SABAR, mana kau pergi?

aku perlukan satu medium untuk meluahkan perasaan. disinilah tempatnya. aku tak tau mana pergi aku yang sangat cool dulu. sejak akhir- akhir ni aku rasa kesabaran aku makin menipis. aku rasa macam akan hilang je tak lama lagi.

kalau dulu, bab2 marah nia ni, aku serah kat wan je. tapi aku rasa sekarang ni aku hampir hilang sabar melihatkan kerenah nia ni. tak tau apa yg tak kena. aku tau, now its time for the kids to explore things tapi certain time aku rasa ada limitasinya.

aku tau, aku bukan la ibu yang kuat macam org lain. sikit2 nak komplain. anak baru sorang nak komplain itu ini. tak saba nak tunggu dia besar. how i wish i can fast forward time...
  • sekarang kalau nak pakai kan baju lepas mandi semakin berperang. dengan aku yang tak bole nak bergerak sangat. mmg menduga
  • nia yang kalau nak apa- apa tak bole lambat sikit. contoh bab suap makan. mesti non stop suap dia makan. dulu aku bole cop-up, sekarang aku rasa nak babab pun ada sebab dia jenis tak sabar
  • kalau bab nak mencederakan diri ada je akal nye. contoh nya, main bawah meja makan. banyak kali dilarang, diangkat makin dibuat.
  • sekarang da pandai main dalam bilik air. tak boleh biakan pintu bilik air terbuka. kalau tak, mmg dia bole main dalam tuh
  • tak boleh tgk aku buat benda lain, mesti nak pegi kat aku. part ni, memula aku ok lagi. tapi sejak akhir2 ni, rasa nak marah je bila dia nak nyendeng2 dkt aku.
  • paling latest buat aku hilang saba bila kitorg makan kat pizza hut tadi, dia bole sapu muka dia dengan soup! sape tak hilang sabar?
aku tau dia ada instinct yang dia bakal dapat adik. tapi sejak akhir- akhir ni makin menjadi- jadi. aku tak komplain, aku perlukan tempat nak meluahkan perasaan. aku berharap aku diberi kekuatan dariNya untuk membesarkan anak- anak ku kelak. aku rasa nak migraine pun ada sekarang ni. adeh..

note : disaat entry ni ditulis nia sedang nak tido. mmg sayu hati bila tgk dia tido setelah apa yang kita geramkan kat dia seharian. tapi esok? 1 hari lagi kena sabrkan diri dengan kerenah dia. sabar, mana kau pergi????

note : aku kena banyak baca buku la pasal panduan menjadi parents ni. aku nak tau cara paling baik nak besarkan anak- anak ni. amik ko, samapi kena buat research lagi. hehehe...

congratulations all!!

bulan january ni, mmg bulan yang meriah.. meriah dengan kelahiran baby di kalangan rakan- rakan aku. mmg excited sangat. nampak nye, baby aku je tak kan kua bulan 1 ni, confirm la bulan 2. takpe2, nak bagi nia bermanja- manja dgn mama dia..

to my general manager en. mutaza & his wife (kak nik hamidah) : congratulations for the new born baby girl HANNAH @ 3.55 kg.

hannah ni anak ke-4 diorg, selepas 3 anak yang pertama lelaki. best kan?

to my office mate jon & neny : congratulations for the new born baby girl AIRIS SAFIYA @ 2.8kg. airis is their 1st child

last but not least, to kak mira & kusa hafiez : congratulations for the newborn baby boy : EMRAN HAMZAH @ 1.8kg (he was born at 7 months but he's very healthy). hamzah is their 1st child.

gambar baby? aku belum ada kesempatan nak tgk hannah & airis lagi. dapat tgk gmbr je. hamzah pulak, masa kitorg visit kak mira semalam, masih dalam incubator but he's doing very well. dapat tgk gambar je jugak

CONGRATULATIONS ALL !

on 38th weeks check up

fuh, berpeluh aku jenguk blog kawan- kawan kat tepi ni. berpeluh sebab apa? kalau dapat baring kan best. ini kena bersandar kat sofa jek. kejung jap. tp demi mu blog, aku sanggup. siap chatting dgn jiey tadi menjeleskan aku lagi. mentang2 ko bole meniarap ye, best la ber surfing. macam aku ni, kalau la bole meniarap....

tengah hari tadi, weekly check up sekali lagi. untuk minggu yang ke-38. aku cite dalam bentuk conversation ye..

nurse : puan alyyani anuar! (aku berjalan masuk ke bilik doktor)
dr khamsiah : haa..ni dah jalan slow ni, tak lama dah ni. last week bukan main laju lagi
aku : eh, doktor ingat saya jalan laju ye.
doktor : mana bole lupe. jom baring, kita scan. u dah start sakit ke ni?
aku : a'ah doktor. sakit, then hilang. makin lama makin kuat & kerap. tapi belum betul2 sakit lagi.

kebetulan masa tu aku tengah sakit, tu yg jalan pun slow. doktor pegang bawah perut aku nak cek kedudukan baby.

doktor : ha ni kepala dah turun dah ni. i rasa tak sempat u nak dtg next check up ni.
aku : hah? yeke doktor?
doktor : the contraction is there, kita tunggu sakit u datang sendiri. kalau dah selang 10 minit, ada kua tanda, air ketuban da keluar. u masuk ward.

sambil tu tgh scan

doktor : baby sihat, air ketuban banyak lagi, kedudukan uri ok, heartbeat pun ok. hope tu see u in ward la pulak. (sambil senyum)
aku : eerrr.... tak terkata dah masa tuh. heheheh
doktor : i bagi u mc sampai u bersalin ye. harini u nak mc tak?
aku : harini takpe doktor, saya kena masuk ofis. mc sampai bersalin pun saya rasa tak perlu. sebab saya ingat nak tunggu sakit baru cuti.
doktor : suka kerja ye u ni?
aku : tgh nak audit doktor. tapi doktor bagi je la
doktor : ok, insyaAllah kita try normal kali ni ye (setiap kali jumpa, ini yang doktor kamsiah tu bagitau aku. motivated!)

