ain hawani vs adel

ada je yang nak petik mama masa tgh mama nak tgk adam&hawa. sape lagi comel?? ain hawani ke adel? hahahah... ni dia nari oppa adel style!

tonsillectomy on 8th October

setelah beberapa serangan- serangan terburuk, kali ni aku give up. tah mana datang berani kali ni aku agree nak remove tonsil aku ni. tapi, hari tu, aku bangun pagi, dalam keadaan sangat lemah, aku terus ke klinik yang selalu aku dapat rawatan, mintak referral letter ke ENT specialist.

ok, kita rewind. jumaat lepas, cam biasa dah rasa macam serangan tonsil tu nak datang. tekak sakit, badan lemah. feverish. terus pegi klinik amik antibiotik. over the weekend mmg on ubat je lah. so ingat hari isnin boleh settle. tapi, bangun pagi nak pegi keje, rasa macam makin teruk. antibiotik pun dah habis.

sebelum wan pergi kerja, dia dah pesan terus mintak surat doktor. ni kira dah tahap peras ugut lah. yang jadi aku berani nak pegi tuh, dia dah jadi mr Mama start semalam. he will be joining new company on 15th oct. so, dia bole fully in charge niadel la if let say aku nak operate.

pegi klinik, masuk jumpa doktor, nganga je mmg dah makin teruk lah. penuh putih2 kat tonsil area macam kena ulcer. Tuhan je tau camne perit nye rasa. macam ada orang cucuk jarum kat anak tekak setiap kali menelan. even telan air liur sendiri pun. tu pasal aku muntah setiap kali makan / minum.

so doktor terus buat referral letter. doktor tanya aku nak buat kat mana? aku cakap Az-Zahrah or an-nur ada tak doktor? dia cakap situ ENT by visiting je. takde permanent ENT specialist. so as suggested by the doctor and few of my friends, pegi KPJ Kajang.

referral letter from clinic. begini ye. first time ni hadap benda2 gini. so agak blur. sila lah tgk part recurrent tonsillitis > 5 years. lama tak aku suffer? lama tak aku bela? so tak tunggu lama, kebetulan dapat MC sehari. i went straight away to KPJ Kajang. first time kesana. berdebar pun ada. kekdahnye macam nak serah diri. aku kena buat terus, tidak, mmg bertangguh lah lagi.

sampai je, agak terbangak- bangak la kan. dah la tak sihat, terus pegi information counter and i mentioned Dr Shahrir's name. naik tingkat satu, register semua. orang kata pegi KPJ ni mcm hospital kerajaan, penuh umat. tapi aku sampai sana dalam pukul 2 lebih gitu, patient pun dah tak berapa ramai.

mmg dup dap dup dap menunggu turn. tak tau lah nak kata camne. bila turn dah sampai, cite serba sedikit, doktor suruh duduk kat kerusi tu nak masukkan camera nak tgk secara detail. dia tarik lidah aku sepanjang mungkin and masukkan camera. aku tgk rupa tonsil aku kat skrin. masyaAllah, sape yang berkesempatan tgk tu especially officemate aku mmg horror lah. aku tgk kat cermin tak nampak clear. bila tgk secara dekat, radang, infection, bengkak semua ada lah. 

so doctor pun berkata 'so u want my suggestion, or u want to make your own decision' aku cakap 'i surrender doctor. i'll take what ever u gonna say' terus tulis kat file aku tu REMOVE besau- besau. and dia tanya, bila nak buat? aku blur 'buat apa doctor?' tonsillectomy lah. oowhh.. check2 calendar aku cakap 7hb. sementara wan cuti lagi kan. terus isi borang admission, borang insurance and so on.

check in kat KPJ on 7th oct 10malam. fuh, bederau sudah mak. tapi tah tak takut lagi pun sebabnye dari jumaat lepas sampai ke hari ini aku masih lagi sakit. tekak masih perit, demam masih tinggi lagi. aku kena make sutre sebelum admit aku kena sihat. sebab tonsil tak leh dibuang dalam keadaan sakit. kena buang dalam keadaan sihat. kalau remove masa dia tgh ada radang & infection, risiko untuk bleeding teruk.

