tombol raya

3 hari cuti panjang. tak keluar duit sesen pun. walaupun gaji dan masuk. vitamin B dah masuk. aku je lah yang paling rilek sekali. 3 hari cuti aku membuta je. i have to agree on jue's comment dia kata kalau pregnant kan baby boy ni malas bebeno. ke aku je? lantak lah. tapi mmg ye. keje aku tido je. tambah lak bulan puasa ni. wan ajak pegi bejalan pun mak buat dek je. owh napsu raya, where are u??? tapi lega sebab dapat kemas rumah semalam. bukan aku lah kemas. aku duduk je. yang aku kemas barang mainan niadel dgn buku2 diorang. semua aku campak ke atas dah. sakit mata aku tgk barang mainan diorg. memunggah je pandai. kemas tak berapa nak pandai. especially nia. liat. skang ni tak kemas mainan, no susu. nia sanggup tak minum susu tu, nama nak kemas mmg takde. adel rajin. kemas. tapi semua dia longgok atas kabinet tv.

they have their own room. tapi tak larat lah aku nak ngadap diorg. kat atas nak bagi main. maka, atas bawah ada. tak cukup dgn memunggah, siap nak masuk dalam bakul mainan tu lagi. bakul pink tu ada 2 biji. maka 2 longgokan. larat kau nak kemas tu hari2? tepon sape tu adel? skang dah pandai diorg dua ni belakon. sorang jadi mama, sorg jadi baby. lepas tu ngajuk aku. yang baby cakap "mama, nak susu.." yang jadi mama sound "kemas dulu!" dgn nada jerit. amboi, mama idak le jerit gitu.

esok nya diorg tuka strategi. sebab mama tak bagi sepah mainan. kita main bantal2 pulak. ni kakak nya kata kat adik nya ye. urut dada jap mak eh. tu tgh nak buat kubu. so, korang kalau nak datang rumah aku, notice skang bukan sehari ye tapi at least 2 hari. 1 hari kemas, 1 hari penuh kan fridge. kahhhhhh..

so lega mainan semua aku dah kumbah ke atas. tinggalkan barbie 2-3 ekor kat bawah dgn mainan masak2 sikit2. rasa nak sita je rumah bila tgk rumah dah bersih sangat. ewah.

tgh kemas rumah semalam aku tgk langsir aku ni. tetiba perasaan nak tuka langsir tu datang. terus contact org langsir, dia kata dah close order 2 minggu puasa haritu. kalau nak gak, dapat lepas raya je. ok je. aku bukan style nak raya semua kena serba baru. rasa nak tuka, aku tuka. wah, mak2 sangat ko. dah pandai nak tuka langsir lah pulok. nak cari kaler cerah sikit. color macam sofa dgn wallpaper tu kot. 

baru lah kita masuk ke tajuk entry. satu benda je aku beli malam tadi. iaitu tombol pintu! apa kes? pernah tak korang terfikir bila keluar rumah tu, what if, kalau aku amik salah kunci. what if. setiap kali aku nak tutup pintu, aku akan terdetik and cek. well, nak jadi cite malam tadi lepas berbuka, keluar jugak lah dari kandang nak pegi beli groceries. asalnya nak pegi jusco balakong sbb tekak nak minum frappucino starbucks.

so siap2 lah lepas buka dgn maghrib tu. cam biasa, aku tukang tutup pintu. wan bawak anak2 masuk kete and keluar kan kete. sekali kau 'what if" aku tu jadi. bang!!!! tu je lah temampu sambil tunjuk kunci vios instead of house key. niadel dah dalam kereta. mmg dulu masa dok apartment aku attachkan sekali. bila dah dok umah ni aku separate kan sebab. aku boleh panas enjin kete sementara aku kunci rumah. 

mujur lah jiran ada kat rumah. apa lagi, tak kuasa nak jadi macgyver nak betul2kan. amik hammer pecah tombol settle. bukan aku buat lah. sumbangang aku hulur flashlight hp kat tombol je lah sementara wan pecahkan tombol. takut wei. dah buat silap. kahhhhh... 

