kejadian2 yang tak diingini di Bandung

pergi 13 orang. so 13 orang punya ragam. korang pun bole bayangkan lagu mana kan? macam- macam kejadian yang berlaku untuk kitorg jadikan kenangan. dari sebelum naik flight berlepas ke bandung sampai lah balik ke KL. meh nak share apa kejadian2 yang berlaku sepanjang 6 hari kitorang disana. kalau aku boleh recall balik lah. rasanya boleh kot.  dari kejadian2 tak diingini ni lah kita boleh jadikan pengajaran sekali gus dapat bagi tips kat korang yg berjalan dalam big group ni.

DAY 1 - masa dalam plane nak ke bandung, aufa jadi star of the day bila dia mengamuk sakan. citenya, aufa kan dah start makan solid food. sebelum fly dia tak dibagi makan dulu. harap kan susu mak dia je. kalau kata takut nak flight, dia dah biasa naik flight. ni kira first flight yang dia dah start makan where as, mama dia lupa nak fed dia dulu. sebab mak dia ingat ofa ok2 je nanti. tapi lain pulak jadinya. sejam sebelum mendarat, masa tu dah petang, dia dah start mengamuk. bagi baby bites pun tak jalan. nak makan mama!!! so ditranslate kan dalam amukan. first time ever dia melalak gitu. nestum dia semua dalam luggage yang kitorg check in. nak jadi cite kan? i understand how panic the parents at that time. so sedaya upaya aku cari alternatif. masa steward/ess lalu nak jual food tu, bole pulak nasi habis. so aku beli burger je. apa aku buat. aku bagi dia roti ya ng aku dah chew dulu and rendam dalam air. tawakkal je lah masa tu. laju gila dia makan. still dia macam tak puas. kalau korang tgk badan ofa kan ketak2. mmg makan banyak. sampai touch down lah dia menangis. elok je landed dia dah tido kat babah dia sebab penat sangat menangis. mmg kitorg semua panic lah. pheww!!!! 

baru lepas mengamuk beratur nak lepas imigresen. sian dia...

DAY 1 - masa dah touch down beratur panjang nak melepaskan imigresen. selagi belum lepas imigresen rupanya tak leh amik gambar. aku ni mmg tak nampak sign tu. nak jadi kan cite, itinerary yang ayah aku dah print tu, adik aku yg sengal boleh tinggal kat rumah aku. kitorg pulak mmg tak study langsung pasal bandung. ayah aku je yang prepare semua. so no clue nak kemana mana. masa tgh beratur tu, nampak 1giant photo tempat yang wajib pegi bila datang bandung. terus aje lah aku snap. lepas tu apa jadi? gila kuat kena sound dengan guard situ. malu wei!!! dah la malu pasal kes ofa tu, ni sambung malu lagi. hahahaha...

 aku amik gambar ni je pakai hp. adik aku pun amik ni apesal tak kena sound? siot betul lah. mmg malu lah. dia suruh delete kat hp masa tu.

DAY 1 - checking in. kitorg book 4 bilik. dapat hotel ni by google je. yang mampu duduk untuk 3 malam. as kitorg pegi 5 malam kan. so bilik sekadar nak tido sahaja. so was expecting bilik tu sebelah2 lah. then dapat lah no bilik. mmg semua same floor. tgk no pun mmg nampak lah sebelah2. so agih2 lah. rupanya walaupun sequence dia 275 & 276. kan nampak sebelah2 tu kan? rupanya, 1 kat utara satu kat selatan. bapak jauh gak lah even same floor. tak paham. macam aku bilik 202 sebelah bilik 286. apekah? 2-3 kali lah tukar bilik sebab biar yang bujang paling jauh. umang ai. pelik2 benor hotel ni. hotel baru, design cantik. very reasonable and affordable. RM110 / nite. includes breakfast.  disebabkan bilik utara selatan timur barat, setiap bilik mesti ada yang pakai no indon senang nak communicate. malam tu, 1 keje lah deme ni pegi beli sim card. beli sim card 1 hal, memasing ber ipong, ber note semua stok kena potong sim card. yang pakai ipong5 lagi haru kena potong jadi size nano simcard. aku nak tuka simcard? tak kuasa. wan yang tuka. macam2...

 siap kena save note tuh sebab nampak macam sebelah2 tapi jauh- jauh. bilik aku macam jauh tapi dekat je dengan bilik adik2 aku. ish pening lah.

tukar sim card takde hal, nak motong sim card tu yang jenuh.

