rombongan cik kiah ke melaka-johor

last weekend kitorg berkampung di selatan. groom's reception kat pontian. sepatut-patut nya hari jumaat tu aku half day so bole sampai awal ke melaka. check in kat hotel seri malaysia, ayer keroh jam 2 ptg. kot sempat nak bawak niadel bermandi manda kan. tapi, malangnya, i have to work full day. sebelum tu, sempat amik adik aku ainal kat hentian serdang. dia turun kl dulu so gerak sekali. 

muka yang tak mandi dari pagi. balik kerja terus gerak ke melaka. 

gitu gini, lewat petang gak la gerak. mujur lah dah pack barang siap. amik niadel, then zas gerak ke selatan. perjalan masa pergi tu, boleh tahan la jammed nye. sepatutnya kitorg boleh sampai awal, tp agak lewat gak. tak sempat nak freshin up. terus dah kena keluar dinner kat umbai. ada 8 kereta berkonvoi kali ni. so mmg agak havoc. tambah lak bila ramai- ramai ni.

kitorg sampai umbai pun pukul 10 lebih. sebab tunggu 2 lagi family pakcik kitorg dari kl. stuck kat  hiway gak. then terus gerak ke umbai. 

makanan dah sampai, terus semua makan dgn khusyuk nya sebab masing- masing dah kelaparan

jalan ramai- ramai ni, ramai la yg bole tolong jaga anak. mmg niadel ahli rombongan yg termuda so ramai yg nak assist. cuma niadel nak dgn tak nak je kat org yg volunteer nak assist tu. mak long jaga niadel. 

maklong niadel yg sejak kawen, muka berseri- seri je. apa rahsia nya? rahsia nya, sila lah kawen dulu baru tau :p 

settle kenduri kat pontian hari sabtu petang, kitorg plan nak stay 1 malam lg kat melaka. so patah balik la kan. sebab last minute plan, hotel pun penuh. kitorg dpt 1 hotel ni. hotel abadi nama dia. still new, tp pakteh kitorg recommend hotel ni ok. lokasi kat bandar hilir. memula call full. then around 4 tu aku call balik ada kosong. terus booked. cuma yg tak syiok pool dia still under construction. 

tak pe lah, book je lah. then terus la exit ayer keroh. elok je exit ayer keroh, kereta dah bersusun. ni sure jammed tak hingat ni bila nak balik kl esok (ahadnya). so, wan suggest kita patah balik kl je. tak yah stay melaka. kang hazab lak nak ngadap jammed and sian kat parents aku yg nak kena balik perak lg. so kitorg pun tak jadi stay melaka.

ianya satu keputusan yg bijak bila kitorg decide not to stay at melaka for another nite. sebab kebanyakan org yg dari selatan nak balik kl, mmg stuck dgn kesesakan lalu lintas kat hiway. hehehe... suka aku tak tersangkut dlm jammed tu. cumanya, peluang nak leisure dgn family tak dpt lah. lg pun mmg niat nak bawak niadel jalan- jalan kat melaka.

so, papa suggest kitorg visit melaka next month. wan dah suruh aku book siap2. okey niadel, next month kita gi jalan- jalan kat melaka eh? to family aku, korang tak yah, dah selalu sgt bejalan kat melaka tuh. hehehe... ok, mau book hotel..kalau gi melaka biasa stay kat mahkota hotel. dekat dgn town.



group yg sampai awal, sempat jalan- jalan kat melaka kejap. so kitorg mmg tak kesempatan lah. next month kitorg datang yeah!

note : majlis sambut menantu next entry eh!

8 comments:

LYAfrina said...

sgt2 meriah...
best buat travel dgn family gini..
comelnya sungai melaka... kalo blh naik bot myusur sg. melaka lg best

eynda said...

Cantiknyer gambar last :-)

Tina Othman said...

bestnya dapat jalan ke melaka =)

nome said...

sure hari yg ko lalui sgt penat masa tu...dgn keje yg menimbun kat opis, maka dari half day bertukar jd full day...xpe...as long masih lagi sempat berkumpul kat umbai...tu dah kira syok dah...ramai tol konvoi..sampai 8 keta...jauh perjalanan lak tu...lg2 time cuti sekolah...mana2 je jem...

apa2pun mmg kak long ko nampak berseri2 lepas kawen...

Anonymous said...

gmbo cik kiah nye xde pn! heheh..

amal_fc1303 said...

jom22.. kita g satu family ke melaka plak. hahahaha

mummyar said...

ala bestnya g jalan2 melaka ye...akk pun nk jugak pegi tapi tah bila nk jalan puas2 kat melaka ni...dh lama sgt x pegi.....bnyk gak tmpt x pegi lg...x berkesempatan aritu g afamosa....mayb len kali lah jalan2 kat town nya smpai puas plk...

bestnya bila bnyk org yg nk tlg jaga ank2 masa camtu kan...hehhe...rilex sikit...dpt menikmati makanan dgn tenang...hehheh

Iryani Noor said...

wahh seronok tgk korg jln ramai2..
kalu p melaka mmg bnyk aktiviti kite leh buat kn...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in