si bulat ofa

selain daripada nia dan adel, aku sayang sangat kat si bulat sorang ni. sape dia??









ameera bulat aufa. tak ke rasa geram je kat anak buah aku sorang ni? jumpa next friday ye ofa boolat!

selama lama ni aku tgk adik beradik aku rindu sangat, sayang sangat kat niadel. so aku tau lah camne diorang rasa bila aku rasa tak jemu jemu tgk muka ofa. hari2 wajib post gambar. 

pehe dok mama ofa???

adel dah 3 tahun

ahad lepas birthday adel yang ke-3. mama takde plan apa2 pun. tak berdaya. sepanjang hari melepek aje. makan tak lalu. takut nak makan. takut keluar balik. aku muntah skang sampai kan jus perut keluar. term baru tau. kalau muntah sampai keluar kaler kuning tu jus perut namanya. dah takde isi dah. actually awal january haritu ada suruh adik aku design kan something. konon nak buat sticker letak atas goodie pack dgn cake. tapi end up tersadai dalam pc je. tak terdaya nak buat segala. 

TEMA : BRAVE
konon konon ni nak letak atas cake.

ni konon konon nak buat sticker letak atas tupperware as goodie pack. 

konon- konon ye... 

sorry lah ina aku dah mintak macam2 last2 tak terbuat. mesti berbulu je kau kan? tapi aku tau, ko ok je. hehehe.. so apa jadi masa birthday adel? keluar lah. tapi makan2 biasa je. takde kek ke apa. mama semua tak lalu. papa tinggal nak suruh mama duduk dalam stroller je. teruk bebeno. keluar pun sebab nak belikan present adel. at least something.

aku mmg niat nak bagi dia princess merida punya patung ni. hadiah pun nak bertema ye. adel ok je. dapat mainan apa pun dia ok. takde lah fanatik kat apa2 watak.

siap kiss lagi. ni antara watak disney yang aku suka. aku suka tau bukan anak. mak suka, anak kena ikut suka. aku suka princess merida dgn repunzel. konon nak beli repunzel untuk nia. tapi bila tgk harga seketul pun dah mahal. mama beli mainan RM8.90 kat nia. nia ok je. lega disitu. nanti birthday nia, mama beli lah lain.

makanya kesudahan cerita bithday adel ni, dari tema BRAVE kita menggunakan tema...

TEMA : apa yang ada kat kedai kita sauk aje.
jadi lah caca marba begini. aku mmg tak boleh nak organize apa2 event. aku punya style sentiasa last minute. buat apa pun. tapi hati nak jugak buat. so kita pakai tema yang ada je. sauk2 apa yang ada kat giant, jadi kan goodie pack bagi kat kawan2 kat sekolah dgn transit. 

gambar di atas, lepas je sessi berpelukan depan goodie pack apa jadi? deme jatuh kat atas goodie pack!!

so semalam, isnin, aku keluar lunch hour pegi beli KFC 1 barrel ke bucket ke lupa nak bagi kat kawan2 adel. aku tak nak over do. and aku tak nak nampak macam tak siap je. selalu mmg parents bawak sikit food, kek dgn goodie pack. mmg selalu nya gempak2 belaka. 

bertepatan dengan tema yang aku sebut tadi, apa yang ada kat kedai kita beli je. ni kat baker's cottage. kek SR too big i guess. tu tak beli. jangan tidak je tulisan atas kek tu ye. sebelum tu dah tapau kfc dulu. then hantar kat sekolah. diorg selalu snack time pukul 2 petang. so time tu sambut birthday kalau ada birthday sape2.

masa hantar tu principal tanya nak join tak? aku cam, eh bole join ke? dia cakap can... ada yang bawak atuk nenek sekali. mangai... gitu sekali. tak pernah tau pulak aku. dah orang offer. i setuju selalu! so dekat pukul 2 petang tu aku datang balik. then the celebration began. gitu2 lah...

