final episode - pangkor island

ok family and friends, i promise this will be my last entry of pangkor. i got more stories to share beside pangkor. more award & tag to collect. here we go. we need to check out 12 o'clock. we managed to pack everything 10 minutes before 12 pm.

posed in front of our bungalow. waiting for the shuttle to come. unfortunately the shuttle did not come. the clock was nearly to 12 at that time. so we decided to take a long walk to the lobby. 

while waiting for the taxi to arrive. adel started sleeping when i put her in the carrier

our taxi (trademark taxi in pangkor is a pink van) arrived. our activity does not end here. because we have booked to depart at 2.30 pm, we took a package of island tour which cost RM90 per van per tour. it took us 2 hours to round the island.

the 1st pitstop. this is the place to make the boat. one boat w/out the accessories costs RM350,000.00 and it made from changi wood. 

this is the boat complete with accessories cost about RM 1.2 million. 

next place that we visit was the mini great wall of china.

'sengal' pose from the highest view of the great wall.

the replica of mini great wall of china. nak tgk live belum tentu lagi kan, tgk kat sini je la.

next place we visit was batu bersurat written massage rock others who were not in the pic, were just watching from the van. the weather was extremely hot at that time. kesian kat budak- budak.

then we visit to Kota Belanda fort of netherland. sorry, didn't read the history. ape la, pegi melawat tapi tak baca sejarah dia. 

view of Kota Belanda

us, inside of the kota belanda. if you notice, adel was sleeping during the tour. modus operandi : asalkan mama yang dukung mesti tido punya...

at gift shop bought some souvenir for my BFF (sape BFF aku, sila angkat tangan! muahahaha).i bought 2 'i love pangkor' t-shirt. for me and for nia.

must buy : ikan bilis, ikan masin, sotong kering dan lain- lain sewaktu dengannya  

our tourist guide and also our taxi driver. credit to uncle for brought us to all interesting places here and giving a good explanation ater dah mmg scope of work dia kan. after finished all the shopped and visit, we straight away heading to jetty because its almost 2 o'clock. we arrived just in time and quickly get into the ferry. the ferry was packed compare to when we arrived. and we arrived at Lumut jetty at 2.45 pm. 

adel only wakes up when we arrived at lumut jetty. yaAllah, nape ko dukung anak aku gitu weh? baru aku perasan.

that's the end of our holiday. everybody was having so damn much fun. kids were at their best behavior. of course there were cranky and clingy certain times but still in control and manageable. thanks to my husband and my family especially ayah for make it happen. thanks to my siblings for being so cooperative on helping me out with the kids.we will definitely come back here again. lots of people told me before, wei, pangkor takde benda la, boring la.. i guess i proof them wrong. pangkor was awesome! and i think the awesomeness part  is where we have our loves together with us. 

TAMAT

26 comments:

Ryn said...

best best...!! thumbs up!!

tu yg rasa nak g jugak ni..

adel tido aje kalo mama dia dokong..senang je gayanya handle adel...

fabulous.farah said...

hahaha..dah habis~ lepas ni pulau mana pulak korang nak terjah?

mamashasha said...

finally, it shows such a wonderful trip
& journey... the idea is ' get together '.....

ecehhhh baca entry ko aku pun dah terikut nih.....thumbs up alya...you proof them wrong!!!haha

aku tak tau pulak kat pangkor ada mini great wall tu....cemana tu?

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

2d1n at pangkor dah habis...tapi 3D2N at desaru masih bersambung2 lagi ni..ekkekekek...susah nak gambarkan betapa gembiranya kita bila gi cuti2 kan..

btw selalu dgr org cakap pangkor kureng best...may be sebab diaorg pergi pulau yg lagi best cam redang, tioman, sibu or somewhere

what ever..."beauty in in thr eye'sbeholder"

alyyani said...

ryn : yup, pegi2. tapi sebelum ko sarat ye. nanti tak larat lak. tp ramai je aku tgk org da boyot2 pegi. ehehe.. alhamdulillah adel senang dijaga setakat ni.

farah : pulau pinang dalam masa terdekat ni. next weekend. :D

bed : layan kan je la aku ni bed. hahaha... ko tak tau? aku lg la tak tau kat pangkor ni ade tmpt nak melawat. aku ingat pulau dgn pantai semata. heheeh..

ibu damia : ye ye, tak kisah banyak mana pun cerita desaru, tetap alya baca.

yup, setuju. mcm alya tak penah pegi pulau lain. pulau langkawi, pulau pinang tu selalu la. hehehe..

indeed!

amalina binti anuar said...

entry ko kali nie lam org putih la pulak yer. hehehehehe..

lamkasorous said...

pangkor best ke tak best ke, tu sume tak penting, yang penting nye sume dapat kumpul sekali. kalo dah sume ada, campak kat pulau yang ada pokok kelapa sebatang je pun bleh jadi hapening.... hehehe

alyyani said...

