adel is 13kg

kepada yang bertanya kat komen di previous entry, berat semasa adel ialah 13kilo. berat nia 15kilo. kira aku angkat tong gas la sepanjang aku ber family day haritu. ahahahah... berat ko! dah sihat ni, selera makan back on track. tapi masa demam haritu pun ok je. lepas makan ubat bole makan nasi 2 mangkuk. steady je. susu, ber botol- botol jugak. itu lah adel...

ni pukul 10 malam kot. aku dgn wan baru nak makan. mithali ko tunggu laki balik main bola makan sama2. tu kasut bole letak dalam rumah takut kena cahaya matahari gamaknya. tak kuasa. lari topik sudah. adel pum join makan sekali. padahal dah makan nasi dan pelbagai makanan yg ada kat dapur tuh.

haaa tu dia. tgh ngap ayam goreng, dia pronounce ayam 'ayem'. tgk perut lah. cikgu taska dah banyak kali cakap baju basahan adel banyak dah senteng. nampak perut. tapi kalau pegi kedai, asyik lah beli baju jalan. tu tak tertambah stok baju basahan.

wah wah wah... heaven nye makcik kita ni ye..

dah tak tau nak letak caption apa. hahahah...

adel oh adel...

Sehari sebelum family day tuh, yakni hari khamis lepas, aku dapat SMS dari taska yang bagitau adel demam, muntah- muntah. adoyai... habis keje, punch out terus je zass amik niadel. call clinic doktor pun baru je sampai. so terus je bawak gi klik. mmg adel lembik lah. dalam kereta pun sempat 2 kali muntah. habis baju seluar mama. jumpa doktor cek suhu 38.3 terus masuk ubat kat bontot. ubat tahan muntah sekali.

balik rumah lembik kejap lepas tu segar bugar. tapi tgh malam badan panas balik. suhu cecah 38. maka nya, family day mmg akan jadi bertambah hectic bila adel demam. adel pun nak mengempeng je sepanjang masa. kira 3 hari 2 malam kat Afamosa resort tu, adel tak selalu jejak tanah lah. sebab most of the time dia dok atas dukung. 

balik KL semalam, adel nye demam dah surut. aku rasa segala sendi, urat, otot, pangkal rahim, peranakan semua sakit. dengan nak make sure majlis berjalan lancar lagi, dengan kena join segala aktiviti lagi. the horror part bila time treasure hunt. 1 water world adel atas dukung. fuh! lagi hebat bila time karaoke pun adel dok atas dukung aku gak. pergh! mmg kedaung la suara aku. pitching lari habis. tu aku rasa mcm gagah perkasa je last weekend. 

ni tatau berapa hari nak recover. yg penting adel dah fully recover masa hantar ke taska tadi. stay tuned for more stories and photos. mmg best, mmg awesome, mmg letih...

masa nak check in. masa ni badan dah start panas.

masa registration. atas dukung..

masa makan pun horror. adel nak berdukung je. aku mmg tak makan sangat lah. penat dukung adel, penat jadi organizer pun ye.

masa nak masuk water world pun tak mau bejalan...

nak menuju ke telematch nye tempat kat inner tube area. belum start dah mengah!

masa incharge telematch pun dia tak mau diletak...

masa adult telematch kena pass kat orang lain jap. tapi habis je game, mesti nak duduk atas dukung jugak. 

masa nak masuk pool pun tak mau turun jugak..

masa nak treasure hunt pun dok atas dukung jugak...

kalau mama duduk pun, kena mengulit dia je. demam demam jugak, tapi bila tanya nak mandi pool tak? dia kata naaakkk!!

ni paling haibat ni, time nyanyi pun tak nak diletak!

aku sorang je nyanyi sambil dukung anak. korang nak tgk ke video aku nyanyi? tak tergamak pulak nak letak sebab mmg pitching berlari2. kalau tak dukung anak, ok kot. :p

masa amik hadiah pun nak duduk atas dukung..

masa jadi emcee kejap pun nak duduk atas dukung

masa amik hadiah lagi. ni aku menang lucky draw. aku dapat hadiah no.2 LG LCD TV 42" second time family day, second time gak dapat grand prize. eleh, perlu ke bagitau? ye perlu. hahaha... idaman semua ni TV ni. tapi aku idamkan Grand Prize dia. holiday package to USS. ni tgh pening, mana mau letak TV ni. ok, balik kepada tajuk asal, adel masih diatas dukung. masa ni dah nak pukul 12 malam.

sampai lah masa check out nak isi borang review pun dia tak mau kat orang.

adel oh adel... statement wan yang melekat dalam kepala otak aku "dia tau dia lama lagi nak jadi adik tuh...."

