penutup cerita 2013

weekend lepas balik kedah. sejak lahirkan rafa, ni lah first time balik kampung. balik rumah tokwan. rafa belum sampai kedah lagi. cam biasa adhoc decision. kejap balik, kejap tak balik, kejap balik pukul ni, kejap balik pukul tu. tu lah laki aku.

so, jumaat petang tu baru wan kabo balik. mesti tak packing lagi. tapi nak jadi cite, anak3 aku tak sihat pulak. yang paling dirisaukan rafa lah. and adel. berjangkit dari papa diorang. papa diorang bawak virus dari office dia. eiii geram!

hari jumaat tu lepas balik keje bawak niarafadel ke klinik dulu. anak dah 3 ni kena ajak apak dia sekali pegi. tak terhandle aku kalau pegi sorang- sorang. so ke klinik kita dulu. rafa hidung dah tersumbat. dah batuk sikit2. and kahak. cepat betul rafa sakit. not even 3 months. kesian sgt aku tgk. kita bila anak sakit umpama separuh jiwaku pergi gitu. kan. stock up ubat siap semua sebab nak jalan jauh.
.
then baru packing barang. bayangkan dari lepas maghrib sampai nak start maharajalawak mega tak sudah2 kemas lagi. ya ampun mmg sgt haru biru. letih pun ye sebab baru balik keje kan. dan lagi layan MLM.
sebab first time balik kampung kan nak balik lama mesti lah risau stok susu yang ada ni kan. rumah aku biasa je jadi letrik tendang bila guruh kuat sangat. stok takde lah banyak mana. tawakkal je la. balik dari kedah semalam terus fokus ke dalam rumah masa wan nak bukak lampu rumah. lega takde masalah tu.

oh, macam ni pun ada yang kata banyak. tanya apa petua banyak susu. aku tak de petua pun. aku mmg dari zaman nia mmg banyak susu. tu confident beli medela  FS. rajin pam je kot petua nya. tu lah banyak susu. ko tak pam, mana nak dapat banyak stok ye tak? masa niadel takde kesedaran nak fully bf. tiba hat bongsu ni baru mai hidayah. moga bole sustain sampai 6 bulan. target sikit2 dulu. success 6 bulan kita up lg ye dok?

lari tajuk itu mmg lah aku. itu biasa. so, sampai habis semua peserta maharaja lawak mega perform lah baru kitorg keluar rumah. dalam pukul 12 mlm. kitorg mmg gerak malam. tak lah rasa panjang perjalanan tu sebab aku kan membuta je dalam kereta. kahhhhh..

 masuk dalam kereta.

few minutes later. zassss tido. tapi tu lah, hidung dah start sumbat time ni. jenuh lah sikit. aku kena tinggi kan kepala dia all the time. ubat pun dapat yang cairkan kahak je. ubat selsema dengan batuk tak boleh bagi lagi. and aku standby pcm (ubat demam).

pukul  12 gerak, subuh baru sampai. macam balik kelantan. en driver kejap2 berenti tido. rupanya silap makan ubat. ubat selsema patut makan yang siang punya, dia pi makan yang malam. makanya mengantuk lah jawabnya. aku ok je, lagi sedap tido2. anak3? pun lena jugak. ngam2 lah sampai pun dah siang. 

masa tu first thing to do is cari pam nak kena pam. rasa nak meletop je sebab rafa tido je sepanjang jalan. jaga pun kejap2 je. nyusu pun sikit2 je. amik bag pam dulu kita.

sekali apa jadi???? ko tgk tak apa yang kurang?aku dah aduhai jem terus!!!! ye lah, last minute packing. itu nak bawak, ini nak bawak. tertinggal corong kat rak pinggan. aduhai... aku dah stress dah time ni. makanya perah manual lah. adoi lah... stress... lepas ni bia tinggal henpon jangan tinggal pam. aje gile dibuatnye..

bestnye balik kedah ni aku cukup rehat. sebab aku tak buat apa. kelek anak je. hehehe.. niadel pulak mmg dah telepas dgn makcik2 dia kat sana. so aku dapat tidur yang paling berkualiti sejak melahirkan rafa. time ni rafa dah start tak selesa. aku ni lagi lah kan, pam tak bawak, anak tak sihat nak kena bedakap je. nak perah manual mmg lah tak berkesempatan. adel pun boleh tahan batuk nya time ni.