setengah jam gak lah nak settlekan tu. stuck pulak dah. lepas tu dari nak gi jusco balakong terus pegi equine je. beli tombol pintu. luckily jiran kitorg tgk kan rumah. aku nak tunggu rumah wan x bagi. jiran aku dgn beberapa jiran lagi lepak depan rumah borak2. cina semua jiran2 aku ni. 

main door yang 'cantik' makin 'cantik' lah lepas dah ada bekas kena kepak. tapi tombol merelit relit. along, mak tak mampu nak beli pintu kayu jati mcm ko long. mak ganti tombol je. huhuhu...

moral of the story : 
attachkan je la kunci rumah dgn kunci kereta
berbaik2 lah dgn jiran tetangga

like my husband always say, s*it happened...

iftar ofis - royal lake club, KL

semalam second time berbuka kat luar. cam biasa, via invitation je. kalau kata nak pegi sendiri book sendiri harapan je lah tahun ni. nak pegi jusco beli groceries pun bercinta. tahun ni lokasi nye adalah di Kelab Taman Perdana DiRaja (The Royal Lake Club) Kuala Lumpur. mana dapat tau tempat ni? boss aku nampak kat billboard kat jalan jelatek kot. so credit to him. 

lokasi mmg betul2 tgh bandar KL. buat pulak time cuti nuzul Al-Quran, so mmg kena pegi awal. kitorg gerak dekat pukul 5.30, sampai ngam2 dekat nak berbuka. jem gila babas. budak ofis aku dah pesan jangan ikut jalan loke yew. tapi termasuk jugak konon nak elak jem kat jalan tun razak. terbaik punya jem. waze tunjuk 2.9km je lagi tapi 2.9km tu amik masa 2 jam. camne lah korang bertabah hati kerja kat kl ye hadap jem. kira aku tak cukup cool lah sbb aku pun panas hati gak la. hahaha.. lagipun selangor kan cuti so double jem bila org selangor masuk kl nak shopping tambah pulak org KL kerja / sekolah. 

apa pun selamat sampai. kalau cukup bulan aku tu, mau beranak dalam kereta. stress2... mujur niadel tido je dalam kereta. dapat lah diorg tido lama since tak tido2 dari bangun pagi nya. sampai je terus ke banquet hall. 

sampai je terus duduk, wan yang amik makanan budak2, amik kan aku bubur lambuk semangkuk. makan tu aku gi solat dulu sebelum penuh nanti. lepas tu baru boleh makan sampai keras perut. kitorg pakai jubah yang opah belikan kat Mekah haritu. tekanan je pakai jubah. terkirai2 aku.

molek tu nia. belakang tu classmate dia. officemate aku punya anak. sama sekolah. sama transit. sama nama! nur farah rania nama dia.

italian2 jugak. tapi makan tetap pakai tangan ye adel. aku mmg tak banyak bergerak. x larat wei. kan aku kata kalini aku punya nafsu makan tak membuak sangat. apa yang ada depan mata je aku makan. tapi lala masak pedas ada. sepinggan aku balun. marvelous! 

sebahagian dari officemate saya.

big boss saya dgn anak dia. sebab wife dia terjumpa blog saya, cakap kena berhemah lepas ni. heheh.. if u read this kak nurul, hi!!

zia, dato', kak nurul.. 

lagi..

catching up. sebab aku dah berat, korang lah datang kat aku ye bersembang. mak x larat jah.

family ni tiap2 tahun kalau dtg mmg x mengecewakan. mmg akan ikut tema. tema dia tiap2 tahun baju raya pertama tahun lepas. ni je yang pakai full set. tu yg sampai lambat ye, gosok sampin. 

the ranias ni ye. nur farah rania, rania ayesha, nur rania safiyyah. anak officemate je dah ada 3 org nama rania. tu belum 1 malaysia lagi. hopefully there's only 1 rania ayesha in the world. hehehe..

