ok jugak MESSAGE BOOK ni

korang tau tak apa masalah bila nia pegi sekolah? nak tau apa yang dia buat kat school. mmg kadang tu ada hasil kerja tangan dia dalam bag sekolah dia. so tau la apa dia buat kan. kalau masa mula- mula aku amik nia dari sekolah mmg mcm- mcm la aku tanya. apa dia buat semua. sekarang dah dia bertukar sesi, naik transport so tak dpt jumpa dgn teacher dia. nak call rasa nya tak proper. mcm la anak aku je kat sekolah tu kan. so kitorg hanya ada nia je la kalau nak mintak report. kalau amik nia dari nursery lepas balik kerja ni je la dialog aku

mama : nia pegi school tak?
nia : nia pegi school naik van
mama : nia naik van dengan sape?
nia : nia naik van dgn wawan (kawan)
mama : nia belaja apa harini kat school?
nia : nia laler laler (color). nia abc... nia nyanyi

basically tu je la jawapan dia. so, nak tau specific activity dia mmg susah. tu kalau dia ada mood nak becakap. kadang buat dono je bila mama papa tanya.sebagai parents, kena alert jugak bila time cuti- cuti perayaan ni kan. so sekolah nia menggunakan MESSAGE BOOK.

ok gak kan, untuk budak yang berumur 2tahun 3bulan mcm nia, bukan dia bole cakap mama, esok cuti. raya cina! school cuti. kahhhhhhhhhh ish takkan la sedetail itu kan. so kalau ada apa- apa notis dari sekolah, akan diletakkan dalam MESSAGE BOOK and parents have to sign menandakan kita aware dan dah baca dgn notis tu. so, pendekatan yg bagus pada aku.

the MESSAGE BOOK. oh nia masuk kelas ShahRukhKhan SRK 1(A). baru tau gak tu.

ni second message dalam buku ni. 1st message masa cuti thaipusam tu.

parents have to acknowledge the message.

sekarang kalau amik nia kat nursery, mesti dia dah tido. apa agaknye dia buat kat school eh. kat nursery tau dah. nanti kena cek jugak la progress nia. tak pun kena panggil dgn principal lagi. kahhhhhhhh.... takpelah, tak nak pressure kan nia. kitorg tak expect tinggi menggunung pun. nak bagi nia early exposure.  so, jgn la tanya nia dah pandai apa? biala kitorg yg observe apa perkembangan dia. setakat ni lebih pada conversation dia la. banyak words yang dia dah sebut in english even kitorg tak ajar. ok dah tu pada kitorg. 

tapi kan sampai sekarang bila tanya nia nak gi school tak? mesti dia cakap taknak. maknanya kat school kena belaja la tu. tak la main- main mcm nursery kot. :)

note : auto published entry

7 comments:

MamaYatie said...

skrg byk taska & tadika praktikkan mcm ni..anak2 akak semua ada buku ni..baguskan, msg dpt disampaikan dgn tepat tnpa perlu tanya sana sini..

mrs.lazura said...

aku suka bc blog ko aly, sdikit sbyk aku boleh praktik tuk anak aku nnt. hehehe..

alyyani said...

mama yatie : kat taska tak de praktik mcm ni sebab mmg parents yg amik, so diorg tmpl kat notice board je. tp mmg senang kan? :)

mrs. lazura : aku akan follow blog ko jugak nanee! :D

alyyani said...

mrs. lazura : glad aku bole bagi sikti panduan2 kat ko. :D

alongaishah said...

aly...aku sampai anak murid darjah 3 pon wat buku gitu..klu tak buang kertas je depa tabur2....cikgu lekatkan lagi...tak tau la nanti nia masuk sekolah rendah leh dapat cikgu serajin aku ke tak...haha....

wan syamzaima said...

nia 2 tahun 3 bulan?
tahun 2009 ker?
that means sama umur ngan cahaya erk?
cahaya tak pei sekolah lagi...
cam kecik ja lg hehe.

Fieza said...

Bg budak yang tak baper terer nak bercerita macam diaorg ni mmg penting kan buku ni

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in