ni malam sabtu. boleh senyum lagi time ni. tapi bila sedut hingus dia akan melalak sekuat nya. sebab aku sedut pakai alat sedut kat bawah ni. mmg keluar habis bila sekali sedut tuh.

takpe lah tinggal pam pun. yang penting, kit kesihatan anak2 aku tak tinggal. aku pakai tempat sedut yg kaler biru depan tu. klinik bagi. ubat tak dapat, tapi aku dapat benda tu. so setiap kali nak nyusu aku kena spray hidung dgn sterimar then sedut. lepas tu spray lak iliadin 1 kali. ni aku jarang guna. kalau betul2 tersumbat baru guna. and also vicks untuk baby. sapu kat dada dia. 

apekah paklang ainal perak buat kat kedah? turun kedah rupanya ada wedding. mak ayah aku pun ikut sekali sebab ada hal. opah dgn atuk, berjalan saje ye. singgah jumpa besan.

malam nya rafa tak tido langsung. kejap2 dia nangis, kejap2 aku sedut hingus, aku dah tak ketahuan  lah sepanjang malam. again, pam oh pam.... adeh...

siang nye wan decide kita balik haritu gak. ada lah few matters nak disettlekan. siang rafa tido kejap2 je. 

adel pulak bole tahan cranky gak. letih dibuatnya. ni suruh letak adik atas riba lepas tu ditekup mata adik dia.

 pencinta kucing adel ni. unlike nia, anti kucing macam mama dia. camne nak baik batuk tu dedel? tak kemana lah balik kampung kali ni. patut nak join family wan merisik adik ipar aku tapi tak dapat jugek. nanti betunang lah jumpa bakal biras aku. 2 orang adik ipar aku nak kahwin dah. masitah bulan 3, ali lak insyaAllah hujung tahun. moga dipermudahkan semua ye. yang penting, bialah anak3 sihat.

condition rafa yang makin merisaukan pada hari ahad. tapi mampu senyum sikit2. suara dah habis sebab nangis every time mama sedut hingus dia.

kitorg bertolak pukul 12 malam jugak. sebab wan tgk bola. cam biasa, semua tido sepanjang perjalanan. dalam pukul 5 pagi sampai rumah.  budak3 segar bugar  lah. 

apparently, bila sampai je rumah, rafa tido kemain lena. adalah berjam2. padahal hidung sumbat lagi tuh. aku nak meniarap kan dia, tapi doktor kata tak payah nak tiarap kan dia, tinggi kan kepala je. so tgh lena tu, dan lah melaundry lepas subuh. settle sidai, niadel dgn aku pengsan. then bawak rafa pegi klinik.

ingat nak pegi klinik pagi, tapi tak dan sebab klinik tutup pukul 1 then bukak pukul 6 pulak. so lepas zohor pegi mines kejap. wan pulak spek nye patah. tahun baru spek baru dia. bukan 1, tapi 2 tuh. ni kat mines lah, rafa elok je tido dalam stroller. 

sementara tunggu klinik bukak, lepak starbuck kat mines. sian niadel no holiday this year. this is how we spent our year end of 2013. sakit na hati ni nengok frappuccino wan itu. takpe, sobar. 12 hari lagi ye. 

sampai klinik, terus jumpa doktor balik, doktor dok aiyoh2 je lah tgk rafa's condition. aku bagitau lah. dia cirit birit. and dah start demam. aku bagi pcm jugak. bagi pcm kat baby tak boleh selang 4jam eh? kena 6jam. aku baru tau gak ni. so doktor cakap ubat e-zyme (ubat cairkan kahak) yang sebabkan dia cirit birit. so stop amik e-zyme. ubat selsema dgn batuk mmg tak boleh amik jugak. terus je dapat antibiotik.