dah kenyang, dah tak larat nak makan, dah dekat pukul 10 kami pun berangkat pulang. nak tunjuk attire niadel. ni je yang ada. wan mana wan? dia lah jadi official photoG malam tadi. semua gambar diatas dia yang amik. termasuk gmbr ni. aku tak mampu nak amik gambar segala. haish, semua ko tak mampu ye.

malam ni ada buka puasa kat hotel renaissance (siap kena google camne nak eja ni) KL pulak. gang2 sekolah wan pulak. jam berapa mau keluar pulak ni.

ok, later!

setengah bulan Ramadhan

bismillah. we are half way through Ramadhan guys. kejap je kan? pejam celik. insyaAllah kalau berjaya harini genap lah 15 hari kita berpuasa. selepas hidup aku yang agak disaster last 2 weeks dek peristiwa hitam yang melanda diri serentak pulak dgn ISO audit, finally harini aku rasa lapang gila. idak le lapang. lembik ni ha. hehehe... saba. 

eh time sahur korang tgk tv tak? aku tgk tv. tu lah peneman aku time sahur. nak bagi celik bijik mata. then sangkut lah kat 1 cite ni. aku tak tau la glamour ke tak cite ni. tapi aku rasa best la cite ni. ke cite novel jugak?? kalau ye, sila koba kan ke den supaya den bole cari novel tersebut. cite fizz fairuz berlakon tu. kahwin dgn driver dia. best betul minah tu berlakon. rasa mcm diri aku je. ala2 ganas and ada pendirian and yet sayang gila kat laki dgn family. gitu! nak jugek. cinta kau dan aku tajuk nya. rilek je tgk fizz fairuz tu berlakon. kalau adaptasi novel sila bagitau ye. 

dah lama ke baru cite ni aku tak tau lah. yang aku tau, dia ulang tayang time sahur. heroin dia tu sape ye? yang hero sorang lagi tu tak keluar lagi aku rasa. skang sampai part ex-tunang fizz tu duduk kat rumah diorg. bole gitu?

apa aku nak cite ni? takde benda pun sebenarnye. nak cite pasal persiapan raya, tak buat apa pun. perasaan nak prepare for raya tu tak datang lagi. biasalah, stok last minute. lepas tu mula lah sentap tgk family org cantik je bersedondon sebab tempah baju awal2, cantik2. aku lak pakai apa yang ada. baju raya tempah dah. kain beli kat bandung dulu. awok ngandung2 pun nak bertempah juga. jangan lah besau benau. sebab perut ni tak macam besar seperti yang dijangka.

so itu je lah kot persiapan setakat ni. bila baju raya aku mau siap daa.. wan nak beli baju melayu match dgn baju raya kitorg anak beranak. aku rasa sebab aku so - so je tahun ni sebab aku pregnant kot. bila pregnant tu kan jadi penat so nak multi task tu tak berapa larat. go with the flow je lah. baju2 raya casual niadel, ada lah 2-3 helai yang baru. pakai je lah apa yang ada. ke perasaan nak membeli tu belum dtg lagi tak tau lah.

yang aku sakan sekarang ni order kuih raya je. rasanya dah 6 jenis kot aku order. takut ada yang offer bertanya aku order lagi. hahahah.. sebab order kuih senang, orang dtg kat kita. tak yah susah2 cari. aku nama nak belek2 online ni mmg tak lah. otak tak boleh nak proses. aku tgk org lain seronok je view online baju raya lah, segala2 pasal raya. aku tak kemampuan.

tahun ni raya belah perak dulu. dalam kepala ni dah bersusun juadah dipagi raya yang teringin nak makan. last weekend balik perak kejap. kejap je ye. tak pernah dibuat. semata- mata nak makan rendang ayam mak masak dgn nasi impit. 3 hari aku ngadap tu je kot. puas hati. terubat hatiku yang lara ini bila dapat apa yang nak dan dapat jumpa family. walaupun sekejap. 

 rendang ayam sekuali khas untuk aku sorang, muahahahaa... sorga!

lagipun sebab raya nanti aku kat perak kejap je. so tu yang balik perak berpuasa. sebab cuti aku x approve. tq la boss ye tak approve kan cuti raya saya. susah- susah aje. esok saya confinement 2 bulan, 2 bulan saya campak hp dalam laut. (konon)!