DAY 4 - masa nak check out kat fave hotel braga. gempar sebentar kat lobi bila bilik akak aku kena extra charge sebab turun kan tilam. kitorang cam haaaa???? sebab turun kan tilam takut ofa jatuh je. nak sewa cot mmg tak lah kan. cut cost selagi boleh. ni kena charge. kitorg cam hairan lah, takde pun merosakkan harta benda. alih kan je. kira sepanjang2 family member aku travel merata dunia ni lah pertama kali insiden seumpama ini terjadi. mmg bertegang urat jugak lah nak explain. kena charge IDR 50,000.00 untuk 1 malam. masa housekeeping kalau betul kena charge they should inform to us earlier. betul tak? ini dibiakan je. so lepas sorang demi sorang dah explain and merayu, kitorg dapat lah lepas. aku masa tu lepak sofa je tunggu settle. 

 takde pulak gambar macam check out. ni je ada. gambar aku rilek je kat sofa tunggu yang berkenaan settle kan hal kena charge sebab turun kan tilam tuh. konon takde problem ye bilik aku. rupa2 nya lagi haru.

DAY 4 - aku ingat bilik aku dah selesey rupanya bole pulak suami ai yang tercinta ni tercicir kad bilik. total kad ada 3 je. 1 bilik lagi yang hilang bilik aku. adeh... tak penah dibuat kat tempat lain sini pulak nak jadi. mmg lagi meriah kari lah lobi tu. semua pakat cari kad. ending nya, adik aku si yan ni tah apa dia ayat kat org room service yang tgh lalu kat floor tu dia bagi 1 kad reset buat kad no bilik kitorg. fuh lega. tapi nak bagi tips masa tu sekor2 takde sen. sian dia. so selesai lah masalah disitu. macam2 eh?

 yes to favehotel sebab betul2 dekat town and rate bilik yang murah. and no kat service yang ngarut2.

DAY 1 - DAY 6 - musollah / surau. surau sentiasa ada dimana- mana. macam mana sexy pun orang indon ni, aku tgk time solat mmg on time. tah nak kagum ke jakun ke tak tau lah. tapi yang nak heran bila musollah nya kongsi yo. laki puang. tu adik aku cam segan nak semayang sebelah puang dah lah sexy tapi solat. awkward disitu. kami2 ni lagi lah. mujur kita ni rombongan cik kiah. so kitorg masuk je penuh dah musollah tu. makanya, sila pakai tudung yang senang sauk jgn macam aku ye, jenuh nak ber tudung bawal bagai.

 musollah kat kartika sari. ni tgh tunggu turn pompuan lak semayang. kena tunggu, kang sampai sudah tak leh solat. 

DAY 4 - rumah mode. tgh mama ofa sauk macam2 baju untuk ofa, tetiba badan ofa dedar. mujur ada mak yang beranak 2 yang biasa dah travel jauh bawak segala bala kemungkinan. nak jadi lagi panic bila ni lah pertama kali aufa demam. sepanjang2 7 bulan alhamdulillah dia sihat walafiat. sihat nya environment kat sungai petani eh? anak 7 bulan tak penah demam. ce kalau anak kita kat sini. masuk taska minggu tu, minggu depan demam sudah. uhuhuu... so kat rumah mode tu jugak bagi PCM. suhu dia 37.2 je masa tu. so mama babah dia dah mcm uncomfortable lah nak shopping semua kan. paham sangat perasaan diorg bila anak demam ni. nak lagi first time pulak. alhamdulillah semua terkawal.

ofa dah start demam. kita yang tua penat apa lagi besar ofa kan. but alhamdulillah we survived.

