Bila pertama kali hamil

Bila besembang dengan org yg tengah pregnant ni, dengan stranger pun bole jadi kawan. siap bole tuka phone number lagi. Hehehe… al-kisah, pagi td masa aku kat maybank nak bukak akaun, officer yg entertain aku tu, pregnant. Saja bukak topic sementara tunggu dia siapkan ape yg patut

Aku : da ape minggu awak?
Officer : arini genap 8 bulan (muka yg sgt excited)
Aku : 1st baby ke? Da tau boy ke girl?
Officer : ha’ah 1st baby. Boy la (muka lain macam je)
Aku : nak girl ke?
Officer : kite tgk barang kat kedai yg girl sume cantik2, comel2. kalo dapat girl, mesti bes shopping kan?
Aku : anak kite girl, dulu nak dpt boy, bile dpt girl betul la, mmg bes kalo shopping baju girl.
Officer : da kawen ke? Da ade anak? Bile besalin? Bape org anak? (ha amik ko, betalu2 soalan)
Aku : last year bulan 10. baru sorg. Kite kawen da la. tgk form tu kite isi. (kembang! Hahaha… eh tak la, mmg ramai ingat aku bujang lg. abang, sila jgn jeles! ;p)

Mula la conversation perihal mengandung dgn bersalin ni…

Officer : cmne ek besalin aritu ek? Sakit tak? Kite takut la, bedebar, mcm2 fikir ni. besalin kat mana dulu?
Aku : kite ceaser. Baby besau. Sakit mmg sakit. Dulu tak sempat balik kl, besalin kat perak.
Officer : ceaser ke? eiii takut nye. pantang camne ek? Mak kite da xde, mak mertua pulak tak sihat. Kite upah bidan je. Ok tak ek?
Aku : ala, normal ke ceaser ke sama je awak. pasal pantang dgn bidan pun ok. Janji kene jaga pantang. Tak saba ek nak tgk baby.

Selesai urusan bukak akaun

Aku : hope sume selamat ek nak deliver nanti
Officer : amik kad kite, nanti kite tanya awak lg ek. (kami bertukar kad)

Bila 1st time pregnant ni, macam- macam dalam kepala kan? .

  • tak saba nak gi check up, sebab nak scan baby, nak tgk baby
  • tak saba nak tau jantina baby
  • tak saba nak tgk perut membesar
  • tak saba nak rasa tendangan pertama dlm perut
  • tak saba nak beli baju maternity, nak pakai baju maternity
  • tak saba nak tunggu due date, nak tunggu baby kua
  • bila da ujung2 pregnancy tu, asyik tunggu nak turun tanda je.
  • selama 9 bulan dok sibuk search nama anak. Sebab nak nama anak yg paling best!
  • Tak saba nak shopping barang baby. Asyik2 pegi kat bahagian baby kalo masuk shopping complex

It’s a wonderful experience when we carry a human in our tummy for 9 months. Kan?

p/s : bagi yang tak cukup 9 bulan mengandungkan anak dia, mesti sama je perasaan nye kan? Cuma bulan nye je kurang ;)

gambar kiri, masa majlis buka puasa ofis aku. dah 9 bulan time nih. gambar kanan sebelum balik kedah, bagi duit raya dulu kat adik2 aku. gambar ni, 5 hari sebelum meletup!

14 comments:

sue at 11w6d said...

salam hopping. hehe. btol2 rase semcm. ^_^. hmm kite pon terpk nak dptkan bidan jaga mase pantang. tapi tak tau mane nak cari. hmm...

help.

haru said...

ape yg xbez mase ngandung kak??

akak xder kempunan pape ke mase ngandung??cam kempunan nak pi paris ke, nak kete mazda ke..huhu

Mr. Mrs Zaidi Diaries said...