AINAL WARDED

ainal sape? adik aku. last week masa tu lewat petang aku kat office lagi, tetiba adik aku akmal call. "wei ko dah dengar cite tak?" aku ni bila dia dah cakap gitu, there must be something serious happen la kan. dia cakap ainal warded. aku mcm haaaaaaaaaaaa???????? time tu rasa nak rasa nak tercabut jantung aku ha. budak ni sihat walafiat kenapa tetiba masuk ward pulak. yg ada asthma si akmal. nasib baik lah diorg satu universiti. kembar. so bole tgk each other. konon la kan tgk...

yg jadi aku nervous gila sebab si akmal menangis. akmal menangis??? aduhai, aku pun rasa nak nangis. naluri kembar gamaknye. cerita nya masa tu ainal tgh solat. bila dia rukuk dia rasa heartbeat dia naik mendadak and rasa nak pitam. nak jadi cite lagi esok nya 1st paper untuk final dia. ni final lah. final degree. so dia call akmal mintak bawak gi klinik kesihatan. so dia ingat nak amik ubat je lah. nak exam kan. 

pegi klinik, buat ECG sekali kena naik ambulan kena refer kat hospital. sebab reading ECG abnormal. macam kes aku je ni. so amik masa aku digest cerita akmal ni. amik napas then baru sebarkan kepada ahli keluarga aku. mak aku baru balik sekolah rasa nak terlompat lah. then call ainal tanya apa cerita. dia tgh tunggu katil. call ayah, kakak aku, adik2 aku yg lain. fuh!

rasa nak turun batu pahat time2 tu jugak. tapi rasional kan diri dulu. parents  aku turun BP singgah rumah aku pukul 3 pagi. transit jap. minum jap then gerak ke hospital. doktor pakar cakap jantung ainal terlebih saluran so that's where kadang2 macam terkena karen. and sukur jugak lah detect awal sebab ada certain case can cause to sudden death.

bila dengar je sudden death niatau mati mengejut ni, automatically emosi jadi tak stabil lah. bila jadi sesuatu kat diri ni, mula lah kita nak research itu ini. lagi kita dig info, lagi akan buat kita down. bukan kata dia, untuk aku sendiri pun sama masa macam case aku kena refer cardio tuh. mmg life upside down la. fikir anak2 lagi. bukan aku je, in fact wan pun ada kerisauan dia sendiri. family history dia. kira tak selamaya life kita ni perfect. 

bila mana kita rasa kita selesa dengan apa yang kita ada, dan bila kita ditimpa kesusahan kita kena ingat yang Allah nak ingatkan kita. hidup mati ni bukan kat tangan kita. semua ditangan Tuhan. kalau nak cite pasal sudden death ni orang sihat walafiat pun bila ajal dia dah sampai, kita tak boleh nak halang. 

kenapa aku cerita panjang lebar hal ni. adik aku ni down. aku rasa dia emotionally unstable bila memikirkan masa depan dia. so we had a short conversation pasal ainal ni. so ainal, harap ko baca and tak down. semua orang ada bahagian masing- masing. cepat dgn lambat je. so kalau ko rasa this is the end of the world, mmg tak kemana lah. hidup kena diteruskan. be positive.

