Live from kedah

Morning peeps. Aku penah ditanya oleh cousin aku, 'adik takde balik kedah ke?' 'Eh ada je. Nape k.yan?' 'Takde lah, ✗ penah adik cite kat blog pun'

I was like, ye tak ye gak kan. Tau tak sebab apa? Aku suka post entry bergambar. Sebab korg pun bukan baca sangat apa aku bebel kan. Scroll down tgk gmbr je kan? Tettttt! ✗ de hal. Biasa la tu. Kalau jenis speed reading aku pun gitu gak. Kahhh...

Kalau kat perak, ada photographer nye. Mg suka nau amik gmbr niadel. ✗ lain ✗ bukan aunty ina diorg la. Kalau kat kedah, sendiri kena amik which ✗ sempat sgt sebab ada je kena buat. Nak tunggu papa diorg amik, tgk la mood dia lak.

So, bukan la kata ✗ nak bercerita. ✗ de modal sebonar ea.. So kali ni dah ada kemudahan, aku citer live terus.

Panjang ni.. Kitorg gerak kul 12mlm td. Wan pi futsal. Aku konon nak tgk ML. End up ✗ tgk pun. Sebab settle kan kain dr pegi aquaria last 2 weeks ✗ belipat lg. Then time tu la baru nak packing bagai.

Sebab wan dah cukup rehat siang nye, dia ada energy yg cukup nak drive all the way. As for me, minggu ni was really a hectic week. Dgn adel ✗ bape sihat nye. Office mcm2 hal nye. Personal matter lagi. Macam2 lah.

Siap mlm td nursery bg tau adel muntah 3 kali. Lembik terus. Cuak terus aku terus bawak adel ke klinik. Doktor ckp angin. Mana mai angin tatau. Lepas bagi ubat mlm td she's fine untill now.

So pg td sampai kedah kul 5 pagi. Cam biasa niadel time ni nak bermesra dgn seisi rumah. Then baru nak tido balik. Bangun kul 8.30. Dgn mama sekali terbabas. Hantu punya menantu!

So today's activity we got 2 weds to attend and wanna bring our sis in law to buy some stuff.

So, walau kome ✗ baca, just wanna say have a great long weekend y'all!

Note : korg tau tak asas blogging adalah penceritaan instead of putting a pics? Tp aku suka tgk gmbr korg lagi. Kahhhh...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

risiko ber-waterpark dgn anak kecik

sebenarnya, bila bawak niadel berwaterpark ni satu je dlm kepala. jgn la diorg sakit. bukan lah nak fikir negatif, i'm a positive thinker ye. cuma pray for the best, prepare for the worst la kan. masa start nia muntah tu, da suspek nia demam. alhamdulillah, nia ok- ok je. 

kita sangka kakak yg demam, sekali adel pulak yg demam. aku balik kerja selasa lepas, pengasuh ckp badan adel mula dedar. terus bawak ke klinik malam tu. doktor tanya ada pegi mana- mana ke? aku cakap la bawak anak main air. immediately adel diberi antibiotik. ye la, kot adel banyak tertelan air pool. maka tu yg demam tuh.

tu la risiko bila bawak anak kecik bercanda di tepi pantai. kalau mcm niadel yg well-known dgn flu & cough nye. i'm already expected this will happen. but alhamdulillah it didn't drag. lepas 2 hari adel is fine. on nia lak, ok sampai sekarang. hope makin besar, anak- anak mama makin kuat antibodi ye. lawan virus2 yg ada dikeliling.

tips yg aku dapat bila lepas bawak anak2 mandi manda. lepas mandi kan derang tu, sapukan vicks kat dada, belakang dgn 2 tapak kaki. to prevent them from flu and cough. alhamdulillah, it works for niadel. so selain standby ubat demam, standby vicks jugak eh. :)

demam adel dah kebah. but she still on antibiotic. kalau bab bagi ubat mmg berperang lah. tu kalau time amik ubat, dgr 1 ubat 3 ml pun dah tebayang apa jadi. ini dpt 3 ubat! huhu.. ater, scotts emulsion pun dia dok nanak, nanak...

tebalik pulak dgn kakak nya. walaupun binti sama, tp perangai sgt berbeza :D

mak muda (self proclaimed)

aku dapat text dari principal nia bgtau yang aku tak sign 2 messages dlm message book nia. then aku reply nia tersilap bawak bag semalam. dia terbawak balik bag org lain. this incident happened inside the school van. so, mmg tak dapat lah aku tgk apa message nye. then i just asked the principal, what activity?