DAY 5 - kat ciamplas. masa ni aku rasa masing2 dah exhausted. tapi kena gak lah turun. kitorg turun dulu while ayah kitorg tido dalam van. tapi bila kitorg dah settle, balik kat van, ayah kitorg dah merambu tah kemana. aduh, bukan kejap ye. lama lah jugak. aku ni dok fikir bukan2 je. ye lah, kat tempat orang kan. pak okky (supir kitorg) pun dah mcm panic 2-3 kali pusing jalan kat ciamplas tu mencari ayah. adoi lah ayah suka bikin panic attack. dah maghrib baru lah datang. rilek je. tapi kitorg tak cakap ape lah aternya ayah aku lah dok menunggu kitorg shopping berejam2. tapi risau lah kan. so amatlah penting to walk in group. sorg berenti nak beli, semua kena berenti. gitu lah.

kat ciamplas walk ni lah ayah aku pi jalan sorang2. ish mmg risau. tgk ha senapang pun jual tepi jalan je. senapang betul tuh.

 selagi tak gerak van, selagi tu lah kena serbu. dah dapat untung mamat jual jaket kulit tu. sampai 2 pasang beli. 1 wan 1 adik aku. gang2 mat rempit.

DAY 1 - DAY 6 - STROLLER / BABY CARRIER! konon orang ramai so ramai lah yang boleh dukung anak2 kita kan. tapi lepas menjalankan post moterm,  tukang dukung especially aku samggup aku sorong stroller walaupun tempat2 kat situ tak stroller friendly. mak rella angkut stroller weh! tak sanggup mendukung niadel yang berat bontot. kita kan penat, budak2 lagi lah penat. mujur ofa tu tak leh jalan lagi so kena lah dukung. tapi dukung baby 8 kilo bole tahan gak tuh. so next trip walaupun pergi ramai2, stroller wajib lah bawak ye. setakat kat rumah mode ke pasar baru ke boleh lah pakai stroller. ada je escalator. tukang2 dukung anak2 aku ni termasuk mak diorang sedikit sebanyak keinginan untuk shopping tu turun beberapa % sebab jenuh dukung niadel! ofa takpe ringan lagi. wajib dukung. niadel ni. sorang 15kilo, sorang 17kilo. kau mampu??? surrender weh. tu yg mama sampai warded tuh. dengan lembik, dengan nak dukung lagi. and most of the time nak mama je lah yang dukung. maklong pun kesian tgk mama nye dukung anak, maklong yang dukung niadel. maklong kau pun aku tgk sama besar dgn niadel. runsing aku. huish.... kenangan. 

rasa macam nak bawak lari je trolley ni. ni kat ciamplas walk. ni je lah jumpa troli sebab dalam shopping mall. dapat lah rehat sekejap. tidak kalu, ada lah 2 orang yg bermuka keta kena dukung nia and adel.

DAY 6 - kat airport. check in luggage. excess baggage yo! so korang tau lah apa kena buat ye bila nak booking tuh. hentak lah 80 kilo setiap orang bila time check in luggage tuh. or sehari sebelum balik tu singgah airport upgrade kg kat kaunter. dari kau kena bayar almost 4 angka kat Air Asia kaunter. i have the feeling masa nak check in tu mmg kena ni. betul bagai dikata. mak ayah aku agak terkulat2 lah masa tu sebab mmg tak sangka lah benda ni jadi. terus aku tarik mak aku and cakap mak walau pun tiket air asia ni murah tapi every single cent count. dari nak select seat sampai lah check in luggage. haaa apa jadi?? panjang lah zikir cikgu rokiah kat airport. sepanjang naik kapal terbang this is the first time happend. mak aku sekali 2 je naik AA. most of dia punya trip naik MAS tu yang kaget kejap tuh. ni lah Air Asia where every body can fly but u have got to have money sebenaqnya. itu lah hakikat nya. apa nak dikata dah kena excess baggage, tutup mata bayar saja. maka, berbundut2 lah hand carry. hand carry pun ada yang kena reject sebab ada bag pack yg more than 7 kg.  *senyumtakperlukataapaapa*

 mujur kaunter yang kitorg pergi tu helpful. cuba lah nak reduce kg kat check in luggage kitorg. 

DAY 6 - nak melepasi kastam malaysia. ayah aku dah risau nengok kan barang group beliau. confirm kastam tak lepas ni. mcm balik nak meniaga. semua bag lah kena scan. tak dapat diskaun pun. bila kita ingat semua dah ok sekali pegawai kastam "ada beli helmet ke?" errr mak aku pun mengayatlah sikit pegawai kastam tu. beli seketul. sape lah yg beli tu eh????? angkat tgk sikit nak tgk!!! pegawai kastam tu kata "lain kali jangan beli helmet ye sebab helmet kat sana tak de piawaian cop dari SIRIM" baik!!!

 ha korang rasa sape yang beli helmet???

