family day & wedding

lama tak menulis ye tak? sibuk jadi suri rumah katanya. tgh free ni meh lah tulis sikit. harini sibuk. pagi subuh2 dah macam nak pegi perang sebab siapkan anak3. pukul 7.30pagi dah keluar rumah. harini ada family day ofis wan. berlangsung di FRIM Kepong.

opah and atuk tido kat umah malam tadi. pagi2 dah kena keluar rumah jugak since kitorg pun nak keluar rumah. takpe, cuti sekolah ni musim kahwin mmg selalu lah opah atuk turun. lepas rindu ke cucu2nya. niadel seronok lah. ni sebelum keluar rumah. jalan clear. sape je nak keluar rumah pagi2 ahad yang mulia ni kan? warga2 convex je.

dah sampai dalam pukul 8 lebih sikit. tgh beratur nak masuk. penuh gak kan FRIM pagi2. aku tak penah sampai sini. ni lah first time. maklumlah mak aktiviti2 beriadah di luar ni kureng. suka lagi beriadah dalam shopping mall. aci? banner family day. dgn tema let's go green together. mmg go green betul. hadiah semua pokok bunga ko. tunggu eh.

registration counter. cuaca dah mula nak panas. menjelang tengah hari panas terik. yang suffer sape lagi kitorg lah. letih handel anak3.

aktiviti pertama senamrobik. memula aku tak join. sebab aku pakai carrier pegang rafa. tapi niadel lemau je tak mau join. tak nak ber snam robik dgn papa diorg. maka aku pun join sekali. baru nia move sikit2. adel langsung kejung. separuh je staff office wan yang dtg ni. aku mmg sorang pun tak kenal. ater hobi laki aku kan suka tukar keja. baru nak kenal hat ni, dah tak jumpa terus sebab tukar kerja lain.

lepas senamrobik sarapan. acara makan2 mmg semua lah join. senamrobik tadi ada yang tak join. hehehe.. itu biasa. ada 2 3 orang clown on duty sepanjang family day berlangsung. 

kitorg tak masuk apa2 acara telematch pun. panas sangat weh. budak2 kecik lagi. aku lak pegang rafa. dapat lak puteri2 lilin ni kan. takut cair tengah panas. so kita pegi aktiviti2 yang lain lah. sekadar memeriahkan suasana. bila dia announce ada face painting booth dah bukak terus je bawak niadel ke situ. aku beratur utk adel. wan beratur utk nia. adel nak minion. bagikan.

si nia memula tak nak. dah keluar line. sekali nak pulak. jenuh beratur balik. habis masa ada dekat sejam kat situ je. kemana pun tak boleh. orang makin ramai. sabajelah. kakak dia pun nak minion gak kat batang hidung jugak.

mujurlah rafa all the way behave. tido, susu, berak, salin, tido balik. steady lah rafa. 

hasilnya. minion sedih dan minion gembira.

ada benda alah ni suka lah budak2 ni. tapi tu lah tengah2 panas kan. main nya kejap2 lah. sampai cair lah minion tu. penat je amoi tu lukis tau.

nia amik gambar dgn big boss convex. Datuk Peter Brokenshire. mesra gitu. 

memula acara sukaneka kanak2. then dewasa pulak. sambil berlangsungnya telematch for adult, ada magic show. ok lah bebudak tak lah bosan. 

macam2 game. mmg meriah lah. mujur je kami berderet anak kecik. tidak mmg dah join

tu dia. go green katanya. hadiah semua ni. ada yg menang byk kali tu ke 1 family yg masuk byk acara and menang pulak tu, mmg boleh bukak nursery lah. ada yang siap offer kitorg nak pokok tak? hehehe.. mekaseh je lah. tak cukup tangan nak angkat pasu. kalau mak aku ni, suka ni.

lepas habis magic show, budak2 disuruh maintain atas stage sebab ada coloring competition pulak. 50 orang masuk semua dapat pencil color free. so color lah budak2 ni. 10 pemenang bakal dipilih. niadel nombor 11 - 50 lah kot. sebab announce 10 je. dapat pokok bunga jugak!

 lepas tu acara yang semua orang tunggu2. makan time. kemain mewah makan nya. macam2. macam2 lah.

lepas makan niadel nak main lagi. sambil2 tu ada cabutan bertuah, no papa tak berapa nak bertuah. yang balik awal, rugi lah. then karaoke session. 

nia boleh kata sporting lah kali ni. rafa pun tak yah cakap lah, mmg behave je. tapi adik pompuan dia masyaAllah... jenuh!! takpe, cabaran. settle semua kitorg pun balik. 

then terus je kitorg ke meru. wedding sepupu. dgn busuk masam nye mmg tak tukar baju. aku tukar baju rafa je, lagi lah payah niadel dah tido. paksa gak turun. jumpa sedara mara semua. adel jumpa pengantin celik terus. kejap je lah. lepas tu macam2. aida, ko pink tetap ada gak kan! apa pun mmg cantik dan kacak pengantin.

