back to the normal routine - bersama rafa

assalamualaikum. lama tak menulis ye. been busy with the new star in this blog. sape lagi kalau bukan en rafa arman kita. dia night shift. siang molek je tido. so siang aku jadi biol. nak tido tak boleh. nak ngadap laptop lelama pun tak boleh. aku hadap laptop bila perlu je. yakni bila nak buat kerja. pantang2 pun i work from home jugak.

so, harini aku dah 24hari. dah ke baru? tak kisah lah. sabtu lepas aku dan rafa dah selamat balik semula ke seri kembangan. alhamdulillah, semua ok2 aje. chaos tok sah cakap. dulu 1 : 1. 1 adult 1 child. ni papa dah kena handle 2 anak dara dia. aku dgn rafa je. mak kan dalam pantang lg.

actually aku takde pantang sangat pun. pantang makan je. lain2 dah back to normal. not really lah. aku tak angkat berat. masih lagi sapu minyak2 panas tu semua. tak buat kerja pun. 

yang aku cakap dah back to normal routine tu aku dah start balik tugas hantar / amik niadel ke sekolah. almost 1 month ponteng. so kenalah pegi sekolah. who's driving? i am. apsl papa tak anta? papa gi keje naik moto. masuk ofis pukul 8. 

so pagi wan mandikan niadel meanwhile aku siapkan barang. rafa selalu pagi2 subuh dia tak tido lagi. nyusu, berak salin pampers baru dia tido. so timing cantik lah. for now. turun bawah bagi niadel makan, then masuk kete, jalan. pegi balik tak sampai stgh jam pun.

time ni pukul 7.30pg. tak tido dari pukul 3pagi. bagus nak. apalah aku ni tak proper introduce rafa dalam blog ni kan. belasah lah ye. nanti aku buat backdated story yg melambak.

makan dulu sebelum pegi school. aku lak minum secawan air dulu.

settle semua letak dia dalam kereta. car seat turun temurun dari zaman kakak nia.

sekarang takde dah nak gaduh sape nak duduk depan. 2-2 duduk belakang. adik duduk depan. excited nak pegi sekolah. rindu teacher dgn kawan2 nya.

mauk kete tido. hantar niadel between 7.50 to 8.00am aku drop kan diorang je sebab teacher tunggu kat bawah. another plan yang kena ikut. so aku and rafa x yah turun kete. dalam pantang katanya.

sampai rumah aku bagi dia susu sebotol yang aku dah standby and panaskan before keluar rumah tadi, terus tido sampai la x bangun2 lagi. senang taska nak jaga esok ni. takpe lah rafa, dgn mama je bejaga. mama redha.

so lega banyak bila aku bedua je dgn dia. sebab selama aku kat rumah mak aku, siang kena hurung dgn kakak2nya. rafa ok la tido je. sian kat aku tak leh take 5 langsung. so main reason kenapa aku nak balik awal ke sini tercapai. niadel bole pegi sekolah so aku bole focus kat rafa and of course diri sendiri.

mmg kat kampung ada mak ayah aku tapi tak sama dgn mama nya. anak3 dgn mama diorang kan macam magnet. 

sabtu balik rumah. sekali dgn family aku hantar aku. sebab harini konvo adik bongsu aku kat utm skudai. tu aku balik kl terus tu. semalam siap keluar lagi beli barang. ada lah benda2 kena beli. so kena keluar jugak.first time outing be-5 macam nak pegi perang. tapi survive je sampai balik rumah. cuma next time outing kena pakai twin stroller. semalam keluar bawak single stroller je. huru hara haru biru. sebab anak2 aku kan berat buntut. nia ok la sikit. adel tu ha langsung. 

ok, jangan marah ha mak outing tgh dalam hari lagi. please don't judge me. kalau korang nak tau, masa nia dulu hari ke-20 aku dah balik rumah sendiri sebab mak ayah aku pegi haji. lagi haru balik je rumah sendiri, wan kena outstation kat indonesia. i'm all alone. dengan anak first nye. 

masa adel pulak mak aku pegi turkey. masa tu ok lah adik bongsu aku ada. tapi bila dah lama2 mcm aku jaga dia, bukan dia jaga aku. i don't mind either. so jangan tekejut yang ke3 ni aku betul2 independent. please don't judge me. bagi aku as long as i have my husband with me, aku bole survive. sebab kita buat anak sama2, mari kita jaga anak sama2. tak gitu bang??

pantang? ye aku pantang. aku makan masih jaga. badan masih berlumur minyak. stokin masih berpakai. mandi dgn air panas. thats it. angkat berat tak. buat keje tak. so untuk betul2 berpantang mmg takde lah. but i know the limit. 

ok, bos kecik dah bangun. ye baru bangun. gtg. nanti cerita lagi. later!

intro - RAFA ARMAN BIN MUHAMAD RIDZUAN

DAH 10 HARI. 

ALHAMDULILLAH.

