family photo : hongkong version

assalamualaikum. we are back. semua selamat. kitorg survived di  sana. all alone. takde pakai tourist guide ke apa. berpandukan apa yg dibaca kat google sebelum ni. itinerary yg dirancang pun sukses.  except ada 2 tempat wajib pegi tak dpt pegi. banyak cabaran bila berjalan jauh, naik public transport dgn bawak 2 budak kecik ni. banyak masa drag. nanti aku cerita detail apa jadi semua. adakalanya hilang sabar jugak. tapi kitorg (aku and wan) berjaya managed our anger. ketap bibir dlm hati je dgn anak2 ni. nanti aku cerita semua2 la ye. untuk opening, aku tunjuk dulu gmbr kitorg sekeluarga sepanjang 6 hari kat sana.

at ocean park entrance. tempat wajib pergi especially yg ada anak.

kalau pegi tempat2 macam ni, tak sah kalau tak kena ketuk. tapi untuk kenangan, beli la jugak. kat ocean park jugak.

with the dolphin, ocean park mascot. nia takut kat dolphin.

kat madame tussaude, hong kong. patung lilin jackie chan tak dibenarkan amik gambar pakai camera sendiri. nak amik gambar kena beli. maka beli lah sekeping. jackie chan tuh!

madame tussaude lagi. ni dgn louis koo kalau tak silap.

ni kat sky terrace. nak tgk hong kong view kat atas ni. dah naik atas ni mak oi, menggigil lah lagi sejuk nye. papa pun bertudung. nia dah tak mau turun stroller berbungkus.

another view kat sky terrace.

tetibe ada lak pelancong dari jepun nak amik gambar sekali. layan...

last 2 days kitorg habiskan masa kat hong kong disneyland. awesome place. kitorg masih dalam mood disneyland ni.

first cartoon character yg kitorg amik gambar sama2. bepeluh ketiak dalam kesejukan menunggu turn nak amik gambar. longQ.

but its all worth it. niadel suka lah sangat2 dpt amik gmbr gn mickey dgn minnie. sbb masih dlm mood raya cina, diorg pakai baju raya lah. nak amik gmbr dgn yg pakai uniform yg betul esok harinya.

esok harinya, sambung amik gambar dgn karakter kartun disney yg ada. princess wajib ye. memenuhi permintaan nia. tapi tak sempat nak cover semua. sebab semua karakter bukan dekat2. nak beratur satu hal and ada masa2 dia.. us with belle, beauty and the beast.

nia pandang tak lepas kat princess ni. day 5 kitorg kat hong kong cuaca dah tak sejuk sangat. nia lah paling banyak lemak. steady je tak berjacket. bila sejuk sgt baru dia mintak sarung tangan, sarung kepala, segala sarung. tp cuaca time ni, mmg just nice untuk berjalan.

dgn donald duck pulak. CNY mode jugak ye.

then berkejar pulak nak amik gmbr dgn pluto. wan kata, balik bilik kena samak. hehehe..

dalam banyak2 princess, nia paling suka princess warna blue katanya. mujur lah right on time cinderella keluar. siap dgn prince sekali. so terus la amik kesempatan bergambar. sampai sekarang mintak nak jumpa princess blue.

berlatar belakang kan sleeping beauty castle. kat sini lah port princesses duduk untuk photography session. nia menahan mata. sebab dah mengantuk sangat.

sebelum nak exit, kat main street USA ternampak chipmunk. wajib amik gambo. time ni nia dah tido pulak. technically tak complete family photo.

okey, stay tuned for full story and giveaway yg dijanjikan. nia yg sangat teruja dpt jumpa dan dpt mcm2 princess merchandise.

19 comments:

wanie md zain said...

Aduh....bestnya alya....xsbr tunggu next n3...ni bkn anak jer teruja...mau maknya yg lebih excited...

