funfair for the first time

buntu la nak update blog lately. kadang tu, mengadap je kat create post ni, lepas tu close balik. tak tau nak tulis apa. gambar pun tersadai je dalam camera. tgh free- free tadi, baru la tegerak hati nak update sikit ni. weekend lepas masa balik ke kedah, ayah mertua aku ada dapat tiket free nak masuk funfair. sebab ayah mertua aku tak dapat bawak adik- adik ipar aku ke situ, dia suruh wan yang pergi. tambah pulak nia, adel mahupun mama diorg tak pernah pergi ke funfair. teruja la jugak. seronok dapat main beberapa permainan. untuk funfair yang bertaraf 'funfair' ni, aku boleh kata, persiapan dan equipment dia complete. game pun banyak. so rugi la kalau dah dok area situ tapi tak pegi. tambah pulak ada tiket kan. hujan yang on and off tak menghalang adik- adik ipar aku mahupun nia main. adel je tak dapat main apa sebab lena tido.

ni masa baru sampai. bercahaya sana sini. orang pun ramai. meriah!

nia dgn mama naik chuggington kata nia.

1 round je. gegar- gegar tapi ok la. budak2 pun teruja. nia je la tak teruja. takut.

masa kitorg naik train tu, adik ipar aku 2 orang dalam kaler kuning tu tgh naik 'eye on kulim' ewah!

elok je lepas naik chuggington, hujan turun dengan lebat nye. mujur la banyak khemah tempat berteduh.

hujan sekejap je then berenti. pusing- pusing lagi cari tgk apa lg nak main. nak masuk sini? takde la aku. kalau takde anak pun mmg takkan masuk ghost house / train ni.

ada banyak jugak gerai jualan.

nak soh nia nak marry go round ni tak mau nye dia. camne nak naik genting ni?

maisarah dgn munirah naik game ni. antara tarikan jugak. sebab laju. thrill la sikit kan.

us on eye on kulim. cuak gak naik benda ni. dah lama tak naik.  nia macam biasa la. kejung terus. tak terkata.

maisarah dgn munirah ni nak benda2 yg thrill je. kalau tak, nak masuk rumah hantu tu, tp aku tak bagi. bole? hehehe..

last sekali naik game ni lak. naik game ni, nia steady sikit. sebab ada handle nak pegang kot. lepas je main game ni, hujan turun dengan lebat nya semula dan tak menunjukkan sebarang tanda akan berhenti dalam masa terdekat and we decided to go home.

asalkan anak- anak happy, kita mak bapak pun happy kan?

hadapi dengan senyuman..

hadapi dengan senyuman
semua yang terjadi
biar terjadi
hadapi dengan tenang jiwa
semua... kan baik baik saja
.
bila ketetapan Tuhan
sudah ditetapkan
tetaplah sudah
Tak ada yang biasa merubah
dan takkan bisa berubah
.
Relakan saja ini
bahwa semua yang terbaik
terbaik untuk kita semua
menyerahlah untuk menang
.
 

mohon doakan yang terbaik untuk ibu mertua aku, semoga segala- gala nya dipermudahkan dan aku mesti kuat untuk wan...

my girls...

kalau dah kahwin ni, best friend kita semestinya suami kita. dengan dialah kita share everything. tapi dalam masa yang sama, kita perlukan kawan- kawan jugak. org lain aku tak pasti, tapi pada aku, aku perlukan kawan- kawan to have a girl talk. begitu jugak dengan wan. dia ada gang dia sendiri.

aku ada ramai kawan baik. dari zaman sekolah sampai la ke gang tingkap. (u know who you are) untuk maintainkan persahabatan bukan senang. yang penting kena ada keserasian. ni pada aku la. org cakap 1 kepala. kalau dapat bersembang, tak sedar masa berlalu, tak sedar yang semua pun nak bercakap. how havoc is that kan? best ah.

jumaat lepas, mencuri masa yang sibuk untuk lunch bersama gang aku masa kat ukm dulu. tak cukup rasa kalau bersembang. but having an hour to chit chat and catching up with them, feels relief and enjoy. thanks for always be there throughout the 11 years of our friendship!

sessi lunch bertambah meriah bila anak ita join sekali.

ita yang baru 55 hari bersalin dah makan ais! ish2...

our lunch. aku kalau hari- hari makan pizza, suka!

