Sabah - other attraction : day 2

dah loss momentum nak cite pasal sabah. aku try recall la ye. lepas ke desa cattle tu dan berkampung kat ibu pejabat polis ranau, since dah ada kat ranau tu, kitorg terus menghala ke poring hot spring. kat sini, bole mandi air panas. ramai yg mandi time ni. kitorg sampai pun masa tu baru lepas hujan. tapi kitorg tak mandi lah. sebab tak kuasa nak bawak baju basah. mmg tak plan nak bermandi manda. lagi pun mcm dah penat lepas accident tuh. ikut kan nak check-in terus, tapi bila lagi nak datang sini kan, singgah jugak. just took some photo. kalau plan nak mandi manda kat sini, tgh hari sesuai la. entrance fee RM3. dalam ni jugak ada butterfly farm (RM3) dan canopy walk (RM3) which kitorg tak masuk mana2 pun, tak larat dah.

ada jambatan nak menuju ke hot spring.

kawasan tempat rebus telur... kalau dtg hot spring mmg ada bau yg satu macam eh? ke hot spring sini je bau satu macam. sangat tak best bau dia. 

kat sini lah tempat berendam. bukak pili paip tu. sebab bau tak bape best, kalau ada masa, aku pun tak rasa nak berendam. ramai pengunjung time ni..

ada rock pool. menarik. tp bukan hot la air dia..

kat ranau ni ada satu lagi attraction. iaitu sabah tea plantation. korang penah minum teh sabah tak? sedap kan? rasa lain, sedap sgt. mmg nak ke sini, nak memborong teh sabah. tapi kitorg sampai dah dekat kul 5. so mmg dah tutup la cafe dgn tempat jualan dia. tgk2 ladang teh je lah. dari hot spring ke tea plantation ni amik masa 15minit gak. tak bape jauh tp jalan nya adalah sangat horror. mencerun naik dan ber batu batu. en driver harus la fobia sebab sebab baru je lepas kes berlanggar tu. aku pun cuak gak, buat nya tayar pancit ke. mmg tak rasa confident dapat naik sampai ke atas. tapi selamat jugak. so kat sini perlu nya sewa kereta yg pick-up. luas ladang teh dia. but i bet tak seluas ladang teh cameron highland kan. pemandangan jugak menarik.

ada sejarah la pulak. tp tak daya nak membaca. badan dah penat..

dah sampai. tinggalkan tapak kaki je lah. cafe dah tutup..

ladang teh dia. cantik pemandangan dia..view from the cafe.

part of tea plantation

selesai pusing seround kat sabah tea plantation mmg rasa frust ta dpt beli teh sabah, terus kitorg balik ke kundasang dan check in kat kinabalu pine resort. bebukit bukit jugak dalam resort ni. cuaca petang tu sejuk sangat. mmg each room takde aircond. aircond semula jadi disediakan kipas angin je kalau rasa panas. tp mmg sejuk la. nak2 pulak hujan renyai2. kalau stay kat hotel area kundasang ni mmg sekali dgn pakej dinner. so rate utk strandard room+dinner+breakfast ialah RM160 (bukan peak season). bilik kitorg tak mengadap mount kinabalu. kalau mengadap gunung, mungkin extra sikit la charge dia. bole check out kat website dia. selesai sessi lawatan hari kedua di sabah. malam tu dinner kat the pines and masuk bilik, merehatkan badan. cuaca bertambah sejuk bila hujan sepanjang malam.

dinner bukan style buffet. menu dah di tentukan. not bad jugak. cuma soup je tak kena dgn tekak. lain2 ok. kenyang sampai ke pagi. 

sambung day 3 pulak..

6 comments:

nome said...

murah tol hotel pakej dgn bekfes dan dinner nih..pandai kamooo cari...suka! suka!

Iela Fazielah said...

hmmm bagus jugak ek tempat ni...

WANGIAN QASEH said...

best baca blog ko holiday @ Sabah----Azma

WANGIAN QASEH said...

Best baca trip ko ke Sabah...:-) AZMA

amal_fc1303 said...

weyh hot spring mmg gitu la bau nye. busuk kan.

Anonymous said...

u shud use ur 4th picture with ur family kat bench dgn background kinabalu for ur header my dear.. awesome shot!

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in