so haritu balik perak, aku booking bersalin sekali. insyaAllah kalau ada rezeki nak bersalin kat perak gak. senang lepas beranak nak balik rumah mak. kena check up and scan bagai. mencemar duli lah laki i first time teman bini check up. dapatlah tgk anak dia perut bini dia ni. nampak semua (termasuk gender : boy). cuma doktor mark disitu PP stage 1. aiyoh. apekah? takpe banyak masa lagi doktor kata. uri bole naik lagi. mudah- mudahan la ye. aku ni mmg serik beranak ceaser. doktor advise jangan angkat berat2

hmmmm.... nak elak dari mengangkat adel? harapan je lah. adel punya tantrum sekarang tak kira masa. sikit- sikit menangis. sikit- sikit menangis. yang bole pujuk, mama sorang je. aduuuu... urut dada aku. kalau landing mesti berbantalkan perut mama dia ni ha. landing baik punya like nobody business. tau adik dia dok dalam. hari2 shake hand nak pegi sekolah mesti chom (cium) perut mama. katanya nak "nak chom baby". tapi tu lah, hari2 gak mengamuk. semua benda bole jadi modal. setan takde bulan puasa ni pun mak rasa dah hilang sabar. kalau setan ada, mau kena piat. sabar2 lagi. sindrom nak jadi kakak. 

 sentap face. menangis dari maghrib bawak ke isyak. macam ni lah muka nya. merah segala. semata- mata tak dapat apa yang dia nak.

awal Ramadhan jugak adel diserang demam panas. dah lama tak ke klinik. last sekali demam bulan 4. sekali demam sampai 39.2 suhu nye. tahap gigil2. tak penah aku tgk adel demam gitu.  panic attack lah jugak. tapi 3 hari dah ok. on AB terus. adel ni ikut aku. tonsil besar. sebab kuat melalak kot. tonsil bengkak cause to high fever. cant imagine kalau aku tak remove tonsil lagi. kalau pregnant, mmg azab la. syukur plan Allah tu cantik je. 

gambar muntah aku kecikkan. hehehe.. masa teacher diorang call kata adel demam tu, aku amik terus nak bawak pegi klinik. otw balik dari klinik nak balik rumah, ha selambak dia muntah. lepas tu dia dok atas riba aku pulak. terbaik lah maghrib2 laki aku mencuci kereta. dugaan...

sian dia melepek aje. ni kena ikut mama pegi ofis esok nya. takkan nak anta sekolah gak. so atleast ada depan mata aku. nak monitor makan ubat pun senang. tapi eslok je dok ofis aku udah rupa mcm tak demam pulak. telompat- lompat kat ofis aku. adoilah. dia dgn mama tiba2 elok je kot. sabajelah.

preparation baby? itu je lah yang aku beli masa aku pegi sogo itu hari. aku rasa banyak je aku borong. rupanya baju 4 helai je! takpe, aku baru 29minggu. lepas raya esok beli lah apa yang patut. rasa berat je kaki ni nak melangkah ke shopping mall especially bulan2 puasa ni. 

 dah la beli sikit2. takde pink tuh.
cakap pasal baby so finally the royal baby yang kita tunggu2 dah keluar. kita tunggu? ke aku je tunggu? hahhaa.. ada la baca kat twitter masa dia dah discharge dari hospital tu nampak macam ada baby lagi dalam perut. haish, cetek akal bebeno. ko tak penah beranak ko tak tau lah condition orang dah beranak macam mana. mmg lah lepas deliver, perut tu macam ada sorang lagi dalam perut. rahim belum kecut lagi. tu kalau normal, kalau ceaser lagi parah. dah lah tak boleh nak pakai bengkung, hadap je lah perut tu sampai kempis. lagi sedih. haish, marah aku orang yg ngata duchess of cambridge ni. ewah!

 tu dia. muka dah deliver kemain glowing lagi. i just love this photo. don't you?

