plan nak ke sogo yang tak jadi tuh, sebab...

pagi- pagi sabtu lepas sahur aku dah siap mandi. kata nak bukak pintu sogo kan. sekali aku dgr adel menangis macam meraung- raung dalam playpen dia. aku cam, eh nape dia nangis gini. selalu dia mama..mama..papa...papa... bukan la dia pandai sebut mama papa, cuma suku kata ma dgn pa ni dia punya conversation dgn kitorg. kebetulan kot.

sekali aku cek adel berak. rupanya dah lama dia berak. aku mmg tak perasan sebab dia ni punya poo poo jenis tak berbau. so tak perasan selalunya. apa jadi? habis merah vagina area dia. rashes teruk akibat tak tuka pampers dengan segera.

maka, tak sampai hati la kitorg nak tinggal adel kat nursery sebab bukan diorg leh jaga adel sorg je, nak kena sentiasa sapu ubat dgn tukar pampers. mmg rasa bersalah sangat or mmg Allah tak bagi kitorg berpoya be2-2an. end up kitorg tukar plan.

petang kitorg ke az-zahrah nak dapatkan calamine lotion sebab calamine lotion yg kitorg ada, mmg dah nak habis. since nia umur 8 bulan masa dia kena cirit birit dulu. tp mmg sangat efektif. bila aku sapu, cepat hilang merah dia. then bawak nia pulak, mata dia mcm still bengkak. dah alang ke bangi, kitorg terus lah ke tempat tailor amik baju raya kitorg yg dah lama siap. so, baju raya, done!

ni la calamine lotion yg aku guna setiap kali ada rashes kat vagina budak2 ni. kemana aku pergi especially travel jauh mmg aku bawak. tp sebab stok da habis aku gi az-zahrah. bawak botol ni and tunjuk kat doktor nak lotion ni.

johnson's diaper rash cream ni mmg tak berkesan..

pernah pegi farmasi dapatkan calamine cream ni. tp tak berkesan jugak. kena pakai yg jenis lotion jugak. dia cair dan cepat kering.

terus je kitorg ke embun tailor. baju aku ni dah sebulan lebih siap. baru sabtu lepas amik. ni la baju raya aku ye. baju raya pertama kot ni kurung moden. ada lagi 2 pasang baju. 1 lagi cotton buat kurung biasa., 1 lagi kain songket buat kurung pahang.

nia pulak fitting baju. upah jahit baju budak 10 hengget je kat sini.

adel pulak fitting baju. puas hati semua baju kemas dijahit. terletak elok bila diorg pakai. dan yg penting sedondon.

ni pulak baju papa diorg. reveal baju raya awal? sooner or later, tunjuk jugak. takde hal la...

then kitorg ke jusco beli groceries. tgk mata nia masih bengkak kan? dia tak merah cuma bengkak. doktor cakap mungkin kena gigit dengan semut. semut kecik. tak perasan pulak. ish, ish..tp sampai pagi ni, nmpk dah makin sembuh. harap gitula hendaknya.

moment with newborn baby contest

**STICKY MODE UNTIL 31/08/2010 @ 0000HRS **
scroll down for latest entry

hasrat untuk menganjurkan contest mahupun giveaway dah lama saya simpan. orang cakap belum sampai seru lagi. tapi, kali ni seru itu telah sampai. sebagai menghargai setiap kunjungan anda, komen anda, dan kesetiaan anda mengikuti blog saya  ini, maka, saya dengan sukacitanya menjemput rakan- rakan blogger sekalian untuk menyertai moment with newborn baby contest ini. syarat- syarat contest adalah seperti dibawah: 