oh my, he's not even 3 months dah kena on AB. tak pernah dalam sejarah anak2 aku baby2 kena amik AB. sepemahaman aku kalau amik AB ni, antibodi budak akan turun. its not like that sebenarnye. sebenarnye AB yang diberi tu adalah untuk membunuh bad bacteria. on top of that dapat probiotic untuk aktifkan balik good bacteria. so memula bagi antibiotik selang 3 jam baru bagi probiotic.

bertambah lagi ilmu perubatan. sejak2 ada anak ni semua2 benda ni kena tau. so kita tau bila masa yang perlu kita kena bertindak. gitu. so doktor suruh datang balik esok (harini). balik je terus bagi AB and PB. alhamdulillah, he can sleep through the night. minum pun ok. lega banyak disitu. malam aku pulak rasa tak sedap badan. sah lah berjangkit dari rafa ni.

pagi tadi masa nak repeat jumpa doktor. dapat tgk dia senyum balik. tapi bukan lah fully recover. at least dia boleh minum susu and boleh tido. setiap kali nak minum susu masih kena sedut hingus dia. aku pun amik ubat aku.

dapat jugak ilmu pasal mak yang menyusu ni kalau sakit whether bole consume ubat ke tak. doktor kata kena tgk ubat lah. tak boleh terlebih dose. reason being, kalau makan ubat yang normal dose kan akan jadi susu kita kan, bila baby minum, heart rate baby akan naik. makanya dapat lah dose budak. takpela buat alas. 

kita sakit mmg jem, budak3 tetap kena uruskan. ni boleh membebel panjang ni ok la ni. tapi tak sedap badan lah. hidung pun sumbat sebelah.

betapa kuatnya virus yang berada di persekitaran kita ni ye. kesian ke budak2. pengajaran, sape2 sakit lepas ni sila pakai mask kalau nak dekat dgn budak2. or else tak yah dekat / pegang budak. kesian tau. dah apak nya punca tak kan tak dekat ye? sila pakai mask lepas ni ye bang! awak tu forever selsema. sian ke anak3.

tadi lepas pegi klinik, terus masuk ofis. ok lah, rafa behave je. takde melalak2. time sedut hingus je nangis. lepas tu diam je. hopefully by next year rafa sihat so khamis boleh hantar taska balik. sebab mama pun ada meeting opening 2014 tahun depan ni.

khamis jugak niadel start sekolah. aku cam biasa, takde feel sangat sebab diorang hari2 sekolah. 2015, sure aku huru hara sebab nia masuk darjah 1. probably i will be using my 54 balance of annual leave untuk cuti banyak2 hantar nia masuk sekolah rendah. ewah. gila banyak kan cuti aku? boss tak bagi cuti banyak2 sangat.

ok, ni lah penutup cerita 2013. tahun paling sikit entry. dek membawak rafa dalam perut. alhamdulillah, wishlist 2013 dapat. wishlist 1 je. nak menambah ahli keluarga. dah dapat pun. dapat pulak anak bujang. syukur. Allah bagi apa yang kami nak. ni sakit kat hujung tahun ni makna Allah ingat ke kita. nak hapus dosa2 gamaknya. 

azam 2014? sama je macam semua orang. cliche. be a better person. tapi wishlist 2014 yang utama, nak full settlement 1 kereta, and and and and ...... nak kurus!!!! like seriously aku kena menguruskan diri aku. kalau ada rezeki lebih nak buat lasik mata dgn prof dr muhaya. 

akhir kalam, welcome 2014!!!

umur papa? 32 tahun
umur nia? 6 tahun
umur adel? 4 tahun
umur rafa? 1 tahun
umur mama? ko tanya nia, nia jawab 18. :D

till then... assalamualaikum

Rafa Arman - behind the name

schedule post

harini aku berbesar hati nak share disebalik nama Rafa Arman. macam mana aku cerita disebalik nama Rihana Adelia, aku share jugak lah camne tercetus nya nama rafa ni.perlu ke kau nak cerita? ye perlu, aku cerita kat blog aku, bukan kat blog kau. :D

so bila tau gender tu, mesti lah dah cam excited kan. tapi dalam masa yang sama selagi tak keluar selagi tu was was betul ke anak aku ni lelaki. nak over excited pun tak boleh. kuasa Tuhan kan. anything can happen. so chill2 je dalam hati. 