tu je la kot sessi bebelan untuk kali ini. moga hari- hari yang mendatang akan baik2 dan happy2 aje. begitu juga untuk korang semua ye. jumpa lagi dilain siaran.. assalamualaikum.

iftar kat rumah atuk kajang

ianya acara tahunan. tahun ni kali ke-3 dianjurkan. tapi kali pertama aku dapat join. sebab 2 tahun sebelumnya clash dgn buka puasa ofis dgn aku balik kedah time tu. apa pun, tahun ni paling happening kot sebab ramai boleh join. sejak2 ada whatsapp group ni, masing2 lebih rapat la. keep in touch and takde yang terlepas info. that's the advantage of having a smartphone. tapi banyak gak yang boleh menjahanamkan!

ok, back to the topic. majlis start pukul 6.30 petang. dengan majlis tahlil sebelum berbuka. we managed to arrive early. early lah sgt. setengah jam awal je pun. hehehe.. masa tu kambing tgh tegolek2 lagi. tahun ni first time ada kambing. hantu2 kambing dah tebeliak biji mata. dah tak tau nak cite apa, moh tgk gambar sambil bercerita.

 sampai2 je rumah atuk, kambing ni greet kita. tempting je rupa kan? tapi sebab ai is tak makam kambing, ai buat dek je.

prepare apa yang patut. orang yang paling jauh sampai dulu. family aku. itu biasa..
 
mak buyung ngempap je lah. time2 gini, aku dah tak leh buat apa.. yang jarang nampak di blog ni, kakak ayah aku, makcik siah. yang duduk kat rumah arwah atuk aku sekarang sejak arwah atuk dgn nenek aku dah takde.

majlis tahlil dimulakan pada pukul 6.30. time ni ramai yang tak sampai lagi sebab jalan jem sebab hari hujan. 

 rumah moyang diorang bergegar- gegar lantai papannya dek budak 2 orang yang tak tau duduk diam ni. 

 sementara nunggu waktu berbuka. yusuf!!! 

prepare untuk berbuka lepas selesai majlis tahlil.

azan je, berbuka dgn kuih muih dulu then solat maghrib lepas tu baru makan nasi. tapi aku pegi makan nasi dulu. maghrib sendiri. mak kalau x makan nasi time buka, gigil2..

tu dia kambing dah tekangkang menanti untuk di lapah. sikit pun aku tak rasa. hehehe..

semua orang dah menyandar kekenyangan sementara menunggu solat isyak

solat isyak seterusnya solat terawikh. ni lah sebahagian family belah ayah aku. niadel time ni pos ke belakang dgn aunty ina deme. bising!

selesai terawikh, makan bubur pulut hitam as dessert. tapau lauk untuk sahur and clear kan apa yang patut. mak jadi dugong la bersidai kat tangga je.

ni lah adik beradik ayah aku. L-R : maksu, makngah (membelakangi camera), pakcik jamal, pakcik poji, atuk nuar, pakcik aman. paklang dah balik awal. makcik siah dalam rumah. arwah maklong dah takde. total ada 9. atuk nuar oh atuk nuar, awat jubah tu nampak dah sendat? :p

ladies in the family. anak menantu cucu cicit.. niadel semalam macam telebih gula dalam badan pulak. dari lepas subuh semalam sampai lah tgh malam tak tido2. tu tgk nia kemain happy semua orang dia kacau. 

raya pun belum tentu dapat gather gini. so mmg tak nak lepas peluang attend event ni. moga ada rezeki, dipanjangkan umur, next year bole join lagi.