diana with her mama. adik zara tinggal kat umah.

dah full, jom amik gambar. dengan mak-yong lin.

suka gambar ni. ita tetiba lak tgk cermin, lin pegang baby dia. dah 24minggu. kejap je kan. perutnya melebar bukan kedepan. girl kah? :)

sebelum balik..tetiba dian nak pulak kat aunty. syok layan dia besembang. bila nak repeat? sebelum lin bersalin eh!

note : oh, sebelum tu, entry sebelum ni cakap drypers harga RM10? oh silap paham or aku yang tak tulis dgn jelas. harga drypers ada less RM10. instead of bayar RM40 or RM36 untuk drypers, harga drypers haritu RM30 sahaja. sorry ada yg silap paham. ke ada yang dah terjah? tak kot kan :)

note 2 : jiwa ada sikit kacau. esok aku story eh. nak tunggu full result esok. hope nothing serious dan ada penyelesaiannya. tidak la mahu berteka teki, tapi kena menunggu resultnya esok hari.

note 3 : bila masa header sendiri bertukar pun tak perasan. apa pun credit to adik aku la. thanks ina!

giant grand opening day

penduduk seri kembangan semalam begitu teruja dengan pembukaan giant. ye la, selama ni dok shopping kat jusco je. bila ada shopping mall lain yg bukak, wajib la excited. dah tu nanti banyak pulak pilihan. dari kawasan tu tanah rata, sampai la pembukaan dia semalam, aku menyaksikan pembinaan dia. sebab hari- hari mmg akan lalu sebelah giant tu.

maka, untuk mejana ekonomi malaysia seperti yang disarankan, semalam lepas keje, terus saja ke Giant. sebab parking dalam tu da penuh, kena parking kat luar yg bole tahan jauh nya. tak amik nia dgn adel dulu. sebab kena jalan jauh + dah maghrib + susah nak angkat barang nanti. dah bagitau kat nursery diorg.

ada selected item mmg harga sangat murah. maka, terus la amik penuh setroli. kedai kat luat giant pun banyak. tempat baru, semua pun sedap je mata memandang. adakah lepas ni jusco akan dilupakan? we will see. :)

keterujaan penduduk seri kembangan. macam ada giant member card day je. semua tempat penuh kereta.

troli pun habis masa ni. semua pakat borong.

troli kitorg penuh dengan drypers. sebab murah RM10.

kedai makan yg glamour ada dalam ni, secret recipe. lebih luas dari kat jusco. then ada la kedai makan lain.

keluar giant pun dah gelap..

hasil belian...

dinner aku malam tadi. currently I'm so addicted to shushi. wah tak saba nak ber-shogun 2hb ni! ;)

EOS bag

gambar kat entry sebelum ni, semua pakai DSLR sebab compact camera kaput masa tu. maka ke sunway haritu pun kua bawak DSLR. bebulu je wan tgk aku sebab nak kena bawak banyak barang. 1st time bawak keluar. selalu bila ada adik- adik aku je bawak, sebab ada tukang snap. hari ahad tu terpaksa bawak dah takde camera. hardcore weh! hahaha... payah jugak nak bawak banyak2 barang ni. ada extra baggage lak. ish, tak terhandle jugak. apa yg dan tu je la disnap.

isnin lepas ke kedai camera nak tanya pasal compact camera aku yg ada problem. tak leh nak amik gambar. bila tekan je nak snap, kua folder error. tak best la kan, camera muda lagi. maka, ke kedai tanya. rupanya, memory card ada bawak virus dalam camera. maka kena reformat balik. mujur la gambar da trasnfer semua.

then, mata ni terpandang kat satu bag ni. cun woo! rupanye tu new arrival untuk letak EOS canon. for ladies katanya. tu yg tertarik. dalam kepala dah fikir, nak kua lepas ni senang bawak bag ni je. tak la nak bawak banyak2 bag. nak jadi handbag pun bole. sebab dia bagi offer 15%, aku terus la angkat. lepas ni, jgn muncung kalau saya bawak DSLR ye bang. hehehe..

tambah mata aku jadi berkenan sangat tu sebab warna hijau! design pun ok. aku macam musykil, bole ke letak ni. then dia pun demo letak EOS 550D dgn extra lens lagi. mmg very compatible. ada tali panjang jugak.