keluar dari bilik doktor terus text wan. korang nak tau? dia yang tak senang duduk. heheh.. katanya sebelum2 ni ok je. tp bila aku da bagitau gitu terus cuak jap. macam 1st time pulak. sampai balik umah pun katanya takde selera nak makan. suruh aku siap2 bag nak masuk dalam kete. hehehe.. lawak pulak.

plannye? disebabkan keje kat ofis tak setel lagi, aku plan nak keje je cam biasa. kalau sampai nect check-up tak bersalin lagi, baru balik perak. kalau dalam masa terdekat ni, aku akan bersalin kat sini je dulu then settle, baru balik perak.

kita tunggu je la ek, aku sempat ke nak check-up 39 minggu. sekian...

ciri nama anak kami

nak share pasal pencarian nama anak. ciri- ciri yang perlu ada dalam anak kami adalah seperti berikut :
  • maksud yang baik. ni sudah tentu. maksud nama melambangkan sifat. sedikit sebanyak memberi kesan. tapi nama aku kan maksudnya yang lembut. hehe.. mcm tak kena je kan?
  • pangkal nama R..A... 2 perkataan. bersempena nama wan - Ridzuan dan nama aku Alyyani. R mesti kat depan.
  • setiap nama maximum 4 suku kata. supaya tak susah utk disebut. contoh RANIA AYESHA. (itu je satu contoh nye pun. heheh..)
  • dalam nama tu, mesti ade huruf Y. bersempena nama aku yang ade 2 huruf Y. ALYYANI. ni ramai sedara aku perasan bila aku letak nama nia AYESHA. so adik nye pun mesti ada Y.
  • mesti ada nama manja bole diambil dalam nama penuh itu. RANIA a.k.a NIA
  • tujuan nama manja ni, kitorg tak panggil anak dengan gelaran seperti along, kakak or adik. kitorg prefer panggil nama.
trivia sikit
  • RIDZUAN bermaksud nama syurga
  • ALYYANI bermaksud yang lembut
  • RANIA AYESHA bermaksud yang mempersona, hidup bahagia
  • R... A... bermaksud yang suci, yang mulia (kalau lelaki, kitorg takde nama lagi. sebab perempuan kan, reserve nama ni je).
motif : akhirnya aku dgn wan da dapat nama adik nia. walau apa pun terjadi baby ni perlu ada nama kan? tapi bak kata wan, nama tu akan rasa sangat sesuai bila dia pegang & azan kan anak kami..

note : pada yang dah tau nama adik nia, i will be much appreciate if your guys do not reveal her name until we see her face...Tq!

terkejut a.k.a spotcheck

sebenarnye ada entry lain nak post, tapi sebab ada kejadian mengejut kan lunch tadi, aku cite ni dulu.

tak de la ape sangat tapi tgh aku dgn officemate aku syok lunch, muncul seseorang didepan mata. siapakah? wan! husband aku la. hahahh.. serious tekejut. mmg terjerit la aku. dia da agak aku mesti terjerit punya. siap2 dah cakap "dah2, tak yah la sampai menjerit" hahaha...

excited ye tgk laki sendiri. mana tak nya, kitorg keja kan jauh. kalau dia cuti pun, tak penah la kitorg lunch sekali. jarang sangat. kalau dia ada kerja kat area ni pun jarang sangat nak singgah ofis. bole kira dengan jari. dulu time belum kawin, setiap masa nak singgah ye. hehehe... tapi harini, tetiba lak dia memunculkan diri kat anjung tuh.

rindu ek? hahaha... poyo jek. dia nak ke putrajaya tu yang singgah sebab tau aku pun tgh lunch kan. dan dia pun tau port aku lunch. ni pun ala- ala spotcheck kot. kot la aku merayap gi tempat lain. selalu kalau aku gi mines ke mesti aku bgtau dia. ni tak bagitau, dia tau la aku lunch kat mana.

save duit aku lunch harini :D

cerita nursery

nia dok kat nursery sejak dari habis pantang lagi. so setakat ni mmg aku puas hati dengan perkhidmatan nya. yela, nursery kan. apa yg kite nak harapkan. bukan jaga anak kita je. so aku nak berkongsi info sikit.