BUZZ!!!
nayville: YO
along: baru call ainal
nayville: PE CER
nayville: AKU NI TAKDE CALL SAPE2 KO
along: aku baru tau...sakit die ni blh jadi sudden death tanpa disedari
nayville: MAK AYAH KE SEMUA TAK
along: terkejut aku
along: die agak down gak la
along: n terpsiko..sbb takut aper yg die buat...bnd x dijangka akan berlaku
nayville: DOKTOR TU PUN BENGONG
nayville: KENAPA NAK CAKAP SAMPAI MACAM TU
nayville: BILA DAH FIKIR MCM TU LAGI LAH STRESS
nayville: BILA STRESS BOLEH JADI PENYAKIT
along: c ainal ckp tny bnyk pakar..itu jwpn deme
along: itu la pasal...
along: aku ckp..ko jgn stress pk kan tu
nayville: KALAU CITE PASAL SUDDEN DEATH ORG YG TAK SAKIT PUN BOLE MATI BILA2
along: lg stress nti ape2 pun blh berlaku
along: tnggu keputusan ijn cam ner
nayville: AKU MASA TAU PASAL HAL JANTUNG AKU TU INGAT TAK STRESS KE
nayville: TAPI KALAU ASYIK PK STRESS JE TAK BERGERAK LA
along: ko terlebih saluran
along: kire bagus
nayville: DIA KALAU LAGI GOOGLE LAGI MACAM2
nayville: SO HIDUP JE MACAM BIASA
nayville: MATI TU BOLE DATANG BILA2
nayville: SYUKUR LAH TAU SEKARANG DR BETUL2 SUDDEN DEATH TUH
along: sbb bnd x pernah terjadi kt die
along: tu yg die agak pk bnyk
along: aku ckp..buat relax je
along: aku ckp..bagus la detect awal..spy kita sntiasa ingat kat Allah
along: ni adala hikmahnya..
along: die tny ape yg hikmahnye ..x nmpak pun
along: aku ckp..mana la tau c yan ngn akmal bnyk berubah..dgr cjp mak ayah..perangai jadi lebih elok
nayville: APE JAUH NAU HIKMAH KO
nayville: HEHEHEH
nayville: HIKMAH NYE KAT DIRI DIA SENDIRI LA
nayville: LEPAS NI JAGA MAKAN
along: ate nyedapkan hati la
nayville: JAGA AMAL IBADAH
along: betul la aku ckp wei
nayville: JAGA KESIHATAN
nayville: MCM2 LAGI
nayville: BIA TAU SEKARANG
along: itu mmng dari awal tau nyer
nayville: KITA BOLE BETUL KAN APA YG SILAP
nayville: MCM AKU
nayville: IGT AKU BOLE TIDO KE BILA DGR PASAL JANTUNG AKU TUH
along: kolestrol ko dah ok ke ni?
nayville: TAH TAK CHECK PUN
nayville: CARDIO MMG AKAN TANYA GITU
along: mmng aa wei bab jantung2 ni mmng menakutkan
nayville: AKU LG LAH 'ADA FAMILY MEMBER YG PENAH MATI MENGEJUT?'
nayville: X KE RASA MCM NAK MATI JE TIME TUH
nayville: SUDDEN DEATH LA TUH
along: family member?
along: sape tuh?
nayville: CARDIO TANYA AKU MASA TUH
nayville: ITU SOALANNYE
nayville: DIA KALAU FIKIR ITU JE MMG TAK MOVE ON LA
nayville: HIDUP KITA NI TAK SENTIASA DIATAS
nayville: BILA ADA MASA KITA JATUH / OR TAU SOMETHING BAD IS HAPPENING ALLAH NAK SURUH KITA BERINGAT
nayville: TP IDAK LAH MERATAP JE
nayville: PERBAIKI DIRI
along: ate itu la pesan kat die
along: dah la ainal jgn pk jauh sgt..
along: wat keje cam biase....
nayville: TP KALAU DAH ALLAH ATUR ITU JALAN HIDUP KITA KITA KENA REDHA LAH
nayville: INI PULAK JD KAT DIRI SENDIRI LG LAH DIA FIKIR BUKAN2
nayville: AKU TEGO DIA
nayville: DIA TAKDE LA PULAK
nayville: KENA JAGA MAKAN TUH
nayville: AISEH
nayville: HA MASING2 ADA KERISAUAN MASING2 KAN
nayville: ABIS KALAU NAK DOK RISAU JE MCM MANA
nayville: HIDUP KENA DITERUSKAN
along: yg ko ni tulis sume huruf besor ni pehal
nayville: ORG KATA LIVE LIFE TO THE FULLEST TU MCM LUPA DIRI TP ITULAH HAKIKAT NYE
nayville: KALAU STRESS MMG STRESS JE LAH SAMPAI KE SUDAH
nayville: TGH BUAT KEJE LAH
nayville: MALAS NAK SMALL CAPS
nayville: HAHAHAHAH
nayville: REDHA JE LAH YE
along: life must go on
along: mati ni bile2 blh dtg
nayville: TU LA DIA
along: persiapkan diri dgn amalan la
nayville: MCM AKU PEGI WEDDING KAWAN WAN BARU NI
along: tu la amalan aku ni pun x bnyk mana
along: umo dah lewat da
nayville: HARINI SERONOK2 WEDDING ESOK ADIK PENGANTIN MATI
nayville: HAAA SAPE SANGKA
nayville: ALLAH DAH ATUR
nayville: REDHA
along: aiisshhh
along: slalu diesebalik kegembiraan ade je kesedihan
along: tu la nk happy sgt pun takut
nayville: YE AH
nayville: SEMALAM SERONOK2
nayville: ALIH ESOK NYE AKU DGR WAN KAT KUBUR
nayville: BEDERAU GAK AKU
nayville: HA'AH
nayville: KITA BESEDERHANA AJE
nayville: HIDUP KENA POSITIF
nayville: ISH KENAPA AKU NI MOTIVATED SGT NI
nayville: HAHAHAHAH
nayville: SEMALAM AKU MASUK MEETING BOSS AKU BAGI KITORG PRESENT SORANG SATU KO
along: ye betul wei
nayville: BAGI BUKU
along: tu la agak la over ko ni kan
nayville: KEMAIN LG KATA2 SEMANGAT DIA BAGI
nayville: TU TERBAWAK2
nayville: HAHAHAHAHA
along: ko call la c ainal tu
nayville: KNOWLEDGE IS POWER KATANYA
nayville: AKU GTALK DIA
nayville: TAK BEREPLY
nayville: AKU SEMBANG JE LAH
nayville: MALAS NAK CALL
along: gamily day ko ni brp hari?
along: family day
nayville: 3 HARI 2 MALAM
nayville: NAK BUAT ENTRY JAP PASAL AINAL
nayville: ACI?
nayville: BG DIA TERHERU SIKIT
along: ko nk ckp psl ape?
along: klau ko nk citer...include skali kwn2 atau adik beradik yg ade penyaki
along: n letak sket motivational words
along: ayat bagi santai2
along: jgn touching2
along: taouching sgt..x tergamak la nak baca
nayville: TAH AKU PUN TAK TAU NAK CAKAP APA
nayville: MCM YG KITA SEMBANG JE LAH
nayville: TAJUK APA TAJUK?