  1. jadikan tajuk diatas sebagai tajuk entry anda
  2. jadi follower http://nayville.blogspot.com
  3. letak banner diatas, disidebar dan entry anda beserta link contest
  4. letak link http://nayville.blogspot.com di bloglist anda
  5. hanya sekeping gambar untuk seorang newborn baby. jika punya lebih dari seorang anak, anda dibenarkan menghantar gambar anak seterusnya dalam entry yang sama.
  6. jika bukan anak anda, anda juga dibenarkan untuk menghantar penyertaan.
  7. gambar 'newborn baby' mesti lah berusia kurang dari seminggu.
  8. masukkan nama bayi,  tarikh lahir, berat semasa dilahirkan, berapa jam / hari selepas dilahirkan semasa gambar diambil, nama ibu dan email anda. ceritakan detik ketika gambar itu diambil.
  9. tinggalkan link penyertaan anda pada komen entry ini.
  10. kualiti gambar tidak diambil kira sebalik nya 'moment' pada gambar yang akan dinilai.
  11. pemenang akan dipilih oleh juri yang dilantik dikalangan jurugambar.
  12. sebanyak 3 pemenang akan dipilih. hadiah saguhati akan ditentukan bergantung kepada jumlah penyertaan.
  13. tarikh tutup penyertaan adalah pada tepat jam 12 tgh malam 31 Ogos 2010 
  14. hadiah menarik menanti pemenang :
grand prize : sepasang baju raya casual jenama PONEY beserta duit raya sebanyak RM50
1st runner up : sepasang baju raya casual jenama PONEY beserta duit raya sebanyak RM30
2nd runner up : duit raya sebanyak RM30

"MARILAH KITA MENGIMBAU KEMBALI SAAT- SAAT MEREKA KETIKA BAYI"

contoh penyertaan : 
nama : RANIA AYESHA BINTI MUHAMAD RIDZUAN
tarikh lahir : 5/10/2008
berat semasa lahir : 3.5kg
umur ketika gambar diambil : within 1 hour after delivery
nama ibu : ALYYANI ANUAR
email : alyyani@gmail.com
cerita disebalik gambar : saat pertama permata hati kami membuka matanya. priceless!

LIST OF CONTESTANTS (with T&C applied)