kalau ada yang bercadang nak hantar anak korang ke nursery sila jangkakan perkara- perkara ini boleh berlaku pada anak- anak anda eh.
  • selsema batuk itu sangat biasa. dah budak ramai kan. tapi sape yang nak anak dia sakit. so utk precaution parents bole berikan supplement tambahan contohnya scott emulsion. tapi nia jarang demam. sebab badan dia imune kalau demam ni.
  • tertukar susu pun pernah terjadi. utk tips, letak susu siap2 kat dalam bekas susu. so bila nak bancuh tuang je ikut sukatan terus kedalam botol susu. jangan lupa labelkan nama dan sukatan air.
  • tertukar pampers pun selalu sgt berlaku. kalau dah time semua nak mandi serentak, wajib la cikgu2 ni confuse kan? utk tips, tulis labelkan nama anak kat pampers itu. mmg nampak leceh. tp sangat membantu. sebab nya? kalau anak kite pakai bukan pampers sendiri dah tu bukan dia punye or tak sesuai dengan kulit kan ke susah kan?
  • puting susu terkoyak. ini aku syak sebab cikgu2 diorg tak bagi nestum or bubur dalam mangkuk tapi bagi pakai botol. aku syak. tapi aku tak penah tanya. bila koyak je, kekerapan mengganti puting susu tu sangat tinggi.
  • tertukar pakaian. ini jarang sgt terjadi. tapi telah berlaku semalam. haaha. tetibe nmpk anak org pakai baju nia. nia lak pakai baju org lain. tips? pesan la kat cikgu diorg jgn la silap amik baju, kalau nak label mcm tak sesuai je.
  • kalau tinggalkan napkin atau towel kecik, kebarangkalian nak dapat balik bila nak amik anak kite tuh, adalah sangat rendah. untuk tips, tak yah bagi towel kecik. bagi towel mandi
  • kalau bole, cari bag utk letak barang anak- anak kita jenis lain dari yang lain. supaya tak tersilap letak barang. pernah jadi kat nia. tersilap bagi bag pun pernah
  • tips yang paling penting, lepas amik anak tu, cek dalam bag dia cukup ke barang- barang dalam tuh.
ni la antara perkara yang telah berlaku kat nia. tapi aku list kan pulak kelebihan nursery nia ni.
  • cikgu- cikgu dia sangat baik hati. depan kite la. tp garang tu mesti. tu pasal nia mcm hormat & ikut jecakap cikgu2 dia.
  • waktu nursery pun mmg fix so takde masalah kalau masa kite bekerja tu. kalau lebih masa pun diterima. yg penting bayar je
  • kalau pagi hantar tak yah mandikan pun takpe. sebab diorg akan mandikan dari pagi smpi la bila kite amik malam da siap utk tido je. tapi aku pagi2 mmg mandikan nia dulu.
  • tahap social nia dgn kanak- kanak sebaya dia jadi sgt bagus. nia suka kalau nak berkawan ni. tapi tak mau berkawan dgn org2 besar. maaf ye. hehehe..
  • kalau kat nursery, tak pernah lagi berlaku sebarang kecederaan. mmg safety 1st kat situ. bila kat depan mata yg jd macam2. huhu..
  • aku dapati banyak benda yang nia buat aku belum pun ajar. contoh baca doa makan sebelum makan. dia yg tunjuk kat kita dulu dia bole buat. maknanya dia ikut masa kat nursery tu la kan?
tapi kalau nak lebih puas hati, aku rasa kita sendiri yang patut jaga anak kita kan? tp kita kena cari rezeki kan di dunia yang eknomi serba mencabar ini. moga siapa pun yang jaga anak kita, anak kita berada dalam keadaan baik dan sempurna. amin...

note ; kalau silap tu, kita tegur cikgu kat nursery dia secara elok supaya diorg ingat dan tak buat lagi. kalau tak tegur, mmg akan jadi balik.. ;)

sepetang berenang bersama

kalau weekends, takde aktiviti, mmg syok betul blogging. rasa lapang je fikiran. tapi kalau dah masuk hari bekerja kena la curi- curi masa nak blogging jap.

semalam kitorg tak gi mana pun. cuma kua utk lunch je. bila dah petang, nia dah macam kebosanan. aku tgk cuaca kat luar pun ok, terus la bawak nia turun pegi swimming.

aku pun join gak. memula wan tak mo turun sebab nak tgk badminton final. aku cakap, turun la tolong amik gambar, kang takde modal nak cite dalam blog. hahaha.. bole tak? memula ingatkan wan tak turun. tapi tetibe dia turun lak. hehehehe... menyokong aku tuk jadi blogger tegar gitu. lagipun da lama tak amik gambar nia tgh swimming. last pun masa umo dia 3 bulan.

2 minggu lepas da bawak nia swimming gak, tapi kejap je lepas tu hujan turun. kali ni dapat swimming lama sikit. tambah pulak org tak ramai. kitorg mmg conquer la pool tu.

nia sangat teruja bila dapat masuk pool ni.

tambah bila takde org, lagi la syok. tak mau dok kat pool kids, nak pegi pool org besar. ade floaties bole la kan..

time ni, nia da mintak kua dari pelampung ni. tapi kitorg tak bagi. then dia buat position camni..

suka tgk gambar ni sebab kaki dia macam berenang tau. pandai lak dia buat gitu..

lepas tu, nia nak dilepaskan, kitorg pindah kat kids pool lak. suka sgt dia jalan- jalan kat situ. then ade intention nak rendam kan muka lak tuh. ala- ala nak berenang. aku pegang, dia lepas kan tangan aku. macam da pandai ye.

tgk la mama nia, dah macam badak berendam je. hahah.. elok kan kalau swimming bila nak dekat ni. menguatkan otot & stamina. tapi kena la berenang, kalau berendam takde la sebarang senaman yang dilakukan. hahah.. tapi lenguh gak lepas tu. rasa letih la jugak. walaupun berendam. ;)

note : korang yg nak bawak anak korang swimming meh la datang umah aku... bole nia ade gang swimming..serious ni tau!

tag + award from my sister

sebenarnya, ada lagi hutang tag dgn ko kan ina. tapi, sebab aku tengah sangat senang sekarang, aku terus buat tag beserta dengan award yang ko bagi kat aku ni. kang banyak sangat hutang, terbeban aku lagi. hahah..

1. 1st insert this badge or the pic above to inform u have been awarded

2. Make sure u take the pic n said it is from amalina

3. You should tell 10 facts or hobbies about yourself.
  1. berfikiran terbuka
  2. suka berkawan
  3. pendengar yang baik
  4. penyabar or dalam bahasa lain sangat cool
  5. berfikiran positif dalam apa jua hal
  6. suka blogging
  7. tak suka org cakap belakang. kalau tak suka, cakap depan- depan ok
  8. satu- satu nya kartun yang masih disukai adalah slamdunk
  9. tak suka iron baju
  10. suka makan roti. satu hari bole habis satu buku. kalau tak pregnant pun gitu :D
4. You should choose 5 other bloggers (easier the ones who follow you) and tell their names in your blog

aku pilih pengomen tegar aku yang akan ada disetiap entry..
  1. bed mama shasha
  2. ayu ibu damia
  3. fazilzura ibu akil
  4. lya mama asya
  5. suhida mak razi & izzat
5. Dont forget to go to their blog and tell them they have been tagged !!!
will do


another award from ina.