to ainal, kitorang sentiasa ada dibelakang ko. ko susah kitorg oun rasa susah. masing2 ada bahagian masing2. tapi jangan terbawak2. syukur tau sekarang apa yang tak sihat kat dalam badan kita. setiap perkara mmg ada hikmahnya. kitorg sayang ko. kitorg (aku and akak aku) sayang family kitorg. ko buat sehabis baik untuk final exam ni semoga ko bole grad dgn result yg best. amin....

yg pakai spek akmal. baju biru ainal

esok family day

esok family day office aku. bila last office aku buat family day? masa nia umur 4 bulan yo! that was on 2009. badan aku pun rasa kembang lagi masa tu sebab baru je habis pantang. lepas tu, sampai dah anak 2, org lain dah anak 4, esok merupakan kali kedua office aku buat family day. tahun demi tahun bertangguh. alasan? sebab takde masa. habis 1 projek, 1 projek dok ada lagi. tu belum kira orang tu bersalin, orang tu dalam pantang dan lain2 lagi. sebab office kitorg kan kecik, staff tak ramai. kalau sorang takde tu mmg terasa benau la. sebab setiap orang ada peranan masing. sebab staff tak ramai tu bole buat 3 hari 2 malam. family semua bole join. just nak share serba sedikit gambar masa family day office aku buat julung- julung kali nya diadakan.

nia baru je 4 bulan time ni. lokasi nya kat holiday villa cherating. aku yg suggest sebab aku jarang ke pantai timur. and mmg tak salah pilih la. tepi pantai. nyaman je. semua orang puas hati. 

upclose sikit. ni masa free & easy on the 3rd day before check out.

dulu tak ramai. nak handle pun tak bape susah. kali ni pun tak lah ramai sgt. tapi double amount la. ramai yg dah beranak pinak kan.

tah dah jadi tradisi and kewajipan setiap staff wajib nyanyi malam family day tuh. ada karaoke competition. ramai yang kecut perut sebab kena nyanyi ni lah. dari happy2 nak berfamily day terus jadi stress sebab kena nyanyi. tahun ni pun sama. staff wajib join karaoke competition. aku tah tak rasa apa pun. bukan nye menang pun. sebab suara tak sedap. nyanyi je lah. masa ni aku nyanyi lagu jika by melly goslow. aku tak tau pun its a duet song. hahahah.. this year punya lagu? awal2 pihak hotel dah bagi list. so aku pilih lagu ella. belasah je lah.

ha amik kau. siap ada kategori anugerah buluh perindu lagi. sungguh tak boleh blah backers club committee ni.

so esok sampai ahad kami akan berkampung di melaka. kalini punya lokasi A'Famosa world resort. ni masa inspection day kat sana hari ape tah tak ingat. masuk water world semua. 

treasure hunt dengan telematch dalam ni gak. bapak luas. nasib anak 2. tgh treasure hunt aku kendong adel, wan kendong nia. 

nia dah nak 4 tahun baru la nak ada family day balik ye nia. tahun ni siap ada tema ye. tema rock kapak on the second nite tuh. dah kena mencari baju pulak. gigih ke pertama complex ye mencari baju2 rock kapak. committee punya angkara jugak. marah atuk nia pakai baju ni. hahahah..

so, harap maklum lah kesenyapan aku semenjak 2 menjak ni. been busy handling this family day thing. tapi kali ni best sebab ramai yang tolong. masa 1st time buat tu, mmg tak ramai orang, semua sendiri buat. this time around kita consult je, org lain yg execute. semua semuanya berjalan lancar.

jumpa lagi!

wordless wednesday

dah boleh la plan nak apply cuti raya. so korang raya belah sendiri ke belah mertua tahun ni?

korang memang bestlah!

memang best lah baca komen- komen korang. baik dari yang aku kenal sampai lah yang aku tak kenal. kira tak rasa demotivated lah. rasa ok, bukan aku sorang je macam ni, orang lain pun sama. siap ada yg luah rasa. pun boleh! aku senyum je baca. yang share routine, thanks so much buat aku terjaga la. orang lain bole je buat. apsl aku nak banyak sangat complaint. so buat je. yang penting kita ikhlas and buat keje kerana Allah.

tapi tu lah, being human. perempuan pulak tu, ada masa hormon turun naik. bila time PMS mula nak meroyan bila ada je benda yang tak kena. padahal takde apa pun. aku pegang apa korang cakap, kita rasa kita susah, ada orang lain yang lagi susah.

tapi nak gelak ke nak nangis bila i received one comment which i don't publish. komen itu berbunyi apsl ko nak susah2 nak masak. tau lah nak kena masak then nak tayang kat blog sebab takde modal. 