DAY 1 - 6 - ONGKOS! kalau datang bandung dengan niat macam group aku iaitu "sahaja aku datang bandung untuk shopping habis- habisan, beli baju raya siap- siap, shop till you drop", sila aktifkan ATM kad ada PLUS tuh supaya bila withdraw duit at anytime bila kat luar negara. kat rumah mode takde pengurup wang. even ko bawak RM bekepuk pun ko takleh buat apa. aku yang bijak lagi aktif ni ingat kad aku dah aktif kan. sampai hari ke 4, rupiah nya sudah kekeringan. belum pegi pasar baru lagi ni. confident beruk pegi draw duit kat ATM sebab masa kat hong kong itu hari ok je bole pakai ATM kad aku. sekali hamik, transaction is unsuccessful. aduuuuuuuuuuuuuu panjang. mujur lah ada bank negara dengan kitorg masa tu. sape lagi apak kitorg lah. menyendeng lah tunggu ayah aku keluar duit. thanks yah. u r the best!! apa yang kitorg beli sampai tak cukup duit tu? u name it! semua wei semua. sepender pun beli kat sana. apekehey. celana hamil pun aku beli kat sana. semua lah. so bawak lah duit lebih suapaya balik malaysia esok lena tido dan tak temimpi2 sambil ngigau "alahai, nyesal nya aku tak beli benda tu haritu. murah gila kot". tu ada orang tu lena sangat tido sebab dapat beli helmet yang mahal gila kat sini tapi murah gila kat sana. sape tuh???

 ada 2 orang manusia 'cerdik' terus je nak transfer duit kat akaun ayah diorang lepas tu tak difavorite kan akaun ayah lepas tu bila hantar TAC no???? hp takleh dapat SMS. very the cerdik 2 orang manusia ni kan???? muncung pun dah nak sama tuh.

ha pak dandang sampai kena panjat bonet lah nak sumbat barang. setiap kali masuk je kedai, keluar je berbundut bundut bag. 

banyak ke barang? banyak ke? biasa je kan? *tangandibahumataketas*

macam2 kejadian eh??? nak aku cite itinerary 6 hari kitorg kat sana ke? sama je kot dgn orang lain. cuma kitorg pegi mmg leisure habis. takde rushing ke sana sini. sebab kat bandung aje. kat masuk jakarta pun. banyak reference kot. amik masa nanti aku rajin aku buat. 

 trip ke bandung sukses. next year kemana pulak kita korang???

macam makcik-makcik

aku kalau tgk budak kecik pegi sekolah pakai tudung kan, runsing tgk tudung deme senget benget. mak deme tak rasa nak pakai kan elok2 ke? i mean takde ke perasaan nak betul kan elok2 tudung anak diorang. kesian tgk kadang tu serkup dah tutup dahi nyaris nak tutup kening. lepas tu tudung tak bergosok. ish, mcm jadi mangsa pulak budak tu.

kalau makcik- makcik pulak. most of them lah. tak semua. no offense ye. aku tgk, alahai takde rasa awning tudung tu nak digosok ke?  ini berombak ombak tudung nye aku nengok. mmg runsing aku tgk. takde perasaan nak nampak kemas ke? bukan lah melaram tapi nampak kemas and sedap mata memandang. ke pada diorang dah molek dah lagu tu? again, no offense.

apa jadi kat aku sekarang ni?? aku sekarang dah tak heran dgn appearance aku. kadang ada lah rasa sogan. tapi most of the time, janji aku boleh jalan boleh bawak kete boleh buat kerja sikit- sikit tu dah besar rahmat dah tu. tudung senget ke tidak aku dah tak kisah. haritu masa pegi bandung takde bawak tudung awning sebab masuk luggage tu nanti penyek pulak. malas nak iron. bawak tudung bawal jimat ruang. yang gosok adik aku. tapi aku pakai herot2 ke tak pedulik.

kalau pegi becuti makeup sebeban sebab amik gambar pakai DSLR. sure segala bintik hitam nampak jelas. tapi pegi bandung aku bawak berus gigi dgn pencuci muka je. mmg tak kuasa nak pakai makeup. nak selamat pakai spek.

bila pakai spek pakai pulak tudung yang awning senget benget tak teletak center apa jadi? tak ke macam makcik- makcik?? thats how i feel right now. haritu cakap kat wan 'hodohnya saya...' wan cakap 'mana??' lepas tu aku tunjuk muka. lepas tu dia tak cakap apa. kot dalam hati kata 'sungguhlah dah macam makcik2' kahhhhhhhhh... tapi aku tak mampu nak berkemas diri. bukan rasa muda 10 tahun tapi rasa tua 10 tahun. sekarang dapan pegi office dah syukur sangat. sikit lagi nak masuk second trimester hopefully i will be ok by then.