dah get ready semua orang...

afternoon session tak berapa ramai. so ada yang gang transit join sekali. termasuk lah nia. dia macam ni tau

teacher : hi!!!
students : hi!!!! (jerit2 bagai. macam excited bebenar)
teacher : today we're going to celebrate birthday. who's birthday today???
students : ADEL !!!!
teacher : let's sing a happy birthday song
students : (diorang pun nyanyi)

aku : melopong! hahahaha... hari2 ni lah rutin kalau ada birthday ye. senyum je lah aku.

tersipu sipu malu member...

kakak dia cam biasa lah mmg pemalu bab2 nak sambut birthday ni. tu muka kejung je.

adel with her classmate of SRK 1.

with all their teachers. from left aunty suti (helper), teacher shanta, teacher zai, teacher meera, and puan khasidah (principal). bagus teacher2 diorang ni. aku yang pregnant, diorang yang terlebih concern. sebab risau kan takut niadel tak dapat amik final exam dgn join concert. siap nak adjust2 date lagi. terharu lah jugak. takpe, kalau i tak leh make up anak2 i, papa diorang kan ade. :p

birthday gal.

tgh beratur. sessi qeqah makanan..

ok, everything is under control, mama pun berangkat pulang ke ofis. ikut hati nak balik je tido. tapi kutahan jebat! 

macam tu lah kita, sentiasa nak bagi yang terbaik untuk anak2 kan? walaupun dalam keadaan yang tak berapa nak sihat, kuat kan diri nak bagi anak2 happy. 

besarnya pengorbanan seorang ibu. dan bapak. bagi credit jugak. sebab melayan aku meloya melesu memuntah bagai.

*tetiba!*

happy birthday adel. word can't describe how much we love you. jadi anak yang solehah ye. :)

syndrom 'nak dapat adik'

aku memula takde lah amik port sangat pasal pe'el adel bila tau nak dapat adik ni. tapi mmg ramai orang tanya. adel meragam tak? tak boleh nak cakap meragam adel tu sebab mmg all the time dia jenis mengempeng je kat mama.

tapi, i have to admit yang adel sekarang tgh mengalami syndrom 'nak dapat adik'. dia punya pe'el, double up lah mengada. alang aku semayang kat depan mata dia pun dia nangis nak mama. nak mama. padahal mama depan mata je ni. lepas tu letak bantal kat tepi sejadah bagi betul2 dekat dengan mama. 

lepas tu asyik lah nak berdukung. mama ni dah lah lemau je. lesu, lembik, pening segala. lagi dia macam. kalau aku tido, dia korek2 biji mata aku. dan2 tu nak air masak. dan2 tu nak makan nasi. dan2 tu nak macam2. mmg tak bagi can mama nak rest.

macam semalam, masa amik diorg kat sekolah, teacher cakap adel merengek je puan. dia tau dia nak jadi kakak kot. again, dapat komen yang sama. merengek for nothing. lambat bagi susu merengek. aku amik dukung dia bersendu2. 

sudahnya bawak kereta kapok dia. beli makanan tak turun kete pun. drive through nasi lemak tepi jalan je. paling hebat nye bila bawak kete manual. adoi, mintak diurut lah. ditepuk lah. sampai rumah ulit dia dulu. bagi dia makan. lepas tu elok je telompat2. 

sian adel... jiwa kacau... bak kata papa kat adel 'sabarlah adel. anda akan berkongsi mama......' macam har je statement papa. macam lah budak tu paham. hahahah...




jiwa kacau tak? hehehe.. mengempeng for nothing. nak duduk macam kangaroo dgn anak kangaroo tuh. dalam rumah pun gitu. eiiii soba je lah!