suhu aku malam tadi. dah 6 hari demam masih tak kebah lagi. still kena consume ubat 4 jam sekali. so korang boleh imagine lah betapa seksa nya aku sakit. nak makan tak boleh. demam panas lama. mujurlah papa tak kerja, niadel dgn kerja rumah semua tolak kedia. dia pun naik tension tgk aku sakit. bukan sakit tapi mencari penyakit katanya.

ni lah ubat- ubat yang kena aku telan. ubat demam, radang, antibiotik, ubat kumur, ubat spray. tak cukup dengan tu, top up actifast dgn strepsils lagi.

sian niadel mama abaikan. dah rupa macam anak terbiar pun ye bila tgk gambar ni. nia tgh duduk tekangkang sambil makan keropok lekor keras. hahaha... so, start semalam, bangun pagi, papa yang mandikan niadel. aku tgk rupa macam siram anak pakai pili bomba pun ye. tak kisah, janji disabun, dishampoo, digosok gigi kan. niadel pun excited bila papa deme yang mandikan. mau tak excited, ce bilang bape kali papa korang mandikan korang? maka teruja nya lebih gitu.

baju bajan pulak aku dah start ajar baju tido kat mana, baju siang kat mana, stokin kat mana, spender kat mana, pampers kat mana, tuala kat mana, buku kat mana, macam mana nak susun dalam bag. tapi yang paling cepumas bila aku dah ajar itu ini, dia boleh taktau mana satu baju nia, mana satu baju adel. adeh!!! 

makanya, i have to make sure everything is in order masa warded nanti. baju susun siap2, hari ahad, isnin dan selasa. kalau semua ok, selasa dah boleh discharge. tapi beberapa hari pertama tu aku akan cranky lah. orang tua cranky kau, camne gayanya. so i can imagine lah macam mana gayanya nanti.so, tujuan aku wan start dari sekarang, nak suruh niadel bonding dgn papa diorang.

haa bonding tak? bonding tak? mama pun tak bawak korang pegi breakfast sebelum hantar ke taska tau. papa yang bawak. papa hantar diorg pegi taska. aku tgh sakit, nak bangun tu tersangat seksa. apa lagi nak siap kan budak2. maka papa incharge semua. balik ni pun wan gak amik. bonding ye, bonding..

last but not least, my surgery is schedule on 8th october 2012 @ 8.30am @ KPJ Kajang. lagi cepat buat lagi bagus. tak debar lama. aku kena puasa pukul 12 malam. procedure dia tak lama. dalam 15-20minit je. full body bius. but the healing process tu yang amik masa sikit. semoga semuanya dipermudahkan. aku tak takut time operation. aku seram masa post-op. sebab adik aku yang jantan lagi macho pun boleh melalak lepas operate apa lagi aku yang berjiwa halus ni. korang doakan aku lah ye.yang pernah jalani procedure ni share lah dgn aku camne gayanya nanti. boleh menyedapkan hati aku ni.

baju wad kpj kaler apa eh? aku nak kena match kan dengan tudung. senang nak packing nanti. gitew!!

sticker

dari jumaat lepas aku tak sihat. sampai harini pun rasa belum ok 100%. masih bergantung pada dadah. pasal sakit tu, nanti kita cerita lain. malam tadi, dan kebiasaan malam2 aku, aku akan tido bilik niadel sebab nak bagi diorg tido. konon2, aku tido dengan diorg. tapi bila dah lena, aku masuk bilik aku balik. macam adel, ok je, pandai nak tido sendiri. macam nia pulak, dia jenis penakut, nak mama tido kat sebelah dia. peluk dia. sampai dia lena. sape adik, sape kakak tak tau. gen penakut turun ke nia. well, i can't blame her.

setiap malam jugak, aku tido kat tempat nia, dia yang set kan tempat tido aku. tepis semua bantal nak bagi ruang untuk aku tido. dia pulak akan bangun ngadap rak buku then akan amik sebuku 2, untuk dibelek2 sebelum tido. dan akan letak ditepi bantal katanya, nia nak buat buku ni esok.

so, malam tadi, same routine, habis adam&hawa semua kena naik atas, tido. tapi malam tadi, mama yang tido dulu. masa tu tgh nampak nia belek2 buku. then bila aku terjaga, diorg pun dah lena, aku pegi masuk bilik aku. tapi, bila bangun pagi je apa jadi?

ni bahagian belakang baju aku. penuh sticker! aku mmg tido meniarap so tu yang diorg tampal sticker belakang tshirt mama. tak tau angkara niadel or nia sahaja. yang pasti nia kepala nye. patutlah kat katil, bantal aku nampak sticker melekat2 masa bangun tido, rupanya belakang baju bersusun sticker diorg tampal. mama tak bagi tampal sticker kat dinding, deme pegi tampal kat belakang baju mama. rasa tak nak pakai dah baju ni. gantung buat kenangan.