diorg tak penah jumpa rafa lagi. so kasi rafa berkenalan dgn family besar dia. siap aku kena ceramah free kena pantang makan / minum lagi. and of course kena sound mana baju kurung??? ni sebelum balik. lagi sekali dgn pengantin. lauk gulai kawah sedap yo. aku jelig2 je lah gulai rebung tadi. huhu.. soba2..

yang paling win harini ialah my dearest son. rilek je dia. kecik lagi ye tak? bia sampai ke besar lah senang jaga ye. amin..

ok, later! assalamualaikum...

kekecohan hari ini

ok, baru berada dalam tempoh bertenang. rewind... pagi macam biasa bangun, wan siap kan anak2. dah jadi habit si niadel mesti mengusik adik diorang. ok fine, rindu gamaknya. bangun tido cari adik. kalau selalu rafa diam je, sekarang member dah besar. mesti ada bunyi bagai. pagi tadi, protes dia kuat sikit. hangin lah aku kat kakak2 dia kan. ok dah siap semua, 'turun go and take your school bag. now!!!!' mak kau dah mengamuk.

rafa dah rilek dalam car seat. sekali adel ternampak gelang tangan yang teacher dia bagi tergantung kat tempat letak minuman kat dashboard kereta. 'mama tolong amik'. ok, tengah panas enjin tu amik kan. sekali kakak dia 'adel tgk kejap..' adel nak bagi? harapan lah. tapi kakak dia ni kemain bossy lagi. dicubit adik nya. 

ye, pe'el nia sekarang. kalau begaduh mesti dicubit adik dia. abis ko ingat adel nak mengalah? dibalasnya balik. sambil meraung. haaa... amukan mak korang no. 2. aku cubit nia. aku mmg takde naik tangan kat budak2 ni. tapi kali ni takde diskaun. sebab dia pegi cubit adik dia. aku rasa nia lagi banyak cubit / lepuk adel dari aku buat kat adel. aku mmg tak pernah kot lepuk adel sebab adel kalau dah melalak mmg susah nak berenti. sampai lah sekarang.

ok, settle dah hantar 2 orang anakanda hamba ni. phewwww.... 

petang, nampak jam pukul 3.30pm, aci lelap kejap ni since rafa pun baru nak tido. sekali tersedar bunyi guruh. haa kau dah pukul 4 lebih. dang!!! lambat dah. gi mandi, mandikan rafa. rafa lapar agaknya dia menangis lah bagai nak rak. dalam masa sama hujan pulak. ampaian tak bawak masuk. arghhhhh... lari2 turun bawah bawak masuk ampaian. 

siap kan rafa cincai2 je. tuam pun tak sempat. tak sempurna rasanya. bagi susu jap then baru keluar rumah. ok everything is under control. phewww again.....

amik niadel, sampai rumah adel dah tertido, bagi susu kat rafa then dia pun dah tido. masa untuk minum petang dengan nia. phewwww sungguh adventurous harini. masih rasa adrenaline rush lagi ni dek terlelap tadi.

moral of the story ------> jangan baringkan diri or letak kepala kat bantal di petang hari. sekian...

 chill lah mama. tu pun nak panic. kita ok je!

ok ke?

aku rasa blog sekarang ni dah tak berapa relevan dah. sebab ada banyak lagi medium lain untuk update pasal kehidupan seharian. i.e facebook / twitter / instagram. aku banyak mengoya di IG. cepat, mudah dan ringkas. tapinya, whats the point of having a blog? berbalik kepada tujuan asal despite of having a follower / reader, blog is like diary for me. makanya, tgh2 free ni moh le kita cerita2 sikit dalam ni untuk tatapan / bacaan anak3 bila deme besar nanti. skang anak3 ye. tidak lagi anak2. gitew!

so, ok ke? dah almost a month beranak. and almost 2 weeks duduk rumah sendiri. ahad depan cukup 44 hari. lepas 44 hari dah boleh makan macam2. cumanya pantang ais / sejuk2 100 hari. tak sabar weh! 

dari kesihatan pulak alhamdulillah, ok dah kot. cuma bengkung aku tak pakai lagi. maka masih kembang lagi. aku ingat naik kerja nanti baru aku balut badan aku dgn korset. sebab rasa lasak sangat this time so nak bagi luka dalam tu betul2 sembuh.

niadel ok? ok je diorang. masing2 behave je. ada lah time rasa nak hangin je. tapi budak kan. ko nak harap apa? so semua ok2 je. sekarang niadel tgh busy nak concert next sunday. so hari2 balik rumah practice nari memacam lagu. nia this year sampai 3 performance. bia betul. macam tak caya je. dia kan mcm memalu2. tapi dgn kawan2 ok kot. tgk lah mana rupa nanti kan. adel macam biasa, miss diva. bab2 belajar, ok je memasing.

 latest them. kakak dedel gembira dapat skirt baru. dari sebelum raya haji mintak tu. baru last weekend dapat. besar dah kan anak2 dara kami?

gambar kat nursing room jusco balakong last saturday. orang dok dalam ni nak diam2 tapi budak be2 ni kemain lagi bising nye. tak tenang baby2 dalam ni nak menyusu. adik korang je immune.

laki ok? ok je. boleh diharap. habis ko nak harap sape ye tak? yang penting, achievement sejak  beranak 3 dah pandai beli barang dapur sendiri. selama2 ni mmg dgn aku je. tapi sebab aku dalam pantang, aku suruh dia belikan sayur ikan semua. tapi ko kena precise lah. ikan tu bape ekor. dia akan beli exactly apa yang ko kirim. tapi haritu aku kirim ikan kembung, dia bole call kembung sama dengan cencaru tak? adeh suami! lepas ni boleh suruh pegi pasar borong pulak ye? hehehe..

