Raya 2014 - Perak

3 Syawal
sampai Perak dalam tengah hari. serentak rasanya dengan maksu. tak lama lepas tu family pakcik aman pulak sampai. aku rasa masa aku sampai tu aku sakit kepala. so mak cakap tak yah buat apa2 and minum air nigella secawan. lepas tu baru lah macam ok. apa menu masa tu aku tak ingat dah. tapi nasi berlauk lah. haa sebelum tu cari azra dulu!
i'm feeding azra. yup, kitorang jadikan niarafadel, aufa & azra adik beradik. jadi ibu susuan. so diorang mahram lah. bila kat dalam rumah tak yah cover aurat. 

hai azra, panggil saya abang rafa. 

1 group photo dgn family ayah aku. 

malamnya, kitorang celebrate birthday aufa & azra & jugak ayah. birthday diorang 27 July. birthday atuk diorang 25 July. so celebrate pukal.
 atuk opah and cucu2nya. rafa in pink!

bacaan doa selamat

complete!

4 Syawal
lupa. pegi rumah opah je kot. then pegi rumah jiran area taman tu, then malam raya rumah makyong kat belakang rumah. then main bunga api.
ko rafa, asal pegi raya je ko tido. bagus betul. senang mama nak makan.

aufa kita bawak sekali. dia ni ok dengan makcik2 pakcik2 dia.

lepas tu pergi raya rumah opah.

sebab kita satu family matchy2, kita pun amik lah gambar berjemaah.

malam pulak gi rumah makyong. kitorang order mihun goreng. makyong ni masak dia sedap macam mak masak. kek jagung ke bingka jagung tu memang terbaek lah makyong.

mihun adalah kegemaran!

penutup nye cam biasa main bunga api
5 Syawal
harini ada urusun seri paduka baginda. sebab ofis bukak harini, long overdue punya benda yang kena buat ialah tukar nama kereta aku ke nama adik aku. owner kena datang sendiri ke hape tah. so aku settle kan lah benda tu haritu. 

rafa harus lah ikut sekali kan. kalau tinggal kat rumah opah, bukan rafa meroyan, papa nye yang meroyan.

memula kena pegi puspakom dulu untuk cek. settle dah kat situ kena pegi insurance pulak nak tukar nama. lepas tu baru pegi JPJ. pegi JPJ sekali dah tutup pulak untuk lunch. so kita ronda2 lah kat AEON manjung kat situ.


in the mean time kat rumah tengah prepare untuk aqiqah rafa and also azra yang akan dibuat esok nye. so doorgift kita bagi refubee pretzel ni. adik aku lah yang uruskan ni. aku sediakan ongkos nye je. last minute jugak kita tepek nama azra kat atas nama rafa kat jar tu. orang pasang kemah pun satang haritu jugak.

wan pulak pegi settlekan kambing sekali dgn daing and ayah aku. ni kambing nye rafa.

sementara tu kitorang settle kan kat jpj manjung. mujur lah bawak rafa dapat lah special lane gitu, dia panggil kitorg dulu. petang jugak settle nye terus je balik rumah.

malamnya tido sampai pukul 2 pagi kot settle kan benda ni dan jugak doorgift nak kena tepek nama azra tuh. 

6 Syawal

 aqiqah rafa. nanti aku buat entry untuk aqiqah rafa

7 Syawal
tiba masanya untuk pulang ke KL. alhamdulillah percutian 10 hari kat kampung2 selesai. 
rafa dah dibotak kan sempena aqiqah hari sebelumnya. botak kali ke-3 dah. dah siap nak balik dah.

sebelum balik tu bertukar raya packet dulu. maklong korang pun ada perasaan jugak nak enterprame walaupun berkain batik ber stokin.

complete!

perjalanan pulang adalah lancar then sampai KL terus je pegi kajang rumah pakcik aman. dia buat makan2 untuk family.

nasi ayam, sate, spageti, macam2 lagi...

tuan rumah yang dok sebelah wan tu. pakcik aman. 

catching up dengan semua family member. rasa macam selalu je jumpa eh? hehehe.. 

selamat sampai rumah kat SK.

tah apa2 je kan entry aku ni. tangkap muat. ah, janji ada. :D

0 comments:

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in