5/10/2008 @ 11.11a.m - nia was born

salam, alhamdulillah harini genap la usia anak kesayangan aku dgn wan, rania ayesha a.k.a nia 2 tahun. selama 2 tahun jugak la aku tak pernah berpisah dengan dia. tak pernah sehari pun aku tidur tanpa dia. kalau la ditakdirkan aku kena kerja outstation ke, nangis kot. so, harini, aku berbesar hati nak share pengalaman aku melahirkan nia yang tak pernah aku cerita sebab blog ni wujud pun tahun 2009. ye, masih setahun jagung lagi.

masa tu, semua umat Islam sedang sibuk menyambut aidilfitri. as for me and wan, kitorg lebih kepada berdebar. sebab mengikut doktor, aku dinasihatkan untuk stay kat kl, sampai deliver. sebab last scan, kepala baby dah betul- betul turun kebawah dan aku dah mengalamai not-so-heavy contraction. ditambah pulak dgn perut aku yg besar.

berbelah bagi masa tu sebab kalau nak ikut due date aku ialah 14/10/2008 sedangkan hari raya pertama jatuh pada 1/10/2008. setelah ditambah tolak, kitorg decide balik jugak. gile ke beraya kat kl berdua. tak penah dibuat. sebelum raya kitorg balik ke perak. keadaan aku ok- ok aje except for perut aku yg menegang sentiasa.

sehari sebelum raya, kitorg balik ke kedah sebab nak beraya kat rumah mertua dulu. masa nak gerak  tu, aku cakap kat mak yg aku sakit perut. perut aku mengeras sangat. aku tak tau itu contraction ke tak ke. mak bawak aku pegi jumpa bidan ntuk berurut. nak hilangkan stress kat perut.

masa bidan urut- urut tu, bidan cakap, tak lama dah ni. adeh, berderau la pulak. dan ke ni nak balik kedah. tawakkal je lah, kitorg pun selamat sampai dan beraya di kedah. aku beraya pun tak sangat sebab serba tak kena. dah sakit- sakit.

sempat tak sempat, sempat jugak la aku beraya sampai raya ke-3. raya ke 3 kitorg sepatutnya balik ke kl, sebab nak keje esok harinya. tp memandangkan keadaan aku yg lain macam, wan drop kan aku kat perak and decide nak deliver kat perak je. 

Allah nak permudahkan urusan aku dgn wan, 4 oktober =  4 Syawal, sedang aku online terasa macam nak membuang, masuk toilet, nmpk ada darah yg agak banyak. fuh, berderau  terus. kelam kabut satu rumah yang masa tu masih ada lagi adik beradik aku. bapak aku yg menenangkan keadaan suruh aku siapkan barang dan terus bawak aku ke hospital. masa tu aku takde sakit pun. sakit yg mild2 je lah. masa tu wan dah kat kl, keje. 

masuk labor room, doktor pasang CTG. menunjukkan aku dah ada contraction tapi yang tak best nye, b/p aku tinggi. heart beat baby pun tinggi doktor suruh aku relax sebab aku pressure. takut weh, nak beranak dah. selang beberapa jam doktor cek lagi. still, heartbeat nia tak cantik. bukan drop tp too high. so doctor has decided to induce aku. 

induce yang pertama, tak jalan. aku tak merasa sebarang kesakitan pun. light- light je. masuk induce yg kedua, rasa yang semua ibu pernah rasa itu mula aku rasai. oh, tak tau nak handle macam mana. serba tak kena. sakit yang amat. bila buat VE semua mengecewakan. stuck kat 2cm. sampai VE dan CTG yg terakhir heartbeat nia drop 2 kali dan aku masih 2cm. so doctor terus decide untuk emergency ceaser aku. 

