kalau datang KL, tak sah kalau tak singgah

sapekah? sape lagi kalau bukan opah dan atuk nia & adel. kalau dulu masa aku belum kawen or masa masih be-2

"adik, ayah kat KL ni, tapi banyak urusan, rasa tak sempat nak jumpa adik la" - AYAH

sekarang bila da ada nia da jugak adel

"k.ngah, kitorg kat puchong ni. japgi nak dtg umah ko" - adik aku yg ikut sekali parents aku.

penangan cucu. macam mana byk urusan pun, tetap akan singgah walaupun sekejap.

bukan orang muda je terjebak dgn facebook ye, mak aku ni bole tahan gak. sampai- sampai terus on facebook. sungguh urban ngalahkan aku dah

family aku turun sini ade jemputan wedding jiran lama kitorg pada next weekend. sebab tak dpt attend haritu, mak ayah aku dtg lah awal seminggu. masa aku kawen, diorg dtg, kenalah balas balik. adat org kita kan?

atukanda dengan cucunda. eh atukanda ke? ape eh? nenek = nenda. atuk?

ok, opah nak balik dah... lepas maghrib diorg pun balik. nak ke ipoh lak ade reception wedding lagi. adoi, kuat tul berjalan mak ayah aku ni. tu lah parents aku. hobi diorg travelling.

maka tiket wayang yang telah dibooking telah dibatalkan sebab kunjungan mereka. takpe, kunjungan family lebih bermakna kan?

23 comments:

fabulous.farah said...

huhuhu..atuk n nenek rindu cucu..padahal baru jer jumpa. penangan cucu betul~

Iryani Noor said...

perghh ur mom ada facebook?? tabik spring la =p..

mmg la kalau pasal cucu, macam mana busy atuk ngan nenek nie, cucu tetap diutamakan.. hehehe.. sayang2 kan cucu..

Jiey^Mien said...

sejibik cam parents aku..
setahun aku kawen, skali je mak aku dtg umah..
bapak aku plak, takde lgsg..
kalo dia dtg coz ada meeting kat KL, gi la jumpe kat mamak mana2..
haaa skrg ni, siap amik cuti coz nk dtg jumpe cucu..
tiap kali meeting je dtg tido umah aku, takde dh sewa hotel.. :P
lama sket tak blk, siap masukkan duit dlm acc aku suh bwk cucu dia blk.. muahhahhaha..
:P

Nurnabihah Mohd Nizar said...

orang2 tak muda ni memang rajin berjalan kan? same macam parents biha..
tapi yang geram..suka jalan berdua je.haha

malam ni ~ parents pergi indon..ikot rombongan sek.. ber2 gak tuh!... kami ni tertinggal..hahah

ainal je ke yang ikot? yang lain mane?

suhida said...

aku pernah dgr org tua cakap.klu dgn cucu memang lain. ;p
sama la ngn mak abah aku.kuat berjalan.tp skg mak aku da sakit,kurang la sikit.tp lepas gak tu ke sabah sarawak.hiih...

Ibu Mifzal Arsyad said...

ya la..kalau nga cucu..derang sanggupkan..x per la..cucu derang gak...hehe...

kak mas said...

kan dah kata dah.. mak alya masih muda vogue gitu. berjiwa muda lagi.. hehehe..

izzahazfar said...

betui2.....

zah pun jarang balik umah ibu...sebab ibu rajin mai sini...kami selalu jumpa ibu kat tengah2...umah opah @ moyang akmal..

minggu ni baru ada kesempatan nak cuti lama ngan ibu..heheheh

atukanda?mana mai ayat tu kak?hehhehe

alyyani said...

farah : ye lah, mmg ingat diorg takkan singgah sebab nak kejar ke ipoh lagi. takut tak sempat. mmg penangan cucu la ni :)

iryani : ye, sila la percaya. not only my mom, ayah pun ada. abis 1 family ada fb.

tu la kan, untung gak jadi antara cucu yg terawal ni. privilege lebih. ;)

jiey : jiey, aku tertarik part lama tak balik, siap ayah ko masukkan duit lagi. wahhhh... heaven!

bihah : bihah, life starts at 40 org cakap. bila byk tanggungan a.k.a installment dah habis, apa lagi nak susah2, jalan- jalan, cuti2 malaysia la. akak target life starts at 30, aci tak? hehehe...

