satu persatu berita sedih :(

lately macam- macam yang terjadi kepada sahabat- sahabat aku. walaupun tak dikategorikan sebagai keluarga, tapi bila berlaku sesuatu, kita akan terasa jugak kan?
  • officemate's wife baru mengalami keguguran. her case was quite complicated. bleeding & cramping tapi bila scan janin tak nampak. so doktor discharge dulu. hampir seminggu bleeding sampai tadi doktor dah sahkan dia miscarriage.
  • dapat berita makcik nome meninggal dunia semalam. moga roh nya ditempatkan dikalangan orang- orang yang beriman. Al-fatihah
  • latest, was on the phone with my bff, anis. suaminya, saleh terlibat dalam kemalangan. sangat la ketinggalan sebab dia kemalangan pagi tadi masa nak pegi kerja. bukak fb td dah bertalu msg. tak perasan. dari hospital putrajaya dia dipindahkan ke HKL due to internal bleeding kat kepala.  kena refer kat neuro. tulang tengkuk patah. injury kat kepala yg teruk. tp bila dia sedar, dia masih cam isterinya. bila anis tanya, "kenal tak?" saleh jawab "kenal" anis "sape" saleh "isteri" anis "nama?" saleh "anis mohamad". waaa sedih :( kalau within 24hrs, takde good response, dia perlu dibedah. hope nothing serious. tak dapat bayangkan kalau ditempat dia. dalam keadaan yg baru habis pantang, izz kecik lagi. be strong my dear friend. aku ada, bila ko perlukan aku ok!
Menurut Ibn Manzur dalam Lisanu al-‘Arb, bala’ itu adalah ujian yang terdiri daripada yang baik juga yang buruk. Seperti mana yang diberitakan pada surah al-Anbiyaa’ iaitu;

ونبلوكم بالشر والخير فتنة وإلينا ترجعون

Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan; dan kepada Kami-lah kamu semua akan dikembalikan. [Al-Anbiyaa’: 35]

Rasulullah melalui satu hadith mengisyaratkan bersabar itu perlulah pada awal kejadian atau pada kejadian yang pertama.

الصبر عند الصدمة الأولى

Bersabar itu adalah pada pukulan yang pertama. [Riwayat Muslim]

8 comments:

nome said...

Thanks beb...semoga roh makcik aku tenang dan ditempatkan di kalangan org2 yg beriman. Al-fathihah

Takziah juga kpd kwn2 ko anis dan wife opismate ko. Sesungguhnya Allah menguji hamba2Nya yg beriman...bersabarlah

Yu'xan Lee said...

Terkelu....sedih...
Sesungguhnya dlm hidup kita mesti akan merasai erti sedih disebalik nikmat bahagia kan...semoga dorang sentiasa tabah dan sabar ngan ujian tuhan, amin..

amal_fc1303 said...

innalillahwainnailaihirajiun...
moga roh nye dicucuri rahmat...

dan kepada yg accident moga cpt sembuh la yer..

Ibu Mifzal Arsyad said...

tumpang sedih..hope kawan2 alya semua tabah..

ujian tu sbnrnya utk mengingatkan kita supaya sentiasa berpegang dan berharap kepada Allah SWT...

Allah SWT x akan menguji hamba-Nya jika mereka tidak mampu menghadapinya..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

tumpang sedih juga apa yang berlaku.. Insyallah... tuhan nak menduga kita.. hopefully mereka2 bersabar atas ketentuan Ilahi.. tetiba rasa sebak bila baca entry nie..

Gieyana said...

Tumpang sedey dgn apa yg jadi..Allah Taala nk menduga kita kan..itu tandanya Allah sayangkan kita...x dpt ku nk bygkan perasaan ur bff psl hb dier xcident tue..ku pon br jer hb xcident n nasib baik x teruk..kalau idak, mau jd giler aku!...

Aperpon moga hb ur fren cepat recover k..n Alfatihah juga utk Arwah makcik Nome..My bff pon br kehilangan father dier gak..:(

shah-ila-ain said...

betull tu sekali ujian Allah tiba siapa lah kita utk menghalangnya...hanya doa dan mohon diberi kekuatan iman utk tempuhi ujian yg tiba...moga mereka diberi kekuatan iman utk sabar menempuhi cabaran...

CuppyCakeMommy said...

tumpang sedih juga dengan apa yang berlaku.
Semua dah tersurat oleh qada danqadar..reda je ok..

btw ada educational toys for your kids at myblog ya..do cekidout

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in