say what????? do i look that desperate to find a story to increase my blog traffic? aku se-terdesak itu ke? come on lah. aku tak payah susah2 nak perah otak cati idea nak update blog. tanya lah blogger lain. blogging ni kalau korang blogger sama dengan aku it will come naturally. even ko takde cerita pun kalau rasa nak tulis sesuatu kat blog, tangan ni akan go with the flow. contoh macam entry sebelum ni. 

tak payah lah nak penat2 perah otak yaAllah apa aku nak update ni.eh meroyan ke aku ni? ok dah stop merepek. balik pada isu maidless tu, at least aku kena bersyukur laki aku bukan jenis strict hari2 balik keje bukak tudung saji kena ada makanan. dia takde hal. tapau bole, nak masak bole, tak makan pun kadang dia boleh. bab basuh baju dgn sidai kain pun bukan aku yg buat. aku incharge lipat kain je. so its always better to have something than nothing kan?

ok dah tu je. so thanks a lot korang ye.

entry mesti disudahi dengan wajah kesayangan hamba, tu compang campeng dimuka adel tu kesan gaduh ada, kesan jatuh ada. besar nak jadi stunt woman anak2 aku ni.

untuk ibu yang bekerja & maidless

cuba korang share dengan aku how to manage time kat rumah dari balik kerja sampai pagi esok nya nak pegi kerja. aku rasa, time aku masuk office sekarang mmg haywire. main reason sebab distance dari rumah sekarang ke taska adalah dah jauh. so niadel aku yang incharge. so bila aku incharge bole amik masa sejam nak menguruskan diorg.

ok, kita rewind dari mula balik kerja. so sekarang ni, average masa aku sampai kerumah adalah jam 7 malam. sebab sekarang tgh puasa ganti. and nak balik awal nak masak sebab nak berbuka dgn air tangan sendiri. pung pang pung pang kadang sempat la jamah time berbuka. tidak, lepas maghrib baru makan.

ok, rewind sikit lagi bila dah sampai rumah. so aku amik niadel dari taska and bila sampai rumah, bukak pintu gate, grill, dan pintu2 yg ada. belum bukak kasut lagi deme dah mintak susu. bukan berhemah punya cara. berulang2 kali mintak, sampai mama belum bawak turun barang dari kete ni. kata la masa tu almost 7 kan. ok la, tak yah naik atas dulu, bukak tudung je or kadang tak bukak pun buat susu untuk diorang dulu. 

bila 2-2 dah settle minum susu depan tv, baru la aku cepat2 angkat barang keluar kereta. then naik atas tukar baju turun bawah masak nasi dulu. sebab jap gi mesti nia mintak makan nasi dgn kicap dia. time ni lah aku bersilat kat dapur. in between tu, ada je lah budak2 ni. korek peti, nak makan benda lain. kot ada yg berak, time tu la nak diseleseykan. while aku tgk2 jam or tv dah berbuka ke belum.

kalau dah siap masak, mmg aku ngap je terus. bebudak2 aku ajak makan sekali. time tu macam2 lah jadi. ada yg tumpah sana tumpah sini lah. belum kira yg bergaduh nak mangkuk / pinggan / cawan kaler apa. kadang dah siap kaut nasi, tetibe mintak tukar pinggan. masa tu jugak mintak air lah. so gitu gini pukul 8 selesai.

maghrib. lepas tu mengulit anak je lah. nak baring kejap ada je lah. contoh malam tadi. nia tido awal belum sempat dia buat keje sekolah or makan. so sementara tu, cuci botol susu, keluar kan baju dalam bag and so on. bila jam dah pukul 9 adel dan2 tu mintak naik atas. bukan nak tido. nak golek2 atas katil sendiri.

kadang aku yang tertido dulu. malam tadi bagi dia tab. nia pulak dah terjaga dari tido masa tu. mmg lambat lah tido nya. tetibe mintak nasi pulak. aku tak larat. aku suruh papa nya bagi. sebab aku kat atas dgn adel. tetiba aku dah dgr bising2. dah agak mesti nia buat hal. dia pegi tuang selambak kicap dalam pinggan dia. malas nak amik port. pandai lah handle. aku pun settlekan adel yg dah merengek mintak turun bawah tapi aku tak bagi.

then adel dah tido aku rasa aku dah terlelap. then nampak nia tepacak depan aku dengan mangkuk nasi dia. adeh. ape lagi ni. masa ni pukul 10 dah. dia kata tak pandai makan sendiri. aku bukak lampu then suruh dia makan kat meja study dia. tapi masa tu dia nampak homework dia time tu mintak nak buat hoemwork pulak. aku suruh hantar nasi kebawah dulu, basuh mulut minum air. dia pun turun. sebab papa dia ada kat bawah. tidak kalu, aku jugak la tu.

then naik terus semangat nak buat homework while mama dah kecik je biji mata tahan ngantuk. masa tu dah pukul 10.30. aku gagah kan jugak la tunggu dia buat homework. bila mama dia ada, dia macam serba tak tau. tu macam aku nak marah. bila dah jerit bole pulak buat. gitu gini almost 11 la ke lebih. tah aku tak tau. sebab mmg aku dah ngantuk gile. lepas dah siap homework dia letak dalam bag dia. then naik katil mintak tab. aku cakap, no tab. sleep. tah lepas tu tak tau apa jadi. tgk diorang dah lena, aku pun masuk bilik aku.