masa tu, aku dah nak nangis pun ada sebab tak terfikir akan ceaser. dalam hati dah berangan nak push bagai. tp takde rezeki aku agaknya. b/p aku naik lagi sebab aku ketakutan. maka, datang la si suami yg menenangkan bini nya. dan jugak mak ayah nya yg menenangkan anak nya. bila semua nya dah ready aku di tolak ke OR.

masa bius, tak rasa sakit pun. org cakap sakit tp sebab contraction sakit lagi, so selamat la aku. aku dibius separuh badan membolehkan aku melihat baby bila dah keluar nanti. rasa kena ceaser bila doktor nak keluarkan baby, rasa perut tu digodek tapi tak sakit. cuma bole rasa. sebab dia dok tolak- ke tekan ke perut kita.

tepat jam 11.11 pagi, lahir la anakanda kami yang semua nanti- nantikan. sempurna dia dimata kami. tapi aku ni sebab operate kan tak kira nia dah. aku dah mula rasa sejuk yg amat. siap bole suruh nurse tutup aircond. seram sejuk. keluar OT, aku terus cakap kat mak, yg aku lapar. lebih 24 jam tak jamah makanan kan.

masuk je wad, aku muntah. kesan ubat bius org ckp, nurse tukarkan baju dengan cadar. lepas dah muntah tu baru la rasa macam lega. aku tido kejap then bangun makan. masa tu baru la "mana baby?" malam nya aku dah bole bangun ke toilet sendiri. alhamdulillah aku sembuh cepat dan seronok sangat membesar kan nia dari dia lahir sampai sekarang.

 ni lepas dah diinduce kali kedua. lepas je induce tu, dah mula rasa heavy contraction. tak pandai handle lak tuh. masa adel, steady sikit masa sakit. ke sakit induce lain dgn sakit natural. wallahuaalam.

pasrah nak kena belah. masa ni nurse amik spek aku. aku request kat pakar bius nak pakai spek, nak tgk baby. baru la nampak. mujur la dapat. almaklumla, rabun tinggi.

my reading. semua normal dan aku telah bersedia untuk dibedah. tgk jam tu, pukul 11.07am. kejap je ceaser ni. 20 minit je, tapi tang luka dia tu yg nak sembuh lama.

perut aku yang sedang dibelah. masa ni doktor tanya "u tau i tgh buat ape?" aku cakap la tak. dia cakap "i dah cut u open" diam terus aku..

by using a forceps, doktor mengambil masa nak mengeluarkan kepala nia. rupanya dia takde dalam kedudukan yang betul, instead of facing down, she was facing up. bukan songsang eh. korang faham kan? tu pasal dia takde ruang yg betul nak betul- betul turun. tambah pulak dgn size dia yang besar.

kepala sudah keluar. masa ni doktor ke wan ke kata, rambut nia sangat lebat.

dan nia telah keluar dari perut mamanya..tgk jam atas tu, tepat jam 11.11 pagi.

her 1st pose to the camera. doktor pun sama naik "ha, nampak tak muka anak u ni?" samil berkata kepada wan.

aku sedang dijahit. bukan digam atau distapler. masa ni rasa lambat nye la doktor ni menjahit sebab dah rasa seram sejuk.

bezanya lagi normal dgn ceaser, lepas bersalim normal, kita rasa fresh dan lega. tapi lepas ceaser ni, jadi weng tu yg tak ingat ke baby. time ni aku baru lepas muntah.

nia lahir dgn berat 3.5kg, panjang 57cm. ni salah satu gambar favorite aku masa nia lahir.

suka gambar ni gak. wan cakap nia lahir, dia angau kat nia. kalah masa zaman bercinta dulu. so keje aku, hari- hari kena anta mms masa aku dalam pantang dulu.

dan hari ini, jam ini, nia genap berusia 2 tahun. happy 2nd birthday sayang. we love you so much!

dulu kita angau tgk dia masa baby kan bang? sekarang apa lak? skang lagi angau! dah macam- macam eksplorasi yang dia nak tunjuk kat kita. tak pe lah, asalkan membesar esok jadi anak yang solehah, sejuk perut mama pregnantkan nia 38minggu. :)

oh, untuk aku bersalin versi normal, klik adel

27 comments:

Ezzah said...

ya Allah, seriau tgk gambar2 alya post ni tauuuuuuuuuu! :)

ehhh tp suka jugak tgk nak-nak bila tgk gmbr yg kepala nia dah terkeluar tuuuu.

btw, happy birthday nia! muah muah muaah dari aunty!!!!!