tgk kakak nia, rilek je kan?? dia tgk adel gitu mula lah. 'apa masalah adel tu mama?' mama jawab 'banyak masalah nya nia...' nia : ooooooooo

recent comments widget

aku tak puas hati bila kat layout takde widget recent comments. sebabnya, aku ada gak reply komen bila ada kelapangan. so kalau ada soalan2 korang tanya kat komen, kalau aku reply, ada ke korang bukak balik entry tu? ada eh? kalau aku, nak tanya, whatsapp terus! or cari medium lain yang boleh dapat immediate reply. contoh cam tadi ada orang komen tanya pasal hong kong. aku reply serta merta. gitu! tapi cam, alahai camne nak bagi dia nampak ni.

ni petang2 ni, dah mula mem- blues. melayan pening kepala, godek2 lah cari recent comments punya widget. rupanya blogger punya widget tu ada problem. kena remove sudah. so google lain jumpa this website.


tadaaa!!!! it works! for now lah. esok lusa kot error lagi tak tau lah. aku suka widget ni. senang nak reply komen. and kalau korang tanya, semangat lah nak reply. mesti korang terpandang2 gak kan? :) ni baru add widget, dan2 lah mereply komen yeh. :p

wedding di masjid tanah

di sebabkan esok ai masih cuti. ai settlekan update apa yang patut yeh. lepas pusing2 kat bandar hilir tu, kitorang terus ke masjid tanah. tu lah reason kenapa family mertua aku turun. jiran rumah lama, anak diorang kahwin. masa kecik2 dulu family wan dok kat masjid tanah. merata2 family diorg duduk sebab apak mertua den askar. sampai dalam pukul 12.30 gitu.

sampai je terus makan. lauk pauk nya masyaAllah, marvelous! apa makan?

masak lemak daging salai. mantap!

ulam- ulam dengan sambal belacan

ada pulak ikan masin. ini mmg lauk pauk aku lah. mmg kena dengan tekak aku. makan tak pandang kiri kanan.

adel makan siap tambah 2 kali sebab lauk masak lemak ni. mujur tak pedas. nenek duduk depan kitorg seronok je tgk adel makan selera sangat.

ni lah rumah sewa dimana family wan menetap masa kecik2. they grew up here. kalau pi melaka mmg kena singgah area ni. mula lah dia bukak memory lane dia. longkang mana dia jatuh. longkang mana dia tangkap ikan. kat mana suka main. layankan... wan, no 2 tu mas, no 3 ali.

kerusi ni pun sama usia dgn papa kot. goyang2 sudah. lama gak kitorang lepak kat sini. ayah jumpa kawan2 lama. tiba2.. terpandang seseorang..

irma hasmie uols!! aku mmg dah aim nak amik gambar dgn dia. berani dgn tak je. kebetulan kitorg dah nak balik, dia pun nak keluar dari rumah pengantin, ajak amik gambar. senyum je dia angguk. 

lagi sekali. hai manis sangat. sempat tanaya bila dia due. dia due next month. semoga semua selamat.

husband dia........ sangat lah.............. (habiskan sendiri ayat aku ni) hehehe..

lepas tu kitorg pun mintak diri. what a great weekend we had. 

bila aku belek2 gambar balik, nan ado gambar dgn pengantin ye! dgn irma hasmie tergedik- gedik nak begambo. dengan pengantin sekeping pun aram ade. hahahahahahaaampeh!

isnin selasa apa bikin? tido sampai tak larat nak tido dah.

melaka : bawak niadel naik beca

dari segamat, kitorg terus ke melaka. actually family mertua aku ada kat rumah aku since friday. jumaat malam diorg sampai. dalam pukul 10.30 malam gitu kot. punya lah tak senonoh aku ni, aku dah tido masa tu sebab teramat letih dgn pening segala. pukul 9 malam dah naik tido sebab tunggu tak sampai lagi. kepala dah makin sakit. terus naik tido dulu lah kekdahnya. dengan makan pun tak. last makan lunch tadi. tak lalu nak makan walaupun perut lapar. lesu. 

