kalau bukan RAFA...

Raaiq! hahahaha.... tah camne boleh tertukar ke rafa. sebab nak arman tu kot. raaiq arman tak kena rhyme dia. so rafa better. motif? aku tengah berusaha keras menyiapkan iso document ni. sesambil clear kan gambar kat icloud. dah full! tu nampak folder tu. gambar2 scan masa pregnantkan rafa.

ok bye!

berusaha untuk tidak membiarkan blog ni bersawang. wish me luck!

in house shell out

tak bagi salam tak bagi apa tiba2 kau terus macam nak update blog kan. tengah free. free sangat padahal depan mata tengah huru hara. lantak. janji tengah ada gesaan nak menulis tu tak leh ditahan- tahan. 

cuti hari raya cina baru ni balik both kampung. kebetulan balik ni saje nak sambut birthday adel sekali yang bakal menjelang tidak lama lagi.  6 tahun dah dia. next year nak darjah 1 dah dia. makin besar makin banyak akal. pening. 

so hasrat hati dah lama nak buat shell out kat rumah mak. nak buat kat rumah sendiri tidak lah. garam pun takde kat rumah ko. muhahahah... 

so nama nak ber shell out kat kedai macam tak berbaloi pulak. aku rasa shell out ni bukan makan berat. dia macam light meal pada aku. sebab tara mana ko boleh ratah seafood sampai kenyang kan. untuk light meal yang berharga sampai 3-4 ratus aku rasa tak berbaloi sungguh lah weh. so kerah tenaga diorg utk beli bahan mentah untuk kita bershell out masa sambut bday adel nanti. tak cukup korum sebab azyyati anuar tak balik. sendu lah niadel sebab aufa takde. kalau ada depan mata gaduh tak nak main pulak. budak2 kan. 

sebelum tu dah tempah kek dgn kawan mak aku. nak kek little poney castle katanya. gigih opah tempahkan dengan kawan opah. 

seperti yang diidamkan. nia terus sentap sebab bday kakak tak buat kek besar macam ni. kena save the date for this coming october nak kena celebrate gini gak bday dia.

shell out punya food dah tersedia. plastik pun dah bentang. nervous sebenarnye mana rupa nak tebar atas meja kang jatuh ke bawah haru biru dibuatnye. pitam cikgu rokiah nanti. 

lepas isyak berjemaah baca doa dulu. konsepnye orang doa selamat pakai tudung kau pakai crown rafa. ni paklang akmal dgn aunty pipah manjakan budak2 ni. semua dibeli.

family photo dulu sebelum punggah shell2 yang ada..

bapak aku tu perati je apa kitorg buat. apa benda ko buat ni? boleh bayangkan tak? hahahah... berhati2 menyusun. kuah tak yah letak dulu. 

kerusi semua alih kan. kang meleleh kena kerusi kayu jati cikgu rokiah kutip sorang sikit. hahaha.. almost done.

close up versi dslr. 

dah siap setting. nak menyediakan shell out ni mak ai renyah nye lah. dari nak membasuh sediakan bahan. paste lepas tu masak sesatu. adoi.. tu kena buat time ramai tenaga buruh ni. so tidak lah terasa sanagt. menjelang malam aku dah tak daya dah. nasib la ketam dia gemuk. 

dah setting cecantik propa untuk di uploadkan kat IG tapi end up tak daya nak letak kat IG pun apa lagi, kekah time lah.

budak be2 ni pun makan ketam gak

ko makan kek birthday je lah ye rafa. dok diam2 bawah tu.

yang tak makan seafood pun ada. so makan ayam panggang je lah. 

happy 6th birthday adel on this coming 17th! 

nak buat shell out lagi tak? nak repeat in-house ok je. nak makan luar kalau orang nak belanja ok jugak. nak gi sendiri tidak le. seriously kat mana shell out yang betul2 sedap?

mak anak 3

terpanggil nak menulis lepas aku baca post yang korang share daripada nurulbadiah lai tu. pasal dia nampak mak anak 3 handle anak sendiri kat kedai makan ke R&R. huru hara kan. 

kebetulan tadi masa aku menapau kat kfc aeon equine masa aku tengah beratur nak menapau. belakang aku ada sorang mak ni tgh duduk anak dia umur macam nak setahun then ada 2 orang anak dia lagi. anak hat 2 lelaki tetibe amukan macam protes nak something tapi mak dia tgh q nak menapau. tu tak kisah lah nangis. ini melalak ko siap baling selipar kat mak dia. siap tarik2 handbag mak dia ke pukul mak dia aku x sure sebab aku dok depan dia. lane sebelah dok perati je. kesian tgk nye. i feel u mak. paham apa ko rasa. kalau boleh piat telinga anak tu memang nak buat sebab malu kot. hahahah.. tapi tak selesai kalau ko piat telinga anak ko lagi kuat melalak gamaknya. tahan lah dia sambil orang keliling dok perati. kakak dia pun dah kabo ke adik dia 'adik ni diamlah. jangan lah mengamuk'. kakak tak cukup power lah. tu lah kakak sulung ye. cover selagi boleh tapi tak mampu gak.

aku sebab tak leh dengar budak menangis bukan sebab menyampah sebab aku letak diri aku kat mak tu aku cakap, takpe awak order dulu. saya tak rushing. dia tak nak kekdah boleh handle. beberapa kali aku suruh lepas tu aku tarik tangan anak dia yang mengamuk tu aku cakap 'jangan lah nangis. kenapa? nak apa? kesian kat ibu. tunggu kejap eh? good boy kan?' macam 6 tahun ke atas. darjah 1 pun boleh jadi kot. lepas tu baru dia mau ke mak dia x bertarik2 teresak2 depan mak dia. mak dia muka kecik besar je perati ke anak dia nampak dalam mata tu 'siap kau balik nanti!' hahahaha... aku selalu je rasa macam tu. kalau lah aku boleh pukul kan, lama dah buat. tapi ending tak terbuat. different parents different approach.

ending dia budak tu boleh bertenang masa mak dia tgh order lepas mak dia suruh kakak dia bawak adik dia gi amik tempat duduk nak makan dah. sian eh? paham apa mak dia rasa. lepas dah order dia cakap kat aku 'terima kasih banyak ye dik'

adik kau! nak je cakap saya anak 3 gak macam awak. tapi nampak muka tense mak dia masa tu dan berlalu pergi makan kfc. gitu lah weh. susah nye most of anak2 kita ni nak mengempeng kat mak je. kebetulan sungguh nengok insiden mak anak 3 handle anak3 diorg depan mata aku. 

bukan senang. tapi takkan susah kalau kita tau anak3 kita camne. of course la tau kan. biasa boleh predict kan anak3 kita ni. aku biasa je keluar sendiri dengan budak3 ni especially bila weekend wan keje aku kena hantar anak tuisyen. mmg kadang adeh menung tapi kau kena redah dan siap kan segala kelengkapan supaya anak3 ko dalam keadaan terkawal. aku mmg glamour kat tuisyen2 anak2 aku handle anak3 sendiri. mengah. especially hat bujang. adel pulak kena time dia mendiva jadi lah macam budak yang mengamuk kat mak dia tadi. 

salah satu masa antara banyak2 masa aku handle the kids alone while papa diorg keje. 

memang bukan senang. tapi kita sebagai orang luar don't judge. apa yang kita boleh bantu kita bantu untuk mudahkan diorg punya urusan. 
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in