7th months check up - a worried mom

semalam aku punya routine check up. dah masuk 7 bulan. next check up 12 august. start dari situ check up 2 minggu sekali. makin hampir. makin suspen. makin tak sabar. mixed feeling. so, apa yang dirisaukan tu? actually 2 hari sebelum puasa, aku found out, baby's movement is very very slow. selalu dia akan gerak sampai keras perut mak. adalah rasa tak keruan disitu. tapi dalam masa yang sama mmg tgh busy gila. so mungkin aku tak perasaan kot dia gerak.

masuk lah 1st day puasa. rileks la sikit. tak larat nak tekejar sana sini. so mmg boleh monitor baby gerak. rasa macam slow jugak. hati ada risau. risau sangat. so kebetulan aku ada keje kat luar aku singgah klinik. tanya ada scan tak kat situ? ok ada. jumpa doktor, bagitau lah apa kerisauan dihati.

then terus doktor scan. masuk hari tu kira dah 3 hari baby cam silent. terus nampak heart beat. ok heart beat is strong. then lama dia scan siap tambah jelly tuh. belemuih perut aku. aku cakap, "anything wrong doctor?" doktor cakap "he's very quiet". hmmmm risau! 

normally lepas makan mmg menendang2 lah anak aku. tapi 2-3 hari ni rilek je. urut2 perut ada la sikit tendangan kecil. so doktor tu cakap supposed check on fatal movement start 28minggu. so doktor kata i can start early. kalau within 12 hours movement less than 10, i should go straight away to the hospital. and doktor suggest esok (day 2) tak puasa. tgk baby ok tak. baby's movement mmg akan slow kan sepanjang puasa. slow tapi bole rasa la kan. BETTER SAFE THAN SORRY kata doktor.

keluar klinik bertambah2 risau. masa tu urut2 perut, cakap dgn dia. doa banyak2 time semayang. masa tgh ngaji lepas maghrib sementara tunggu isyak lepas buka day 1 tu, tetiba, perut aku beralun2. like, ok, this is the real kick from him. haaa lega yang amat tak tau nak kata.... 

the next day (2nd day) aku sahur cam biasa. doktor pesan not to fast. tapi i insist to puasa gak. takpe, Allah lindung anak aku. fikir baik2 tambah pulak masa pregnant nia (9 bulan) & adel (5 bulan) cukup 30 hari aku puasa. tapi masa tu takde isu baby tak gerak ke apa.

alhamdulillah 2nd day, he kicked like a champ. seronok. walaupun perut senget senget kan. perut aku kecik je tapi aku bole rasa and nampak la kan. so semalam day 3 puasa. and check up kat gynea. again, aku cerita from the beginning what's going on.

then terus la dr. norshidah tu scan. masa scan tu lah dia memberi gerakan2 hebat. siap dapat tgk dia tgh makan! doktor kata "tu tgk anak u tgh makan lagi. tgh makan air ketuban u" subhanallah... i can feel that he wanted to tell me that he's doing ok inside. "don't worry mama, i'm fine here" ha gitu. 

 nampak tak mulut dia tgh tebukak tu? real scan mmg macam tgh mengunyah. sangat2 kagum. kuat eh baby. mama tau kita bole puasa sepanjang Ramadhan ni sama macam masa kakak niadel. berat baby pun dah 1kg. doktor tanya berat anak2 u berat masa lahir. aku bagi tau lah nia 3.55kg, adel 3.35kg. haish nak besar lagi ke anak? takpe2, yang penting awak sihat ok!

so up until today, masih berpuasa. ok2 aje. yang penting sahur. and aku rasa macam entry sebelum ni macam warning pulak. banyak nya aku merungut. rasa nak delete je entry sebelum ni. semalam baru aku tau bila perut mengeras tu rupanya dia sedang melakukan gerakan2 besar. he move his body. rasa yaAllah, banyak nya aku complaint. kau dah pregnant, Allah makbulkan dapat anak lelaki, macam2 aku complaint. bila dia senyap aku dah risau yang amat. sorry baby ok!

masalah- masalah aku bila pregnant

aku kalau pregnant mesti akan mengadap masalah2 berikut.

heartburn (pedih ulu hati)
bila tau pregnant aku mmg tak boleh minum benda2 yang angin. kipas angin tu tak leh makan tu. ok tak kelakar. aku tak leh minum teh. minuman kegemaran. kalau aku minum teh O ke teh tarik ke. mencari nahas la. confirm malam aku tak boleh tido. kalau makan kekacang pun tak bole. makan sikit ke mmg boleh tangkap sakit. nak tido mmg merana lah. nak jadi cerita, kali ni punya pregnant kan berbeza dgn kakak- kakak nya. mmg lagi teruk la. bukan lagi teruk tapi sangat teruk.