sedar2 ko tau pukul bape? pagi ko!! mithali tak mithali punya menantu. masa tu diorg tak tau aku pregnant kot. lagi lah macam apa je kan. wan pulak mmg tak kejut aku. very the mithali my husband. mujur aku dah siap kan tempat tido awal2, bentang apa yg patut. clear kan katil bawah, buruk na perangai. pagi2 siap2 kan sarapan. ganti balik lah pe'el 'molek' malam tadi. 

so pagi2 kitorg gerak sekali. kitorg hala ke keratong, diorang ke melaka dulu. then meet up balik kat melaka. sewa homestay kat taman kota laksamana bandar hilir. rumah 2 tingkat. nice lah. cozy sangat. cukup untuk kitorg sefamily. tuan rumah jaga elok. lagi pun kawasan perumahan tu macam baru. biras aku yg tau tempat tu. kawan atas kawan.

maghrib kot sampai kat tempat kitorg menginap then turun barang, solat jamak siap2 then keluar balik dinner. time2 dah letih ni mmg tak larat nak drive ke umbai tambah pulak jem teruk kat town. so kitorg makan ikan bakar kat pantai puteri je. boleh tahan lambat gak menunggu sebab orang ramai. mujur penantian berbaloi, sedap semua food dia. balik rumah homestaty terus tido. mercun berdentum dentam pun apah tak dengar sebab badan dah penat sangat- sangat.

bangun pagi rasa segar lah sikit. niadel mmg excited lah dapat main2 dgn acu and makcik2 nye. sarapan kat rumah then keluar rumah dalam pukul 10 lebih. diorang nak naik beca. awok pun teringin juga nak naik beca. hehehe..

nia, beca tu apa???? i don't know mummy... bagus! aeroplane kenal kan? beca tak kenal ye. ni mak nak bawak kasi kenal...

payah nya nak cari parking kat bandar hilir. semua parking lot almost full. mujur dapat gak dekat dgn area Afamosa. pagi tu mmg datang situ semata2 nak naik beca je. as diorg dah pusing2 melaka hari sebelum nya. 

tido kat master bedroom mengadap main road. nampak rumah depan ada tarian naga. wahhh.. best betul! siap rekod tuh. punya excited.

tak bergerak niadel tgk dragon dance. 

panas terik time ni. beca punya pasal. rupanya peraturan beca 2 dewasa sorang kanak2 je boleh naik 1-1 beca. aku sefamily mmg tak lepas lah. dah nia muncung je tak dapat naik dengan mama. adel kejung sebab confuse apa benda nye ni. 1 pusingan kecik RM20. 1 pusingan besar RM35 kot. mahal ke tak aku tak sure. tapi nak kayuh basikal 3 orang sekaligus, kau mampu? jangan lah komplen mahal. ni mata pencarian diorang. 

nia mmg refuse nak naik. nak naik dgn mama je. then nampak hello kitty punya beca ni, terus bagi nia naik. nak bagi dia excited. tapi tidak ye. kejung sampai ke sudah.kitorg sewa 3 beca. 

berenti kat bangunan kaler merah ni. ape ke namanya. berenti 5 minit. sebelum round lagi. kalau pusingan besar banyak lagi pit stop nya.

 suka tgk tempat ni..

pelbagai jenis beca...

well, tak sah kalau ke melaka ke Afamosa. amik gambar sikit. getik betul aku dgn skirt aku tu. tak penah dibuat bejalan pakai skirt. sebenarnye ada wedding lepas tu. nama nak pakai baju kurung mmg tak lah. ber skirt lah kita. gigih memanjat kat meriam tu. tak sedar diri betul. dah2, matahari dah tegak atas kepala, elok lah pulang sebelum sakit kepala menyerang. nia cam biasa lah, muncung all the way. panas!

dia bila dah muncung gitu, mengirai ngirai skirt mama tu namanya moh la kita balik. 

perjalanan dari bandar hilir diteruskan ke masjd tanah...
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in