"tomorrow is dentist visit day at smart reader. so rania need to bring toothpaste / brush and cup. and she needs to come in the morning. and no school in the afternoon". oh, i noted on that. malas nak tanya apa lagi satu aktiviti tu. nanti balik baca je lah message dalam buku tu. 

then, was continue doing my work, got a call from my friend. "wei ly, ko tak tgk message book nia eh?" "eh mana ko tau ni?" "aku kat school diana ni tgh nak bayar yuran, teacher cakap diorg ada rombongan gi sunway lagoon 19may ni. aku pun tak tgk message book diana. teacher diorg cakap mak rania ayesha pun tak sign message book jugak!" cis cake betul!

"hah yeke? tu la, nia tetukar bag...(and i told her what was happening).... habis diana pegi tak?" "sebab dia bukan main air, pegi tgk animal semua. pegi la" "oh ok la kalau macam tu. aku tgk message book dia dulu. thanks weh!"

jadi mak muda ni, as what nia's teachers told us, buat kita terlepas pandang bab sekolah anak ni. kadang terlupa dah sekolah dah anak kita. dah nak pegi rombongan kot!

di suatu malam buat coloring siap pakai spek pink. apekehey? sian nia takde work station. nanti bila bila dah ada rumah sendiri, wajib buat. 

wordless wednesday

masa kat gambang, we missed this section!!!!!
  • Galaxy Slide
  • Crystal Slide
  • 6 Lane Racer (longest in Malaysia)
  • Canopy Slide
  • Family Raft Slide (longest in Malaysia)
tak jumpa! damn!!! wajib pegi lagi. sape nak join????

Bukit Gambang Waterpark

sebab aku dah tak leh focus buat kerja, aku sambung cite gambang ye. pagi ahad, kitorg keluar breakfast, nia mcm lembik je. then merengek. lepas makan cereal+fresh milk, dia bole muntah pulak. aiseh, cuak kejap. aku suspek nia nak demam kot. tak dapat focus makan, sebab 2-2 dah buat perangai.

balik bilik, bagi nia tido. sambil tu bole kemas barang semua. kitorg decide kalau nia demam bawak dia gi klinik jap then terus balik la. lepas nia bangun, banyak pulak bunyi dia. ok pulak. agaknye perut tak sedap ke apa ke wallahua'lam. 

waktu check out jam 12tgh hari, kitorg awalkan. kul 11 kitorg check out, terus ke waterpark sebelah dia. so beratur untuk tukar tiket to wristband and topup e-value. untuk masuk sini, cashless. so, kalau nak sewa tube ke, locker ke, makan ke, semua pakai e-value. kitorg sewa 1 locker untuk letak barang, tinggal selipar kat situ and terus terjah waterpark.

sebagai org yg tak pernah pergi waterpark, seriously! jakun la kan. teruja pun ye gak. ada banyak attraction yg bole pegi. so, check out our pics. camne bole amik gamba masa tgh be waterpark ni? jangan la tanya, tgk saja. hehehe...