dah pagi.... pagi tu lah aku baru nak siap kan bag diorang sebab malam aku dah tak daya nak buat sebab mengirakan budak2 ni setiap malam. ok, mmg silap aku la kot tak siap barang diorg sebelum tido. sebab mmg tak mampu. badan letih. otak penat.

pagi biasa adel bangun dulu, mandi kan dia. mandi tu bertarik2. sekarang kan tgh musim pandai bergurau senda. nak bukak baju lari, bukak seluar lari. gitu lah kekdahnye. settle siap kan adel, kejut nia pulak.tu belum kira kejap nak mandi atas, kejap nak mandi bawah. aku tarik je. ikut je lah dia. siap diorang, nak kena buat susu pulak sambil bukak tv. kadang benda ni settle sebelum pukul 8. tapi harini dah langgar pukul 8. aku ni baru lah nak letak susu dalam bekas diorang. isi botol air nia. masuk kan baju tuala botol susu dalam bag diorg. 

then baru naik mandi. bersiap selaju nya. takde makna gosok baju bagai. pakai je lah baju yg ada. baju yg jenis tak yah gosok tu lah aku pakai ulang2. tudung pun sama. then tgh nak bersiap tu pulak, bole pulak adel berak. aku rasa dah banyak kali jadi ni. dah kena basuh berak dia dulu. masa tu jam dah nak pukul 9 pagi ye puan2. office aku start pukul 9. then settle tu, diorg masuk kereta aku tutup pintu laju2 then jalan.. tu belum cite prepare breakfast tu which rumah aku takde breakfast kalau time pagi2.

kalau office aku ada punch card, mmg sokmo merah. so macam mana lah aku nak manage time aku dari balik kerja sampai sebelum pegi keja pagi esok nye ye? tu belum kira cite melipat kain yg aku tak buat. kemas rumah. vacuum rumah. dan lain2. aku sorang je haywire or korang pun sama? aku penat. aku stress...

 tak kira masa, tak kira tempat, ada je akal deme. apa lah nak jadi dgn aku ni. orang takde anak, doa pagi petang siang malam nak anak. aku yang dah ada 2 anak tak habis2 complaint. apa aku nak ni?

5/6/2012 - malam pertama tidur dibilik sendiri

ok, kena mark date ni. sebab haritu merupakan malam pertama niadel tido di bilik sendiri. yang aku dok hangin pasal kedai perabot tak habis2 lori rosak tu, aku almost cancel. sebab masa tu dalam tgh hari wan call gelak2 kata tak jadi. aku mmg dah hangin la, ater kalau benda baru, sape tak chewi kan. ewah.

tetiba aku ada discussion kul 5.30 petang tu, wan call suruh aku balik orang nak hantar katil. ceh, baru je aku membebel sebelum tu, lori ada sebijik je ke? dah 2 hari berturut2 rosak. how come? so, rushing la balik kul 6 tu, sampai rumah kul 6.30 orang tu baru je sampai. pasang gitu gini, settle dalam kul 7 lebih. terus je sarung kan bedsheet. baru beli gak. kat robinson ada 70% discount.

terus je diorang landing bila dah siap pasang. lega sangat sebab single bed ni tak lah godang sangat as what i've imagined. sebab risau tak leh nak pull out bed kat bawah tu je. tapi bole je. tapi takleh tutup pintu la. kalau nak tutup pintu, kena tutup dulu baru pull out.

view from the door. so senang nak jenguk anak bila diorang tido. lagi satu, kena letak kat sini instead of belah tingkap, kat sini rasa angin kipas. kalau kat belah tingkap tu sayup2 je. mama muka kepenatan baru balik keje. nasib tak puasa haritu.

beli bedsheet hello kitty sebab bedsheet princess maklong diorang dah beli. so beli design lain. kira complete dah bilik niadel. takde apa2 nak add on. nak add on, buku je lah. dengan mainan. pull out bed dia tu ringan je. macam skateboard. bole tarik pakai kaki je. sebelum korang tanya, aku kabo siap2. katil ni kalau nak beli katil je harga dia RM290. kalau sekali dgn pullout bed RM399. yg mahal tilam. ikut pada korang nak pakai tilam cap apa. tilam lagi mahal dari katil kalau nak beli hok bagus. lokasi, kedai perabot wescourt, puchong. 

 view dari katil. ada banyak space lagi between meja study. bole pindah toy storage kat situ nanti.

so cubaan tido dibilik sendiri apa cerita? lepas dah settle aku kemas2 bilik diorang tu, kitorg keluar balik lepas maghrib survey meja makan. tak boleh tunggu weekend nak pegi ikea, sebab tak bole tahan takde meja makan. balik rumah pukul 11 lebih gak.