Complementary

Malam tadi dinner kat wadihana islamic kitchen kat bangi. Dah settle order semua, tak lama lepas tu air pun sampai. Elok je waiter tu nak letak air kat atas meja kitorg, tah macam mana, dengan sekelip mata dia tertepis air wan, habis tumpah semua. Masa tu pulak, wan ada kat tepi. Mmg tindakam refleks yang pantas lah, dia terus kebelakang dan bangun.

Kalau tgh mengelamun confirm habis lencun baju dgn seluar. Ni kena kat seluar je. Semua orang pandang. Mesti diorg ingat niadel yang tumpah kan. Kalau diva divo yang kena tu mesti dah mendapat waiter tu. "what have u done!!!!" Haaa gitu.

Tapi kitorg senyum je lah. Walaupun Iphone wan habis kena mandi dgn ice lemon tea. Mak senyum jugak. Dia pegi clean up kat toilet then dia datang balik bole cakap kot2 kita dapat ice cream free ke kan. Ye lah tu.

Dah nak settle makan tu, staff dia bawak dessert which kitorg tak order pun. Hah, masin mulut wan. Dapat 2 sets pulak tuh.

Complementary from us sebab insiden tadi, kata staff situ. Nasib aku tak cakap 'nak tukar coklat flavor boleh?' Heheeh bagi betis kau nak peha ye.

Rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari. Kita makan slow2 walaupun perut dah full.

Ape kenama dessert ni tak tau. Ada jelly, cream tuh dgn 2 scoops of ice cream.

Panorama view yang dapat dicapture after upgrading to ios6. at wadihana islamic kitchen.

- Posted using BlogPress from my iPhone

sessi beraya 1433H

aku sum up kan raya session untuk tahun ni punya. tahun ni, masa terasa sangat singkat. sebab 2 hujung minggu pertama je dah ada kat kampung kan. so ada 2 weekend je lagi. 1 weekend mmg pulun pegi beraya. 1 weekend lagi orang pulak beraya rumah kita. sampai habis Syawal pun ada jemputan lagi. extended Syawal namanya. raya kemain sakan, puasa 6 sempat buat tak??  aku dapat sehari je. start lewat, dah tu datang bulan pulak, tak sempat lah. dan yang paling rasa macam tak bape nak lengkap this year punya raya, bila aku tak dapat jenguk sedara mara. belah ayah dgn belah mak. huhuhu.. rasa bersalah lah jugak kan. next year kita tebus. ala tak yah tunggu raya pun boleh kan? :)

RUMAH # 1 : EN SUHAIDI
raya, selain dari mengeratkan silaturrahim, benda lain yang kita look forward ialah makan! ni masa cuti merdeka kat rumah boss aku kat ampang. breakfast jamuan raya.

siap ada slideshow versi terbalik lagi. teruja nia tgk mama dia kat dinding.

tiap2 tahun mmg wajib beraya kat sini. menu yang sama every year, nasi beriyani kambing superb!

aku nak amik gambar kak nurul depan tu, yang belakang tu posing apehal?

RUMAH #2 : ALONG AISYAH
jemputan seterusnya on the next day kat rumah banglo kawan aku kat jalan limau, klang. hidangan nasi putih berlauk dgn laksa. rumahnya along, ketua dorm aku masa kat matriks.

sedap nasi putih rumah makcik along

ala long, patut aku amik gambar depan pintu kayu kau. nak pegi tempah ni. boleh buat contoh. hehehe.. thanks long jemput. ni pun rumah setiap tahun kena pegi.

RUMAH # 3 : TINY
lepas pegi rumah along, terus patah balik ke seri kembangan rumah asst aku. this year, budak2 office aku buat sessi beraya rumah officemate. termasuklah rumah aku haritu.

dijamu dengan kueytow tomyam. tuan rumah yang pakai tudung pink tu. pandai masak kek makcik tu. sedap2 belaka.