1st attraction is the cocoa beach. pool bukan sebarang pool. pool yang ada ombak. gila tekejut bila ombak tu datang. yg dok dalam tube pun tebalik. jarak air paling dalam adalah 1.8M.  

budak yg muntah tadi, dah syok sgt bila masuk pool katanya. adel can barely open her eyes. sebab cuaca sgt terik. 

ni ombak yang datang. mula- mula slow, lepas tu tinggi nau ombak nye. mujur pakaikan pelampung kat nia dgn adel. kalau tak, mau tenggelam. 

papa bawak niadel ke dasar....

lepas tu kitorg pegi kat penguin island. bawak niadel main kids slide ni.

nia turun slide ni.

ada banyak jenis slide. semua kitorg try.

then ke aqua play pulak. ini air mmg takat lutut aku je la. baring pun bole. tapi atas tu ada ikan yg akan muntah kan air bila dah penuh. dia punya splash buat niadel cuak!

niadel tgh cuak kat watersplash tu.

lepas tu kitorg sewa tube, menyusur ke glacier river / river on ice ni. masa ni la adel bole tido. 2 round kitorg pusing. life guard banyak kali pesan hati2 masa ombak sebab bawak anak kecik. so, pakai kan floaties siap2. bole sewa life jacket gak. tp dah ada floaties ok dah. masa ombak pun, berombak2 berlanggar2 dgn tube lain. gambar credit to bukit gambang punya website

gitu gini dalam 3 jam gak la kitorg main air. mmg panas terik tu yg syok main air. then patah balik pegi cocoa beach, naik atas tube. ni dah settle nak balik salin baju. 

time ni dah lapar sgt. setel tukar baju, pulang kunci locker, refund deposit pegi makan kat cafe.

dah siap makan, amik gambar family kat tempat2 yg cantik view dia.

one last photo at the entrance before we go back to KL.a short breakaway that we were really enjoyed. nanti kena datang lagi sebab apa? jawapannya di WW esok :D 

hari ini dalam sejarah

macam- macam aku buat harini. macam- macam jadi harini. hoping that i (we) made the right decision. semoga dipermudahkan segala urusan. amin...

yg penting kita enjoy! (versi jambu ye) 

Gambang : Carribean Bay Suites

settle wedding kat jerantut tu, terus kitorg naik ke atas lagi. dalam sejam lebih jugak la nak sampai. camne aku bole tau pasal bukit gambang waterpark ni? management office dia 1 row dgn office aku. so dari office aku, dah ada billboard gambang ni. maka, aku pun book kat office situ je instead of call sendiri kat gambang, call pun bole. tapi, diorg akan mintak full payment before check in. sebab tempat tu selalu full. that's why aku pegi kat kl office je.

exit gambang, dalam 8km je untuk sampai ke Bukit Gambang Waterpark ni. kitorg stay kat same resort dalam gambang waterpark tu jugak. sebab kitorg amik pakej 2day 1night which include hotel charge kat studio suite+dinner+breakfast+tram service to waterpark+tiket masuk ke waterpark=more saving+worth it.

the room. aku request baby cot. sebab f.o.c baby cot dia. kalau kena charge, takde nye nak amik cot tu :p

bilik dia spacious. ada 3 jenis bilik, studio suite, deluxe suite and family suite.

kakak dah tukar attire. nak mandi pool katanya...

ada sejam lebih sebelum pool tutup, bawak la niadel kejap berendam. teruja niadel. mmg hantu air deme ni.

sebab bukan peak season kitorg datang, pool tak la pack. mcm private pool lak, takde org kat sini. heheh..

ni pool for kids. so tinggi pinggang nia je.

wah adel, swimming kah?

nia marah sebab kena pegang.

malam, dinner kat cafe resort tu jugak. dinner dia sedap. semua food best. 

org agak ramai sebab banyak group buat family day kat sini.

nia dah tak lalu nak makan sebab nampak sesuatu di belakang cafe. kat sini la pulak nak letak nye..

ada jugak benda alah ni kat sini. dah tu nak main pakai token. tukar token baru leh main. layan kejap niadel lepas makan. perut dah kenyang, badan penat, terus masuk bilik. ada funfair kat resort ni. khas untuk residence. tapi tak larat nak pegi. the excitement was about to get started tomorrow. next entry :)

colleague's wedding @ jerantut

hari sabtu kitorg bermula seawal pagi. tak lah pagi. sempat wan pegi basuh kereta kejap, sempat layan nasi lemak kopi o kejap. tetibe ada siaran langsung pertunangan ashraf muslim. apekehey? tetiba ada live telecast ni. layan kan aje. 