ina : tu je ke ko komen? bagi la kesimpulan hail percutian kita ni. ceh!

alyyani said...

lamkasorous : setuju dgn ko! :D

Ibu Mifzal Arsyad said...

bestnya pi pangkor satu family...ainey pun lum sampai lg ni..nama je duk perak ni..huhu

ainal said...

nk cita pngalaman ckit..
utk pengetahuan ko ainal dh 3 kali pi pulau pangkor ni wei, 1st mase skolah dulu tym form 3, ktorg wat jamuan klas kat sane, 2nd tym plak dgn mmbr2 U ri2, n latest with our family ni. mmg best, puas n x boring tiap kali ainal pi pangkor wlupn dh 3 kali smpi sane..

bestnye, tiap kali dtg pangkor, ade je xtiviti yg x pnh dbuat kta buat, pas2 pi plak dgn org yg kta knl, rapat, kumpul ramai2 dgn mcm2 aksi n ragam, 2 yg wat hapening gler n x la bosan..

tmpt yg org kate x best pn bleh jad best kn.. huhu..

mmg enjoy gler pi pangkor ri2, sume org pn puas ati n rase nk pi lg 4 da 2nd tym (pd sape yg 1st tym pegi)..

alyyani said...

ainey : biasala tu, kadang kita yg paling dekat la yg tak penah smpi. tmpt jauh2 penah sampai kan? :)

ainal : mak oi, jauh nye buat jamuan kelas sampai ke pangkor. dasyat betul tu.

tu la pasal. rasa mmg enjoy dan happening sgt. yg seronok bila dpt get togehter dan buat mcm2 aktiviti..

mmg wajib pegi lagi. lepas ni kita try stay kat pangkor island resort lak :)

Iryani Noor said...

wahh tak sangka bnyk gak tempat yg boleh org lawat kt sana ekk.. menarik2 especially mini great wall of china tu.. chomell jer...

alyyani said...

iryani : samala kita. memula ingat pangkor ni tuk buat aktivit dalam air je mcm snorkeling semua. rupanya ada gak tmpt utk dilawati. :)

suhida said...

adel gud girl..tidur je.hehe...

alyyani said...

suhida : kalau dukung mmg lena. dimana saja. panas pun rilek je.

Elyn said...

aku ade gambar kat tembok cina ni tp gambar masa tgh comot la ekekek

lamkasorous said...

pangkor island resort ak jamin pantai nye jauh lagi lawa dari teluk dalam resort tu, tp bwh sket drpd yg ka ho na pyaar hai tu la,

ak rs pn kite sure akn pg lg ny pangkor tu, nk set g jauh2 bkn ny sng, yg pngkor ni dulu pn hmpir2 x jd, ni kn plak nk g luar negeri... huhu

~chekuna~ said...

seronoknya berjalan2..tapi pangkor mmg cantik..kakna mmg pernah pergi...

mamashasha said...

alya...yang aku muyskil ni aku dah pernah g pangkor masalahnye...apasal aku tak tau....aku tengah recall ni tahun bila aku smpi pangkor tu....muhahaha

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

erm.. mcm senang jer nak handle baby gurl ek..? tido jer.. pastu bangun susu, sambung tidurr.. senang keje di buatnya...

holiday yang enjoy!

fiza said...

Betul cakap allya..ramai cakap pangkor bosan tapi rupanya banyak gak tempat menarik kat sana kan

zteesyahmi said...

ooh best erh pangkor..? naik feri kan, rasanya ada flite ke sane, berjaya air. saya tkut naik feri. tkut mabuk laut hihi..

eh, nmpak nia ada bantal bucukkk la hehehe

alyyani said...

elyn : nak tgk! huhu..

lamkasorous : nak gak banding dgn laut kaho naa pyar hai tuh. sabo je la.

tu la pasal. yg dekat ni pun kejap jadi kejap tak, ni pulak kalau jauh kan.

chekuna : jarang dpt gather 1 family sejak kawen ni kak. tp bila dpt, mmg seronok :)

bed : ish ko ni. banyak sgt dlm kepala ko tu, banyak yg dah terdelete ko. hehehee...

jue : tu la jue. asal ada yg dukung dia ok je. :)

mmg enjoy sgt!

fiza : tu la pasal. ikut jugak pada org dan keadaan kot. time kami pegi semua timing cantik, cuaca pun menyebelahi. tu yg rasa seronok :)

zteesyahmi : ada flight ke sini. tp airport dia alahai, kecik betul. sebab sehari hanya 1 flight saja. mabuk laut ke? sama la tp tk heavy sgt. :)

amalina binti anuar said...

weh nk bg tau ko amik sotong kering yg ayah beli. ayah ada beli dua packet..

alyyani said...

ina : weh yeke? aku tak perasan. tp aku da bagi ke nursery nia la weh. ayah nak ke?

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in