:)

nur.. said...

happy besday nia yag ke 2 tahun..semoga menjadi yang yg solehah dan terbaik utk alya dan wan...

p/s : memang sakit normal dan induce tu lain...induce sgtlah sakit kan...

~chekuna~ said...

happy birthday nia yg ke-2..semoga membesar bagaikan menjadi anak yg soleh..tgk2 gambar..teringat banak ke luqman..ikut tingkap jugak..he he..

az rina a.k.a jaijina said...

ish, seram lah pulak time alyya kene belah tu..ape pon selamat sudaa semuanya..

heppi besday rania..semoga menjadi anak mama & papa yg baik ye..be a god girl dear..

esok besday auntie pulak..kite selebrate besday sesame ye, heheh..

amal_fc1303 said...

weyh ayah nmpk kurus la dlm gmbr tu...heheheh

dasyat gak ko bersalin kan nia. baru la in atau cerita nyer.

ko tak penah nak cite pon kat ina. hehehehehe...

pape pon selamat nia di lahirkan..
happy birthday to nia..

@e_da said...

saya pun ceaser tp tak berpeluang untuk hubby masuk sama.,.. sedih sgt.. bertuah awak dapat capture every moment nia keluar walaupun ceaser.. btw bersain hospital mana ya??

eiNa said...

eh bleh amik gambar time operate, bgsnye sepital nih..sepital mana alya?!

i bila ingatkan sakit c-ser rasa xmo dahh..seriyau!!!

anyway..epi bebeday to u nia..semoga jadi anak yang solehah dan sihat!

Iryani Noor said...

Happy birthday Nia =p..
Moga jadi anak yg solehah..

owhh Alya c-zer time Nia dulu ekk.. baru tau... tp apa pon yg penting both ibu n baby selamat...

bile tgk gambar2 tu rasa speechless... Subhanallah, itu lah pengorbanan ibu kn...

nway nia sgt bam2 time baby dulu kn.. chomelll nyer...

ainal said...

wah, ingat lg cita dua taun lps ea! huhu..

n seingat aku, gmbo yg ayah dok wirid kat telinga nia 2, ainal gak yg tngkap 2, heheh.. i like 2!

ismi said...

seramnya tengok gambar operate. gitu rupanya. berani lah u pilih sedar. i kena operate time anak nombor lima. kecut tak berani nak sedar, mintak bius pengsan. baru lah i tahu betapa ngerinya rupa kena belah!

yantie said...

Happy besday yg ke 2 tahun nia... rase sekejap je nia dah 2 tahun. alya, seram la tgk nia kena foceps... best tgk gambar detik kelahiran nia. husband yanti tak berani nak amik gambar cam tu. walaupun lepas baby da lahir. da pindah wad baru la amik gambar. rugi je.

Sricahaya said...

Ada pic utk diabadikan..esok bila dah besar nia leh tgk balik, betapa susahnya mama nia nak melahirkan nia..

Selamat Hari Lahir nia..moga nia menjadi anak yg solehah, cerdik pandai..jgn nakal2 ye..

*seriau tgk perut kena belah..

Nana Aziz said...

fuyoo..ni 1st aku tgk gbr ceaser nih. seram sejuk lak aku tgk..

nway, hepi besday 2 nia..dh 2thn dh umrnya.kje je kn..

weh, dh lame xjgk blog ko kn..mcm2 citer..hee

LYaFRINA said...

alya...
sgt2 kagum tgk pic masa nia dilahirkan.. nmpak kepala dia.. rsa nk menitik air mata.. alhamdulillah semua slamat...

