cerita aku pregnant : 3rd edition

ye aku pregnant. bukan cerita pregnant masa nia dgn adel. cerita pregnant terkini yakni yang ke-3. alhamdulillah positif bila aku buat UPT test tuh. macam aku cakap kat entry awal 2013 tuh, sebahagian dari wishlist 2013 la ni. it is a plan pregnancy. tak macam 2 sebelum ni. terkejut. buat2 lah terkejut ye. ko dah buat tak kan lah nak terkejut. ye lah, tak terfikir akan pregnant. naif  'sangat'! masa tu lah.

masa ni dah ready, dah cek bila nak conception date. semua plan. so masa tu jauh disudut hati, hope jadilah. tapi masa nak dekat tarikh jangkaan period nak mai tuh keluar lah jerawat. boleh tahan besar gak. dah lah dalam hidung. baik punya port. sakit! then keluar lagi seketul bawah dagu. owh, ni mmg tanda kalau aku nak period ni.

selain dari tu mmg lah ada pening segala. tu tak fikir apa lah. sebab aku sokmo pening. naik pening wan dengar aku asyik ngadu pening. mak ada migraine kan. tu takde lah fikir apa2. ok lah hari2 diteruskan macam biasa. 

lepas tu cakap dgn wan, first trial ni gagal kot. sebab keluar jerawat macam nak period je. then ok lah, takde hal. cuba je lah lagi nanti kan. so patut period 1feb. tapi tak mai jugak. tidak lah tunggu2 pun. sebab masa tu tgh busy gila.  lepas tu pening2 tu macam makin kerap pulak. sebab kerja kot. tapi jauh disudut hati, pening lain macam ni. ada isi ke? 

bab2 makan tu aku tak leh nak syak apa2 sebab aku kan seorang pemakan. semua aku makan. makan banyak pun mmg dari azali makan banyak. cumanya berat aku dah naik. rasa dah kembang gitu. nak pulak orang dok cakap aku makin tembam. sentap mak tau! tembam ada isi, syok lah jugak. ni tembam sebab banyak lemak.

so sampai dah 5 hari lewat, i know it is too early to check. tapi hati tak menahan. and aku punya period mmg on time. tak on time tu pregnant lah tu. sebab kalau betul takde isi aku nak consume actifast balik. tak tahan ah semedang aje pening. so pagi2 masuk ofis dah dup dap pegi beli kat 7E sebelum bfast pegi check dulu. 

first time pakai brand ni. so tak bape nak paham. bila dah test tuh, clear lah kan. seperti tertera. pregnant lah aku ni. ala2 terkejut terharu lah gitu. bercampur baur. tapi aku ni macam tak biasa pakai brand pelik2 ni. awok nak jugak pakai hat murah tuh. pegi beli 1 lagi. same result jugak. keluar double line. 

bila dah tau tuh, dan2 tu rasa pening. hahahah.. selalu gitu tau. pening rasa serba tak kena. bagitau lah wan. happy lah. siap tanya nak pegi antenatal class tak kat hospital dia. apekehey awal bebenor bang. buat malu je.

so, kandungan ini mmg dirancang. cumanya instead of plan nak deliver on december dia terawal pulak EDD dia pada october. kalau dapat sama dgn birthday nia 5/10 cantik gak. tapi elok ngam2 EDD dia time raya haji 15october. mmg aku beranak time musim perayaan je lah. masa nia raya puasa. masa adel betul2 tgh cuti raya cina. kalau dipermudahkan semua insyaAllah 3rd baby raya haji gak. meriah kari lah nanti. boleh potong kambing sekali. wah gitu plan. moga dipermudahkan semua. 

i know its too early to share this news but i cant help to keep it on my own. macam mana aku buat UPT test masa adel and immediately aku share the news macam tu gak aku buat dgn 3rd edition ni.

soon to be kakak uols. orang kata tanda nak dapat adik ni anak jadi cranky. aku tak leh nak detect sebab adel ni all the way mengempeng. dia manja teramat. blame on me jarang sangat marah dia sebab tak larat nak dengar dia melalak. sekali melalak kemain payah nak pujuk. so tururkan saja. 17 feb ni pun adel 3 tahun. mama dah bagi hadiah la. bagi adik. heheh.. nak jadi cite malam tadi tah kenapa adel bole berjaga banyak kali pulak. awal lagi nak bagi mama practice balik bejaga malam adel.

korang mesti tau kalendar cina ni kan? kalau ikut kan orang keliling aku mmg tepat ramalan itu. tapi mungkin ada gak yg tak tepat kot. kitorg usaha je. ikut secara scientific jugak.  kalau tak dapat tu semua rancangan Allah. yang penting sihat, cukup sifat, sempurna bila dah lahir. 

so, label PREGNANCY kan blog aku ni akan diaktifkan semula lah. next check up will be on 6th March 2013. Doa banyak- banyak semoga semuanya baik2 saja.

18 comments:

Nana Aziz said...

thiah..moga seme selamat..hepi fr u..;)

Nad MamaZN said...

Yeayyeayyeay!!

Tahniahhhhhhh alya!!!!!
Jemaah la skali ngan kak gieyana ye, huhu!
Bestnye! Ni yg rase nak peknen jugak ni, hehe

Zura@Iwan said...

alhamdulillah ..

tahniah Alya...kalau ikut plan ko tu if EDD on 15/10 sama arr bday ngan anak aku Irfan..

hope ko dpt boy pula kali ni..inshaAllah..

izzah azfar said...

apesal zah rasa sangat seronok ntah :)

semoga dipermudahkan kak.

the eiman's mummy said...

TAHNIAH DIK!!!!!!!!!!!!!

Gieyana said...

Alhamdulillah...

Congrats babeh..kita kelab kaum ibu2mengandung la eh..ekekke...aku edd 4 sept..awal sbln than ko..:-)

Gieyana said...

Alhamdulillah...

Congrats babeh..kita kelab kaum ibu2mengandung la eh..ekekke...aku edd 4 sept..awal sbln than ko..:-)

Anonymous said...

salam,

congrats for third baby ...
and take care ...

dahlia.

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

tahniahhhh

*azni* said...

tahniah dan take care ye...

Anonymous said...

hai ally...
Alhamdulillah...anak 2 dan 3 kita sama baya nampaknya...hehe. Cuma akak awal 2 bulan....

-kak ziela sernusi-

amal_fc1303 said...

haah kan bru terigt nia birthday bln 10. hehe..

Elyn Sani said...

Alhamdulillah. Tahniah beb. Seronok aku dgr sbb takla aku keseorgan bwk perut. Moga bertabah la ko menghadapi musim penin. Musim aku dh berlalu. Tunggu nak teran je ni ekekkeke

nome said...

im happy for u dear...sesungguhnya ia adalah satu rahmat setelah pemergian ayahandaku...dan inilah pengganti kegembiraan utk aku beb...take care dear...aku sgt2 terharu dan gembira dgn berita nih

Iela Fazielah said...

owh tahniah... cayalah... skali cuba terus teeet!!! korang meme subur...haha... akak doakan korang dpt baby boy.. penyeri n bakal imam ganti papanyer

yantieramli said...

Alya...tahniah tau... Mmg plan erk..hihii semoga kuat spanjang prgnen no.3 ni.. ;)

Shida said...

tahniah alyya..

Alyyani Anuar said...

tq all for the warm wishes. doa semua dipermudahkan. yang penting sihat sempurna bila keluar nanti. gender kita taruk no. 2 eh. :) dah dapat pregnant semula ni pun dah besar rahmat. hope everything goes well. insyaAllah :)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in