'cantik' tak tudung? kalau tak, time amik gambar stok nak tgk alignment tudung ok ke tak. la ni, mak tak kisah. amik lah. senget pun senget. tapi bila tgk balik gambar ni. yaAllah sanggup aku tepek gambar ni??? macam makcik- makcik.... korang alih kan perhatian korang ke gambar niadel.

setengah bulan tak masuk ofis...

kalau aku MC lagi esok, maknanya hampir setengah bulah aku tak masuk ofis. oh eh oh eh aku ni sekarang ni korang tau tak? where to start? nak cite percutian kat bandung mmg tak lah for now. view gambar pun tak habis lagi. aku cerita percutian aku kat columbia asia hospital sejurus pulang dari bandung.

kitorg touch down hari rabu lepas petang. petang tu, family aku terus balik perak sebab mmg kitorg dah overdose cuti. yang keje hari sabtu terpaksa amik cuti 4 1/2 hari cuti. yang kitorg ni pulak 4 hari cuti. tak kecik biji mata boss? bukan nya cuti sekolah ke apa kan. so nak tak nak mmg kena terus balik perak. and kitorg mmg kena keje esok nya (khamis)

so my check up was supposed to be on that Wednesday. tapi aku pegi lah khamis kan. sebelum masuk ofis aku singgah kejap. terdatang awal lah cam biasa sebab hantar nia sekolah kan. oh on my condition that time, sama lah mcm hari2 sebelum nya bila aku disahkan mengandung. pening, muntah, u name it. semua aku sedang melalui nya. kat bandung pun takde diskaun. tu pasal plan nak ke jakarta terpaksa dilupakan. sokay.

so aku ingat condition aku untuk orang yang alahan teruk macam aku ni ok lah. kira ok2 je. tapi bila masuk jumpa doktor, masa timbang berat pun doktor dah tau yang aku sedang mengalami alahan yang teruk. teruk as in, badan aku lembik. berat aku turun 4 kg. scary weh. dah risau ke baby. alhamdulillah, baby ok, membesar ikut usia kandungan. dah dengar bunyi heartbeat.

gynea said 'i'm not worry about your baby, i'm worry about your condition.' i looked pale. weak. my lip cracked. tak ngandung pun mmg crack je kot. nak dijadikan cerita hari aku check up tu aku ada demam. my nose block. aku mmg nak mintak doktor ubat utk demam selsema aku ni tapi lain pulak cerita nya. 

masa memula tu doktor nak bagi aku MC. tapi doktor cam pause. ke dia tau kalau aku dapat MC pun aku mesti masuk ofis jugak? mmg  aku kena masuk ofis. sebab aku dah lama cuti kot. berdedikasi sangat!

so masa doktor nak bagi MC tu doktor cakap. i risau ni. u kalau duduk rumah pun bukan u boleh rehat. u kena jaga anak. still u won't eat anything kalau u tak larat nak makan. so doktor cadangkan aku warded, drip air sebab aku dehydrated.  duk ward, doktor / nurse bole monitor. i stayed for 1 nite, on the next day i will feel so much better. kata doktor. 

terus je call wan, ok ke? tak de fikir2, wan suruh aku masuk wad je. owh baik. aku pun said yes. terus masuk treatment room, baring untuk di drip kan. masa nak drip pulak. jenuh ketuk lah tangan aku ni. doktor tak jumpa urat. kata nya badan takde air. sudahnya aku pakai jarum budak kecik. sakit woo sampai ke tulang rasanya. 

tak lama lepas tu bahagian admission datang terus je aku dibawak ke wad naik wheel chair. jenuh jawab lah dari sorang ke sorang nurse yang handle aku 'first pregnancy ke ni?' tak deknon. no. 3 dah. tapi 1st time lah rasa gini. 

