stress bila balik keje

korang tau tak, most of the time. aku amik niadel je kan, masuk rumah jd bingit. sebab apa, time amik dorg, nia mesti tgh tido, kalau masuk rumah, tido dia diganggu, mesti dia menangis. menangis yg bila dipujuk lagi kuat dia menangis. offer macam- macam masih menangis. adel pulak, balik rumah je nampak mama mesti nak melekap. melekap stok yg kena bedukung je. adoi.... stress la.

balik rumah, rumah bersepah, niadel menangis, badan letih, otak penat, perut lapar...ish aku ni, ada je kan nak merungut. kadang tu, x tertahan sabar aku ni. tapi, tidak lah melepaskan kegeraman kat budak- budak. kat sini je la aku cite. dah tak tahan sgt kot. hahaha.... takpelah, take it positively. anggap lah, diorg tgh fasa membesar. ayat sedapkan hati...amboi, anak baru 2 dah complaint macam- macam aku ni. ok lah baru nak makan. sorg dah tido. have a great day tomorrow!

kalau nia usik adel, adel sure menangis bagai nak rak stok payah nak pujuk. dah tu, purposely suka mengusik adel. kadang, jadi baran gak mama dorg ni. 

adik dia pun tak kurang jugak. tak padan dgn kecik. dah pandai nak lawan kakak dia. sekali kena tolak, tesembam terus!

asal ada peluang mesti nak gaduh. kecik gaduh takpe, esok besar tak mau gaduh- gaduh ye!

21 comments:

Farah Shamsudin said...

alahai.. comelnya baby berdua ni..
sabarla wahai sahabat.. proses membesar tu..

amal_fc1303 said...

spe plak bru blik dri oxford??

nome said...

beb, aku respek ko...tabik spring...bagi aku ko ni dah kategori supermama...ko still boleh balance karier ko, housework, anak2, husband...tu pun dah mencukupi..mmg mencabar bile nak besarkan anak2 yg sama naik...tp xpe, ada pengajaran utk ko sok...insyAllah amin...

xpe beb, aku sudi mendengar masalah ko...u need someone :D so cheer up k!

Iryani Noor said...

suke betul tgk 2 adik beradik nihh..
chomelll betul..
aisyh bile la sopia nk dpt member nih =p...

Anonymous said...

2 la.. dulu sape soh kuat gaduh! kn dh menurun... huhu..

wanie md zain said...

alya..mcm tu la kita kan...anak dua dah merungut..dulu ak kite mcmana la yek..

wanie pun mcmtu..tp adik jarang nangis..kakak jer kuat nangia..tak leh adik usik ...adik plak kuat buli kakak..

alyyani said...

farah : itu la dia, kena tingkan kesabaran ni.

ina : ita kan pegi london dgn paris haritu. dia bagi la tuh.

nome : me, besar benar title ko bagi aku tu. kalau aku supermama, everything is under control. tp aku tak cukup kuat nak control. takpe me, susah2 dulu, senang2 kemudian kan?

yup, definitely need u kalau ada sesuatu. thanks babe

iryani : aisyh, bila ni mummy nak bagi sopia adik?? :p

anonymous : ewah, lagi kuat begaduh lagi mesraaaaaa...

wanie : iris behave eh. yg ni, 2-2 sama naik. adel pun bole tahan jugak. kakak sokmo nangis. mmg pening la kadang tu. kadang tu pulak, bia je, sampai berenti sendiri. siap kita cakap "ha, nia nak nangis pegi masuk bilik," hahaha.. tak senonoh tul kitorg.

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

alyyani said...

zuwairi aiman : dah jenguk. wah tokey hai-o ni :)

~chekuna~ said...

alya...derang dah nampak sebaya...sonok dpt membesar sama2..nanti leh jadi best friend..main make-over sama2..mesti comei.

Iela Fazielah said...

betulla alya... penat kan bila diaorg gaduh2.. w/pun xde niat.. tp asal kakak usik adik.. adik mesti nangis jerit2..tensi kita kan... mana nak masak lg.. mana nak ngemas lg...

alyyani said...

chekuna : masa kecik, payah sikit kot kan kak. hope dah besar, menyenangkan mama lah :)

k.iela : part begaduh tu mmg tak tahan kak oi. pening aku. dah tu asyik nak dekat je. lepas tu gaduh pulak. syafiqah dah besar pun gitu eh. harus la kitorg ready, sampai 5-6 tahun dok begaduh je keje. sy weekdays mmg tak dan masak kak. rasa nak masak sup bodo je pun mcm lama benar je. huhu..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

2-2 dah nampak sama besar dah.. adik leh potong kakak nie.. alya, kalo 2-2 berebut brg or gaduh, sapa yang akan mengalah ekk..?

alyyani said...

jue : 2-2 tak mo mengalah. mama kena tenang kan salah sorg. kena umpan benda lain. kadang tak jalan. adel kalau ngamuk lg hebat dr kakak. kadang kitorg bia je. kalau mood ok, nia mau gak la beralah dia pujuk adik dia. tp most of the time, tak mau ngalah!

Anonymous said...

ni br gegirl, klau dpt boboy nnt x tau la camne rupenye, beperang agaknye! hehheh..

alyyani said...

anonymous : takde beza on gender kot. kalau budak baya2 gini, mcm tu la pe'el nye.

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

itu yang problem tue nak leraikan tue lagi2 kalo 2-2 tak mau mengalah.. itu arrggh! jue jaga 3org budak aritu naik pening kepala.. 3-3 xnak mengalah.. so, kalo ada 1 barang, better simpan kan ajerk! kalo ada 3brg baru leh kuar kan.. ssh juga.. kdg2 benda sama pun nak berebut kan.. ni iman ngn adik dia nnt xtau la cmno...

alyyani said...

jue : hope iman behave la. nampak mcm ok je tu jue. susah, kalau beli 1 mainan tu, nak kena cari yg sama. kadang ada je 2 benda yg sama. tp nak yg adik or kakak nye pegang jugak. tak ke mencari pasal tuh?? huhu..

fiza said...

kena banyak sabar kan Alyya. Fiza kadang2 terfikir macam nerr MIL fiza jaga 14 orang anak hu..hu..

Ryn said...

komen kaitan ngn gambar sahaja : so cute when both of them wearing a same shirt! like like like!

Mama Likha said...

btul lah alya. zte tabik dgn alya, tgk skrg pun 2-2 mbesar dgn kasih syg alya dan wan kan..? cuma some part tulah.. dgn kerja lagi, rumah lagi.. anak lagi... zte ni yg dok rumah jer pun stress manjang! adoooo2... jgn mengeluh, mak kite boleh jer beranak ramai kan..? sbr yer alya... semoga kite ibu2 terus sbar melayan kerenah anak, suami dan rumahtangga :)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in