maka bermulalah pencarian nama. mmg sambil2 kat ofis sambil2 tgk folder nama baby yang aku dah ada since zaman pregnant kan nia. siap distribute lagi kat member2 yang nak dapat anak. sama2 buat rujukan. dalam masa sama google2 lah jugak. tapi tah google ni macam ye macam tak betul je. so aku prefer refer kat folder aku ni yang ada yang aku beli dan ada yang member bagi. 

cam biasa ciri nama anak2 aku nak yang rare tapi ada maksud. tak terlalu urban. senang sebut, combination yang sesuai. gitu lah. syarat utama mesti ada maksud dalam bahasa arab, urban2 jugak, rare2 jugak esok2 takde maksud sape yang nak kena jawab? mak bapak jugak. 

so we have a few names. oh not we. this time around, full credit tang nama rafa diberikan ke aku. apak nya cari nama tah apa2 je. tak kenan. mak jugak yang mencari. just to share nama yang dah dishort list sepanjang mengandung sampai the momet aku nak deliver tuh.

teng tereng!!! ni lah antara nama yang dah di short list kan. macam biasa, huruf R mmg payah nak cari yang rare dan ada maksud. kitorg confuse antara dua sebenarnye. RAAIQ or RAFA. nama raaiq keluar dulu then rasa nak letak nama RAFAEL. cek kat internet and buku, nama rafael takde maksud dalam bahasa arab. then rafa comes later. RAEMI itu? i kan minat remy ishak. hahahahah... sah2 lah kena reject dgn laki aku. khen.

dah settle huruf R, nak kena cari hat A pulak. lagi lah pening kan. beribu kot nama yang pangkal nya A. 

AIDIL - sebab bajet2 beranak masa raya haji. so reserve la kan. nak letak ADHA tak jumpa maksud.

ADDIN - ni apak nye taknak. sebab katanya nanti orang panggil anak dia Din je. tak kuasa orang panggil nama Addin. maksud addin tiang agama. sangat best maksud dia.

ANDIKA - tetiba mai pulak idea andika. klasik katanya. tapi macam.... macam.... tah. panggil andy. wah kelas kau! again, tak jumpa maksud.

ANDRIAN - ni wan punya idea. tak rare. common. andrian maksud apa eh?

ARMAN - arman datang last sekali bila dah nak beranak. i just like the name. takde sebab. dah tak fikir rare ke tak. hahahah... maksud HARAPAN ASPIRASI.

so masa nak tunggu masuk OT tu dah on epidural sempat lagi discuss. so final eh RAFA ARMAN. memula nak ARMAND. lepas aku cakap. jangan nak gedik la hai. ARMAN sudah. nama tu yang ada maksud, kot ARMAND dah lain maksudnya. so sebelum kena zasss kita dah lock nama.

RAFA - bahagia
ARMAN - harapan aspirasi

mr RAFA ARMAN. korang boleh panggil rafa, korang boleh panggil arman. yang panggil arman mostly panggil aman. pun boleh. aku ni takde lah pernah jadi nama anak serasi dengan dia ke tak. adalah terfikir jugak. so back to basic, nama anak tanggungjawab mak pak yang letak. mesti ada maksud yang baik. 

cam biasa beranak je, bius belum habis tanya nama. bila bagitau, wei ada maksud ke? ado! 

kalau keluar haritu girl?? 

apa nama nya?

forever ROZANA ARWEEN. tak fikir 2 kali. :)

syarat nak main playdoh

aku pernah sekali je belikan playdoh untuk niadel. sebab serik. serik nak mengemas. aduh2, jenuh weh. jenuh kejap2 nak menyapu. tapi katanya dah janji nak beli playdoh kalau dapat 100 bila exam. bukan kata nak bagi playdoh. aku bgtau akan bagi apa2 yang diorang nak. so haritu pegi jusco dgn parents aku sebab mak ayah nak beli vakum robot macam kat rumah aku, bawak pegi toys department, tak toleh hat lain, terus capai playdoh.

tapi....