RUMAH #4 : AINAL FAIDZA
esok nya, hari ahad beraya rumah kakak ainal faidza pulak. my hi5 gang. niadel dgn kakak asha.

gang- gang bapak hi5 menyandar bila dah kekenyangan.

gang- gang anak hi5 memporak peranda gak rumah

gan2 mak hi5 dan opah hi5 pun ada disitu. yang kalau dah duduk kat meja makan, tak bergerak. makan, makan dan makan. nak pulak pekena nasi beriyani. mmg terbaik lah.

 ini wajib sebelum balik. asha bbm sape tu sha?

RUMAH #5 : JIEY
  last week rumah jiey, aku dah whatsapp dia awal2 tak mau makan kat pinggan mangkuk polystyrene. nak makan kat dlm english set dua. haa all english yo. kau ado?

tak boleh tahan tgk collection dia. next year, aku hidang dalam pinggan mangkuk corelle pulak tau.

dia jemput pukul 1, tepat pukul 1 aku dah tepacak depan rumah dia. sebab ada lagi 2 open house nak pegi. mmg datang dengan perut kosong. anak2 pun makan banyak. nampak na mak tak bagi makan. there's ian and her little sister rifa.

rifa aleesya comey lotey macam burung. first time jumpa. behave je anak orang ni. anak2 haku, macam2 pe'el deme buat.

sebelum nak balik tu, fiona baru sampai. lama tak jumpa dia. last jumpa masa tu, kami2 baru sorang anak and dia pun bujang lagi. skang dah ada sorang anak. maintain je kau ye. thanks jiey sebab jemput. nanti jemput lagi. :)

RUMAH #6 : CEKMAT
next house rumah boss aku kat jalan platinum yang silap masuk rumah tuh. bersusun juadah.

pekena soto dgn cendol. niadel muka baru bangun tido.

boss aku dgn wife dia. topik utama yang dibincangkan oleh kami ialah Adam&Hawa. bole?

RUMAH #7 : LEEN
next kat rumah leen. sekali dgn birthday party rayyan. jumpa laksa akhirnya. yeay!

suka niadel dapat door gift bag angry bird. hari2 mintak pakai bag ni. kalau bole tahan, boleh pakai sampai raya tahun depan kutip duit raya. :D

ni lah tuan rumah yang taip address sengal tu ye. nasib aku tak kena mangkuk hayun. kahhhhhhhh.. thanks leen. mantap laksa kau. 2 mangkuk aku makan tak sedar diri, malam perut senak. bloated. makan tak ingat dunia. 

RUMAH #8 : MAKSU
 cuti hari malaysia baru ni, ada majlis doa selamat rumah maksu aku sempena anak dia nak berangkat ke cairo. kitorg sampai orang tgh baca yasin

tapi makcik ni, dok bawah kemah bising nak makan nasi. cakap kuat2 lak tu. anak sape lah agaknya. opah yang tolong amik kan nasi.

yang dirai. all the best afiq.rajin dia layan niadel. esok kalau wan dah beli moto besar, maksu cakap boleh pos niadel kat rumah diorg. kalau dah beli moto besar lah ye.

lama gak lepak kat rumah maksu ni. tolong apa yang patut. sempat lah nia tido. tapi adel tak nak tido2. mandikan dia siap2 sebelum gerak ke rumah terakhir.

RUMAH #9 : BED
terus ke shah alam rumah bed. hi5 gang. lontong idaman kalbu menanti. yum!

tak lama lepas tu, yang lain pun sampai. tuan rumah yang ber tshirt biru. macam haram je aku punya muka posing. kahhhhhhhhhh

ni anak dara tuan rumah.

memporak perandakan rumah orang mmg no. 1 anak2 kami ni.

penutup Syawal yang best! tak cukup korum ni as nome tak dapat datang.

our junior. nia macam nak amik gambar passport pun ye. thanks bed sebab masak macam2. sedap semua. walaupun Syawal dah habis pintu rumah masih dibuka.