compartment dalam dia. dalam tu la tempat letak camera dia. lens facing up. ni bukan bole buat bag camera ni, nak selit pampers pun bole. ada banya compartment. spacious ni bang! hahahaha... lepas ni, bubye la bag guni aku..

opah datang dan dah potong maxis broadband

last weekend hari jumaat malam nenek tiri kitorg berangkat ke tanah suci, mengerjakan haji. so mak ayah turun menghantar nenek kat kelana jaya. kitorg tak pegi sebab adel masa tu on off demam lagi. lagi pulak malam kat kelana jaya tuh. so, better don't take the risk. dalam pukul 2 pagi jugak mak ayah aku sampai kat umah kitorg. sembang gitu gini, kul 3 tido.

sabtu pagi, lepas breakfast, mak ayah aku ke rumah paklang sebab paklang tak bape sihat dan melawat sepupu lain. kitorg masih tak ikut lagi sebab pagi tu ingat nak ke smart reader kid's open day. tapi sebab matahari sgt terik, risaukan adel tak jadi pegi. tapi kitorg keluar jugak ke sungai tangkas, bangi ada jamuan raya kawan ayah aku. rugi kalau tak dtg katanya sebab kawan ayah aku ni caterer. maka bila caterer buat jamuan raya, mmg la gempak.

kambing tegolek- golek berekor2, menu sangat la banyak. kat sini la dapat merasa laksa johor. marvelous! gambar jamuan raya mmg takkan ada ye sebab tetibe lak compact camera buat hal. error katanya.  lepas da kenyang sampai santak perut kitorg singgah jugak ke smart reader kid. nia punya 1st impression sgt la teruja. siap sebut 'bubye teacher' time mama papa ada bole la. esok anta gi school, lain pulak kisah nye. harap ok la kan. gambar kat sini pun takde ye.

ahad pulak ke klinik dulu settle kan adel nye demam ni. doktor tukar antibiotik tu yg buatkan demam adel jd lagi panas. panas jek hati aku ni. lepas tu, tak terus balik umah. ke sunway piramid kejap nak terminate maxis broadband. settle terminate, lunch then terus balik sebab risaukan adel. sekian weekend kami..

opah bersama dua cucu nya. motif nia tayang duit? opah tak tau nak beli apa untuk birthday nia, maka opah bagi cash je. thanks opah! mama belum sempat ke bank lagi nak masuk dalam akaun nia.

amik gambar sebelum balik. mak ayah aku yang suka pakai sedondon.

ahad pagi di maxis sunway piramid. org dah penuh. jenuh gak menunggu turn.

nia yg dah boring. maxis penuh org tambah pulak iphone4 yg baru launching. mujur la aku ni takde nafsu kat hp. hp yg takde colour pun aku pakai lagi tau.

we had lunch at A&W. lama tak makan sini. rootbeer with float yg best!

coney dog tarikan utama disini. aku masuk sini, mmg makan ni je la.

nia makan waffle with ice-cream. cuaca tgh panas ni nak makan yg sejuk2 je kan?

maxis berukband telah ditukar kepada broadband yg lebih stable. tak lain tak bukan streamyx. apply, then dalam seminggu dah install. cepat la pulak. org TM tu cakap, ikut kawasan jugak. ok la, skang ber-online tanpa sempadan.

serah pada yang pakar

semalam, the whole day dok monitor suhu badan adel. dari pagi sampai ke malam, in fact sampai pagi ni adel masih demam. suhu badan tak tinggi, 37.6. suam- suam tapi tak kurang. yang membuatkan aku tak tido malam dan sangat risau. 

maka, pagi tadi, terus text bosses dan assistant yang aku amik time-off kejap bawak adel ke pediatrician kat an-nur bangi. risau sebab ubat antibiotik yg baru dapat tu macam tak serasi dan tak efektif je dengan adel.

setelah hampir satu setengah jam, baru la sampai turn adel. aku pun cerita dengan doktor camne adel demam and so on. so, doktor cakap, demam is not the problem. tapi, kahak yang banyak kat dada adel menyebabkan adel demam. dah infected. siap tunjuk ubat yang aku dapat lagi. nak tau samada bole teruskan or tukar ubat lain.

memula doktor soh buat nebulizer dulu. tapi tak masuk ventolin gas macam yang selalu, up lagi dari ventolin. apa ke namanya aku kurang periksa. bila da setel, cek balik, much better. kalau kat klinik sebelum ni, doktor diagnose adel lebih pada demam dan dapat antibiotik utk demam tu, tapi, paed cakap kahak adel yang problem. 