Nia... happy birthday to you!!
aunty doakan nia bjaya d dunia & akhirat serta dikurniakan ksihatan y baik2 hingga k akhir hayat.

nome said...

happy besday to u nia! semoga menjadi anak yg solehah...auntie doakan semoga nia menjadi kakak dan contoh kepada adik2....stay cute yer!

alya, teringat aku sakit masa czer dulu...mmg sakit x hengat...apa2pun berbaloi2 bile nampak muka anak dpn mata...syukur semuanyer selamat

zura@iwan said...

hepy besday Nia.....

wahhhh syoknya ko ada amik gmbr time lahir nia pon kan...sgt2 teruja aku tgk...tp ngeri pon ada...hehe

tahniah utk ko ye alya...

MamaYatie said...

happy birthday nia...jadi anak soleh tuk ibu & ayah yer..

tq sharing these piccas..saya dulu pun ceaser jugak masa anak sulong sbb songsang..tp hubby tak berpeluang nak masuk & amik gambar sbb kat gov nya spital tak leh masuk..huhu..hari ni rasanya br tngk real camner situasi nya

::Mamalyna:: said...

hepi besday nia... ai bersalin lyna 29.9... samaler, nak beraya pun tak seronok coz berdebar nak bersalin...at last, ai beraya kat spital, ehheh

ummu luqman said...

hepi besday yg kedua buat nia. sempat lagi senyum alya kat labour room. hehehe.. nia dari kecik smpai ke besar cumelnyaaa...

AieZa said...

wah both child ada gambo eh.. larat plak wan mik gambo dlm LR.. blk OT.. hmmmm dlm bini tgh seriau tuh relax je mik gambo eh... tp kn.. time doc tarik kepala nia tu.. perghhh.. klu tak dibus tu mmg meraungggggggggggggggg.. takut nye lah aku..

to nia.. happy birthday to u dear.. jd anak yang baik, solehah dan bijak ya.. dgr ckp mama ngan papa.. jgn nakal2.. nnt kita celebrate ehh.. :))

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

bestnya dapat tangkap gambar direct masa dlm OT.. kat private jer boleh kan..? at least ada simpan moment2 yang boleh di dimpan..

papepun..

happy besday to Nia.. dah besar daa..
Lama tak jumpa.. Mesti dah banyak cakap kan..??

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alyya...serius....ayu sangat takut tgk gambar2 masa operate tu...ngeri rasanya...kalau alyya tak tunjuk, tak der maknanya ayu nak cari dalam google gambar2 cam ni...tapi nice moment kan...


ayu lak ader gak memori cam ni...tapi utk ayyunie jer lah...bukan ceaser, tapi yg push2 punya..aishhh..kalau tgk balik gambar2 tu, rasa cam semalam jer baru push...ekekeke

myaishahhafiz said...

happy b.day buat nia,
semoga panjang umur & dimurahkan rezeki

Fieza said...

Nasib kita serupa la alyya..kena belah perut tapi alyya dapat ambik gambar best kan..hmm tak terasa masa berlalu kejap jer anak kita dah besar kan..lagi 2 month syakil lak 2 tahun..

cik puan akish said...

epi bday nia..emmm me ppon czer juge..mmg mantop ah kene czer kannnnnn:)

Iela Fazielah said...

happy belated bday to nia... seronok dpt rakam gmbar detik2 kelahiran.. bila lah akak nak rasa tu... kat putrajaya xleh rakam pape.. kalau c-zer.. suami pun xleh masuk...kenangan yg sgt terindah kan

Elyn said...

happy belated bday nia!!

umak aii seram sejuk aku tgk perut ko kene belah..... no wonder la ko sms aku masa lepas deliver adel "merasa beb meneran" hahahha

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in