so, nothing much i can do sebab tangan pun ber drip. nak bangun pun tak lalu. muntah2 jugak. sebelum makan apa2 meal, cucuk ubat tahan muntah kat drip air tu. then baru boleh makan. i wasn't expecting wan to come on the dot at that time. sebab paham member baru masuk keje kan. so aku lepak sorang2 je lah. officemate aku datang. ada few things aku kena sign. tu lah tujuan cari hospital dekat dengan ofis.

kot esok aku nak beranak, nunggu dalam labour room ke, boss boleh dtg lagi. kahhhhhh gilo! boss pun datang. makcik ezan pun datang. so thanks so much yang sudi singgah. lewat petang baru wan datang. dia keluar awal sikit. masa tu tah dah botol ke 3 kot. then sebotol air gula. 

tapi kenapa aku rasa lembik je lagi???? i mean, idak lah awok ke toilet kencing je. aku melepek aje. itu menunjukkan betapa kurangnya air dalam badan aku. aku tak sangka lah se serious ini. aku tak nak lah jadi mengada bila dah pregnant. seboleh2 nya aku akan masuk office. lagu mana aku kat office tu korang tak tau pulak.

aku rasa kebanyakan masa aku, aku dok oh eh oh eh je lah. tak lalu. sampai tahap tutup pintu bilik. tutup lampu, baring tido belakang pintu. sampai begitu sekali. ke aku dah cite? takpe cerita lagi. so macam tu lah keadaan nya aku sekarang kalau kat ofis. nak cakap sakit pun tak tau nak kata sakit apa. bukan sakit tapi alahan yang teruk. 

bertuah aku merasa lah begini punya alahan. masa niadel dulu sampai nak beranak aku steady. bukan nak riak cuma nak compare the different experience on previous pregnancy. Well, Allah nak bagi aku rasa macam mana mak aku rasa. mak aku pernah alahan sampai 7 bulan ye. tapi masa tu alahan yang berbaloi kot sebab bawak anak kembar. 

bak kata mak aku, bia aku sakit beranak dari aku alahan2 teruk gini. apa keje tak jalan. i have to agree on what my mother said. seriously, kau jadi jem tak leh buat keje. aku rasa wan yang paling banyak duduk dapur dari aku. aku tak boleh berdiri lama2. kalau aku berdiri, berjalan or buat apa2 kerja, sekejapan je aku dah rasa nak pitam / muntah. lain orang lain bahagian dia. ni bahagian aku. aku redha. not complaining at all. kenapa nak mengeluh. i should be thankful to Allah kerana diberi peluang untuk pregnant sekali lagi. syukur sangat.

sampai mana dah tadi ni? columbia eh? kira aku lone ranger lah kat wad, wan dgn anak2 datang malam tu, teman aku kejap. sebab esok niadel ada aktiviti kat sekolah. tak leh tido pun sebab single bed takde kosong. so aku stay kat 2 bedded. the whole night bersilih ganti drip botol. sampai lah ke pagi. bedenyut2 urat aku sakit woo especially bila masuk air gula.

tapi..... kenapa aku tak rasa apa yang doktor kata tu? katanya i will feel much better the next day. aku masih lembik. seriously. rupanya member aku kata kalau lepas masuk air tu badan akan jadi weak kejap and u akan ok. ok lah. petang tu aku dapat discharge. tu pun sebelum discharge kena masuk sebotol air lagi. habis botol tu baru aku bole balik. 

discharge pun lone ranger gak. ok je. then balik rumah. tapinya, aku jadi flat bila balik rumah. tak tau kenapa. ada lah 2-3 hari jugak. condition aku mcm jadi makin teruk. aku nak bangun pun tak larat. uruskan niadel? mmg tak lah. 

malam ni baru aku rasa ada tenaga sikit sebab aku boleh makan. pagi tadi, mmg masih muntah2 teruk. 

yaAllah yaTuhanku, Kau kuatkanlah diriku dan Kau lindungi lah anak dalam kandungan ku. semoga kami kuat menghadapi ujian ini. amin ya rabbal alamin....

aku takde amik gambar sangat. tak lalu. ni je yang ada. jadi lah nak buat kenangan...
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in