bila nia da pandai mintak

skang kan, kalau budak besar nia ni dah pandai mintak apa yang dia nak. kita tau la kalau dia nangis apa yang dia nak or apa yg dia protes kan. tapi amik masa sikit la nak paham. kena tunjuk ini ke, nak ini ke. kalau diam, itu la dia nak. kalau nangis lagi, kena la tunjuk2 lagi sampai la dia dapat apa yang dia nak.

kalau bangun tido, dah tunggu depan bilik air, pegang baju nak bukak baju, nak mandi. kadang, kita tak bukak mata pun lagi. hehe.. kalau dia da pegang- pegang seluar, macam nak bukak baju tu, tau la yg dia yak. kalau dia dah membuang mmg tak senang duduk dia. asyik menonggeng je la. geli hati pun ade gak.

yang paling senang bila nak bagi makan or nak minum susu. kalau dia dah diri tepi meja makan, sambil tunjuk bekas biskut dia, tau la yg dia lapar. kalau dulu, kena bagi susu setiap 4 jam kena cek time, sekarang tak payah lagi.

kalau dia nak susu dia cakap je "nana..nana" aaa nia panggil susu nana. mana dapat eh? maybe dari nenen kot. aku pun tak sure. tapi kalau tengah malam dengar suara dia "nana..nana". papa, sila la bangun buatkan susu nia.

harap makin besar, makin mudah kan? mudah ke? hehehe...

kalau da pandai cakap esok, lagi senang kot kan? ke lagi penat nak melayan nye..

tali pusat & tuam

sebelum tu, sorry kalau ade yang tak selesa entry2 aku lately pasal pregnancy je. sebab mmg routine aku skang tgh busy prepare hal2 ni. lagipun, lepas ni mungkin lama lagi aku nak cerita pasal hal ni. sape tau kan?

hari ni kitorg tak kemana- mana. aku kemas barang aku. korek balik stokin, nursing bra, nursing pad. nasib baik semua ada lagi dalam simpanan. kumpul kan kat satu tempat.

tajuk entry? kalau masa baby kan kite selalu kena tuam anak kite. kandungan tuam tu mcm rempah ratus dan jugak tali pusat anak kita yang bila dah tertanggal. tujuannya? aku tak pasti. tp ni mak aku yang buat.

sampai sekarang, tuam nia masih ada lg dalam simpanan. mak aku cakap lagi, nanti kalau nia dpt adik, tali pusat nia letak sekali dgn tali pusat adik dia dalam tuam adik dia pulak. tujuan nya, supaya besar nanti diorg rapat & tak bermusuh.

macam- macam petua kan? tu pasal aku masih lg simpan tuam nia. cuma mmg dimasuki serangga la sebab dalam tu pun bahan makanan kering. tapi tadi, wan da bukak tuam nya utk amik tali pusat nia tuh.

ni tali pusat nia. bukan la tali pusat, tp tempat kepit tuh, then ade sisa tali pusat dia. tali pusat nia nanti akan masuk dalam tuam adik dia pulak sekali dgn tali pusat adik dia. InsyaAllah...

note : agaknya, tu pasal aku adik beradik mmg bonding so well kot. heheh.. tah le... tapi mmg kitorg 6 beradik sangat- sangat rapat. kalau berkumpul, 6 6 bole lepak sekali sembang berjam- jam.

jalan pelan- pelan

aku lupe nak cite kat entry bawah ni yang aku kena marah dengan doktor. bukan bernada gurau tau. bernada serious doktor kamsiah tu marah aku. tapi dengan muka yang maintain comel la kan, sebab dia mmg comel orangnye. huhu..

apa yang dimarahkan? "you ni jalan bukan main laju lagi ye. you kan dah cukup bulan, jalan pelahan pelahan la" aku cam erkk.. laju ek. rasa speed biasa je tu. dia nampak masa aku dari tmpt duduk tunggu nak ke bilik dia.

dia cakap lagi, esok dalam pantang lagi la tak leh nak jalan macam tu. yela, aku kan takde experience normal. jalan terkepit- kepit kan? teringat masa nak discharge dari hospital lepas deliver nia dulu, kena sound benda sama gak. midwife tu cakap aku ni jalan laju sgt padahal baru sehari bersalin.

so, dok ingatkan dalam diri, jalan pelan- pelan, jalan pelan- pelan. tapi sekarang mmg pelan je jalan aku sebab da sakit sikit- sikit kan. jalan pelan- pelan...

gambar arkib : masa ni akikah dgn cukur jambul nia. 17 hari lepas bersalin. ramai yang terkejut bila aku steady je. mmg aku admit, ceaser ni buat kite lupe yang kita dalam pantang. pada aku la. sebab luka operate pun tak sakit mana pada aku. masa lepas operation pun, aku tak amik pain killer & doktor pun cakap luka aku cepat sembuh. kita tgk kali ni macam mana pulak..

note : time ni gak kena marah sebab da pakai barang kemas. dalam pantang tak leh pakai semua tu ek? nape ye?