adalah sangat penting bagi aku untuk dapatkan ubat yang betul utk anak- anak aku. so aku tak mau, sakit diorg melarat. maka, aku terus menuju ke pakar. biarlah menunggu giliran selama hampir 2jam, dan tidak mengapa kalau hanya 3 ubat dan penerangan yang terperinci oleh pakar kos nya lebih sikit, yang penting anak- anak sihat.

and tonite, she's back in action! tiada demam, hanya ada sedikit kahak tapi masih terkawal. yang penting tiada demam!

dengan menukar antibiotik dan tanpa ubat demam, suhu nya kembali normal. tapi sebab adel masih lagi on medication, cepat la ngantuk dan tidonya. tak kisah, yang penting tak perlu nak berjaga malam nak basahkan kepala dan badan dia. setiap sesuatu yang berlaku, banyak ilmu yang diperoleh. lepas ni, terus je refer ke pead. tak yah pening kepala.. nape la takde pakar kanak- kanak at area seri kembangan ye..

17/2/2010-17/10/2010 adel dah 8 bulan

salam. harini genap lah adel 8 bulan. 8 bulan dah bole makan heinz pasta. bertambah la lagi solid food yg adel bole makan. gigi je takde lagi. kalau ada, macam2 kot bole bagi. mungkin sama rekod dgn kakak dia kot nanti. umur setahun, gigi baru 2 batang. dan genap adel 8 bulan harini, adel sedang...

terbaring sambil badan dijeram dengan kain basah. masih lagi demam. huhu.. tu la org cakap, kalau jenis yg susah nak demam, sekali dia demam, bole drag berhari- hari. huhuhu...

kalau nampak adel bebungkus gini, nia pun cakap 'mama, adel umam'... pandai pulak dia tak kacau adel time adel demam.

pagi tadi, sekali lagi bawak ke klinik sebab nak cek nape drag demam adel. so tadi doktor bagi antibiotik nak bunuh kuman. batuk, selsema & kahak dia heavy, tu yg menyebabkan dia demam. alahai, all in, sekali sakit semua kena. bangun, minum susu then tido je. itu je dia buat harini.

bila dah jadi cmani, nak keje esok terus takde mood. i wish tomorrow is still sunday. harap adel elok2 je esok. demam nak alih bulan la ni sekali kan? skang mmg tgh sakan nak berdiri. tu yg kena hadap je sentiasa.

mengatasi masalah kuat marah pada anak

ok, as requested kat komen previous entry, aku paste kan artikel yang menarik untuk sama- sama kita amik input dia untuk kita praktikkan. aku tak dapat nak cari penulis artikel ini, so kalau ada penulis atau kerabat penulis baca artikel dia kat sini, so, credit to you! so, here are the worth reading article for our guidance.

Mengatasi masalah kuat marah pada anak Dipanjangkan oleh Sharifah Norbaizura Tuan Ahmad Kamil, Bank Negara Malaysia. Buat renungan kita bersama.. para ibu bapa sekalian..Kepada ibu bapa yang ringan tangan dan mulut….renung-renungkanlah. Anak kita adalah cermin diri kita…….. 

Kanak-kanak dalam lingkungan umur 2-7 tahun (preschool memang sering dilabelkan lasak kerana ingin mencuba apa sahaja yang dilihat dan mereka juga didapati ‘tidak dengar kata’. Apa yang berlaku ialah ketiadaan komunikasi dua hala di antara ibu bapa dan anak. Di samping itu kanak-kanak sebenarnya tidak dapat mendengar arahan dengan baik kerana tidak memberikan perhatian kepada suara ibu bapa. Sebaliknya perhatian mereka hanya tertumpu kepada permainan mereka dan alam sekeliling yang ingin diterokai. 

Kanak-kanak mempunyai komunikasi verbal yang sangat terhad disebabkan Mereka tidak mempunyai pengetahuan (input) tentangnya. Mereka juga baru sahaja belajar bercakap, oleh itu ibu bapa kerapkali tidak dapat memahami apakah sebenarnya yang dimahukan oleh anak. Maka jadilah anak tersebut menjerit, membaling barang, memusnahkan permainan dan sebagainya lantaran frustration (kekecewaan) kerana hajatnya tidak difahami dan dipenuhi. Kanak-kanak pun tahu kecewa sebenarnya tuan/puan. Justeru itu siapakah yang bersalah? Sudah tentulah orang dewasa kerana tidak berusaha untuk memahami kehendak si anak. 

