ciri nama anak kami

nak share pasal pencarian nama anak. ciri- ciri yang perlu ada dalam anak kami adalah seperti berikut :
  • maksud yang baik. ni sudah tentu. maksud nama melambangkan sifat. sedikit sebanyak memberi kesan. tapi nama aku kan maksudnya yang lembut. hehe.. mcm tak kena je kan?
  • pangkal nama R..A... 2 perkataan. bersempena nama wan - Ridzuan dan nama aku Alyyani. R mesti kat depan.
  • setiap nama maximum 4 suku kata. supaya tak susah utk disebut. contoh RANIA AYESHA. (itu je satu contoh nye pun. heheh..)
  • dalam nama tu, mesti ade huruf Y. bersempena nama aku yang ade 2 huruf Y. ALYYANI. ni ramai sedara aku perasan bila aku letak nama nia AYESHA. so adik nye pun mesti ada Y.
  • mesti ada nama manja bole diambil dalam nama penuh itu. RANIA a.k.a NIA
  • tujuan nama manja ni, kitorg tak panggil anak dengan gelaran seperti along, kakak or adik. kitorg prefer panggil nama.
trivia sikit
  • RIDZUAN bermaksud nama syurga
  • ALYYANI bermaksud yang lembut
  • RANIA AYESHA bermaksud yang mempersona, hidup bahagia
  • R... A... bermaksud yang suci, yang mulia (kalau lelaki, kitorg takde nama lagi. sebab perempuan kan, reserve nama ni je).
motif : akhirnya aku dgn wan da dapat nama adik nia. walau apa pun terjadi baby ni perlu ada nama kan? tapi bak kata wan, nama tu akan rasa sangat sesuai bila dia pegang & azan kan anak kami..

note : pada yang dah tau nama adik nia, i will be much appreciate if your guys do not reveal her name until we see her face...Tq!

18 comments:

Az Rina said...

sudah semetinya name yg baik untuk baby yg bakal lahir..sronok kalu name anak2 ni same je pangkalnye atau hujungnye..

mamashasha said...

surpriseeeeee baru tau R A tu sempena nama wan ngn ko....

Ibu Mifzal Arsyad said...

hehe..dah ada nama dah utk baby baru..seronokkan..x lama dah nnt kan..

ibu damia said...

damia ayyunie pun ader "ia" kat hujung dan 2 y..hehehehe..

suprises yer nama adik Nia......kita tunggu je lah nanti...lgpun dah tak lama kan...

haru said...

saya tahu pe kak..hehehe..sy gtaw ek name pe..:P

izzahazfar said...

kak...apesal buat saya tak sabar nak preggy balik..huhuhu...

adik nia gigil jugak eh..?

selamat bersalin!

nome said...

camno alya? ko plak nak dekat bersalin nih...sempat lg kot nak cari lagi nama anak...aku lak kering idea nak tolong ko...kalau aku ada, aku roger ko ek

fazilzura said...

wahhh banyak nye kratiria nama anak ko ..

aku bab yg 1st tu je aku folow.. yg lain2 tu .. aku serah jek ..

cz cm aku ni anak sulong, so perasaan mama abah aku kene jaga jgk.. cm akil tu ... nama MUHAMMAD AKIL kiteorg pilih.. AL-KHAIRY abah aku pilih.. tp kiteorg just letak KHAIRY

Chik Na said...

tak sabar nak tahu next R.A :-)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

tak sabar nak tau nama anak niee.. Damia kerr.? hehe...


elok siapkan nama awal2.. supaya mudah nak pergi register anak nnt..

AieZa said...

alya ko dh dpt nama 2nd bb eh.. baguslahh.. ape la namanya agaknye eh... yg suci yg mulia? ermmmm

alyyani said...

rina : itu la planning kitorg. sama mcm nama adik beradik alya. semua pangkal A.

bed : ha'ah la bed. 1 lagi info utk diketahui..

ainey : tgh tunggu dia kua je ni. harap semua ok. insyaAllah...

ibu damia : tu la, mmg alya inggat nama ayyunie tuh. tp nanti mesti yg ramai silap eja mcm la nama alya ni. kadang family sendiri pun bole silap eja :)

haru : note tuh aku tujukan khas tuk ko cdiq!

alyyani said...

izzah : takde sape halang akmal nk dapat adik zah. sila2.. :D

insyaAllah girl lagi. tq zah!

nome : nama girl dah ade me, kalau boy mmg takde lg. bole la kalau ade disaat kecemasan ini.. :D

fazilzura : banyak ye. heheh.. tp yg best nye kitorg bila bab pilih nama ni, takde org masuk campur. sendiri decide. kuasa ditangan kitorg gitu. asal maksud nye baik, tu da cukup.

al-khairy? aku suka nama al kat depan tuh.

chik na : insyaAllah, tak lama lagi k.mas :)

jue : damia? takde R la jue. :) betul tu. tu la tujuan nye. ade kawan alya sampai kena denda lg sebab lambat daftar nama anak.

aieza : dah dpt namanye! :D

elani makrai said...

susah ni klu nk kekal kan initials R A tue...mau anak rmi kn spare nama siap2 alya. plus ada makcik jiran kat umah mak long nurin kata, klu initials sama, bonding diorg akan kuat n jarang gaduh. entah la, tapi kita doa jer la yg terbaik tok anak2 kita kan.

fieza said...

Wah RA jugak yer..pe2 pun gabunagn dua nama allya n hubby mmg cute..

Elyn said...

tak tercapai akal ku apa nama ko nk letak nanti hehehehh

LYaFRINA said...

hheheheh...
makna alyani:- lemah lembut & ketinggian..
(kita mpunyai makna y sama)

alyyani said...

nurin : mmg susah gak. tambah bila nama start dgn R tuh very limited. so lagi la pening. lepas tu wan tak mo nama yg common. adoi.. kena la cari betul2..

fieza : yup, nak kekal kan RA itu. simbolik sikit.. :)

elyn : jgn susah2 fikir beb, papa dia pun rilek je. hahaha..

lya : oh ketinggian sekali ek? baru tau. no wonder kite ni tinggi kan :)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in