Last but not least, terima kasih korang (ada beberapa rumah yang tiada dalam gambar) sebab sudi menjemput keluarga Mrs Simplicity ke teratak korang and also for the raya packet to niadel. mintak maaf jugak ada a few jemputan yang tak dapat dipenuhi. tahun depan jangan serik jemput lagi. semoga dimurahkan rezeki kalian semua. amin yarabbal alamin...

cerita beli bean bag

tak tau apa ke nama sebetulnya. ada yang sebut bean bag, ada yg sebut big bean. malas google. so paham sendiri lah ape kebenda nye tu. masa raya haritu kan ramai yg datang rumah, so ramai gak lah yang berminat dengan benda alah tu. cerita nak beli bean bag ni dah lama. kat mana beli? kat jusco equine je. ni bukan brand big bean yang glamour tuh. ni takde brand but similar to it lah. harga pun sama. kualiti? hat kitorg beli ni lagi banyak bean dia. so mampat sikit lah. kira kalau yang overweight duduk tak lah bontot cecah lantai even though dah lama duduk.

kitorg beli masa bulan puasa haritu. rasanya masa nak dekat raya lah. asalnya nak beli awal lagi. unfortunately, tempat jual tu is a temporary booth / kiosk. kejap ada kejap ada. tapi selalu ada. masa kitorg nak beli awal tu, pegi dah, sekali takde. hampa gila and menyalahkan wan. hahahahaa... patut beli awal lagi tau. takpe lah, takde rezeki. 

then masa nak dekat raya tuh, aku pegi lah jusco nak bayar bill maxis. sekali tgk ada! wah very the excited gitu. terus je pegi booked siap2. sebab yang besar belum sampai stock. kitorg beli kan 3 bijik. 2 hat kecik, sebijik hat besar. then akan datang balik bila dah sampai.

bila yang diorder tu dah sampai, terus semangat nak masuk dalam kereta. membayangkan piece of cake lah. confirm muat. tak terfikir pun tak muat. dah lah masa tu hujan lebat. usung lah 3-3 biji kat parking lot. mujur wan dah bawak kereta kat entrance. apa jadi bila nak masuk kereta?



tak sedar diri namanya ni. masa nak masuk kereta, 1 bean bag yang besar tu je muat kat seat belakang. bonet mmg tak lepas. makanya, kena hantar yang besar tu dulu, lepas tu patah balik amik yang 2 bijik ni lagi. tgk nia duduk camne. rasa dan2 tu jugak nak order grand livina ke, stream ke kan. tertekan je dgn kereta ni. mujur jugak dekat je jusco equine dgn rumah. cuba kalau kata beli kat midvalley ke? ada yang hampa tak dapat ber bean bag. 

mmg kena beli 2 bjik. tidak kalu, mmg jadi bahan berebut, bahan bergaduh. kalau diorg tido atas ni, mmg makan berejam lah macam tido atas katil. masa org dtg beraya kat rumah haritu, adel boleh tido atas tu straight 2 jam. rilek je.

 buat homework pun atas ni jugak.

ni lah rupa dalam keadaan pegun. boleh jadi tempat duduk lah jugak. kitorg tak beli 3+2+1 sofa sebab kalau beli mmg definitely makan ruang. kena sedar diri, rumah tak bape nak besar. so mix and match je lah. bean dalam bag tu akan jadi compress macam kekabu. so boleh top up jugak. jangan dibukak zip kat bean bag tuh kang jadi macam aku, berterabur keluar. jenuh kutip sebab sangat lah halus. tension je gatal tangan pegi bukak.

ni hat besar. kalau nak main laptop mmg best dok atas ni. dalam keadaan dudu. juga sesuai dijadikan slide kepada map bapak yang tak mampu beli kids slide untuk anak2. anak2 aku jadi bahan main pulak benda ni. 

kalau nak baring ramai2 tukar position dia kepada ini. ini boleh lunjur kaki. kitorg ber-4 pun boleh landing atas ni. ni jadi port niadel layan dvd dia lah kat family area kat atas.

banyak lagi posisi2 yang boleh dibuat mengikut keselesaan. ni masa brand big bean bukak temp both kat jusco jugak. ada design lain jugak.

kesimpulannya mmg best duduk kat bean bag ni. kalau dah duduk, tak leh nak bangun. orang perak kata bila dah menempap tu payah nak bangun. nak surfing ke, niadel nak tido ke, even aku sendiri nak tido ke. mmg cozy. dia ikut keselesaan kita. korang yang berminat boleh lah check it out kat jusco equine. ala banyak je kan kat mana2. tapi kalau kat jusco equine, it's a temporary booth. harga yang kecik sebjik RM299. yang besar boleh lunjur kaki and 2 orang boleh baring is RM399. last but not least, kalau nak beli lebih dari sebijik, make sure korang bawak MPV.
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in