just the 2 of us...

selamat hari isnin semua...pagi ni mood swing skit la. nak update blog pun malas. nak buat keje pun malas. nape ek? ade la yg tak kena kat aku ni. btw, last weekend aku be-2 je dgn nia. papa nia berseminar dari sabtu sampai isnin. so kami berdua- duaan je. be-2 lebih baik ke? kalau ade papa dia, lagi baik. panjang la langkah. hehehe...

sabtu, seharian dirumah, buat nia tak senang duduk. mmg asyik nak melepek je dgn mama dia. dari tido, sampai la nak tido balik. semua nak bekepit. kalau aku jadi housewife ni, mau rosak akhlak aku buat nia ni. heheh.. yela, manja yg amat.

bagi nia makan...

dari pagi sampai malam, makan tak henti- henti...

malam pun, melepek kat umah jugak. sampai la esok pagi. :D

ahad, tak bole jadi..kena gak kua gi mana- mana. walaupun be-2. lepas siapkan nia semua, bole pulak dia tido sampai kul 11. dekat kul 12 tuh kitorg kua umah. ingatkan nak ke Jusco depan ni je. tapi macam boring pulak sebab tak banyak barang.

kitorg ke alamanda. berjaya aku drive beriba kan nia sampai ke alamanda. dengar cam bahaya kan? mmg bahay pun, nia tak buat hal pun. kalau dapat berjalan mmg la suka. so ape kita cakap mmg dia ikut.

tapi...bila lepaskan nia dari stroller, mmg bahaya. sebab kena kejar dia kesana sini. sukahati dia je mana dia nak pegi. naik mengah la jap.

lagi satu, aku baru tau, yg tak bole nak bawak budak kat tempat toys, sebab diorg da pandai mintak. even nia pun sama. yg paling tak tahan siap nak panjat rak sebab nak amik bebear (bear). oi, ini mmg bahaya. semua toys yg ada bunyi semua dia nak tekan. so aku beli kan la dia mainan kat toy r us tuh dgn ball. suka sgt dia.

untuk aku lak? dapat la sepasang sandal. aritu dah kena warning dgn member. "awak tu pregnant, takyah la pakai heels lagi" pakai je la selipar ke sandal ke. aku tak pakai heel pun, pakai wadges jek. bukan heel kan? hehe.. so beli la sandal kat vincci.

patut nya nak beli baju utk 'adik' nia. tapi terbeli baju nia gak. ish2...gitu gini, kitorg balik umah dalam kul 4. mmg letih. nia masuk kete terus tido.

penat dia jalan sana sini. aku nak amik gambar pun tak sempat sebab tak menang tangan nak kejar dia sambil sorong stroller. ape2 pun kitorg seronok!

akibat 2 hari melekap dgn mama dia, harini dia buat perangai sebelum pegi sekolah. menangis nak bedukung je. hantar kat nursery pun hadiah kan aku dgn muka masam dia. budak ni la...

19 comments:

ChemSO said...

boring gak asik gi JJ equine tu..takder barang sangat. Kita dok equine pun, semalan gi alamanda jugak.

AieZa said...

tabik spring la kt ko alya..
dgn nk bwk nia lg.. (bdk tgh naik sgt aktif)
dgn nk bwk perut ko lg..
beg susu anak lg..
perghh hebat lah ko..
tabik lah...
siap bole membeli lg tu..
aku klu kua berdua je dgn hana xpenah buat lg.. melainkan husband aku ada.. or mak aku ada..
aku tak terctrl hana la..
walaucamne pun ko hebat ahh..

LYaFRINA said...