Ada beberapa tip yang boleh diberikan untuk tuan/puan berusaha mengatasi masalah ini. 
  1. Kanak-kanak sangat memerlukan belaian kasih sayang dan perhatian dari kedua ibu bapa. Sekiranya bapa jarang mendampingi anak, sudah tentulah anak akan mengalihkan perhatian kepada ibunya. Oleh itu cuba fahami bahasa anak dengan bertanya secara lemah lembut kepadanya. Tinggalkan sebentar apa yang tuan/puan lakukan dan berikan perhatian kepada anak. Pandang mukanya dan tatap matanya. Berapa kalikah dalam sehari kita bertentang mata dengan anak. Eye contact sangat penting di dalam apa-apa jenis komunikasi walaupun dengan anak kecil. 
  2. Sebaik sahaja tuan/puan pulang dari bekerja dan mengambil anak dari nurseri,luangkan masa setengah jam terlebih dahulu bersama anak. Jangan terus ke dapur memasak, angkat kain dsb. Berikan perhatian pertama tuan/puan kepada anak. Tanyakan dengan lembut dan mesra apa yang dibuatnya seharian di rumah bersama bibik atau di nurseri/tadika. Dukung dan peluklah dia serta nyatakan di telinganya, papa/mama sangat sayangkannya. Bermain-main dengannya lebih kurang setengah jam, barulah puan minta diri untuk ke dapur dsb. Insya Allah anak akan lebih mendengar kata kerana perhatian yang diharapkannya telah diperolehi. 
  3. Ajarkan anak dengan perkataan “tunggu sebentar boleh” sekiranya anak perlukan sesuatu dan tuan/puan tidak dapat berikannya kerana sedang sibuk memasak dsb. Dan layanilah dia sebaik sahaja berkesempatan. Jangan buat tak tahu sahaja atau bersikap acuh tidak acuh kerana sebenarnya tuan/puan sedang mengajar anak agar tidak menghiraukan tuan/puan sekiranya tuan/puan pula yang memanggilnya. The right way to make her listen to you is by listening to her first. Kita tidak boleh expect anak patuh setiap arahan kita kerana Allah tidak menjadikan ia berlaku demikian. Ingatlah anak belajar dengan meniru setiap perbuatan kita. Buktinya boleh dilihat apabila dia melayani adiknya pula. 
  4. Cuba fahami personaliti anak. Setiap anak dikurniakan oleh Allah dengan personalitinya yang tersendiri. Anak yang suka menjerit walaupun tidak mempunyai apa-apa sebab boleh dikategorikan sebagai personality Sanguine. Anak ini memang sangat sukakan perhatian. Oleh itu jika anak ini menjerit, berilah perhatian kepadanya seperti memandang ke arahnya, bertepuk tangan sekiranya dia menyanyi dengan kuat dsb. Walau bagaimanapun, tuan/puan boleh mengajarkan kepadanya bahawa perbuatan suka menjerit adalah tidak bagus kerana boleh mengganggu adik kecil yang sedang tidur.Sekiranya anak suka menjerit, tuan/puan boleh suruh dia mengadap dinding yang kosong dan menjerit di situ berulangkali sehingga dia letih. Insya Allah dia akankurang suka kepada menjerit kerana mendapati aktiviti tersebut memenatkan. Mungkin dia akan berhenti menjerit atau membuat perangai beberapa hari. Sekiranya dia mengulanginya semula, puan suruh dia lakukan perkara yang sama sehinggalah dia berhenti lama kelamaan. Berikan dia hadiah (gula-gula dsb) jika tuan/puan dapati dia tidak menjerit atau semakin kurang menjerit dalam satu hari sebagai positive reinforcement. Katakan padanya, papa/mama beri hadiah coklat kerana kakak tidak menjerit hari ini. Dengan ini anak akan faham bahawa papa/mama tidak menyukai perbuatan tersebut. 
  5. Sentiasa ingatkan diri tuan/puan dengan sifat positif anak. Keletah dan karenah anak yang menghiburkan. Tumpukan perhatian tuan/puan terhadap kelebihan tersebut, jangan ingati kekurangan anak dan doakan setiap kali selesai sembahyang agar Allah memudahkan tuan/puan mengubah sifat negatifnya. Bayangkan anak dengan semua sifat-sifat positif yang tuan/puan inginkan setiap kali tuan/puan berinteraksi dengan anak. Boleh juga tuan/puan berbuat demikian setengah jam setelah anak sudah masuk tidur dan nyenyak tidurnya. Usapkan dengan lembut di ubun-ubun kepalanya, cium dan bacakan selawat serta sebutkan harapan tuan/puan kepadanya. Misalnya ‘papa/mama sayang kakak, papa/mama mahu kakak tidak menjerit lagi’. Sebutkan perkara spesifik yang tuan/puan mahukan. Jangan hanya menyebut ‘papa/mama harap kakak berubah’ atau menyebut dengan nada negatif seperti ‘mpapa/ama tak suka kakak menjerit’. Teknik ini dipanggil imagery atau visualization dan didapati sangat berkesan jika dilakukan berulangkali. Tuan/Puan juga boleh membacakan surah AlFatihah, Ayat Kursi dan 3 Kul kepada anak setiap kali mereka masuk tidur untuk memelihara dari gangguan syaitan. 
Tuan/Puan, mendidik anak tidak mudah apatah lagi di zaman globalisasi yang serba mencabar. Semoga tuan/puan lebih bersabar, jangan ignore anak dan cubalah memahaminya. Fahami dunia anak yang tiada masalah, penuh keseronokan dan penerokaan. Bayangkan perasaan anak apabila dimarahi sedangkan apa yang cuba dibuatnya hanyalah meneroka alam sekeliling. Anak-anak hidup dalam dunia yang tiada peraturan. Ibubapalah yang membuat peraturan, disiplin dan juga galakan kepada anak. Belilah buku-buku tentang panduan mendidik anak, mengenali personaliti anak dan cara-cara menghadapinya. 