kaki cramp (kejang)
ni dah start kena serang last week lagi. tapi yang sampai tahap nangis sabtu lepas la. kena je terus terduduk pegang2 kaki. kena serang kat betis la. sampai sekarang jangan lah menggeliat. menggeliat kalu, mmg menangis la dibuatnya. skang, nak tido kena sapu minyak panas kat betis. elok nya pakai stokin. tapi tak tersarung lak stokin. sebab panas. 

nafas pendek
kali ni mmg cepat la rasa. baru nak masuk 7 bulan aku rasa mcm cepat mengah. semput la orang kata. membawak kepada cepat letih. kalau macam dah busy sangat or buat sesuatu kerja tu malam nak tido aku jadi tak selesa. mula lah aku mengeluh sana sini. semua serba tak kena. rasa mcm nak putus nyawa pun ada. adeh lah. time tu rasa hidup lagi ke aku esok pagi bila aku nak tido tu. membawak kepada masalah susah nak tido. 

perut mengeras
awal pulak kali ni ye. kalau dulu masa pregnant kan niadel sampai nak beranak pun kira steady lah lagi kan. kalau diserang braxton hicks tu kira steady lah lagi. sekarang kalau perut mengeras je kalau aku tgh drive, nak tekan paddle minyak pun tak larat wei. kalau tgh duduk tu, kalau perut keras, rupa aku mmg pucat la. mcm nak beranak pun ada. kalau bejalan tu, mmg besepah la. ke mmg gini kalau bawak baby boy dalam perut? ke sebab faktor usia.

tak lalu makan
kalau dulu time niadel, ko tak yah susah2 fikir nak makan apa. masuk minggu baru tu dah bersusun menu dalam kepala nak makan apa. kudap2 sentiasa ada disisi. sebab nak mengunyah. tapi kali ni, lapar tu lapar, tapi tak tau nak makan apa. tak berselera lah orang kata. tapi kalau dah hadap tu, mmg mcm tak makan 3 hari. tapi nama aku nak mengunyah selalu tu mmg tak la. kali ni mana ada standby kudap2. tahan je la aku kalau bukan time makan tu. sebab tak tau nak makan apa.

all in, kali ni punya pregnant mmg menduga aku dari awal kandungan sampai la sekarang. first trimester all day sickness sampai 17 minggu kot. lepas tu bila perut dah semakin membesar ni, begini pulak hal nya. masuk 3rd trimester sure lagi macam2. moga senang lah aku beranak esok. amin...


SELAMAT BERPUASA YE KORANG...

detail scan adik niadel

first time aku buat detail scan ni. kenapa nak buat? ok, firstly memang aku tak nampak gender baby. i mean mata aku mmg tak nampak. walaupun doktor tunjuk tapi tu 2D puya version. tidak pulak doktor tukar kan ke 3D or even 4D masa aku dok cakap tak nampak. cuma doktor sebut 'punai' je. tapi mata aku mmg tak nampak.

bila kandungan dah menginjak ke bulan ke-7 ni, awok nak le prepare apa yang patut. kalau girl, nak kena kemas2 baju bajan niadel. korek mana hat baby (walaupun mmg dah takde). tapi sebab same gender bole lah tgk2 apa yang adik diorang bole pakai balik kan.

if let say gender nya lelaki (alhamdulillah sangat), kena lah tune kepala ni kalih kan pandangan ke boy punya department. aku lupa bila kena prepare beli barang2 baby ni. honestly speaking mmg takde apa dah barang niadel masa baby kecuali baranga besar2 macam car seat, stroller of course, bath tub dgn changing matt. sahaja. 

barut ke mittens ke booties ke sehelai sepinggang nan ado dah. so decided to do the detail scan ni. google2 lah pasal 3D / 4D scan ni. bila waktu yang sesuai. kat mana yang terdekat dan lain2 yang patut aku tau. ada facebook page 3D / 4D scan. like dulu then search kat mana klinik terdekat. sekali kat an-nisa bandar pinggiran putra. 