1. MARSYA SUFI RAHMAN ANSARI
2. NUR ALEYA BATRISYA BINTI MOHD HASNON
3. IRDINA HUDA BINTI AHMAD KAMAL
4. SUMAIYAH BINTI LUKMAN
5. ALIA SOFIA BINTI MUHAMMAD FARID
6. MUHAMMAD ZAFREEN SYAKIL BIN MOHD REDZUAN
7. AIN HUMAIRAH BINTI MOHD SHAHRIZAL
8. YU'XAN LEE BIN YU'LAN LEE
9. LUNA FATMAZAHRA BINTI AJIP MUNZIR
10. NUR AMINA BALQIS
11. NUR AUNI NAJLA BINTI MOHD SHAHRIL
12. NUR IRIS HUMAIRA BINTI MOHD SHAHRIL
13. AHMED AKIF WIRDAS
14. AMMAR MIERZA BIN ROHAIMI
15. ISA BIN IBRASIM
16. HADIF ADAM BIN HANAFI
17. NAJMI SYAHPUTRA BIN MOHAMAD NAJIB
18. DIZAAISHA UMAIRAH BINTI MOHD ROSMADI
19. SHARIFAH NUREEN HUMAIRA BINTI SYED SAIFUL AZLY
20. ZAKWAN AFIF NAJMI BIN NOOR ZAINI
21. KASEH MELISSA LYANA BINTI MOHD RIDHO 
22. DAMIA BINTI AZLAN
23. DZAKIRAH BINTI AZLAN
24. MUHAMMAD FAZREAL RYAN 
25. RUHIL IMAN BINTI MOHD ZARIF
26. NUR AIN QISTINA BINTI MOHD NOOR HISHAM
27. MULHIM ZAHIN BIN ZAIYINUL HAYAT
28. NURUL AIN NAJLAA BINTI BUKHAIRI
29. NURIN SYIFA BATRISYIA
30. AHMAD FAIQ NAUFAL ARSALAN
31. NUR RABIYA MALIKHA BINTI MOHAMED SYAHMI
32. MUHAMMAD AISY AQIEL BIN MOHD FADHLILULLAH
33. PUTERI DAYANG ALISHA QAISARA
34. PUTERA MUHAMMAD ASHRAF DANIAL
35. AISYAH NAWAL BINTI MOHD SALLEH
36. MUHAMMAD RAYYAN DANISH
37. HAKIM AQMAR TEUNISSEN
38 AISHAH AMMAR TEUNISSEN
39. NURQAISARA BATRISYIA BINTI MOHD NIZAM
40. DHIYA KHAIRINA AZMAM
41. MARISSA IRDINA BINTI MOHD ISHAM
42. IQBAL DANISH FARRIS
43. MIFZAL ARSYAD BIN MAZURA AZARIN
44. NUR ISMAHANI ALYA BINTI MOHD. BUNIYAMI
45. NUR ANIS INSYIRAH BINTI MOHD. BUNIYAMI
46. AIRIS MIA DARWISYAH BINTI HAFIZ
47. NUR AISYAH BINTI AHMAD AZLAN
48. NUR IZZAH FAQIHA MOHAMMED FHADDLE
49. ADIEF SYARIR ROSMAN
50. AIMAN HAKIMI BIN TARMIZI
51. AIREL ISKANDAR BIN TARMIZI
52. MUHAMMAD ERFAN ISMAIL BIN MOHD. NAZRUN
53. ALEESYA AZZALEA BINTI MOHMED FAIZAL
54. NUR BATRISYA HUSNA BINTI MOHD FAIRUZ AZRI
55. MUHAMMAD ADAM HIFDZAN BIN MOHD HAZWAN DIN
56. ARIFA DALILA MOHD FADLI
57. NURYN ZAHRA AB AL-HADI
58. NUREEN DAMYA AFIQAH BINTI SHEIKH ALI
59. NORERDINA AUNI BINTI NORERWANDI
60. PUTRI ARISSA BINTI MUHAMMAD IZLAN
61. NUR AISYAH IBTISAM BINTI MOHD SUFIAN
62. KHAIRUN NAIM BIN KHAIRUDDIN NAIM
63. LUQMAN HAKIMI BIN SHAMSUL ADHAR
64. MUHAMMAD SUFIY RIFHAN BIN MUHAMMAD SYAHIR
65. QASEH HURIN INTISYAR
66. MUHAMMAD ARIF HAIDAR BIN AZRUL HISYAM
67. SUMAYYAH BINTI MOHD HAFIZ
68. NONG AQIL ISKANDAR BIN AIDIL ISKANDAR
69. MUHAMMAD FAKHRI IZZAT BIN MOHAMMAD FADZLI SHAH
70. SUTAN ARFAN ALIF BIN ONASSIS
71. ADRIANA SYAFIQAH BINTI ZUL IRWANDI
72. MUHAMMAD IMAN IRFAN BIN ZUL IRWANDI
73. QASEH NUR AZZALEA BINTI MOHD SHAIFUL
74. NUR AMALINA UZMA
75. MARSHALINA MANISHA BINTI AMINULRASHID
76. ARYAN ISKANDAR BINTI AMINULRASHID
77. AARIZ ARSLAN BIN AMINULRASHID
78. IRSYAD DANIAL HAKIMI
79. IMAN AR-RAYYAN BIN HAIRULANUAR