Saya cadangkan tuan/puan cuba dapatkan buku bertajuk “Personality Plus for Parents” oleh Florence Littauer yang boleh didapati di Kinokuniya, MPH dsb. Sesungguhnya pelaburan yang ibubapa lakukan untuk anak akan menjadikan anak sebagai aset terbesar yang paling berharga dalam kehidupan ini.

Sekian, semoga Allah mengurniakanrahmat dan kebijaksanaan kepada tuan/puan. Jangan berputus asa dengan anak kerana ia akan membuatkan anak berputus asa terhadap kita sebagai ibubapanya. Wallahua’lam. 

suka part bila penulis cakap anak kita, adalah cermin diri kita. jika kita marahkan anak sebab tidak mendengar kata, kitalah yang patut dimarah sebab tidak mengajar anak untuk mendengar kata. sama- sama kita renungkan. yang silap bole dibetulkan, dan yang dah betul, bole dipertingkatkan.

bila hati terdetik, mulut pulak bercakap, Allah mesti makbulkan

2 hari lepas, agent insurance ofis aku datang, sembang- sembang agak lama jugak. dari hal- hal kerja sampai ke personal. sambil- sambil tu cite pasal insurance anak- anak. dalam sembang- sembang tu, aku pun cite la, yang adel ni antibodi dia kuat sikit banding dengan nia. sebab dulu masa nia baby, bole kata every month dia demam atau batuk atau selsema. dan pernah sekali admitted due to bronchitis. 

adel pulak, kalau diikutkan rekod, baru sekali je demam. tapi mulut ni tak bole nak bercakap, kalau bercakap benda tu la nak jadi. bila terdetik tu maknanya niat la tuh, Allah bole dengar. tu pasal kita kena cakap yang baik- baik dan yang positif je. tapi susah kan? 

nak- nak kalau masa pegi haji. mak aku cite, kalau terdetik tu, Allah mesti bayar cash. masa tu mak aku tengah solat kat masjidilharam. nampak ada orang usung mayat dari jauh. mak aku ni jenis yang penakut sama la dgn anaknye sorg ni. sambil berkata dalam hati "yaAllah jangan la mayar- mayat tu dekat dgn aku" elok je mak aku bukak mata lepas habis berdoa, tekejut mak aku bila org tgh usung mayat lalau atas kepala mak aku. maka terkedu mak aku. 