kena buat appointment bagai. tapi aku tak buat appointment pun. aku walk in je tadi. sebab aku x buat appointment? sebab aku kenal doktor tu. doktor tu pun kenal aku. ewah. and dia kenal laki aku. selalu benau ke situ. mind you, doktor ni lelaki. berkira- kira gak sebenarnya. tapi atas dasar perubatan, takde salah disitu. doktor tu pun alim orangnya. so aku rasa he knows his limit. wah tetiba. of course aku tanya wan dulu. kalau dia kisah, aku pegi klinik kat ampang or kat vission college tuh. tapi bila fikir balik, doktor yang operate aku dulu pun doktor lelaki, so ok je la.

bapak lama menunggu turn. sekali scan tu makan 30 ke 40 minit. mujur lah awok bawak novel. sejak2 pregnant ni, jadi minah jambu aku. baca novel sesaja. bebulu je laki aku. jambu anak mak dalam ni esok. hehehe.. adalah dekat 10 bab baca novel tu baru sampai turn aku. padahal masa aku datang tu ada 3 patients je. rupanya semua pun scan.

sebab ai is walk in je, ai is redha menunggu sejam lebih. sampai turn je. sebab doktor tu kenal aku, anak kitorg pun sebaya, dia siap cakap alamak, u dah potong i ni. gitu tau doktor. chit chat sikit2. then start scan terus doktor tanya 'mak nya doa apa?' aku jawab le, 'mak nya doa bia elok semua.' doktor kata 'doa jantina takde ke?' senyum je aku. aku jawab 'anak i 2-2 girl doktor' senyum je dia. nampak dah ni katanya. masa tgh pakai 2D version. suspen mak. ye lah kalau 4D mesti nampak clear ye tak? 

ni antara snapshot yang sempat diambil. termasuk gender... jom tgk rupa adik niadel.

dapat side profile je. depan2 tak dapat. walau pun ditolak2. pemalu anak mama. macam papa nya. pemalu 'sangat'! macam muka wan eh? aku tak cakap, tapi doktor yang cakap. tang hidung nye tu. aku tgk macam adel pun ada gak ni.

heart beat dia.

lagi gambar muka. banyak dapat snapshot tadi. ni antara yang clear lah.

haa ni yang doktor cakap 'termakbul doa maknya' idak le dia sebut punai. pervert benau bunyi nye. tak sebut apa tapi dia senyum2 manis2. aku cakap, kita tgh tgk tang mana ni doktor? serious tak tau wei. bila tunjuk tang 'pistol' tu. ok. sah we gonna have a boy. :) korang nampak kan?

pundi kencing.

biru tu air flow, merah blood flow. ya ampun, kalau silap. doktor tu dok tekan2 masa scan, naik tekencing aku. lama benau.

another photo of his gender

posterior.. 


ok, terjawab segala teka teki yang bersarang dihati. bila dah nampak dengan mata kepala sendiri. bak kata wan, tak kira lah apa jantina anak kita, dia tetap anak kita. bole??? kuat tgk drama melayu sekarang laki aku ni. tu suka mengaruk bukan2. but yup, kitorg plan punya orang. termasuk preparation nak membeli barang- barang. 

settle scan tu, kena tunggu 10 minit nak dapatkan CD dan 3 muka surat report. seperti snapshot diatas. gini rupanya kalau buat detail scan eh. puas hati lah. boleh nampak segala. it worth my RM150. 

akhir kalam, aku dah ada nama untuk adik niadel ni iaitu RIZZU AL-ISLAM! bersempena aku minat IZZU ISLAM. kahhhhhhh.... gedik bebeno kata laki aku. haish, segala benda kena prepare ni and i don't know where to start. walaupun anak nak masuk 3. bole? 

ok, doa banyak2 segalanya dipermudahkan dan both of us selamat sampai melahirkan. amin..

ok jiey, mak update selalu tau!
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in