80. IZZAH INSYIRAH BINTI MOHD RAJALI
81. YASMIN QAISARA BINTI MD YAZLI
82. MUHAMMAD IQBAL KHAIRULLANUAR
83. NUR ADRIANA QISTINA BINTI MOHD AFFENDY
84. NUR FASYA AFRINA BINTI MOHD FAIN
85. AFIFAH NURHUSNA MOHD SAZLI
86. IRIS NUR DELISHA
87. MUHAMMAD ADHAM HAFIY BIN MOHAMAD ASRI
88. NUR ALYA ADRIANA BINTI AHMAD FAUZI
89. MUHAMMAD RAYYAN DANISH BIN KHAIRUL ANUAR
90. NUR DANIA ALLYSA BINTI MOHD EZUAN
91. ELLEYSYA AFREENA MOHD NASIR 
92. ADELIA DAMIA MOHD RIZUWAN 
93. MUHAMMAD IMAN ZAFRAN BIN SHAHRULIZAM
94. DALIA AMANA 
95. AMIRUL ARIEF
96. MUHAMMAD HAZIQ IRSYAD
97. MUHAMMAD DANIAL FATHULLAH B. SHAHDAN 
98. FATHIMAH AZ-ZAHRAH  BINTI MOHD RAZIF
99. NURUL DAMIA AMNAN BINTI MOHAMMAD AMRUL FAZLEE 
100. KYRA EDLIN SULAIMAN 
101. KYRA ADRIANA BT MOHD HASRULNIZAN 
102. AHMAD ZHARFAN SHAH
103. NUR ANESYA QISTINA BINTI HAIRUL NIZAL
104. MUHAMMAD ADHWA HAZIQ BIN HAIRUL NIZAL
105. UMAR HUSAYN BIN HAMSAFAR
106. MARYAM HANINA BINTI HAMSAFAR
107. MUHAMMAD UMAR BIN MEGAT MOHD RIDHWAN
108. MARYAM AL HUSNA BINTI MEGAT MOHD RIDHWAN
109. NUR DINI QISTINA AHMAD ROSDI
110. NUR KHAIRUNISA HUMAIRAH BINTI MOHD. KHAIRUL ANUAR
112. ADAM AIMAN B NOR SHUBAILY
113. NUR ZULFA KHAIRA MOHD ZULKHAIRI
114. NAURA AMANI MOHD ZULKHAIRI
115. MUHAMMAD MUAZ BIN MOHD AZRYIL AZIMIE
116. HAZIQ ZAIRULHAQ BIN MOHAMMAD
117.  NUR AMIRAH FARHANAH BT. FUAD
118. DAMIA SYAKIRA BT MOHD SAPWAN
119. DHIA KHADIJAH SUFIYYAH BT AHMAD HADILLA
120. MARIAH KYRA ADELYA BINTI FARSHID
121. RAIYAN AZFAR DANISH BIN AZHARI
122. HADIF SYAHMI
123. MUHAMMAD DANISH MIKAIL BIN MOHD AZRUL
124. AIMY ADELIA BINTI MOHD AIZAD 
125. AWATHIF UMAIRAH BT. MUDZAFFAR ASHIDI 
126. NUR ATIKAH MAISARAH BINTI ISKANDAR 
127. AFIQAH UMAIRAH BINTI AZIZUL 
128. AFIQAH ZAHIRAH BINTI AZIZUL
129. MUHAMMAD DZAL ADHA MUHAMMAD HASRY
130. AMIRA BALQIS BTE. MOHAMMAD RAZMAN 
131. NUR SYIFA' IZZATI AHMAD NAJMUL KHAIRI 
132. NUR NAJWA FARHANI AHMAD NAJMUL KHAIRI 
133. MUHAMMAD IKHWAN HAFIZEE BIN MD KHAIRULLSHAM 
134. HIDAYATUL AISYAH BT. HAIDIR 
135. NUR RAISHA MOHAMAD REDZUAN 
136. ALYA RAIHANAH BINTI MOHD YAZID 
137. AUNI NAFEESA BINTI MOHD FIKRY 
138. HANIS ZAHIRAH BINTI HANIZAN
139. HANIZ ZAHRAH BINTI HANIZAN
140. AHMAD IMAN BUKHARI BIN MOHD KHAIRUL AMIN 
141. MUHAMMAD AQIL NAIM BIN SHAHRIN ANUAR
142. AISYAH AQILAH BINTI MUHAMMAD ZAIDAN
143. AHMAD IMAN BUKHARI BIN MOHD KHAIRUL AMIN 
144. MUHAMMAD MUAZ BIN MUHAMMAD ZAIDUN 
145. QASEH NUR ALEYA SYUHADA BINTI MUHAMMAD HAFIZD 
146. MUHAMMAD MUAZ BIN MUHAMMAD AZRYIL AZIMIE 
147. LYNA NURFITRINA BINTI MOHD HILMY 
148. AHMAD NAZIRUL NAZHIF BIN NAZAR RUL ARIFFIN 
149. MOHAMMAD AMYRUL FAUDZAN 
150. ADAM MIRZA BIN MOHD IDHAM
151. ABDULLAH SYAHMI
152. MUHAMMAD FAIZ HAIKAL BIN MOHD NASRI
153. AHMAD SAIFUL AZEEM BIN AHMAD BUKHARI 
154. DAMIA AYYUNIE BINTI KHAIRUDDIN