tapi bersyarat. tak boleh gaduh! tu je syarat aku. aku kalau deme gaduh aku mula serabut. tak pernah tak bergaduh. semua benda nak gaduh. adel lg haru. kalau ko cakap tonasi lain pun dia bole nangis. kakak dia lagi. selalu cakap "nanti kakak tulis adel busuk. nanti kakak lukis adel ada janggut" cakap gitu je dah melalak. mau aku tak temper. becakap pun boleh jadi gaduh.

makanya, kalau aku dengar ada yang menangis je. dengar ada yang pukul sape2 je. mama tak bagi main playdoh. 

ni lah contoh pergaduhan. ngadap rezeki pun bergaduh. color pinggan pun boleh jadi bahan.

ni last weekend dah kat jusco balakong teman opah dgn atuk beli vakum robot. baik je kan? nak playdoh tak??? senyum je ye..




opah dgn atuk khusyuk dengar instruction camne nak guna vakum ni. aku mmg niat nak buat 1 entry pasal vakum robot ni. mmg ada yang bertanya sebab aku mmg dah agak lama pakai benda alah ni. nanti lah ye. ada masa aku review. or senang cakap, suruh wan review. dia je yang guna. aku, nak tekan button on pun tak rajin :D

then pegi beli playdoh. dari dalam kereta, dah senyum je budak be2 ni. adel kalau hati senang siap nyanyi2 lagi. sekali balik rumah diorang bergaduh. mengamuk lah aku. aku amik playdoh baru beli tu, amik plastik sampah hitam, campak dalam tu. tekedu masing2 besendu dgn opah diorang. nasib opah ada ye. kalau opah takde, pergi lah membawa hati yang luka tak dapat main playdoh. malam tu tido lah dengan opah dgn atuk budak bedua ni.

rafa cam biasa, baik sokmo. belum pandai gaduh lagi ye tak?


ni the next day, subuh2 dah kecek mama dah buang ke playdoh? aku jawab hmmmm... kalau nak mama amik balik, jangan gaduh, jangan kacau rafa. haaa... aku rasa haritu sangat lah bahagia nya. takde bunyi langsung budak be2 ni begaduh. adik diorang pun tak menangis dek kena usik dgn kakak nya.

kat atas tu biasa nya mmg aku tak bagi diorang baring sebelah adik, tidak ada je. tangan masuk mulut rafa, gosok2 kepala rafa, korek telinga kkorek hidung rafa. tapi haritu, elok je landing langsung tak usik adik dia. aku ni perati je kan.

 dah dekat tgh hari tu baru aku keluar kan apa yang ditunggu2. kejam ke cara aku? ok kot kan? the advantage is rumah aku sangat aman dan sentosa haritu. set cupcake diorang nak. tah mende2 lah play doh ni. tapi dah anak mintak, bagi lah kan. lagipun kesian diorang cuti sekolah tak berjalan / bercuti kemana. balik kampung pun tak sebab mama papa busy. so ok lah, bagi diorang aktiviti sikit. behave sampai kesudah ni. langsung tak bergaduh.


part ni paling best ni. tidak lah aku kejam sampai macam ni. lepas main siap sapu ko. dah tu siap pakej dgn lipat balik meja simpan bawah katil sendiri. wahhh bagus anak2... baik kakak baik adik. tapi cam biasa lah, mesti lah finishing tu kita kena buat. tapi dah ada effort tu dah cukup bagus. so diorang tau, nak benda2, kena pe'el elok, kena main elok2, kena kemas balik.

ada lagi satu aktiviti yang buat diorg behave / tak gaduh. semalam masa keluar, adel mintak cat. aku cam apekah? cat kertas dia cakap. water color lah ye. pegi MPH nak cari buku peter & jane nia, nampak set ni. lebih proper beli benda ni je kan? 1 set senang. 1 buku RM8.90. boleh beli kat MPH. so malam tadi ada lah aktiviti yang boleh buat kan anak2 aku ni duduk diam tak menyepah, tak bergaduh, tak kacau adik.