maka, bila sembang2 pasal anak sakit ni, nak jadi cite, adel jatuh demam pulak. masuk harini dah 2 hari. malam tadi dah ke klinik. ditambah pulak dgn batuk dan selsema. pakej! suhu dia malam tadi paling tinggi 37.6. terkawal lagi. tu la dia kan, kalau kita sebut, mesti jadi. so, kena la berfikir sebelum bercakap mahupun bercakap dalam hati. sekian, tazkirah hari jumaat aku. hehhee..

gambar arkib. last week punya gambar ni. tak sempat pulak nak mencapai camera malam tadi nak amik gmbr adel demam. sebab dok menjeram badan dgn kepala dia dengan air. tapi dia ni tak mau dok diam, letak kain basah atas kepala je mesti kejap je. maka, letak la kat belakang badan dia. takpe la, demam nak alih ke 8 bulan la ni.

aunty noran, this pic is for u! lovely lace gown yg cousin aku bagi kat adel. dia nak tgk adel pakai, so here u go.. cantik gown ni, suka sangat! oh, adel time ni baru bangun tido, tu yg blur je muka.

her, being creative! out of topic : kat fb semalam dapat artikel  dari kawan wan macam mana nak mengelakkan marah kepada anak. nak- nak anak yang berumur 2-7 tahun. artikel yang banyak input dalam tu telah aku panjangkan kepada papa diorg. surprisingly, malam tadi, sopan santun je papa nia dgn adel melayan kerenah anak dia. especially anak sulung dia ni. agak- agak tak efektif lagi, kawan wan tu soh aku print lepas tu laminate kan tampal kat umah. good idea! heheh..

note : nak kua entry ni serba salah, kang kata nak cite pasal anak sakit pening, sebab nak upkan traffic., nak tagih simpati, aiseh! ater, aku buffered earning tu pun tak tau mende. id dgn p/word nuffnang account pun tak tau.

macam ni rupanya kalau ramai officemate perempuan

jumaat lepas mendapat undangan dari banker ke jamuan raya diorg. lepas pukul 6 baru betolak sebab tak jauh mana pun dan lagipun bukan nya nak lama. makan- makan, sembang2 skit, tunjuk muka then balik. tapi tidak la seperti yang dirancang. 

kalau nak tau, aku agak rapat dengan semua staff bank ni sebab muka aku je selalu kat situ kan. dari bujang sampai la sekarang. sebab ape eh? kalau nak tau lagi, office aku, dulunya aku sorang je staff perempuan. so mcm takde gang la nak sembang girl talk. tapi kalau dapat pegi bank, transaction yang bole settle 5 minit je, bole jadi sejam aku sangkut kat bank tu. bersembang punya pasal. 

kadang lunch sama, masa aku nak kawen dgn baru kawen pun diorg la kaki usik. masa aku pregnant pun diorg la yang bagi aku macam- macam nasihat dan pengalaman. bila dah anak pun share pasal anak pulak. pasal susu la, sampai ke menu apa nak bagi anak makan harini. aku rasa, mcm aku lak keje dekat bank tu. so, masa pegi jamuan raya diorg dalam hati "oh, macam ni rupanya kalau ada officemate perempuan" sure seronok kan? ke tak jadi keje? keje, keje gak kan? time leisure tu yg rasa syok. dulu aku sorg, skang dah bertiga. ok la tu kan? :)

ni la antara gang bergossip aku. semua mak- mak orang ye. ada yang dah anak 4 pun.

dan lagi. rasa macam artis lak bila semua nak amik gmbr dgn aku. hahahaha.. ye la, time office hour takleh macam ni kan, so time ni la nak enjoy lebih sikit. sudahnya, aku jadi last guest yang balik. siap tapau lagi tu. maka, kena bayar OT la kat nursery. tp dah bagitau awal la :)

ni la sebahagian dari officemate sebenar aku ye. ok je, ramai lelaki ni. dan kalau time bergossip kalah perempuan!

so, korang yang ramai officemate pompuan ni, amacam, sonok tak? kadang tu, bila takde, itu yg kita teringin nak merasa. tapi bila dah ada, rasa tak best mana pun. lain org, lain taste kan.

note : cakap siang pandang- pandang, cakap malam dengar- dengar. bukan dalam bercakap je. dalam berblogging pun sama. blog kan public, so sensitiviti perlu diambil kira dalam menulis. also note to myself. renung- renungkan.... ;)
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in