** nama 'newborn baby' yang tiada link, masih belum penuhi syarat ye. bole amend lagi dan notify kat komen entry ni ye. thanks!

welcoming baby zara to the world...

26/8/2010, tepat jam 7.32 pagi, lahirlah puteri kedua kawan baik aku, ita. si comel itu telah diberi nama adrynzara farlis. what a nice name kan? kakak nya pulak bernama adriana farisa. ish, combination yg sangat best pada aku.

so, malam semalam, aku janji dgn lin, kami pergi melawat baby zara dan ita kat az-zahrah, bangi. sekali lagi, kitorg berhimpun untuk meraikan saat2 yang paling bermakna dalam hidup ita. masa sampai tu, nurse tak bagi bawak baby ke bilik. sebab dia cakap ramai sgt org. ish. mcm tak puas hati pulak sebab tgk kat nursery je.

tapi, bila melihat kan kaum2 suami bersembang kat luar bilik, aku request kat nurse mintak bawak masuk baby ke bilik. yeah, dpt jugak aku dukung baby zara. kecik je, sama macam kakak dia dulu. lahir dengan berat 2.7 kg. 

tak jemu tgk muka baby...
tak jemu dapat peluk baby...
tak jemu cium baby...
tak jemu bau badan baby...

takpe2, ramai lagi kawan2 aku bakal menyusul kelak. korang jangan tak bagi aku dukung anak korang ye. akan aku pastikan aku dalam kesihatan yang baik! and to ita & faizal, million congrats for your  second junior! cabaran membesarkan 2 anak tak sama dengan seorang anak. perlukan banyak kesabaran dan kerjasama. aku tau korang boleh!

we gather again! time ni baru sampai. tgh tunggu baby..

yang lelaki bersila panggung kat bawah. husband ita yang duduk sebelah wan tuh. yg sebelah tu pulak, husband lin.

korang tgk la si nia tuh. adel tu takpe lagi nak melekap kat mama. nia pun nak join sama. lately mmg gitu. bila nampak aku tak dukung adel, dan2 dia mintak aku dukung. ish..

husband lin yang memang suka budak. dukung adel. diorg pun bakal dapat baby bulan 2 tahun depan. time ni baby zara tak sampai lagi ni.

sekali nurse soh kitorg pegi nursery je sebab ramai sgt org. huhu.. sedih kejap tak dpt dukung baby zara.

baby yang tak bape nak baby, dah tido dulu. mmg time tido dia ni. tumpang la katil aunty ita kejap. korang ni mesti cakap, tgk newborn, mana gmbr newborn nye? saba2, cite kena ikut kronologi :p

tadaa.... presenting baby adrynzara farlis. sangat2 comel kan? ta, ko tak nak masuk contest aku? hehehe... ish, comel la..

tak jemu kitorg tgk awak...muka awak sebijik macam muka kakak awak masa aunty tgk kakak awak dulu...

again, ita kena menjalani pembedahan. tak kisah la ta, janji ko dgn baby sihat dan selamat...

lin, yang tak berani pegang baby baru lahir. ko kena practice lin, tak lama lagi turn ko lak..

nia yang pelik, sape la yg mama pegang tuh..

ok lah, aunty nak balik dah, nanti kita jumpa lagi ye :)

one last photo before going home. adel masih lena lagi. bila diangkat, dia mengamuk sakan.

note : ada jumpa aku kat sogo tak harini? jawapannya mestilah tak. sebab plan nak ke sogo terpaksa dibatalkan atas sebab yang akan aku cite di entry seterusnya...

cuti Nuzul Al-Quran

harini selangor cuti. maka aku dgn wan pun cuti jugak. terasa weekend ni panjang bila jumaat dah start cuti. heaven! tapi banyak pengisian dihujung minggu yg panjang ni.

bermula dgn tadi, aku baru balik dari melawat newborn baby. akan update dalam  next entry. esok pagi, seperti semua sedia maklum, kitorg akan tolong bukak pintu sogo. nak shopping raya. ahad pulak ada berbuka puasa dgn gang sekolah. in between, nak kena amik baju raya yang ditempah yang dah lama siap. nak pegi tempah hamper hari raya untuk majlis buka puasa ofis next weekend. nak pegi amik kuih raya. pendek kata, banyak lagi la benda yang perlu dibuat.

tapi cuti harini dari pagi sampai berbuka tadi kami anak- beranak hanya lepak dirumah. sebab hari jumaat kan, wan kena pegi semayang jumaat, maka berkubang la kami dirumah. kalau dirumah lagi rajin la amik gmbr dibanding kan dengan keluar rumah. :D dalam kul 8 malam, terus kitorg ke bangi.