2 budak botak. ramai dah cakap muka macam wan. meaning that muka macam kakak nia. amik lah korang muka macam bapak korang. *sambil mak ko tgk luka ceaserian yang panjang dan sakit ini*

rafa ok? ok sangat! mungkin masa aku mengandung bermacam dugaan aku hadapi, then nak beranak pun susah. lepas dah beranak seminggu aku suffer sakit. sakit yang amat sangat. nak dibandingkan masa nia punya ceaser dulu. nanti aku cerita. lepas dah ok, aku dah sihat. alhamdulillah rafa, baby yang sangat mudah dijaga. makin besar, makin senang. moga sampai ke besar lah begitu hendaknya.

kalau pagi2 aku akan hantar niadel pergi sekolah. kalau dia tido ok lah, even kalau dia berjaga pun dia tak bunyi. masuk kete mesti tido sendiri sampai lah balik rumah balik.

dalam kereta kalau bejaga, pandang view luar.

sampai rumah, selalu dia berak, so aku mandikan siap2. lepas tu dia akan tido balik or kalau berjaga pun, dia tak lapar, dia akan dok diam2. sempat lah aku basuh kain, makan, masak and so on. nak update blog je tak sempat. bukan tak sempat, aku rela ngadap muka rafa setiap minit dari ngadap laptop. gitew!!

sampai lah petang, aku sempat masak untuk makan malam then mandikan rafa siap2 sebelum pegi amik kakak2 dia. dah sampai rumah bagi2 niadel makan then tunggu papa balik keje. selalu maghrib time dia tido. kalau tak tido pun tak bunyi. maghrib ke isyak mmg aku pasang surah al-baqarah. tapi tv dok pasang mr arrogant. pe cite?

sejak masuk umur sebulan ni, dia dah tido malam. bangun lah minum susu then tido balik. tidak lah masa kat kampung tak tido2. macam tu lah rutin harian. bila dia baik je macam ni, kita nak hantar taska pun tak risau. kan? kang anak aku melalak2 kan tensi pulak pengasuh. takut jadi lain. nauzubillah...

sebenarnye, tak mencari tempat nak hantar rafa lagi. boleh tak nak bawak kat ofis hari2? rasa sayang sangat nak bagi orang jaga. tapi tu lah, kot tak jadi keje pulak aku nanti kat ofis. dah lah naik ofis nanti LHDN nak dtg audit lagi. kalini dari seksyen petroleum pulak. harem betul. mujur aku dalam confinement boleh request extension. kita nak rilek2 kat rumah pun tak bape rilek mikirkan naik ofis esok macam2 hal. 

haish.. so itu la cerita semasa kami sekeluarga. ok2 je..

salam maal hijrah & rafa arman dah sebulan

selamat tahun baru untuk semua. tahun baru, azam baru lah hendaknya ye. mudah-mudahan. harini jugak genap anak bongsu kami berusia sebulan. alhamdulillah sebulan  yang penuh warna warni. baru sebulan ye tak? masih teringat suffer nye aku bersalin & especially post-delivery. part tu nanti aku cerita. tah bila. insyaAllah i will. so nak share rafa's photos dari day 1 sampai harini. jom..

born day. baru keluar kepala ni. 5/10/2013 jam 7.59pagi.

day 1 - 5 oct

day 2 - 6 oct

day 3 - 7 oct

day 4 - 8 oct

day 5 - 9 oct

day 6 - 10 oct

day 7 - 11 oct

day 8 - 12 oct

day 9 - 13 oct

day 10 - 14 oct

day 11 - 15 oct

day 12 - 16 oct

day 13 - 17 oct

day 14 - 18 oct

day 15 - 19 oct

day 16 - 20 oct

bole tak takde gambar rafa masa day 17. sebab apaknya mintak gambar anak dara dia pulak. - 21 oct

day 18 - 22 oct

day 19 - 23 oct

day 20. nurse dtg cek. berat 3.7kg. 24 oct

day 21 - 25 oct

day 22 - 26 oct

day 23 - 27 oct

day 24 - 28 oct

day 25 - 29 oct

day 26 - 30 oct

day 27 - 31 oct

day 28 - 1 nov

day 29 - 2 nov

day 30 - 3 nov

day 31 - 4 nov

 day 32 - 5 nov. appointment cucuk 1 bulan. berat dah 4.16kg

see. kena cucuk pun senyum. hero katanya! hero 'sangat'. melalak tak hengat. hehehe..

sebab tak tau bila akan update blog lagi, i belanja banyak gambar. gigih kau!

later ya!
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in