37 weeks check up

sebelum tu, ticker kat sebelah tu tulis aku 36weeks++, tapi sebenarnye aku skang da 37 weeks 3 ari. baru tgk kat buku rekod td. doktor pun bagitau. tatau la mana betul. tak kisah la kan, lebih kurang tu.

tadi berjaya half day ye. dengan seronok nye aku ke an-nur buat weekly check-up. kalau selalu, kena tunggu dekat sejam. tapi tadi, baru je nak duduk, da panggil tuk cek urin dgn bp. then baru je nak duduk balik, dah kena panggil jumpa doktor. hahaha.. suka sangat. da la kejap je, lepas tu half day lak, tak yah masuk ofis. bahagia!

kalau last week berat aku 57kg, arini, berat aku pun maintain 57kg. gak kalau last week berat baby 2.1kg, tapi tadi, berat baby da 2.5kg. lega sangat sebab baby's development ok. doktor pun puas hati.

tadi, dah dapat booking form. in case kalau sakit dah, terus pegi hospital bawak form tuh. fuh, masanya kian dekat. harap sempat la aku nak balik perak sebab prefer bersalin kat sana. doakan aku ye :)

ni admission letter yang baru dapat lepas check-up tadi. doktor cakap da masuk 38 weeks kena standby anytime je. kalau ikut pengalaman dulu, aku bersalin kan nia awal 9 hari.

maternity dress

kalau korang perasan, sepanjang aku pregnant ni, tak penah sekali pun aku pakai maternity dress kan? bukan nye takde. masa pregnant kan nia dulu semangat je beli sampai 4 ke 5 pasang. tak ingat dah. lepas tu pakai la bila ada kenduri, time raya or ada event apa-apa.

tapi perasaan bila pakai baju gitu, rasa mcm tak selesa & melayang- layang je. ahahah... paham tak maksud aku? mcm org tak pakai seluar la. sebab perut kan besar, lepas tu mcm luas je tu yang rasa melayang je. lepas tu, tgk balik gambar sendiri bila pakai baju maternity tuh, nak tergelak pun ada. korang nak tgk? jom!

ni masa buka puasa ofis. aku rasa dalam 10 hari kot sebelum aku bersalin. sebab buka puasa ofis last year pun buat nak dekat raya. kelakar kan aku pakai mcm tu? wan cakap macam pakai kain telekung!

ni masa 8 bulan kalau tak silap. kat hospital melawat atuk wan yang sakit kat penang. nampak sangat tak selesa tu yg asik letak tangan kat baju takut melayang. hahaha..

pregnant kali ke2 ni belum pernah pakai lagi. elok je dalam plastik baju2 aku ni. nanti kalau akak aku pregnanat ke, bole aku bagi dia je pakai. lagi satu, kalau pakai baju ni, macam senteng la. lagi la tak selesa. tu pasal aku tak penah pakai baju kaftan, kain batik semua. tak reti aku. masa pantang tu kena la pakai kan. tapi asik nak telucut je. punya tak reti. aku takde pun kain batik, semua pinjam kat mak aku je. orang tgk aku pakai pun runsing je. hahaha..

sekian...

port baru..

kesinambungan dari aksi nia berjaya memanjat rak tv haritu, sekarang rak tv tu la jadi port baru nia. bila bosan je, dia akan panjat. mmg tak de rasa takut- takut dah. dengan penuh yakin dia akan berdiri, bergoyang, duduk, merangkak dan juga minum susu! sambil menonton tv.

naik letih bawak nia turun setiap kali dia da panjat. sudahnya kitorg macam biakan je. tapi bila depan mata la kan. so far belum ada rekod jatuh lagi. pasal nianye lidah yang terkoyak aritu, skang da mula bercantum. tak terangkat- angkat dah.

alhamdulillah sebab doktor cakap kalau within 1 month tak heal jugak, doktor kena jahit. huhu.. wan da ajak nak pegi jahit je last weekend. aku cakap takpe, tunggu dulu. mesti elok sendiri. dan dah bercantum pun bila aku tgk semalam. harap sangat takde lg insiden2 yang mengejutkan dalam masa terdekat ni. amin..

dah nama pun port baru kan, kena la selesa. pandai dia bawak 2 bantal kesayangan dia kat atas tuh. kalau jatuh, gigih dia turun dan kutip balik, panjat balik. sanggup tu..

tengah nak attract kite la tu. sebab kitorg puas suruh dia turun, dia tak mau turun..

haa, ni reaction bila papa da meninggikan suara. dia akan buat- buat pandang atas as if nothing happen. or dalam hati mesti dia cakap "are u talking to me?" muka tak bersalah.. hahaha..

nak menarik perhatian papa nye pulak. buat muncung mahal dia tuh..

update jap..

2 ari tak jenguk blog. kesibukan melanda. kerja aku 80% siap. lega sikit. in case kalo nak bersalin dalam masa terdekat pun aku da bersedia. eceh, bersedia ke? suspen gak sebenarnye. menantikan proses nak bersalin tuh.

pagi tadi, officemate aku selamat mendapat baby girl jugak. 2 orang da lepas, 2 lagi bakal menyusul. congrats to jon & neny! tak sabar gak rasanya. sebab da tak larat kot. harap semua selamat ye.

dalam pada aku sibuk dan dah tak larat ni, nia bagai tau yang dia bakal berkongsi kasih mama nya ni. makin menguji kesabaran aku la dalam melayan kerenah dia.

barang- barang semua da siap. barang baby da masuk dalam bag. barang aku je belum masuk bag. then belum packing barang tuk balik berpantang diperak. insyaAllah aku akan balik 3 or 4 hari sebelum due date. kalau tak rasa sakit lg la kan. sebab tak mo cuti awal nanti boring dok umah.

kamis ni, check up 37 minggu. berjaya mintak half day. ehhehe.. nak rest... till next update ye :)

latest us. ahad lepas, late lunch kat pizza san francisco. lihat pipiku, sama naik dengan perutku.

bila nia pakai tudung..

masa raya puasa haritu, mmg ada pasang niat nak belikan nia tudung. sebab nak bawak nia gi masjid semayang raya kan. tapi, masa test nak pakai kan tudung tu, baru pakai, dah dibukak nya.

itu la nia, kalau letak apa atas kepala dia mmg dia tarik dengan cepat nya. topi ke tudung ke. tapi kalau ikat rambut or letak sepit tak ditarik nya.