sahur pagi tadi. skang ni senang sikit, bila adel merengek rengek je bagi dia botol susu, senyap la dia. dah mula pegang sendiri, lagi senang nak sahur dan berbuka.

nia yang sedang breakfast secawan nestum dan roti dan biskut

tak boleh tgk adik dia senang ye. konon tolong pegang botol susu adel la tuh.

budak mmg cepat imitate kan? ni nia yang tengah lap mulut adel lepas adel habis minum susu. ganas sungguh!
dua beradik yang sedang main kejar- kejar. syok tul tgk time ni, adel pun sama naik laju je nak kejar kakak dia..

penat main, dalam kul 3, adel pun tido..

same goes with her sister. next entry - pay visit to a newborn baby...

WARDAHWARDROBE 1ST GIVEAWAY

aku telah ditag oleh bed dan diinvite oleh tauke kedai wardahwardrobe untuk join wardahwardrobe 1st giveaway ni. thanks bed tag aku, dan suhida invite aku untuk beri aku peluang dapat baju raya percuma. eceh. insyaAllah, ade rezeki aku, dapat la kan? hehehe..


banner contest



slogan :
saya nak menang blouse dari wardahwardrobe kerana saya pernah membeli di wardahwardrobe dan saya suka design yang ada di wardahwardrobe. ianya memenuhi citarasa saya sebagai seorang muslimah.

saya nak tag : 

announcement of bonus

"To the group leaders and all staff,

we are pleased to announce that the company has decided to give a bonus to all staff. hence with our policy of sharing the success with every employee, we announce a bonus package of X month salary on the basic salary. the amount will be paid in the August salary on 26th August 2010.

the success of the company wouldn't have been possible without the contribution of every individual. we congratulate you all on this occasion and hope  that every one of you will work with the same enthusiasm in future also.

congratulations to all."

seperti tahun- tahun sebelumnya, company aku nye bonus adalah time nak raya. alhamdulillah, sangat sangat happy dengan email yang dapat semalam. maka, wajib la ke sogo weekend ni ye dak? ni antara check list barang raya yang aku plan nak beli.
  • baju kurung dan melayu satu family - ni dah siap tempah dan dah bole amik pun.
  • baju raya casual nia - 3 pasang
  • baju raya casual adel - 3 pasang
  • kasut nia dgn adel - sepasang sorang
  • baju raya papa - tak tau bape pasang dia nak beli
  • baju raya mama - tak tau ada keperluan nak beli ke tak. macam tak kot. 
  • macam nak cari handbag baru. sebab sape penah tgk handbag guni aku tu bersize bole letak adel tu kan. so ingat nak cari yg hat kecik sikit.
  • langsir untuk sliding door kat umah. hari tu dah tgk kat jusco, tp takde design yg menarik. kot kat sogo nanti ada
  • shawl tuk baju raya nanti mix and match je dgn apa yg ada.
  • bekas letak kuih raya.
tu je la yang nak beli. harap bole follow the list dan tak ter over spent. selain barang- barang raya, barang idaman dah pun dapat. so takde apa lagi nak beli. lebihan duit, wajib la disimpan didalam ASB.

ni la kasut nia yang dah beli konon nak pakai time raya tapi masih tak muat. crocs bersize 3, masih lagi longgar bila dipakai. kasut lg 1 yg aku beli online tu pun masih tak leh fit dgn kaki dia. kena la beli baru.

rezeki ramadhan ni. aku dapat barang ni ada banker bagi. tahun ni papa tak yah beli butang baju melayu. pakai yg tu je la. aku pun dpt brooch kaler hijau. bole pakai gak sebab ada sepasang baju raya aku tu kaler hijau. kain pelekat untuk wan dan stokin. thanks kak wani. siap tanda harga pun tak cabut lagi tu. hehehe..