BESTNYERRR blh jln b'dua2an... NAK sgt2.. spend masa 2 org jer... cz kalu b,3..cnfirm lya x dlayan oleh asya...hahahaha... tp fain x brani lps lya jln sndiri mcm dulu.. nk drive pon dh x bg sjak lya sakit.. mcm hlang smua kbebasan y ada dulu.. ape2 pun mcm best jer pgembaraan alya n nia... asya pon same dh pndai nangis2 nk mainan.. mmg bahye tu.. manernyerr baju shoppingg t?/ msti cun2 kn.. lya pon geram sgt tgk baju bby girl.. rse cam smua nk rembat..

mamashasha said...

alyya..kagum aku ko blh drive dgn nia diriba!!ari tu wan yg bawak tak kisah sgt...habis kalau pegi school mcm tu gak ke? mujurlah nia behave....kalau shasha aku tak tau ler kemana hala stereng nanti...pernah aku ke kl dgn mil& fil shasha takmo dok ngan diorang aku meriba shasha dr wangsa maju sampai ke klang ko....sabar je lah!!!wei ko pun same eh tinggal berdua...tapi aku sehari je sabtu,...itupun pepagi lagi aku dah blah dgn shasha g carefour....tapi betul ckp aeiza tu mmg bukan senang nk handle anak ni...aku kalau g berdua ngan shasha mesti akan pastikan 1 beg je yg aku kendong kalau tak habis...kejap nk dok dlm troli...kejap dia dah berlari....toys nye department mmg scary beb...tak mo balik nnt sumer bende dia nak rembat!!

[I][T][A] said...

Beraninye alyya bawa nia sambil drive..bahaya tu. Tapi oklah semuanya berjalan dengan lancarkan... dua2 hepikan.. :D

Nana Aziz said...

brani nya ko drive kete ngn nia je. klu aku x brani la..hee..mybe br lg kat cni kot..

smlm aku g gak alamanda. klu ko nmpk aku, mst ko akn nmpk ariana wat break dance dlm alamanda 2. mengamuk x hengat tau..sabo jela...

elani makrai said...

alya, nurin n ammar klu takder abah dia lagi panjang langkah. sbb abah dia prefer berkubang jer kat umah. ummi lak tak ley dok diam jer...mesti tangan kaki nak gerak jer.

tue pasal klu ber-2 lagi menjadi kitaorang hehee ada plak mama nurin, mmg tue bawak skli.

uuuu, bahaya la alya drive sambil pangku nia. strap dia kat co-pilot seat tak ley ker?

fazilzura said...

fuyoh meriba nia ke putrajay ..
kalau haku .. mau kete entah kemana psl akil akan nk drive sama...

aku pun 1st time kuor berdua dgn akil takut ooooo.. siap penah kene jerit dgn abah aku .. dia x kasi .. dia je leh wat gitu .. dlm ati aku "dh anak ku kan " huhuhu ...

ibu damia said...

bravo to alyya coz berani bawa nia sambil drive keta....tapi dengar macam bahaya....alhamdulillah semuanya selamat.....


memang boringkan kalau hubby takder rumah..ayu kalau hubby balik lambat drp mana2 pun dah resah, ni kan pulak 2/3 hari tak der kat rumah...

btw mesti alyya happy kan dpt keluar dgn nia....walaupun keletihan akibat meng"control" si Nia tu....


p/s: dulu2 masa ngandungkan ayyunie pun cam tu gak, plan nak beli baju untuk baby dlm perut...tapi baju aleesya yg banyak dibeli....kenapa erkkk???

Jiey^Mien said...

Congrats Ly coz berjaya kuar berdua ngan Nia!!
=)

Huhuhu.. Aku pun rasa cam merosakkan akhlak Ian since dok umah ni.. Manja yang amat!

NurShahFamily said...

mmg seronok kalau dpt kuar dr umah kan? hehehehe nur lum pernah lagi kuar berdua je ngan irfan huhuhu ....

Elyn said...

wow byk tul energy ko ek!! ngan nk bwk perut lagik..... nia sebbaik behaved!!

