkena ulser pun susah nak mkn inikan nia..Rayyan pun last 2 weeks jatuh dr kusi..gatai sgt nak berdiri tepi kusi tue, tym tue aku terlepas pandang aku th nie panjat kusi aku ngah jaga tp tuelah dah nak jadi kan dump..ambik jatuh terhempap muka kat lantai..nangis tak kuar suara sampaikan aku kena goncangkan dia br kuar suara..tgk2 bibir atas dan bawah berdarah pastu bawah hidung ada jalur darah sikit..free2 laki aku sound..wawaawaa..tp salah aku ker???tp tuelah budak tak th apa kan kiter yg tua nielah kena be aware sentiasa..sib baik lah mulut aje takmau lah terhentak kepala ke apa ke..seriauuu weiiii

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in