aku ingat ngantuk dah niadel ni. aku terus je ajak diorang naik atas. mandi dgn air panas and tukarkan baju. lepas tu terus masuk bilik diorang. ingat kan, nak lah terus tido, kot dah ngantuk. rupanya dok melompat atas ke bawah, bawah naik atas. mau tak lama hayat katil ni. sian anak aku, jakun dapat katil baru. aku rasa aku yang tetido dulu kot. sedar2, diorang dah tido. then terus je aku masuk bilik aku. 

sedapnya tido kat bilik sampai tak sedar apa. then wan kejut kata adel nangis. aku tak dengar apa pong! terus terganggu tido aku. mmg adel still lagi bangun mintak susu. maka merangkak lah maknye ke bilik anaknya. sudahnya aku tak boleh tido. sedar2, dah subuh. 

ha tgk, kuak lentang siap. alhamdulillah, malam pertama sukses! happy sangat aku. seronok sebab dapat benda baru kot. tido pun tak jatuh. aku kepung bantal kiri kanan. mmg budak2 ni tido, sorang sampai 4-5 biji bantal. jenuh kejut. pukul 8 baru bangun.

niadel pun takde isu gaduh sape dok atas, sape dok bawah. diorang happy dgn placement yg dibuat. malam tadi pun tido kat bilik sendiri. tapi pagi tadi, adel nangis pegi bilik aku. tapi tu mmg time dia bangun pun. ok la tu.

tips dia (ewah, tips ko, padahal anak baru tido 2 malam) kahhhhhhhhhh... tips dia, senang je. teman anak kita sampai diorang tido. so mesti ok punya. tapi tulah dah 2 malam aku tido2 ayam sebab risau kan takut diorang nangis ke apa.

bila dapur dah mula beroperasi

ewah tajuk sungguh tak boleh blah. bak kata kakak aku sorang tu, kalau ada gambar masak grand2 dalam blog nayville ni, mesti ada orang datang rumah. 10markah disitu! kahhhhhhhhhh.... 

eh aku orang tak datang rumah pun aku masak gak tau. masak nasi! nia sejak dok rumah baru ni, malam2 mesti dah amik pinggan dgn gelas dia mintak nasi. excited dapat pinggan mangkuk baru or excited duduk rumah baru or excited mama dah lama tak masak tak tau lah kan. tapi malam je mmg mintak nasi.

dapur aku mula on duty hari sabtu lepas. tu pun sebab parents aku nak datang. datang lagi? ye, apak den kan orang kajang. mak aku pun adik beradik ramai kat KL. so musim cuti sekolah mmg berderet kenduri kahwin, seboleh- bolehnye mmg mak ayah aku akan penuhi undangan diorang la. nak2 pulak dapat ayah aku suka berjalan. so mmg atuk melawat cucu je lah. bukan cucu melawat atuk. 

lagi pun ayah aku nak amik mak aku kat lcct sabtu tu. mak aku pegi pnom penh. mesti la tido rumah aku. tapi mak aku ni setiap kali nak tido rumah aku mesti cakap gini tau. contoh nya masa tu kat airport pnom penh mak aku call cakap 'adik, mak touch down pukul 8, mak tumpang tido rumah adik ye' adeh, bab tumpang tido tu yang tak tahan. perluke mintak izin mak? alahai.. can a daughter say no? tak kan?

berbalik kepada tajuk asal. suka nau lari tajuk bila intro. berperenggan pulak tu. so dalam kepala dah fikir nak masak apa eh. tanya adik2 aku korang nak makan apa. setelah sepakat membawa berkat, aku pun pergilah ke pasar borong selangor yang terletak depan rumah je. gila lama tak masuk pasar. makan tahun kot. aku pegi sorang je. wan duduk rumah jaga niadel. ikut pegi pasar kalu, ada ikan yang terbang nanti.

petang sabtu tu, terus la bersilat didapur. ye bersilat. sebab time aku nak masak tu pulak wan keluar pegi hardware. kerja bertukang tak sudah2 lagi. harini pasang ni, esok pasang ni, lusa drill ni. adajelah. kurang barang kena keluar pulak, begitu lah rutin beliau. so aku masak lah didapur. dah tu nak melayan anakanda yang macam2 pe'el nya. 

bergaduh saja. kejap2 kang dengar sorang menangis. adoi... macam2 pe'el. tak boleh lah duduk diam barang 5minit pun. pendek kata, kelam kabut gak la.dah tu nak prepare food macam kat kedai makan. hahaha... gigih ko. nak nampak presentable gitu.

gigih tak memotong dadu ramuan2 dalam tu? kahhhhhhh.. presentable katanya! ikan siakap sweet sour. dari makan kat kedai, baik lah masak sendiri. jimat banyaaaaaaaaaaakkkkkkk.... rasa? alah, sama je. pandai nye aku masak setelah sekian lama kan? takde maknanya. letak ipad kat sebelah dapur ko tgk resepi. hahahah..

