kisah self domain & hosting

selamat bercuti utk yg bercuti. apa aktiviti korg harini? aku operasi ganti bedsheet. so, keje mendobi lah. harap cuaca baik sampai kering jemuran. berbalik pada tajuk entry, masa tgh kecoh2 blogspot tak leh bukak. aku salah sorg yg gelabah tapir la gak. ye la, umpama diary hilang gamaknya. segala kejadian dan bukti ada dalam ni. 

misal kata, wan lupa tahun ni raya balik mana, aku cakap la gini 'tgk blog saya, ada tunjuk kita raya mana last year' :p contoh la kan. so bila jd blogspot bermasalah gini mula lah fikirkan alternatif berblogging yg lain. malam tu gak dok jenguk wordpress and aku dah create wordpress blog gak! hover kan? hehehe... same adress mcm blogspot gak. cuma type .wordpress instead of .blogspot. kalau rajin pegi la tgk. kalau aku tak update kat sini, aku update kat wordpress. sbb wordpress kinda cool gak. ni dah pening nak update kat mana eh? either or la kan. tak leh lah kalau tak berblogging, dah jadi rutin. 

tu untuk free blogging la. kalau tak nak depend on free blogging ni, kat sini la kita bole create domain & hosting sendiri. aku bukan tau pasal benda2 ni. yg aku tau kena renew tiap2 tahun. which is fair la gak la, kita punya kan. bayar pun tak mahal mana. so, ada gak terfikir nak ber-domain & web hosting sendiri, then malam td, tanya ica since dia nye blog ada self domain & hosting. tanya dia register kat mana semua. then she guide me. lepas tu, had short conversation buat aku terfikir gak. dia cakap 
kalau pakai domain & hosting sendiri ni, kalau kita mati, blog pun mati kan? macam mana anak- anak nak baca kan? (or maybe, continue to write the blog)
betul gak kan? sebab kena renew every year. pulak tu, blog nayville ni lebih didedikasi kan kepada anak- anaknya. ok la, bila dah fikir ada gak betul nya cakap ica tu.  kesimpulan nya, i'll maintain on blogspot or wordpress je lah. in case tutup 1, ada back up 1. walaupun cerita berbeza. 

ok, sekian bebelan panjang aku. rasa nak update cerita zoo kat wordpress la. kalau rajin, gi la jenguk eh :p

7 comments:

LYAfrina said...

huhu...
dr blogspot fwd ke wordpress jadi x??? nak handle dua2 x sempat plok..

alyyani said...

lya : bole. tp teknikal sgt. tak bape expert nak buat. ada cara dia. kena google. tgk la kot nak migrate nanti :)

ibuayahdamia said...

huhuhu..sempat ke nak manage 2-2 tu...

ayu tak cuti harini..saja tak nak cuti...hehe

alyyani said...

ibuayahdamia : so far tak de rasa burden. sebab yg 1 lg tak buat apa pun. hehehehe...

ada tuisyen eh arini?

Nana Aziz said...

wordpress plak..nnt aku jenguk ek..hee

Lyana@Mely said...

salam..btol gak kate kawan tu...kang kalo yang bayo takleh continue kalo tak dibayar lagi

wan syamzaima said...

Dik,bg la link blog wordpress adik..nak menjenguk ni..sama ke cerita dgn blog yang ni?

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in