My 19-month-old's behavior: Raising a well-behaved child



morning! apa morning, tengah hari dah. busy monday. quick one from me. macam biasa, every week akan dapat email from http://www.babycenter.com. email pasal apa perkembangan anak- anak. so, tertarik untuk meniru dan tampal kat sini. (orang lain nak copy paste, aku pun nak gak! tapi sorry pada certain2 blog tu, bila aku nak masuk, aku tak dapat nak bukak blog korang sebab ada virus dari hasil tiru dan tampal korang tu. kalau nmpk tiada link aku kat feedjit korang, mean aku tak leh masuk la sebab mengandungi virus. harap maklum)


Four tricks to discipline success, what can we do :
  • Establish rules, but keep them simple and limit yourself to a few - a toddler isn't capable of keeping track of more than a few basic expectations. Make you enforcement of household rules consistent.
  • Maintain a sense of humor. Remember that your toddler is a work in progress and you can't expect her to always act you want her to.
  • Spanking does not teach children anything but fear and that aggression is a way to solve a problem
  • You must find ways of setting limits (and use your words) to assure her that even when he is doing something you  don't want him to do you still love and accept him. you can kindly and firmly stop him from hurting herself or someone else by saying "No, I can't let you do that," and remove her physically from the sandbox or top of the couch, and then reassure her that you love her.


4 cara ni la yang sepatutnya kita buat kat anak kita dalam proses diorang membesar. kalau dimarah dengan kasar, dicubit mahupun dipukul, apa yang kita dapat? what do we expect for a child at this age to do? adakah diorg akan faham? adakah diorg takkan buat lagi lepas dimarah? adakah kita akan puas bila dah dilepaskan kemarahan itu? semestinya tak kan? sejauh mana kita nak anak- anak kita dibesarkan dalam keadaan yang sempurna, sedari awal la kita sebagai parents kena bimbing anak- anak kita ke arah yang betul dan sepatutnya. 

permata hati. walaupun dia telah bergelar kakak, tapi dia masih terlalu kecil untuk mengerti semuanya. jika makan kita terganggu dengan kerenah nya, jika tidur kita terganggu dengan tangisannnya, jika waktu senggang kita terganggu dengan kehendaknya, perlukah kita melepaskan kemaraham kita pada dia? tepuk dada tanya selera.

setakat hari ini, tak pernah sekali pun aku berbahagi kasih sayang dengan nia mahupun adel. takde yang aku lebih kan, takde yang aku kurangkan. i'm treating them equally the best i could. tidur tak pernah cukup, makan terkejar- kejar, tiada lagi rehat sejak beranak dua. ade la rehat gak aku mengeluh? tidak sama sekali. anak- anak adalah anugerah terindah dalam hidup. peluang yang tak semua orang boleh rasai. so aku kena hargai saat- saat indah ini. kelak, bila diorg dah besar dan bawa haluan masing- masing aku tak nak menyesal yang aku tersilap membesarkan mereka. 

12 comments:

LYaFRINA said...

lya pon daftar dgn baby center.. utk pkembangan asya.. mmg byk kbaikannya..

alya betultu, walaupun nia dh jd kakak, tp dia msih tlalu kecil nk memahami semua tu.. dia pun masih lagi seorg kanak2.. jd semestinya, akn still manja2 n berperangai kn.. namapun kanak2..kt y besor ni pon..kdg2 slalu buat perangai.. heheheh

**anak memang anugerah y sgt2 indah.. jd x perlulah mgeluh krn letih mjaganya. alya..tiba2 rindunya kt asya..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ayu pun selalu dapat perkembangan anak2 drp baby center...memang baguskan ...boleh dijadikan panduan...cuma kadang2 tu ader yg terlari sikit drp yg dibagitau...tapi ayu realized yg anak2 kita lagi cepat drp info dalam baby center tu...


yer anak2 tu anugerah tak ternilai...

izzahazfar said...

sdg belajar utk membahagi kasih sama rata

kak akmal mula tunjuk mood dah....

Ibu Mifzal Arsyad said...

sob..sob..sob..insaf ainey baca entry alyyani ni...kdg2 ainey ni terduga juga tahap kesabaran nga karenah mifzal...

fabulous.farah said...

huhuhu..memang susah tambah2 kalau beza umo xbanyak. xpe, nanti besar ok la sikit

kak mas said...

sedih lak baca entry ni... tetiba igt anak da besar sok da tak duduk dgn kita. camtula perasaan org tua kita kan...

MUMMYAR said...

betul tu alya...cam tiba2 tersedar plk...x di nafikan kadang2 akak ada juga terlepas pandang ttg paris..ingt dia dh jadi kakak dan dh besar so dia memahami semuanya...tp sebenarnya dia juga perlukan perhatian yg sama mcm adiknya biarpn dgn cara dan pendekatan yg berbeza....tp kasih sayang ibu x pnah berbelah bahagi biarpn 10 anak yg dia ada....

cute la pic nia mcm tuh....geram akak tengok....dia tgh tengok tv ke...?hehhe

fieza said...

Touching jer baca entry Allya..buat fiza tersedar sekejap..kadang2 hilang gak kesabaran bila anak wat perangai..

Anak adalah angerah terindah dan tidak ternilai...

alyyani said...

lya : best kan? banyak info kat situ. betul tu lya, kita yg besar pun kadang2 banyak kerenah nya, ni kan pulak budak besar nia. banyak benda yg dia tak tau, kalau dimarah pun bukan dia tau. kita kena bimbing dia kan?

rindu ke? takpe, balik keje peluk cium dia eh ;)

ibu damia : ha'ah, byk tips kat situ. seronok baca. anak2 kita advance dari anak2 omputeh kot ayu. hehehe..

izzah : takpe zah, pelan2 ye. kalau akmal buat perangai zah layan kan je, esok adik dia dah kua, takut tak dpt nak focus kat akmal lak. dia ada instinct zah. saba ok! :)

ainey : alya puya style, taknak menyesal dan kesian bila tgk dia tgh tido menyesal bila marah dia sebelum dia tido. kena banyak saba. ajar mana yg sepatutnya .:)

farah : oh, tak saba nak tunggu diorg besar, nanti rindu lak time diorg baby2. cmne tuh. haish... ;)

kak mas : ye la kak. mmg tu la rasanye nanti. dan kita akan melalui nye gak. nak wt cmne, tu la cycle of life :)

mummyar : tu la kak. sy pun banyak yg perlu belajar lagi ni. mmg dah ade adel pun sayang kat nia tak penah kurang pun.

ha'ah kak. port baru dia tuh. hehe..

fieza : ye fiza, sama2 kita betul kan mana yg silap ye :)

nome said...

terharu dgn kata2 ko...sesungguhnyer anak itu anugerah Allah...sebagai ibu, membesarkan anak itu adalah salah satu ibadat...sesungguhnyer anak itu adalah amanah Allah...

nadja said...

hai nak kata tak keep track tak juga.. sampai dah penat mengejar si hyper.. tapi untung skang nih ader la skett boleh dengar kata.. yang selbihnya kena tibai la.. ehhehe bukan nak menyeksa.. tapi nak mengajar jer.. ala kadar jer..

mamashasha said...

COMEL kakak nia...legging tu poney kan?haha button pun aku kenal....aku setuju wei cara tu terbaeek tuk parents buat....anak adalah anugerah terindah dan AMANAH yang harus dipikul...kitalah yang mencorakkan mereka....semoga kita akan jadi mama yang terbaekkk utk mereka.....amin

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in