gitu gini, kul 10 lebih kitorg gerak. jalan pun tak jem. tak berkonvoi pun, tp sebab sesat barat, yg gerak lagi awal pun sampai serentak dgn kitorg. so dapat la berkumpul. pengantin pun tgh tukar uniform. sebab kawin dgn navy, harus pakai uniform kan?

kami disajikan dgn lauk khas, ikan patin masak tempoyak, lauk2 nye best. sebab sampai lambat, pengantin pun siap dah tukar baju. stylenya, mak andam berangkat pulang, baju kena bagi terus. gitu pulak. amik gamba la jugak. bukti dah sampai ke majlis. 

tak dapat nak stay lama, sebab cuaca sangat panas, niadel dah mengamuk sakan. pecah peluh kitorg. mintak diri dan terus hala ke gambang. siap kena perli sebab tak sabo nak ke gambang. ish, tidak lah jugak. mmg niadel tak terkawal dah. CONGRATS TO NOR AND HUSBAND, SEMOGA KEKAL HINGGA HUJUNG NYAWA. :)

LPT was clear. berenti kat shell hentian mana tatau, isi minyak. adel baru bangun tido. gigi adel tumbuh serentak 6 batang. gigi besar macam mama. 

nia tgh tido..

sampai jugak kat rumah nor ni. nia dah fresh. papa makan dulu.

officemate aku nor, dgn suaminya. wah, potong kek pakai pedang tau. unit pakaian seragam je ada tau. 

sebab sampai lambat, makanan pengantin pun kami dapat. siap ada nama pengantin kat tembikai :p

adel dgn boyfriend no 8 dia. mikhail. sebaya. adel tua sebulan. dah tergaru garu dah adel kepanasan. duduk nak amik gambar dengan pengantin.

together with the rest of the gang.

bij-Ak jr. 

highlight of my weekend

few things happened on my weekend. dari yang best sampai la yang suspen. antara perkara menarik yang aku nak share hari sabtu dgn ahad kitorg;
  • sabtu ke jerantut, attending officemate's wedding
  • nak sampai ke rumah pengantin, sesat teruk kat jengka 24
  • after wedding, heading to gambang
  • plan to bring kids to bukit gambang waterpark
  • we stayed at the resort there
  • this morning (ahad) nia muntah pulak. tak demam, tapi badan lembik. camne nak berwater park ni? hmmm....
  • was thinking to cancel the plan. terus balik kl. 
  • lepas nia bangun from her nap, dia nak mandi pool lak. ok pulak.
  • off to the waterpark. yeay!
  • as we had our relaxing ride (on a tube) at glacier river (one of the main attraction at the waterpark), adel bole tido! org keliling yg tgk adel tido, tegelak2 tgk adel steady je tido. letih sgt main air. 
  • kitorg gerak dari gambang dalam 3.30ptg td
  • drop at jusco aeon AU2, setiawangsa, papa nak tapau wendy's
  • ternampak pulak diari AF sedang berlangsung
  • kami sampai rumah maghrib tadi
  • semua sunburn! especially the kids. adel paling ketara sunburn nye!
last but not least, i have to acknowledge this. met silent reader of nayville's blog at the gambang resort. siap tau nama aku lagi. cam biasa la, tgk niadel lebih cam kan. so, thanks sebab tegur ye. lupa nak tanya nama. tp tau, from rawang. :D

2 hari ni, cuaca bagus untuk berendam. panas terik. jalan pun clear.

sebab sesat dgn bergaya nya, pengantin siap dah tukar baju tau. frust tak dapat amik gambar masa pakai wedding dress tu. huhu..

