Kuantiti vs Kualiti

Semalam masa aku ke RHB untuk submit form ASB loan, ada sikit masa la untuk besembang dgn officer kat situ. Salah sorang staff kat situ pun ade anak sebaya dgn aku Cuma dia deliver awal sikit. Skang ni dia tgh pregnant 5 bulan anak yg ke-4. bila ditanya adakah mmg dirancang atau pun ‘accident’, dia hanya buat isyarat menjebikkan muka. Oh, accident rupenye..


Maka diwaktu yg singkat tu, kami buat short discussion sikit la. berkenaan dengan jumlah anak ni.


Aku : Grace, you don’t want to pregnant again ka?

Grace : I’ve already got 3, that’s more than enough la..

Aku : kak zana, tak mo tambah lagi no 3?

Zana : weh alya, yg 2 ni la nak dijaga bebetul

Grace : back at our time, possible to have more children. You see, I got 8 siblings, your parents sure have more than 5 siblings right?

Aku : yalo… my mum got 7, dad got 9

Zana : sekarang ni dik, kalau nak anak ramai kena fikir banyak. Its not about the money, it’s about the environment nowadays.

Grace : to give the education to our child is easy, we can get the best school for them, but to control their social life, imagine how we gonna do that?

Aku : yela kan, if we control our child to make friends, they will be like ‘kera sumbang’ and people will mark them as being anti-social. But if we let them do what they want to do, they will be like kids that we see nowadays.

Zana : takut dik, nak2 lagi anak dara.(zana punyai 2 anak dara)

Aku : saya pun ade 6 beradik. Yg adik2 saya tu kalo tak dicontrol mmg spoil kak, ape lagi anak2 kite nanti. Mcm2 lagi dugaan..

Grace : we, as career mom is very hard for us to manage our children. Some more if you have a lot of children. It’s the situations that make us think to have more children

Zana : ko nak bape anak nanti alya?

Aku : 3 kak.

Grace : when is the 2nd?

Aku : I plan on 2011.

Zana : zaman sekarang sume kena rancang, nak buat anak pun kena rancang

Us : laugh!


Mmg zaman sekarang, purata aku tau nak anak paling banyak pun 3. tp bila fikir, bila da tua nanti sure bosan kan, anak tak ramai mcm adik beradik kite sekarang. Ape2 pun, aku pecaya, setiap anak yg kua tu ade rezeki dia… tp agama kite pun bepesan, setiap anak yg kua tu kita kene bersedia physically & mentally. Sama- sama kita renungkan :)


adik beradik aku.. aku bole cakap yg aku dan akak aku mmg tak spoil. tp 4 org adik aku tu, banyak yg kena tego especially dalam begaul dgn rakan- rakan. kalo tak, hanyut........


anak ini, masih lagi tak tau apa2. harapan mama dan papa, jangan la terpengaruh dgn dunia luar yang membawa kepada keburukan. hari- hari aku doa..


16 comments:

fazilzura said...

betui , daku sokong..
zaman dulu ler banak reramai.. now kene pk betui2..
kalau dok kg myb ok lg kut.. dok Kl ni mcm2 leh jadik.. risau risau

lamkasorous said...

ad pembetulan, adik beradik ayah ad 10, skng ni tgl 8.....

~Hamparan Hatiku~ said...

ermm,btol tue...zaman skrg nie sume nak ank skit jek,huhuhu...tp bukan sume la,sesetengah jek kan...but sy suke ank rmai2x...yuhuuuuu,meriah skit umah tue,hehe

geram la tgk pp nia tue,chumillll

Gieyana said...

Alya ~ Betui tue..takut juga kan kalau anak kita terjebak ngan benda2 yg x bagus kan! environment now a days make us so scared!...org pandai jer nk atur2 kn kita utk beranak..tp x terpikir ker diorang tue nnt psl mendidik...tp kalau dh rezeki kan x bleh ler nk wat apa2...wahhh..panjang ler plak comment! wakakakaka..

Elyn said...

bile dipikir2....... camne la nnt zaman anak2 kite lak.

dh la skang pun byk masalah, apakan lai nk jaga anak zaman tu nnt. mntk x la seteruk skang!!!