lagi menu malam sabtu tuh, lala masak lemak. masak lauk favorite aku je ni. wan bukan makan benda2 pelik ni. konsep aku sekarang, i masak, u makan je. :D

kalau aku masak, kena ada sotong kena ada udang. either or. ni sotong goreng kunyit, then masak sup sawi untuk niadel. letak fishball sebab nia suka fishball. lupa snap. memasak 4 menu tu je, mmg jadi macam2 lah kat depan. sekali diorang tumpah vitagen kat karpet. haa mendapat lah. kes berebut. baru beli sepaket vitagen habis sepaket tu dalam sehari. botol ke5 diorg berebut. aduhai anak2 aku...

family aku sampai kul 9 malam tu terus je hidang and makan. nia kalau ada ramai orang dia lagi berselera. dah banyak kali aku perasan. time orang datang, time tu dia nak join makan. meja makan masih takde lagi ye. harap maklum. panjang cite meja makan aku ni. dah order, patut sampai sabtu lepas, tapi sampai la tak sampai2 lagi. end up orang tu kata takde stok. terus mintak deposit tak kuasa nak beli dengan kedai tu. 

lepas makan tu, sessi aqiqah souvenir from cambodia. kalini nia yang paling over. semua dia nak. opah beli macam2 untuk cucu2 dia. beli bag lagi. anak 2 orang, bag je dah ada dekat 10. semua kaler pink. adel masuk sekolah bulan 9 esok mmg hari2 bole tukar bag mcm mama selalu tukar handbag. 

esok pagi breakfast spaghetti. ni request adik aku gak. layan kan aje. deme selalu suruh aku masak spaghetti. sebab deme ingat aku pandai masak ni je kot. hahahah..

nasi lemak bungkus wan beli. apak den tak makan pasta. mesti cari nasi. weekend ni kena beli pinggan mangkuk senduk bagai. yg sedia ada sangatlah sedih koleksinye. 

dress yang nia pakai ni opah beli kat sana. lawa. bekenan aku. adel punya kaler kuning tapi takde lak photonye. dalam pukul 11 lebih family aku gerak ke shah alam ada wedding. kitorg tak follow sebab ada member aku nak datang nak hantar aku punya rice dispenser dgn barang tupperware lain. end up tak jadi dtg rumah sebab dia tak tau jalan. jumpa kat mcD je. bagi yg tak familiar area rumah aku ni, kalau takde GPS mmg rasa jauh sgt. tapi kalau familiar, tak rasa jauh kedalam pun. afdal kalau ada GPS. :)

tengah lepak sambil tgk ulangan versus wan baru perasan yg kawan dia msg nak dtg rumah. kawan dia, bini nya kawan aku gak. ada blog gak. korang kenal kot. kak ilah fazilah. datang nak tgk rumah baru sebab tau aku ni mcm takde harapan je nak buat housewarming. hahahah... alang datang tu, dapat lah jumpa baby baru dia yang baru berusia 2 bulan. bukan aku visit newborn, tapi newborn datang visit aku. hehehe.. mmg comel gila lah. 

stress aku tgk tetamu kena bersila panggung. kalau family tu tahan lagi. eiiii marah betul kat kedai perabot tuh. ni lah kak iela dengan anak nya irfan. maap la ye kak kalau tak selesa. ehem, tupperware baru pungut tgh hari tadi, terus rasmi. presentable ye puan2... :D

ni lah newborn kak iela. adiknya irfan, imran. 2 bulan 6.8kg ye. berkat susu ibu. mmg fully breastfeed. elok je tido sementara mama dia makan dgn melawat kawasan.

ni kakak imran & irfan. kakak syafiqah. see, nia kalau ada gang, dan2 tu mintak makan jugak. dah la tak cukup kerusi, berebut pulak. ish tensi aku. last2 makan atas sofa. bole la ye syafiqah.

ewah, sembang apa tu?

elok je nak balik, imran pun bangun. geram tgk baby imran ni. comel bebeno. kak ila, thanks sudi datang rumah kitorang. kot nanti ada buat housewarming bole datang lagi. ;)

korang ingat orang datang je aku masak? mana ada. semalam aku puasa, 5.30 aku cabut awal sebab dah menggigil kelaparan. sebab tak sahur. kes takut nak bangun sahur. balik rumah terus prepare dinner. 

 masak ni idak lah nengok ipad. ayam masak kicap+kentang dgn kangkung goreng belacan. seketul ayam goreng utk niadel. esok pinggan aku dah lawa aku upclose menu yg aku masak macam yang selalu korang amik gambar masakan korang tuh. elok je azan, terus ngap.

tak tau lah kot ada lagi tak entry masakan ni akan datang. jangan 1 entry ni je. hahaha.. harini? harini makan luar sebab nak kena survey meja makan lagi. kot kalau susah sangat, beli kat ikea je habis cerita. sah2 yg ada stok mmg ada stoknya. sama dengan katil niadel dari sehari ke sehari kata nak hantar. asyik lah lori rosak. esok tak sampai gak, beli je lah kat ikea. mahal pun dah tentu2 ada. 

sekian...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in