1st time try ikan patin masak tempoyak RM13,000!

last minute plan yg menjadi

mmg penat sangat. sementara mama siapkan kakak, bole tido. sian dia...

diari a.f kat aeon au2. cikgu fati tgh ajar lena.

detail bakal menyusul....

kena alert

sejak nia sekolah tak pernah ada kerja sekolah. selalu dalam bag, ada hasil kerja tangan or buku yang dah complete. maksud nye buku- buku nia tinggal kat sekolah la. bila dah habis semua, baru pass kat kitorg for safe keeping.

pe'el aku ni, kemas barang anak dgn baju time bangun pagi. 1 pagi tu, bukak bag sekolah nia, ada buku. dalam hati cakap, ni buku dah complete la ni. tp mcm bersih je. sekali tgk teacher ada tanda kat 2 pages. alamak, ada homework daaa.... mujur la nia bangun awal time tu and mood ok. so, suruh nia color bear ikut instruction dalam buku tu. agak hampes jugak la mama nia ni, semua pass kat cikgu je bab education. ish, tak patut :p

nia buat homework pukul 7 pagi.

bapa mithali idaman wanita

pagi ni, aku sempat kemas rumah, lipat kain, basuh baju dalam baldi, sidai kejap, siap kan nia then off to work. awal pulak dari biasa. motif cerita rutin ni apekehey? selalu pagi- pagi rushing je, kali ni smooth je. so sempat belek paper kat office. 

sisipan ratu kat berita harian harini, tertarik kat tajuk kat atas tu. bapa mithali idaman wanita. bapa perlu sabar, bijak, memahami. info yang nak share kat sini. kemahiran diperlukan seorang lelaki bergelar bapa.
  • kemahiran menjadi suami yang disayangi, dihormati dan disanjungi oleh pasangan masing- masing.
  • ia merangkumi kemahiran memahami perasaan isteri, menghormati perbezaan pandangan yang mungkin berlaku dan seterusnya kebolehan menyusun strategi bersama pasangan dalam mendidik serta membangunkan keluarga atau dalam kata lain, prihatin, bijak juga matang.
  • pepatah ada mengatakan 'hadiah terbaik daripada seorang bapa kepada anaknya adalah menyayangi ibu mereka'. lantas rasa itu membentuk perasaan hormat anak kepada bapa yang langsung membenihkan nilai insan yang lain di dalam diri anak.
3 info yang menarik untuk dikongsi. merangkumi semua. anak korang punya bapak mithali tak? niadel punya papa mithali tak? hanya mama niadel je yg mengetahui. hehehe... so, renung- renungkan, dan selamat hari jumaat! :D

my-hands-on husband ;)

antara waktu makan yg sgt peaceful

diari kan? den cito yo! kebanyakan outing, kalau time makan, mmg meja kitorg paling sepah and havoc. kalau tak kakak, adel buat hal. vice versa. tak pun 2-2 buat hal. mmg kiri kanan orang la perhati. tu biasa. anak2 aku buat show. 

tapi, ada 1 mlm tu, balik dari aquaria, klcc tu, kitorg dinner kat top1 western cafe kat rumah. tekak rasa nak makan spaghetti dgn ice blended. time ni adel tido. mmg la senang dan tenang nak makan. nia pun tgh tido, tp bila kete stop, dia pun bangun. tak mengamuk pun. ok je. so, ni la antara waktu makan yg sangat peaceful. org tgk agaknye sure cakap "behave nye anak2 dia" cer tgk versi chaos? hehehe... 

teringin dan kepingin. light dinner. light ke? :p

mushroom soup untuk nia. nia baru bangun tido...

adel fengsan. angkat pun tido jugak...

focus nye meniup

even though restaurant ni western, ada jugak malay dish. ni nasi goreng cina. wan punya. with mocha ice blended.

kejut jugak adel kang lapar pulak. dia bangun muka sgt fresh, tesengih2 sumbing je keje dia. 

dah kenyang, singgah giant pulak, then balik rumah.... peaceful kan? :)
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in