KasiH said...

betol2..aku sendiri 3 beradik tak ramai..memg rs beza laa...tmbh2 time raya..kitorang mmbesar kt KL..so gejala2 tak elok ni memg byklaa leh je terjebak but tepok dada ty selera..which way nak follow...but memg setuju quality is most important thn quantity.

azyyati anuar said...

interesting conversation...jgn tau buat anak...tp x tau nk didik anak...

risau gak kat adik2 aku ni...

lamkasorous said...

azyyati:kau jngn sembang psl anak wei, kawin dulu.... hahaha

[I][T][A] said...

btullah.... kualiti lagi penting dr kuantiti... sebagai ibu banyak dugaan skrang dalam membesarkan anak2 terutama dengan persekitaran hari ni...

Tapi tak best gak bila anak sikit.. keluarga kita jadi kecil jerlah... kesian anak2 kita juga mereka tak dapat merasakan kehidupan yang ramai adik beradik macam kita.. meriah jer...

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

first aku nak cakap, nia ko mmg cute gila bambam..hahahha

adik beradik aku 13 org camno tu??
ntah la, kaau duduk kl ni aku rasa 4 org dh cukup banyk..

elani makrai said...

hishhh, mmg topik hangat skng nie. bla ada anak sorg mcm dia xder geng jer. tp bla rmi lg banyak kerenah lg kn monitor kow2. tp bla kta sbgi parents jd protective dorg kt xder kebebasan la plak. x fhm2...

tp sib baik la dl nurin parents dua2 bz keje tp kta org manage ok jer. slmat. mintak2 la anak2 kta selamat n always close to us.

btw, mcm menarik jer citer kt tv tue...citer per? nia tgk cite org besar ker? heheee

AieZa said...

wahh.. ur entry makes me think byk kali la.. ermmm before ni daku dok pk i must deliver sebanyak mungkin before reach 35.. pas 35 nk kena stop n time to didik anak2.. tgk diorg membesar.. husband lak nak anak 6 org.. pas baca entry alya ni.. daku dok pk environment kita plak skang nih.. aku admit gak aku ada spoil skit2 here n there.. ini zaman daku membesar dgn environment yg mcm tu.. anak2 kita sok xtau la cmana keadaan nye.. kena pk blk la nk menambah sebyk mungkin or limit kn.. daku pn 3 beradik je (left me alone now coz 2 dh meninggal).. ermmm daku pn setuju quality is most important than quantity.. ni daku dh nk masuk 2 anak ni kena pk blk la.. is it worth planning.. or not worth..

suhida said...

mmm...tu la kan alya.takut kan..lagi2 asyik dpt emel forward yg merepek2..huu..

Jiey^Mien said...

2011? jom la sesama ly.. 2010.. :P

alyyani said...

fazilzura : dok kampung pun takleh pecaya dah skang ni zura, mak aku ngaja sekolah kampung, bole kata hari2 ade kes maksiat!

akmal : ok, 10! letak 9 sebab sorang tu meninggal masa lahir & tak penah jumpa..

hamparan hatiku : bole je nak anak ramai kan, meriah! especially time gathering..

gie : org skang ni mmg pandai cakap, tp yg nak tanggung kite. so kite la mak bapak tentukan ape yg tebaik utk anak kite..

elyn : i harap gitu jugak. tp possibility tak teruk sgt tu mcm kurang sgt je kan? ;)

ryn : oh, mmg org kl & adik beradik sikit ek? dr dulu parent da fikir kot kan?

alyyani said...

along : ya betul!

akmal : org tak kawen pun bole discuss ek, preaparation masa depan..

ita : kite baru anak sorg da risau mcm, so asyik fikir bila nak tambah anak tu, cabaran yg mendatang..

tu la, tp nanti bila kite da tua, tak semeriah family kite skang ni yg ramai adik beradik kan?

tinie : 13? sure happening bila bekumpul ni kan.. nak 4 ek? aku tolak 1 dr ko :)

nurin : yup, protective is the right word. alya dulu kalo parent telalu kongkong, mesti nak tunjuk protes, mcm mana la anak kite nanti ye..

sama dgn parent alya 2 2 pun bz, tp adik2 ku itu suka amik kesempatan. pengaruh kawan2 la ni..

p/s : nia tgh tgk grey's anatomy sebab opah nia nak nia jd pakar bedah. tp part censored tak tunjuk lah ;)

aieza : it is worth planning if we planned well. no matter how many of our children. u nak masuk 2 dah. bes betul! :)

sue : itu la, budak2 skang ni lg advance. mcm2 bole diexplore nye. taut!

jiey : 2010? bole nego balik dgn wan nih! hahaha..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in