it has been 3 weeks now since we own a DSLR. jenuh pujuk tau dgn wan ni. korang pun tau kan betapa dia anti nye DSLR ni. "its not about the money, its heavy and bulky" katanya. tapi, telinga dia dah tak tahan kot aku dok sebut- sebut pasal DSLR jek. setakat ni mmg satu hape pun tatau nak guna lagi. pakai AV mode sahaja. nanti balik raya aku crash course dgn adik aku. sebab setiap kali aku tanya dia mesti kena marah. susah nak explain kat phone katanya. yelah, yelah...

selingan. skang ni kitorg tak makan nasi. sebab tekak tak lalu nak makan nasi dah. so sahur- sahur kitorg, kitorg makan ni je. kalau tak pun, buat burger special ltk telur dgn cheese. air lak secawan nestum. mmg kenyang sampai berbuka. buka pun tak makan nasi. tak lalu la.

dah kautim, tapi...

hari isnin haritu, aku dgn wan sibuk- sibuk fikir camne cara nak ke sogo. samada nak MC, EL or AL. kitorg decide nak gi hari bekerja sebab kurang sesak, yeke? dan tak nak bawak nia dgn adel. dulu masa bawak nia pun, stroller nak menyelit celah org pun seksa. ni kan pulak dah ada 2, cmne tuh? style kitorg shopping pulak nak- nak papa diorg ni, suka tgk semua dulu then decide. mesti nak cari yg terbaik dari ladang.

then bincang punya bincang, pagi semalam masa hantar adel kat nursery, aku pun mengayat le kat nursery diorg ni :

aku : eh, sabtu ni akak nak gi sogo, korang nak join? 
cikgu ain : ish kak, sabtu kan nursery bukak. lagi pun kitorg dah shopping.
aku : oh, a'ah kan. (padahal dah tau diorg da gi shopping dgn diorg keje air sabtu) kalau macam tu, sebab akak dgn abg wan tak shopping lagi, kitorg tumpang nak tinggal nia dgn adel boleh ? sian nia dgn adel takde baju raya lagi.. (sambil sengih2 sumbing)
cikgu ain : laaa..cakap je la akak nak antar nia dgn adel sabtu ni. 
aku : hehehe.. kena la berbudi bahasa dulu. tapi mungkin akak amik lewat sikit la ek, dalam kul 4 ke ek?
cikgu ain : ok kak. tinggal je diorg kat sini, kang nak gi sogo tu bersesak- sesak lagi.
aku : ok cun, thanks!

mission accomplish! tapi........ malam tadi aku dah perasan something kat nia. mata dia kecik sebelah. aku dok tgk mata dia mcm nak merah. pagi td bangun sahur, dah mula nmpk merah kat urat2 mata dia tuh. alamak, kalau sakit mata kena kuarantin. 

terus bawak ke klinik pagi td nak cek. doktor cakap mmg nak jadi sakit mata tp belum sampai tahap berjangkit lagi. so dpt ubat drop. insyaAllah ok. harap- harap gitu la hendaknye, sebab weekend ni banyak program. lagi pun weekend ni je ade. next weekend dah ada program lain pulak.

ok, sape ke sogo sabtu ni? jumpa korang disana! sambil belaga bahu ye. sure pack!

preparation ke sogo. ni keje papa diorg la ni. amik ukuran kaki nia dgn adel. nak beli kasut nanti. nak dijadikan cerita dah beberapa kali kitorg beli kasut dgn crocs nia tapi semua besar. pergi w/out bawak nia. ingat raya muat dah. sekali longgar gak. maka, papa diorg pun buat la macam ni.

sian nia, sakit mata. tak nak sebut sakit mata la. nyaris kena sakit mata. eceh. sebab mata putih dia tak merah pun lagi. dalam kelopak mata dia je nmpk merah sikit.

note : adel is top 5 sweet cute baby smile contest. mama pun smile je ni bila tgk blog penganjur tadi. :) klik sini.

ahadnye program

hari ahad pagi lepas, pagi- pagi aku dah operasi mengemas rumah. mmg rutin setiap hujung minggu la kan. tapi kali ni, kasik mop 1 rumah. memandangkan adel suka menyusur sana sini, so kena make sure, semua permukaan lantai bersih. maka, dgn semangatnya aku membancuh ajax fabuluso. 

tapi, masa tgh nak perah mop untuk mengemop, tah macam mana, keganasan rumahtangga agaknya dgn tak sengaja aku terpatahkan pemegang mop itu. ah sudah! maka, gigih la aku mengemop secara manual dgn kain lap. aduh, habis dah tiga suku  tenaga aku. surrender nak masak untuk berbuka. 