NANTI UPDATE LAGI. BARU TRANSFER GAMBAR AND BUAT 1 FOLDER DIA. SABAQ NAA...

check up semalam : CTG & VE

semalam check up. check up 39 minggu. not really at 39weeks. kiraan sebenarnya 38minggu 5hari. lebih kurang, kurang lebih lah kan. kebetulan masa aku jumpa doktor tuh perut aku mengeras. so nak sampai ke bilik doktor tu pun becinta. and yes, i'm all alone. superwoman lah aku ni. kahhhh self proclaimed. 

aku masuk2 je kat bilik doktor terus "doctor, please take my baby out...." sambil oh eh oh eh. hahahaha... so doktor pun yakin je menjawab "boleh. bila u nak deliver? khamis or jumaat?" well swasta, ko mintak je semua dapat. ikut nafsu mmg nak admitted je. sebab tak melarat.

so doktor bagi rileks kejap and baring. nak buat VE (vaginal examination) a.k.a bahasa bukan saintifiknya seluk. pintu nya tertutup lagi. kepala baby masih 2/3 engage. ada lagi 1/3 nak kebawah. then scan pulak nak tgk air ketuban. air ketuban kurang lah pulak. berat baby dah 3.2kg.

so doktor suruh naik labor room untuk buat CTG. whether baby's condition is ok. CTG dalam 20 minit. sepanjang CTG, ada mild contraction and perut dok ngeras je. term dia "tightening", tightening & contraction ni rasa dia mmg sakit. tapi contraction sakit lagi lah kan. so skang dah hujung2 ni aku dok rasa tightening tu lah. 

itu yang membuatkan aku tak larat. jujurnya mmg dah tak larat. tido tak kena, jalan tak kena, duduk tak kena, apa lagi nak drive. masa tgh buat CTG tu sembang2 dgn midwife saje tanya advise. "camne kak? nak induce ke tunggu?" midwife cakap "buat apa ko nak paksa2 budak tu keluar dik dah budak tu belum ready nak keluar lagi? anak ko dah turun ni tunggu masa je. ko tunggu je lah". tapi kalau waterbag dah makin kurang aku mmg kena induce.

hmmm.. ye gak eh? cite macam adel dulu lah. kalau ikut give up, mmg give up dah. kalau dulu overdue with 1 toddler manageable lagi. ini overdue with 2 toddlers aku rasa sangat sangat penat. diduga lagi dengan wan pulak baru je keje kat tempat baru start semalam. which tak boleh lah nak buat macam company sendiri lagi. pegi keje kena lah awal, balik keja kena lah lewat kan. so agak huru hara disitu.

even though aku dah start MC start dari semalam, aku still rasa tak selesa serba serbi. well, at least separuh hari niadel ada kat sekolah kan? 

lepas CTG, jumpa balik doktor. CTG seems fine. contraction takde. baby's movement ok. so doktor bagi tunggu sampai next check up. kalau air ketuban makin kurang, aku kena induce lah. so mentally and physically aku kena kuatkan semangat bertahan. sebenarnya, mulut je kata tak tahan, tp bila dgr word induce tu fobia. again, terbayang bayang cerita beranakkan nia 5 tahun lepas. ngeri bab induce, jalan tak bukak, baby stress, zass ceaser....

so sabarlah wahai hati. and to baby R***, mama tak nak overdue. I'm ready whenever your are ready to come out ok!  korang doa- doakan lah semua nya dipermudahkan. kalau by 5th aku tak deliver, aku balik perak lah. kot dia nak IC perak jugak ke kan. ikut kan je lah. wan pulak, dia tak kisah, aku nak serah diri ke tunggu ke, nak zass terus ke, its up to me. dia follow je.



gambar semalam lepas amik diorang. adel demam panas 3 hari lepas. muntah2. so as expected, nak dekat jadi kakak mmg akan sakit. ready gak ah. mujur semalam dah settle. nia pulak malam tadi "mama, october dah kan? baby tak keluar lagi?" almaklumlah dia dok menghitung bulan jugak. mama jawab "cuba nia tanya baby, bila nak keluar.." "baby mana boleh cakap dalam perut mama, baby boleh dengar je" kakak sangat dah nia ni. pagi tadi, kemas tempat tido sendiri. suruh mama lipat comforter je. ye lah, sabtu ni birthday dia yang ke-5. teacher sekolah dia siap whatsapp, tak nak prepare apa2 ke nak bagi nia celebrate dgn kawan2 dia? bagus nye lah teacher2 diorang ni. aku rilek je sebenarnye. tapi since teacher diorang kabo gitu, esok aku pegi beli kek and hantar ke sekolah. goodie bag tak yah teacher kata. baek!

sekarang sedang mengamalkan senaman ini. melembutkan tulang pelvic and bagi cepat turun. budak2 ni pun mengajuk mama diorang. apa2 aje petua nak cepat beranak mmg aku buat sekarang ni. lepas ni nak keluar bejalan pulak. apa lagi aku tak buat??

akhir kalam, sekian bebelan mak buyung yang sedang sarat ini. moga dikuatkan hati dan dipermudahkan urusan bersalin nanti. aku tau, korang dah tak sabar2 nak tgk adik niadel. so korang bayangkan lah diri ini yang bawak adik niadel. lagi lah tak larat. statement yang sangat bajet retis! kahhhhh... 


 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in