sekarang kalau kitorang semayang kan nia mesti ikut sekali, so aku ajak nia pakai tudung. sekejapan je menyerah diri. lepas tu dia tarik balik. sebab rambut dia yg lebat tu kot buat dia rasa rimas. sempat amik gambar nak share dgn korang..

time ni da suruh wan standby camera sebab nak amik gmbr. tak penah dpt lagi gmbr nia pakai tudung...

nak pakaikan pin kat tudung tu...

kan da kata, sekejap je. tak sampai seminit pun. dah mengamuk nak bukak. tu je la gmbr yg berjaya ditangkap..

barulah terasa weekend

harini baru lah terasa weekend bila dapat bangun lambat. jarang bangun lambat sejak da jadi mak ni. tapi harini berjaya. eheheh.. bangganya dapat bangun lambat ye. sekali sekala ye tak.

weekend ni takde plan kemana- mana. nak siap kan keje & nak bershopping through online je. nak setelkan by this weekend.

skang da nak kul 12 tp kitorg baru breakfast nasi lemak. bole? hahahah.. to all, enjoy your weekend!

check up 35 weeks 2 days

tadi ade appointment dgn doktor kul 12.15 pm. sampai antara yang terlewat sebab keje banyak kat ofis. cadangnya nak amik half day arini. mmg da plan dari awal minggu. tapi bila jumpa boss, tak tekeluar pun pasal nak mintak half day tu. huhu... takut weh nak mintak2 cuti ni.

sebab sampai lambat, aku merupakan last patient doktor khamsiah tgh hari tu. dalam kul 2 jumpa doktor. berat aku last 2 weeks, 55kg. tapi harini dah 57kg. bp & urine normal.

berat baby lak dah 2.1kg. dah 2.1kg ke baru 2.1kg ye? kalau ikut berat idle pada usia kandungan aku ialah 2.4kg. tapi sebab last 2 weeks berat baby pun 1.9kg, ade kenaikan 200gram kat situ dalam masa 2 minggu.

doktor cakap as long ada progress on baby's development everything should be normal. doktor harap berat baby bole reach at least 2.5kg, masa dia kua nanti. pelik gak nape berat baby kali ni tak naik mendadak macam nia.

ni la aku, kalau baby besar risau, baby kecik pun risau. ish... doktor cakap perut aku pun tak nampak macam da cukup bulan, kecik sangat. i wonder why too... tu la, baru la nak tehegeh hegeh amik obimin sume.

ada sape2 penah deliver, baby korang below 2.5kg? ok tak? soalan khusus utk kelahiran yang cukup tempoh. tapi kalau nak bagi pendapat silakan..

next appointment kamis depan. lepas ni check-up seminggu sekali pulak...

RED day @ kenny rogers

ramai yang tau harini 13/1/2010 kenny rogers melancarkan hari makan secara sihat. promosi yang ditawarkan adalah to wear red + 1 set quarter meal = free 1 set quarter meal.

sebenarnya aku baru tau pagi tadi, bila manager aku cakap pasal hal ni. padahal aku rasa ramai da dapat email pasal harini. kalau aku tau, awal2 aku da pakai baju kaler merah. bukan baju je, lipstick merah pun diterima.

bila belek balik mailbox kat outlook, mmg ade dpt email pasal RED day ni. (jenis tak tgk email forward la ni. heheh..) maka, terus aku text wan yang korang sedia maklum peminat kenny.

balik rumah, wan da ade. selalu dia lambat balik, kenny punye pasal kan. terus kitorg bersiap dengan berbaju merah. kebetulan cikgu kat nursery nia ikat rambut nia pakai getah merah. tu pun dikira gak tu. sampai je, wan cakap, malu je pakai baju merah ni. tah2 kita je. rupa2 nya, kenny full house. siap kena beratur lagi. ni aku tgh beratur. nia nak tarik aku gi jalan. wan tolong kejar nia yang lari sana sini.

suasana di luar. orang beratur nak tunggu turn makan. semua merah! yang lalu lalang dan tak pakai merah terpinga pinga ape yg berlaku kat sini?

saba nia, 2 lagi sampai turn kita. tak lama sgt tunggu pun.

akhirnya dapat tempat. baru tau side dish takleh pilih. huhu.. ok la. free kan? sape nak bagi. terus je kitorg order tak tunggu lama sebab kat luar ramai lg yg tgh kelaparan. nia "we want food!" sambil ketuk2 meja cam biasa.

disebabkan tempat kitorg betul2 tepi entrance, so orang yang beratur kat tepi tu buat kitorg tak nak lengah2 time makan. setel je makan, air da habis. terus pack muffin & kua. nia sambung makan muffin kat bench tepi tu sementara tunggu papa beratur nak bayar. semua kena beratur tapi semua sanggup! heheh...

ok, da kenyang! jom balik. next year 13 january kita datang lagi ye :D

note : congrats to my manager sebab baru dapat babyG jam 2.45 pagi tadi. anak ke-4 dia. 3 anak pertama lelaki. cuba jaya! :D sorang da selamat, 3 org lagi tunggu turn, termasuk la aku ;)

sedang saya terlelap

sedang aku terlelap dalam menjaga nia disuatu petang. bila aku dikejutkan oleh wan, aku dapati nia sedang...

bederau jantung aku bila nampak nia da kat atas rak tv itu. selama ni cubaan nak panjat tu mmg selalu ada. tp tak sangka dia berjaya sampai 'ke puncak'

memang menjadi impian dia nak naik atas ni. sebab kalau tgk cite yg dia suka, kalau bole nak masuk sekali dalam tv tu.

nia nampak mama dia da duduk, terus dia nak turun. nanti dia telepas pulak bila mama dia gi mana- mana. sedia maklum la nia ni kalau aku angkat bontot je, dia dah merengek.

bila da dapat naik, dah tak reti nak turun. maka, mama la kena tolong turun kan. sekali da dapat panjat, nak panjat lagi kan? setiap kali sebelah kaki nia da naik cepat2 kitorg turun kan. sampai dia penat, tak jadi nak naik.

tapi ni mengingatkan kitorg supaya tak tinggalkan nia sorang2. sebab dia da suka main panjat- panjat. macam mana la lidah tu tak terkoyak. latest, nia suka henjut- henjut kan diri kat sofa. mmg bahaya.

note : nia tak pakai baju, sebab da nak pegi swimming, tapi aku bole telena kejap. hehehe..

tag : kacamata dan anda

tag diterima dari bed, mmg sesuai la dengan aku. ko mmg tak salah pilih aku utk tag ni bed. tq! ;) jom kita tgk soalan- soalan nya.