Ryn said...

berjimba berdua je? hebat ko ye...demi nak berjalan sanggup je kan..hahahaha..

biasa aku pn gitu laa...kalo tinggal berdua sure melepek tak hengat dok rumah sampai satu thp kena kluar gakk...

alyyani said...

chemso : iyela. kalau setakat nak beli barang dapur tuh, bole la pegi. tp kalau nak shopping or cuci mata. dah tak lalu pegi situ kan? dok ktne equine?

aieza : haahah...tq2 sebab ko tabik spring kt aku. tapi kalau ko nak tau, aku prefer handle dia kalau kat luar dari dalam umah tau. sebab kalau dalam umah, aku takleh buat ape, dia nak bekepit je. tp kalau dah kt lua, udah kena main kejar2 lak dgn dia. tp tak nangis...

lya : lya jgn la kua be2 dgn asya. risau fain nanti. tu la, kecik2 da pandai mintak diorg ni kan. bahaya betul. tu yg bawak dia kat tmpt lain tuh. oh, baju pakai harian je lya, tambah stok..

alyyani said...

bed : aku baca blog ko, mmg bujang kite weekend tu kan. tp tu la, aku sebelum nak kua mmg prepare semua dah. bawak seminima mungkin sebab tau akan ade adegan kejar2 nia. tp semua nye in control. laa.. shasha pun style nak beriba gak? nia kalau gi sekolah gitu gak le, tp sebab sebelok je sekolah dia, tu yg ok je. agaknye da terbiasa kot kan?

ita : tu la, dgr cam bahaya kan? tp nia tak usik ape, sebab dia masih mamai2 sebab baru bangun tido. hehehh... yg penting kitorg be-2 enjoy!

nana : kalau ke alamanda tu berani lg beb. kalau kata ke mv ke, confirm la tak berani..

wah yeke? tak nmpk lak aku ariana break dance kt lantai alamanda tuh. hehe.. ape yg dingamukkan tuh?

nurin : hehehe.. yeke? yela, abah ammar bila ada time free, nak restkan badan dah workaholic sangat kan? tp ok lg nurin ade mama & adik beradik lain. wajib la panjang langkah nye kan? heheh...

tak mau dia kita pakai kan seat belt pun. dia tak suka ape2 yg attach kt badan dia...

alyyani said...

fazilzura : kalau udah besar skit, mmg aku tak bagi la nia dok atas riba aku. kang kelain pulak destinasi nye. takut gak beb.

akil cucu atuk. atuk je bole buat gitu tau :D

ibu damia : hehehe.. tu la, alhamdulillah semua lancar. kitorg pun seronok. tu la, mmg boring kalau papa dia takde. sebab weekend jarang sgt dok umah. ade je program.

p/s : itu la pasal. mmg niat nak cari rompers sume. tp tebabas gak. beli baju nia gak. :D

jiey : time kasih!

nanti cmne la ian react bila ko da masuk keje balik ek? mesti takut nak fikir kan? ehehe..

nur : hehehe... kalau irfan bole dikawal, bole je nak try. tp kalau husband ade, better kua sekali dgn husband je. tak pening kepala :)

elyn : hahaha... ber energy aku aritu jalan2 punye pasal beb!

ryn : demi nak berjalan sanggup aku buat segalanye. hahaha.. preparation yg rapi. sangap beb dok umah je..

Nana Aziz said...

woo..dasyat ko ariana mgamuk. 1 alamanda 2 dgr kot. kn dlm alamanda kan ade playground. dia xnk kuar dr ctu. kitorang plak nk ke tempat lain. mgamuk la c kecik 2x hengat dunia. prasaan aku time 2 rs cam mls dh nk bwk die ke shopping complex tau..ish geram..tp kang x bwk kang nk tggal die ngn sape??huhu..

alyyani said...

nana : ooo kat tmpt nak masuk parkson tu kan. aku mcm nak bawak nia kesitu gak tp takut tepenyek lak budak tuh nanti sebab tak sesuai lg. saba la weh... nak buat cmne dah interest budak tu kat mainan je..

Fendy&Fidah said...

alya..awak tahu drive tak pe..bosan2 boleh kuar berdua2an dgn nia..sy nie ada lesen tp pas bersalin ari tue da takut nak bwk keta..:-(

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in