Iela Fazielah said...

bestnyer..... xsabar ak tunggu citer penuh

atanayuiman @ Jue said...

best2... tapi nak citer complete..
hehehe.. menarik nampak..

wana said...

erm.. best time for hong kong winter ke ally? kalau salji tebal mesti banyak game tak leh main kan? yang ko gi ni end of winter ek? cam sejuk gile je gamnbar ni... end of spring to summer kot suam2 dah kot plan for next year... kalau sejuk2 ni sesilap aku pun tak tahan hehehe sebab kat KK tu kat kundasang tu pun aku tak tahan dah sejuk nye hehehehehe

mRs aGed said...

hye sis..bestnye tgk gmbar sis pg hong kong...cuaca kat sana still sejuk ke?

alyyani said...

wanie : alhamdulillah, penat yg berbaloi. nanti cerita lagi. :)

k.iela : ok kak akak diupdate secepat mungkin.

jue : cerita penuh, soon!

wana : ada salji ke kat hong kong wana? kalau ko baca kat hong kong tourist guide (a very interactive info kat situ) dia ada mention hong kong tak penah turun salji. sebab suhu paling sejuk pun 9deg which salji tak kan turun. yg kitorg pegi ni tgh suhu paling sejuk. but still tak lah sejuk sampai gigil2. kalau ko perasan, nia pakai sweater biasa je. and wan ada yg tak pakai jacket. ko bole baca review other tourist kat hong kong tourist guide tuh. banyak info kat situ. baju apa nak bawak semua ikut musim dia. bab game banyak tutup tu tak terfikir lak aku. sbb aku baca kat hong kong disneyland punya website, game hanya akan ditutup kalau technically need a maintenance je. takde cite pasal cuaca. bila ko nak pegi nye tuh?

alyyani said...

mRs aGed : hi back! kalau ikut kan, february is still winter. tp winter kat sana tak cecah bawah 10deg celcius pun. a warm jacket will be ok. utk kami2 yg slim fit ni, ok je. pakai jacket tak lah sejuk sampai ke tulang. angin dia yg sejuk. mmg a very nice weather i must say. :)

Wana said...

Kakakaktakde keingatmacam china ada salji... Aku search2 weather nye... Tu tanyatime salji tak sejuk ke leh ke man game? Maknanya takde salji ada musim sejuk jek ke? Inhat kan cam winter sonata kah ah ah ada salji menimbun2..Owh ingat cam genting hujan jek tutup game takleh main... Kalau kat uss ada blackout day tak tahu apa function aku nak gi tahun dpan wakakakaka search jek dulu.. Ntah org kata tahun nii legoland bukak lak kat jb sama macam uss attraction.. Aku tak penah search pasal hong kong tu aku tanya.... Huhuhuhuhu huhuhuhu tapi kau jawab mcm aku dah gi lak... Sorrylah kalau saah tanya Udah namanya bertanya.. Mestilah tak tahu.. Kalau tak mesti tak tanya punye huhuhuhu

alyyani said...

Wana : eh apa salah tanya plak. Betul la soklan ko tu. bab cuaca ni kena amik kira. Mcm bos aku pegi musim panas sampai sunburn diorg bejalan. Kalau ko ada plan nak pegi, aku bole bg info apa yg aku tau. Kot nak USS nanti aku tanya ko pulek. Sharing is caring.

Affieza said...

Such a nice pictures, even xbaca lg full story dah terasa bahang keseronokannya...

alyyani said...

Affieza : awak pun pegi langkawi kat haritu? Mesti best lepak tepi pantai kan. Nyaman gitu kan? :)

Mama Likha said...

cptlah hapdet lg... hehehe yg tktahan kena samak tu sbb bgambar dgn pluto kikikiki.

nome said...

gambo2 korang sgt superb! mmg awesome! terbaek dari ladang...membuatkan aku tingin sgt nak pegi ke hongkong..papahal banak dulu yer :)

alyyani said...

mama likha : ok, day 1 dah up! :D

nome : 1 fine day, kalau ada kelapangan mesti pegi babe. or tunggu anak2 besar sikit. tak penat sgt. :)

Affieza said...

Ha'ah best2...kebetulan tiket murah time tu 9.90 je tu terus booked...

Tp akak lg best smpai HK tu...nk pergi jugakkkk!!!

Iryani Noor said...

ngegeggegegge tak sabar nk tunggu entry disney land tuh... mesti gambo cantik2.... can't wait =p

Lelord said...

Hoohoho bestnya kami mmg plan akan je HK 23hb ni makin x sabar lak rasanya ni.... Flight balik mesia 17hb lepak2 jap baru ke HK yahooooo

alyyani said...

affieza : wow, mmg best tuh! AA mmg murah hati. hehehe... takpe, nanti awak tunggu AA promo cepat2 book ye. sebab senang pegi hong kong tak yah pakai visa. :)

iryani : sendiri pening tgk gmbr yg banyak sgt. nanti update cepat2. :)

lelord : yeke? best sgt hong kong! :D

Gieyana said...

bestnyer..akhirnya selamat p dan balik..:)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in