keduri kesyukuran rumah pakcik

weekend lepas sabtu mmg jadual penuh. mak dgn ayah aku datag lagi. mmg kalau cuti sekolah je almost every week turun kl. niadel suka. aku ni lagi lah suka. mak aku dtg rumah mmg kesian tgk aku huru hara dgn anak3 agaknya. mak aku tolong lipatkan kain betimbun, kemas peti sejuk, tolong masak. wahh rasa teratur je hidup. tu lah mak kan? patut kita layan mak, ni terbalik pulak. mak aku ni nampak kesian tgk aku sejak aku beranak 3 ni. risau je mukanya. aku rilek je. well, mak will always be mak even kita dah besar panjang dah ada keluarga sendiri. tq mak. sayang mak.

so, mak ayah aku sampai jumaat malam. sabtu pagi siap2 nak ke kajang. pakcik aku, adik ayah aku masuk rumah baru. ada kawasan perumahan baru kat kajang. sentosa height nama dia. mmg strategik lah. berdekatan dgn hospital kajang, SKK tu, sek yu hua tu. yang dok kajang tau lah kan. nak beli kicap kat metro point je. 

so it is a new place. semua baru. dalam waze tak tau lah ada ke tak lagi. haritu pegi tak waze pun, sebab mmg tau kat area mana kan. lagi pun jalan dgn apak aku tak yah pakai waze. ayah aku mmg gps paling terror dalam malaysia ni. ewah. kitorg sampai dalam pukul 12 kot. orang tengah baca yasin. rumah baru pakcik aku ni sangatlah wow!! sampai nia boleh mengeluarkan statement bikin panas line

"mama, kenapa rumah granny cantik rumah kita tak cantik" boleh??? jom check it out.







tu pasal lah nia cakap gitu kat aku kan. sentap!! kitorg kalau dapat rumah macam ni, cari anak3 confirm tak jumpa. very nice kan? 

 ni kat tingkat 1. terletak nya kitchen dgn bilik2.

 first time rafa jumpa nenek2 belah atok.dengan neksu & nenek liza.

 sorang lagi nenek ngah. masa ni lelaki kat tingkat bawah tgh baca yaasin

 lepas tu makan time. juadah mmg kena dengan tekak lah. nasi putih, masak lemak udang + kacang buncis, ayam masak kicap, ikan tenggiri masak sambal, sambal jawa, ulam2an. and pelbagai dessert.
 rafa yang kejap bangun kejap tido.

 rafa dgn aunty noran and yusuf. sentap je muka yusuf nampak mama dia pegang baby lain. hehehe..

 tuan rumah yang pakai kemeja pink yang tengah berdiri tuh.

 alahai manja nya rafa dgn wife sepupu aku. time ni dok kepung 2 orang lagi yang tah kemana- mana dah. ater banyak sangat tingkat kan.

haaa buat dah. dah ada projek. sofa baru tu adel oi. korang pegi susun tengah2 bandar tu dah kenapa.

lepas tu lompat2 atas tu. boleh??  harvey norman tu niadel oi. bukan cavenzi. sedap je kome pijak2!

diorang kalau kat sini mmg syok lah. ramai melayan. sepupu2 aku ramai yang besar2 paklang dgn cik ina diorang. mmg naik lemak lah. lagi pulak papa deme takde, lagi lah yeay papa takde! mari kita tak behave bagi mama penat!!!

akhir kalam, tak kisah lah rumah besar ke kecik ke yang penting suami anak2 kita ada dekat dgn kita kan dan dipenuhi dengan kasih sayang. wahh gitu! ok serious, betul lah kan? thank you pakcik aman & makcik ezan. mintak maaf sebab anak2 adik meng huru hara kan rumah baru korang. rumah pakcik makcik tersangatlah awesome. tahun bila nak merasa rumah gitu? zaman sekarang ni nak beli sebiji rumah pun boleh berjujuran air mata. maka, kita duduk je lah rumah kat LEP 3 tu sampai ke tua. dah dapat rumah sendiri pun dah besar rahmat kan.  


kejadah gambar out of topic ni? wan takde masa kenduri tu. berkhidmat untuk negara katanya. kena kerja. sabtu ahad. ada comic fiesta event namanya. ramai ye orang suka comic2 ni. aku ingat baby fair, book fair je penuh.
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in