maka, petang kitorg keluar nak beli groceries, kitorg decide untuk berbuka diluar. so keluar rumah pun petang. sebelum tu aku ke bangi. aku nak potong rambut, rambutku yang hampir mencecah paras pinggang telah kukerat sampai ke parasa bahu. lega dan sgt ringan. tmbh pulak, lately aku mengalami keguguran rambut yg agak kronik dan teruk. so, rambut raya, siap!

lepas tu nak ke PKNS bangi depan saloon tu je, tp bila tgk parking area pun penuh, terus tak jadi. kitorg patah balik ke kedai runcit kitorg di jusco equine. sampai je, book utk buka puasa dulu kang tak book, tak dpt tempat. then kitorg pun mencuci mata. kot ada yg berkenan bole la beli. tapi end up setakat cuci mata je. hujung minggu ni kena la start beli barang- barang raya ni. mmg nak kena ke sogo jugak la. kitorg pegi beli groceries then tiba waktu berbuka...

di saloon menunggu mama potong rambut. i like my new hair style. 

 jalan- jalan sikit je duduk. penat sungguh hari ahad haritu. 

tadi, adel tido, adel dah bangun, nia pulak tido. duduk lagi... hehehe..

this year, kenny tulis nama eh utk reservation. last year tkde kan. fyi, kat jj equnie ni tak banyak tempat makan. ada pizza hut, kenny, kfc dgn tepanyaki je.

nia makan mushroom soup dgn garlic bread. tgk lah, tak nak pakai bip dah tu habis tumpah2 kena baju. lepas tu nak bukak baju pulak. dah la kat public. adeh..

my dish. segala nasi, pasta aku amik. lapa ko!

wan punya dish.

da la dok tepi entrance, orang lalu lalang dok perati, anak sape la ni. huhu... nak kena train dia pakai bip la gak cmne2 pun. dah makan pun nak suap sendiri nak2 benda berkuah kan. sabajela..

kat center foyer, ada kampung satu malaysia. malam tu ada persembahan tarian 1 malaysia ni. dapat la jamu mata kejap sebelum balik.

cerita hari sabtu

salam semua. tenggelam timbul aku ni. sampai header blog sendiri bertukar pun tak tau. bila ko tukar ina oit? thanks la ye. tadi baru sempat update list of contestant. i am really surprise and happy with the overwhelming participant. and i am very happy to announce that there will be a consolation prize! so, chances for your newborn to win is bigger! keep on submitting  your entry as the contest dateline is nearly end. :)

ok, balik ke pangkal jalan... sabtu lepas, pagi dalam kul 10 pagi, kitorg keluar rumah kejap bawak adel for her 6 months check up. progress on adel semua on track. dan satu yang pasti, adel makin lama makin tinggi. takut tertinggal nia nanti. tak kisah la nia, lelaki sekarang pun tak ramai yang tinggi mama tgk. ewah, jauh nye fikir.

lepas ke klinik, terus saja kitorg balik rumah dan lepak- lepak di rumah. sekian hari sabtu kami sekeluarga. entry hari ahad menyusul. :) nak cite panjang- panjang tak bape reti, cam biasa gmbr menceritakan :)

rutin biasa, timbang berat, ukur panjang.

bila dah kena inject, meraung la adel bagai nak rak..

sessi menenangkan anak. mind my face. kua sekejap je, malas bebedak. maka mata pun macam kungfu panda

sampai rumah, dua beradik ni menghiburkan diri sendiri. nia dah pandai main dgn adel. tak la pandai, tapi bole la untuk permulaan.

the best part is, bila adel pun gelak sama bila kakak dia main dgn dia.

lepas tu nia pun dah boring main cak cak dgn adel, nia main laptop nia. alamak, silap pegang mouse la nia. gaya betul dah tuh.

lepas tu adel pun menyusur pegi kat tempat kakak dia.. pandai budak berdua ni main sendiri. mama buat apa?

mama prepare juadah berbuka. as requested by papa yang nak makan nasi ayam. nia tolong jadi QC, kalau dia makan tu, cukup la rasa tuh.
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in