my new vostro 230s slim tower DELL

nama kemain lagi, vostro. kalau tak dapat, mmg haram tak tau model2 yg dell keluarkan ni. actually masa aku mula masuk keje, and that was on 2005, aku dapat sebiji desktop. korang bayangkan lah, itu je la satu2 nye desktop yg aku guna sampai aku dapat yg baru ni. then bila ada netbook sendiri, aku prefer buat keje pakai netbook aku sebab jauh lagi laju. ye lah, desktop kalau dah lama, dah install macam2, mulalah I.T manager ckp 'cpu ni pembawak virus!' malas nak reformat banyak kali, pakai la sendiri punya.

setahun lebih gak la pakai sendiri punya harta ni. bajet utk aku punya desktop ada je halangan, dulu kan yg nak selalu travel so kena beli laptop, ada je staff baru masuk, 2 kali office kena pecah masuk kena ganti semua laptop, desktop. akhirnya,sampai jugak turn aku punya desktop nak berganti.

kenapa aku kena pakai desktop? sebab kerja semua simpan dalam server. nak kena update sistem hari- hari dalam server. kalau aku takde, macam harini, assistant / boss aku bole cari kerja aku dalam desktop aku. business banking perlukan permenant desktop. so ini yg paling penting bagi aku. 

tapi aku rasa payah gak sebenarnye, sebab kalau ada laptop personal dgn kerja bole jalan sekali :D

aku nye monitor yg dah tersadai hampir setahun lebih. ingat kan dulu monitor problem, so ganti la monitor baru, rupanya mmg CPU dah jahanam.

kalau beli barang DELL, order online je. mudah dan pantas. then ada some discount utk regular customer.

come with keyboard and mouse.

simpan lagi CPU zaman purba aku ni. jadi tempat letak kaki dengan barang. :p yg gelap tu lah cpu baru. slim sungguh ni.

more wider bila tgk blog sendiri. kalau tgk kat netbook, alahai muat2 je..

jauh beza dgn netbook comey aku ni. aku rasa selama ni, aku selalu typo sebab netbook kecik sgt kot. tu belum kira silap masuk figure kalau tgh buat account. salahkan netbook eh :p

note : gaya update entry, mcm baru beli harta sendiri je. padahal harta syarikat. kahhhhhhhhh...

6 comments:

Farah Shamsudin said...

bestnta dapat desktop baru.. saya pun buat keja guna notebook sendiri..prefer macam tuu.. kalau guna opis punya.. mak aii.. lambat! banyak virus kot.

Ryn said...

selesa ke keje kira2 dgn notebook? aku prefer desktop lg.. ;)

alyyani said...

farah : virus mmg mudah masuk dalam network kot tu yg cpu selalu sakit.

ryn : aku prefer desktop. screen luas! laptop belum ada pengalaman sebab yg ada pun netbook. :p

Iryani Noor said...

wahh wahh pasni mkn semangat la nk wat keje kn.. *wink wink*

err bile alya ckp pasal model dasktop nie baru la yani mengodek2 desktop ni.. tak pernah amik tau model ape.. kekekke

*nk wat canner, salahkan diri sndri sbb buta IT.. kekeke =p

Anis said...

ryn & aly: aku keje kire2 guna laptop ok je. kalau dtg ofis dpt la screen besar sbb bleh pindah screen from laptop masuk monitor gedabak depan aku skarang ni. mmg diorg bg masa mula2 masuk tp last2 aku x suka pun guna monitor tu. sbb aku lebih suka keje dr rumah. bila dh kat rumah xde la screen besar. so dh terbiasa mcm tu :)

Princess Solehah said...

saya pun kerja guna laptop sendiri hehe. kalau ofis tu, ada virus dia punya CPU..dahlah ofis tak update2 antivirus

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in