ainal dgn ina je ikut. yan dgn akmal, diorg kan ikut time bangla. kul 12 parents akak gerak, diorg tgh membuta lagi. style mak akak, sape yg da siap, jalan, sape yg tak siap2, bubye!

suhida : ye la, kan. aku lak pnh dgr, pengikat mertua dgn menantu adalah cucu :) wah mak ayah ko terlepas ke sarawak ye. ok la tu :)

ainey : ye betul. :)

kak mas : tak mau ngalah tu kak mas. hehehe... steady lagi mak alya ni. :)

izzah : kitorg lak nye style, sebulan sekali mesti balik kampung. selang seli la. bulan ni kedah, bulan ni perak. gitu la. demokrasi terpimpin. ;)

AieZa said...

oit.. cite pe ko booking xjd tgk tu?

comel la anak banak pkai baju i love pangkor.. errr entry pangkor ko satu pun aku xtgk lg.. sorry eh.. xde masa nk blogwalking skang.. nnt ada masa aku tgk eh.. ni pun laju2 tgk..

nk komen lg tp ade panggilan keje plak.. tkaecare ya..

alyyani said...

aieza : oit, prince os persia. ater mmg sah la ko tak baca ye. aku ada mentioned kat entry sebelum ni. cantik dah booking sekali tak dpt gak. takpe, ade hikmah disebalik setiap kejadian itu. hehehe...

sehelai 5 hengget weh! takpe2, tuntutan kerja lebih penting.

aku takcare, ko tu lagi kena take care tau. jgn hyper benau!

alyyani said...

aieza : typo - prince of persia. tu pasal aku buat entry pendek2 senang ko bagi ko baca sekali lalu je. hehehe..

eynda said...

Penangan cucu kan...sibuk cemana pun mesti nak jenguk jugak...rindu cucu diaorg....lebih manjakan cucu dari anak2 sendiri kan hehe...caya la ur mom celik IT :-)

amalfc1303 said...

weyh ko nk tgk cite prince of persia kan. meh la tgk kat laptop ina ni jer. tpi mang best la cite nyer...

tgk jgn xtgk. kalo ada kesempatan tgk wayang g tgk wayang la. tgk wayang lgi best kot.

LeaKhalid said...

alya, atuk pun nenda jugak..(^^,)
nenek = atuk = nenda

Ryn said...

atuk + nenek memg akan cair ngn cucu2...dulu ngn ank2 atuk + nenek garang...tp dgn cucu derang kalah...hehehehe...camtu laa atuk + nenek adam..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

betullah cam mana busy pun mesti diaorg yg datang tgk cucu kan...ayu selalu balik kg 1 tahun sekali..tu pun time raya...in case kalau ader emergency...tapi parents dari kg 3-4 bulan sekali dtg JB jgk cucu2....tak patut betul kan...

cayalah mak alyya....modern n celik IT tu...

zteesyahmi said...

hihihihi. cayalah mak layan fb!

aik nape yg tu pkai baju i love pangkor. yg tu plak i love istanbul..??

alya, oleh kerana saya takut awk tk baca komen saya, saya nak balas kt sini. hehee boleh kn.. hihi. bt mcm rmh sndiri ;)

mmg shawl tu rm5.. rs rugi je beli yg mahal tp material tu ttp sama. dkt2 raya boleh la g mborong kt sana ye ;)

hangar tu ikea punye. sila cepat pergi beli ok, so that shawl kita lagi tersusun cantik ;)


oh, saya tidak ada hurt dgn naruto... sedeyyyy ;(


tq.... kerana membaca!
setelah panjang lebar

nome said...

aku baru terperasan nih...ko pakai baju i love pangkor....adik ko plak i love istanbul...hampir2 tersama plak yer...

rajin tol parents ko ni berjalan...mak ko hebat la...sampai2 umah terus terjah fb...dasat2...suspek tol! ekekee....

amalina binti anuar said...

weyh kngah bukan dkat umah ko jer berfacebook. dok umah nie pon. pantang nampk kitorg nie online suruh bukak facebook mak.

nadja said...

rindukan cucu.. biasa lah..

Elyn said...

beb lupe nk tye dulu masa bapak ko ngaja kat bt 9 korang duduk mana ek??

mamashasha said...

entry kedatangan opah ngan atuk nia/adel ni buat aku termimpi mlm tuh....kahhhhh lawak kan...buleh pulak diorg dtg umah aku..itulah bahana nya terjah blog pas tu tertido......

alya, solute kat mak kau....aku pun tak berFB....

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in