sabtu ku kini

kita jadi dian dalam istanbul, aku datang eh. cerita pasal daily life. semua benda cerita. bukan filter cite yang best2 je. so here we go. so, harini merupakan sabtu pertama wan bekerja. ye, kerja baru dia ni sabtu kena kerja. aku ok je. dia keje, aku boleh kemas rumah. ni lah time yang ada. kalau tak, most of our weekend mmg ada je halnya. bertur program nya. in fact, patutnya weekend ni balik kedah sebab ada wedding tapi end up kena cancel lah sebab wan pun baru kerja. and lepas ni, mmg banyak lah program hari sabtu tak boleh attend. especially wedding. camne nak ke kelantan bulan depan ni ye. huhu..

konon2, papa pegi keje, mak dgn anak2 berkubang lah atas katil bangun pukul 9 ke 10 ke. ewah. dalam mimpi je lah. pukul 6 niadel dah bangun macam biasa. mintak mandi. aduh, stress. orang kata cuti harini, tak sekolah tetap nak mandi. paksa diri bangun dan mandikan anak2. settle mandi, turun bawah, papa pergi kerja bermula lah aktiviti spring cleaning rumah. seawal jam 8 pagi dah buat mama temper. 

tak marah pun. tapi dia dah nangis siap2. modus operandi yang paling efektif sekali.

 sebelum tu pagi2 dah kena bukak kedai dobi. adel muntah. tah begaduh dgn kakaknye lepas tu batuk2 sampai tekeluar susu yang dia baru minum tadi. tu hari aku start awal.

masak keropok lekor officemate bagi dari terengganu. kudap2 sampai lunch.

sementara tengah tunggu mesin tuh, nak mengambil mood vakum rumah, layan cite ni dulu. korang dah tgk? mood beto kushairy sekarang ye. tgh nak tgk cite2 lakonan dia. cite apa lagi yang aku kena tgk? sila cadangkan ye. kemain lama amik mood sejam setengah ye.. niadel pulak dok layan cd konsert diorang.

diorang buat keje sikit. sementara mama mendobi baju. tup2 dah pukul 12 tengah hari. masak untuk lunch. sambung sidai kain. 3 trip harini mesin jalan.

tengah hari tuh adik aku datang. singgah sebelum nak balik perak. dia baru balik dari bandung. meroyan aku tgk dia memborong kat sana. terketar2 nak pegi. mmg kena pegi gak 1 fine day. kek ni katanya wajib dibeli kalau pegi bandung. kartika sari brownies perasaan coklat / tiramisu. sedap yang amat. 

tak lama lepas tu, wan pun balik. petang tu hujan, sedang elok lah badan pun dah penat. membongkang sampai ke maghrib. elok sangat perangai kan. malam lepak je. ni nak pegi pasang bedsheet niadel. never ending. betul lah being a housewife ni mmg lagi busy sebenarnye. tak dan duduk langsung. kalau kat office tuh boleh jugak take 5. ini baru nak take 5 ada je benda nak kena buat. maka, salute to all the housewives out there. 

(tiru dian dalam istanbul aku datang)
ok, till then...
XOXO...
love.. D... tapi aku apa? love.. A
Publish!

12 comments:

Gieyana said...

beb..aku pon admired nk g bandung..leh meroyan shopping kain pasang kt sn..ekekeke...

Biasa la kan, weekend br kita thegeh2 nk spring cleaning..tu pon kena paksa diri gak buat psl umah dh jd tongkang pecah..rimasnyer tgk umah aku now psl aften keluar dr penang jer tiap2weekend..haizz!

Imaan09 said...

tiap sabtu bakal begitu..waduhh.. tp ok gak ur girls dah reti layan diri..

alyyani said...

Gie : ye ke? Dah book tix? Aku ni baru tau dari adik aku. Moga ada rezeki kita nak kesana kan.haa tu lah kadang kita perlu weekend2 mcm ni utk spring cleaning.

Imaan09 : itu lah. Especially kalau ada occassion yg kena attend. Sikit2 je pandai layan diri. Most of the time cari mama jugak.

Mama Likha said...

hahaha alya ni.. sbnrnya alya ni mudah jgk kena influence yer... ni teprngaruh dah dgn movie instanbul..



hurmmm.. mmg hsewife sgtlah penat
:( hnya hsewife yg phm situasi hsewife :(( uwaaaaaa

Mama Likha said...

erkkk bandung ? bln 3 thn dpn, jom !

LYAfrina said...

lya pon keje ari sabtu.just minggu pertama je cuti...

betul tu alya, sbnarnyer jd housewife lg letih..kerja non stop....

Nad @ MamaZN said...

suke beto!!!

alya, try tgk kasyaf imani
sgt best!
suke giler beto berlakon dlm citer ni ^_^

alyyani said...

mama likha : hal2 blog ni mmg cepat je terpengaruh. tapi tak sustain :p oh korang gi next year eh? boleh diusulkan.heheh..

lya : lya govt keje sabtu gak eh? ye mmg pun kan? huhu.

alyyani said...

nad : haa cite tu eh. ada haritu member soh tgk cite tuh. tapi takde pulak full version dalam utube. nanti download. tegedik2 nak tgk nih :p

@lfidah @dim said...

hujung mggu sy pun selalu dok bertiga.asben keje sabtu ahad.mmg penat giler.kdg bile dia dah blk keje kita yg kat umah tak abis2 keje lg.

Elyn Sani said...

Aku pun nk resign jd hswife ni sbb penat nau. Tggu lps beranak mmg aku nk kije muahhhaha.

alyyani said...

alfidah : sungguh lah kan. wah sabtu ahad keje? korang lagi bertabah hati. tapi mujur family dekat so ada lah back up. macam kita ni, duduk diam2 kat rumah saja.

elyn : hahahahah kelass ko! aku tgk keje ke tidak :p

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in