allyani.. normal ngan C-zear mana sama.. C-zear kene jaga lebih sikit.. kalo nak peknen lagi kene ada gap.. C-zear dorang gunting rahim kita jahit balik.. kalo normal dia puat episiotomi jek.. gunting bawah tu jek.. tak gunting rahim tau.. erk.. a ku dah nak masuk 8 bulan peh bersalin pun masih ngilu tang dalam ni.. sapo normal.. tu sure dah leh bertumbuk dah kan skang? kekekek

suhida said...

mm..yelah,tak sama czer n normal.
pasal bidan tu,kalau tak amik bidan pun takpe.klu nak makan,oder kt catering,mcm kwn aku wat.pastu jg sendiri2 je.pas 2 minggu,panggil org berurut.kalau na tuam bdn,beli tungku leesa formula tu.sendir2 leh wat.

Leen Die said...

mmg kawe tgk demo tak larat sungguh yang gmbr yg dah nak meletup tue..huhuhu

alyyani said...

sue : bile due? bole dpt khidmat bidan. tp senang kalo kite je handle anak sendiri, nanti tak biasa pulak kan. macam kes officer maybank tu mmg takde org tua nak jaga dia, thats y dia upah bidan :)

haru : hang mane leh komen kat entry ni la. hang belum cukup umo + lain jantina. kalo ko nak tau ape yg akak mengidam masa mengandung kan, akak mintak kat abg wan h/p nokia express music. dapat! hahaha..

wana : bukan ko je ngilu,aku ni kalo gatal kat tmpt operate tu pun takut nak garu or pegang. mmg payah sikit nak pantang kalo ceaser.

suhida : mcm tu ye sue? ade org bole anta makanan ek? roger2! tp nak urut2 tu still pakai bidan jugak kan?

leen : ye la leen. bayangkan nak travel jauh lak tu. mmg suspen je all the way. sakit tu mmg sakit dah. huhu..

KasiH said...

Besar gak eh pewot ko time peknen...aku dulu peknen comey jee pewot...siap riso weight bb lg masa tuh...

haru said...

waa syok nyer dpt hp xpress music..nak gak kak..hehehe

mintak2 la amal x byk songeh mse pregnnt nnti..kakaka

kak kan kalu pregnant yg belah perut tu kan ke doctor mcm gam balik jer perut tu??x tercabut ke gam tu kak??

Leen Die said...

alyyani cek kan klu anak ppuan cek berangan nak letak nama Rania..Nur Rania Damia..tp kuar lelaki..hehhehhe..demo c-section ker?wahh..sakit tak?

alyyani said...

ryn : mmg besau ryn. org nak pegang perut aku pun takut. mengeras je bila da sarat tuh. bidan pun ckp xde ruang lngsung. padat dgn rania jek. huhu

haru : x tecabut la. ko ni cdiq, skang zaman da canggih. sume cara pun selamat. berangan nak kawen dgn amal ye. nanti marah lak bf dia. muahaha...

leen : nak rania gok? mcm jiey la ni. lelaki rayyan, girl rania. huhuhu... c-section, sakit. tp ok jek. :D

elani makrai said...

huhuu, besar tol pewot...sama la ngan nurin...smpi sume org tgk bla jalan sana sini...siap dorg bole teka ada babay boy dlm perot.. mmg obvious sgt...

tp nurin normal...klaka igt blek time deliver...hubby smpi nightmare2 sbb tgk baby kuar...hahhaaa

Leen Die said...

homlah..klu kuar lelaki lagik gak utk 2nd nie letak nama RAYFAEL@RAYKARL DANIAL..cewahh boleh?heheheh tp ada maksud ke ek?tuelah sm ngan jiey..takpo2 rania kan lawa cam puteri jordan tue.

haru said...

btul ker x tcabut gam 2 kak??
kalu kena air x tercabut ker??
sy guna gam biase pn blh tercabut gam 2..huhuhu

azyyati anuar said...

ni asal pulak tiber2 citer ko pregnant ni...

xper...blh sharing...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in