1. sejak bila anda mula berkaca mata?
sejak 1993 bersamaan dengan sewaktu aku darjah 5. lama kan?

2. bagaimana anda tahu anda memerlukan kacamata ketika itu?
masa tu duduk kat belakang dalam kelas. lepas tu macam kabur je bila tgk blackboard. kebetulan kawan baik yang dok sebelah aku pakai spek. aku selalu la pinjam spek dia kejap nak tgk ape yg ditulis. sampai satu tahap aku mesti kedepan setiap kali cikgu tulis kat board. 1 hari, ayah aku yang tengah meronda kawasan sekolah aku (ayah aku ade hal kat sekolah aku masa tu), lalu kat kelas aku, nampak aku tumpang meja orang. ayah aku terus tanya kenapa. terus ayah aku bawak aku buat spek. tak mintak pun. sebab tak terfikir pun pasal kena pakai spek. bole? heheh..

3. Berapa 'power' anda pada permulaan anda berkaca mata?
hahahah..lama nye zaman tuh, 90's tuh. so mmg tak ingat.

4. jenis / bentuk kacamata anda yang pertama?
mestila berbentuk bulat (suhida, takyah nak malu tgk gambar sendiri, sebab mmg trend masa tu, pakai spek bulat. hahaha..) bingkai hitam.

5. jenis/bentul kacamata anda yang terkini?
half frame segi empat warna maroon.

6. berapa 'power' terkini anda?
sila jangan terkejut..kanan 600, kiri 550. silau takde. yup, aku mmg rabun!

7. berapa banyak koleksi kaca mata yang anda ada dari dulu hingga kini?
kalau dah dari zaman 90-an pakai spek, rasa nya da lebih 10 spek kot aku ada. tapi semua tak penah simpan. pakai buang. hehe..

8. jika anda ada sentimen tidak suka berkaca mata seperti saya, sila nyatakan sebab musabab
pakai spek tak best! rimas! tudung tak betul alignment nya. tapi ramai cakap kalau aku pakai spek nmpk muka childish. tapi still tak suka pakai spek. nape la aku rabun. huhu..

9. yang mana anda lebih gemar. kaca mata atau contact lens?
both pun tak suka. tapi kalau diberi pilihan aku suka pakai spek. tak menyusahkan. tapi gigih gak ber contact lens time siang hari. heheh..

10. Opto pilihan?
kat Ayer Tawar perak, sebab kedai tu da macam panel utk family kitorg. bukan family je, malah atuk, opah, sedara mara pun buat spek kat situ. sebabnya? banyak pilihan yang uptodate & semestinya murah. nama opto tu tak ingat lak.

11. Pasangan anda berkaca mata?
ya. wan lagi rabun dari aku ye. :D. abang, nanti kita gi buat laser treatment macam arwah atuk tu ek. rm4000 je. ;)

12. orang yang betuah ditag adalah?
jika anda seorang yang rabun seperti saya, sila amik tag ni dan buat. tq!


kami pasangan rabun. heheh.. walaupun rabun aku tinggi, takde la sampai tahap nak mandi pun pakai spek, nak semayang pun pakai spek kan. korang rasa aku ok pakai spek ke tak pakai spek?

note : bed, selesai sudah hutangku padamu..

beriyani gam

seharian tak jenguk blog. ni da kul 10 malam. baru nak bukak blog, upload gambar dari camera ke pc. sape kata blogging ni senang? perlukan komitmen kan? ada org tanya 'korang ni takde keje ke bole ada masa nak update blog?' aku jawab; masa ada je. nak dgn tak nak je kan?

apa pun, last weekend memenuhi selera papa nia. yang teringin makan macam- macam. hari sabtu nak makan burger king. tu yang gi alamanda tuh. ahad pulak dia nak makan nasi beriyani gam johor. da lama dia nak makan tapi belum ada kesempatan.

ahad lepas, berjaya kitorg makan nasi beriyani gam. tapi tak gi kat putrajaya tu. kitorg gi kat bangi. dulu masa bujang selalu makan situ sebab aku duduk mmg kat area situ masa belajar & memula keje.

kitorg sampai dalam kul 12. mmg peak hour. org ramai sangat. kalau datang kul 1, mmg dah habis nasi beriyani nye. makan mee bandung johor or laksa johor je la. 1 meal nasi ikut jenis ayam. macam aku amik ayam masak merah rm6. maximum pun rm8 kalau amik ayam goreng kampung. ayam quarter tau. makan kenyang sampai ke malam.

puas hati sangat wan dapat makan nasi beriyani. tanya dia sedap tak? dia cakap sedap. tak macam nasi beriyani biasa or kat mamak. kalau nak tau, dinner malam ni tadi pun dia ajak makan kat beriyani gam. malam tak bukak la bang. lunch hour je.

lekanya nia tgk tv sambil makan papadom

tah cite ape yg dia tgk pun tak tau la. sampai tongkat dagu

marah mama dok amik gambar je ke? heheh..

note : kalau org johor mesti da jemu makan nasi beriyani gam kan? kalau kat sini mmg ramai org cari. mcm tu la laksa penang ke, org penang mesti tak larat makan. macam tu jugak dgn sate kajang. aku yg org kajang jemu dah kat satay kajang. gitu la kita...

checklist barang

semalam, sabtu. mmg satu plan pun tak jadi kecuali dapat makan burger king. pegi alamanda ingat nak tgk avatar. adik aku ainal beria promote. so kitorg mmg plan nak tgk. tp tgk next show 12.10a.m!

masa tu baru kul 9.50pm. ape la yg nak dibuat sementara nak tunggu kul 12 kan. maka, cancel jugak program. kitorg terus je balik umah. harini nye target adalah untuk setelkan barang nak bersalin dan dalam berpantang. berikut merupakan checklist barang yang tak beli lagi.
  • Tablet ikan haruan leesa formula
  • Gamat healin (kotak warna hijau gelap)
  • minyak yuyi cap limau
  • bengkung (dulu masa last pregnancy tak pakai bengkung pun. sebab nya ceasarian. lepas 100 hari baru pakai korset dgn girdle. tu pasal lmbt skit nak dapat bentuk badan yg asal. tapi kali ni nak beli bedung yang bole digunakan utk both delivery. bengkung moden)
  • bag baby (da banyak tempat survey tapi takde yang berkenan dihati. makanya barang- barang belum letak dalam kete pun lagi)
  • pad
  • stok nutrifresh (untuk mengelakkan sembelit)
mostly barang- barang sendiri yang tak beli lagi. kalau ikut pengalaman dulu mmg macam- macam tak beli. banyak benda yg missed out. kesian kat parents aku la kena tolong belikan. wan kan jauh. yela, kitorg kan 1st time jadi parents. so kalini, nak make sure dalam tempoh berpantang semua barang mencukupi.

dulu, baju baby pun siap mak aku tolong beli nak tambah stok. sebab baju pun tak cukup. hehe.. kali ni pun, baju baru baby baru ade 2 pasang. nak beli online tak sempat2 belek lagi. masa makin suntuk.

apa pun, harap semuanya dipermudahkan dan yang penting aku dan baby dalam keadaan yang sihat.

note : ada yang bertanya, dalam tempoh berpantang blog cuti ke? oh, semestinya tidak. mesti lebih kerap update sebab papa nia kan jauh. kalau dulu setiap masa dia mintak mms. kali ni, papa tgk kat blog je la ek. lepas tu mesti sentiasa berwebcam papa dan anak- anak nya (insyaAllah)

plan sabtu yang tak jadi

da lewat petang baru segar mata ni. malam tadi tido lewat sangat sebab menyiapkan keje. akibatnya, pagi tadi, kepala berat sangat. sakit kepala sangat- sangat. nak buat apa pun tak larat.

sepatutnya nak gi wedding pa'e & anep kat seremban pulak. yela, nak tgk pa'e dgn kasut setinggi 5 inci itu. tapi apakan daya, tak mampu nak bangun. lagi pulak, semalam braxton hicks kembali menyerang. masa kat ofis. dkt 4 jam la tahan sakit.

oleh kerana false alarm makin kerap dan lama, maka resah gelisah la hati ni. bukan takut nak bersalin, takut kerja tak sempat disiapkan sebelum BERHONEYMOON PANJANG. yela, check-up minggu ni da 36 minggu. maka, siang malam pagi petang dirumah mahupun dipejabat gigih menyiapkan kerja.

my workstation at home. nak makan pun tak sempat. makan roti je. to my baby r****, tunggu mama settle keje, baru bole kua ye. aci tak cakap gitu?

nia yang minggu ni terabai sikit. papa nia yang melayan dia. ok la, practice tuk jadi kakak. so far ok. under control. bila dia nangis tu, aku pekakkan telinga, pandai dia bawak diri, pegi kat papa dia.

note : pa'e, sorry sangat sebab da janji nak gi seremban tapi tak dapat. sorry ek!

note2 : ade 2 tag dari adik aku ina dgn bed, malam ni aku buat ye.

nia @ playground

malam tadi balik lmbt. tak habis keje kat ofis, bawak pulak keje kat rumah. konon- konon nak siap kan cek 1 file. konon- konon... tapi tekak ni teringin nak makan spaghetti. nak buat takde bahan lagipun tak bape rajin.

konon- konon nak buat keje. nasib baik bawak 1 file je. selalu bawak balik ber file- file. tapi sebab tak larat nak panjat tangga, bawak 1 je.

so kitorg kua jap nak gi dinner. kua kejap je ye. tapi, end up sampai kat rumah kul 10 lebih gak. da dinner, gi beli ubat nyamuk. lepas tu beli barang kete wan. tah ape namanye. lepas tu beli sandal nia pulak. nia nye sandal dah tak muat. yang jadi balik lambat tu, sebab mata nia tertarik kat satu playground area yg berwarna warni. tanpa dioffer, terus dia berjalan ke arah itu. melayan la nia main kejap.

gembira rasa hati dia..

ok, nak gi main benda lain lak

mama, nak main ni

cubaan memanjat sendiri..

seronok sungguh nia main slide ni.

sekali dia tak mau turun pulak. bila didukung, mengamuk sakan nak main lagi. mama dgn papa mata da kuyu. papa lg penat, penat mengejar nia sana sini. kat level bawah astro ade buat booth gak. ade kids area tuk main lego. kat situ pun da stuck beberapa minit sebab nia nak buat blok kat lego tuh. abang astro bagi belon pun tak mau. nak gi main lego jugak.

lepas tu, pegi kat tempat kasut budak, dekat dgn toys area, tersangkut kat tmpt bear pulak. lepas satu bear, ke satu bear dipeluk nya. semua nak. tapi 1 pun nia tak dapat. sebab bear kat umah nia tak peluk pun. heheh...

gitu gini badan dah penat, kat umah sempat belek setengah jam je keje., mata da berat. nia da pun lena, penat sgt main sana sini.
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in