adel on her first nebulizer





ok, kembali kepada rutin harian. untuk pengetahuan, adel belum sembuh 100% dari selsema dan batuk dia. lanjutan dari berjumpa dengan paed di az-zahrah 2 minggu lepas, kami dibekalkan ubat untuk diberi selama 3 hari sahaja. tapi keadaan adel masih belum berkurang. masalah pada anak dara aku sorang ni, dia batuk macam mana hebat sekalipun, takkan keluar kahak mahupun lava - lava dia. dia macam stuck kat tekak. so bila tekak gatal, batuk pun berlaku. tak macam nia dulu, asal batuk je muntah. asal muntah je batuk.


selasa lepas, sekali lagi kami bawak adel berjumpa dengan Dr. Nik Rose di az-zahrah. (seeloknya kita refer pada Dr. sama sebab dia ada rekod check-up yang lepas). bila diceritakan apa yang berlaku, doktor decide nak go for neb untuk cairkan kahak. tapi doktor tak masuk ubat ventolin masa sedut nanti. hanya air biasa untuk induce pengeluaran kahak itu. 

comel kan topeng sedut gas dia ni? hehehe.. oh aku dah biasa handle nia dulu masa kena neb. so takde la rasa apa. lagi bagus jugak. kalau tak buat, lagi lambat baik kot.

cam biasa, mesti kepung semua. kalau tak, gas tak masuk. masa ni adel meraung bagai nak rak la. bagus kalau dia nangis kuat- kuat so gas tu bole masuk untuk cairkan kahak.

apa mama dia nak buat, mesti dia nak tolong buat jugak.

ni yang tak tahan ni. sebab dengar adel meraung bagai nak rak nia terus cakap "(yam) diam..(yam) diam" dia kalau dengar adel nangis mesti cakap diam dgn syhhhh... abis kalau dia nangis takpe, org lain nangis takleh. bole? heheheh...

hasil perjumpaan kali kedua : doktor tukar ubat kahak adel. ubat selsema dgn batuk diteruskan. kalau sebelum ni amik setiap 12 jam. sekarang ni amik setiap 8 jam. kalau dalam masa 3 hari tak nampak kurang lagi. kena datang buat neb balik. adel sayang, cepat sembuh ok! next weekend nak balik kedah pulak ni. 

aku ni dah lali kalau budak batuk + selsema ni. ye la, nia dulu selalu sangat kena. sampai kena admit sebab kes bronchitis dia. anak korang jarang sakit? alhamdulillah. dugaan yang diberi oleh-Nya aku terima dan aku tau ada hikmah disebalik setiap yang berlaku.


note : ina, tunjuk kat mak ayah entry ni. semalam mak tanya...

30 comments:

Fieza said...

Pengorbanan sebagai parent Allya. Masa anak sakit la baru tahu kesusahan menjaga seorang anak dan mengingatkan kita susahnya mak ayah jaga kita dulu kan..Dugaan dariNya ada hikmah disebaliknya

prince caspian said...

wah..
get well soon for ur daughter..

alyyani said...

fieza : betul fieza. dulu masa anak sorg, rasa kelam kabut gak. susah hati sume. skang dah bole manage.

prince caspian : org skang prince of persia la. ape barang caspian!

Ryn said...

hopefully lepas ni adel sehat walafiat...cantek laa topeng gas tu...tak pernah g tgk yg gitu...hehehehe...

at least ada experience kite tau ape yg perlu kite buat..its good for her..

Elyn said...

bulat mata adel ek!!

hmm lepas ni mntk2 adel sihat ye..... kang tak dpt tgk muke ceria die

zteesyahmi said...

eh, adel tk sembuh lg rupenya. oke tak bt neb. sian kan... ke biasa2 saje. so far, likha bru je demam sekali mse umur dia 3bulan, tp tk teruk sgt...

alyyani said...

ryn : tu la dia. tertarik aku. konon nak menarik perhatin budak2 kot. tp diorg bukan tau pun. hahaha..

yup ryn. kita pun dah ready mentally :)

elyn : tu la pasal. aku harap pun cmtu gak beb. thanks!

zteesyahmi : belum lagi la. sebab stop ubat aritu kot or i rasa sebab lmbt sgt bagi dia ubat. okay je buat neb. bantu baby nak kuakan kahak. oh yeke? ok la tuh, mcm anak2 saya ni 2 2 dok nursery. terdedah dgn macam2.

izzahazfar said...

emmm....zah tak pernah lagi ada pengalaman ni...alhamdulillah akmal anak yg baik...demam pun paling teruk 2 hari..pastu ok..mungkin berkat susu ibu...

tp sejak zah preggy dan akmal mula minum Fresh milk je zah tengok antibodi akmal dah gitu2 jerk...sebab baru2 ni kena jangkitan kuman...lambat benor baiknya...habis kaki tangan,muka kena kak..terpaksa refer paed...n amik antibiotik...

apapun...kalau la akmal kena neubilizer...zah akan refer entry akak ni..thanks kak!

alyyani said...

izzah : tu la zah. harap adel cepat sembuh la. :)

azi said...

Siannye Adel...takper buat yg terbaik utk anak2..ketiga2 anak akak ada pengalaman buat neb masa less than 1 yr kecuali yg 1st kena buat neb sampai umur 5 thn....la dia dah 10thn....alhamdulillah sihat, tak perlu neb lagik... :)

eiNa said...

cepat sembuh adel!!
nia pun admit sbb bronchitis eh dlu..

alyyani said...

azi : mcm anak sulung saya, skang kalau batuk dgn selsema tak heavy. within 1 week dah elok. adel sebab baby lg senang dapat jangkita. harap adel besar nanti pun mcm kakak dia & mcm anak2 akak ye :)

eina : tq aunty! yup. sama dgn aira kan? nia acute bronchiolitis.

MUMMYAR said...

sian adel...aunty doakn cepat sembuh ye....budak comel mesti kuat tau....
ank akak pn selalu gak kena selsema terutama si reeve tu...tp paris x sgt masa kecik...

pandai nia pujuk adel soh diam ye....kakak yg baik gak tu...hehhe...

Ibu Mifzal Arsyad said...

alahai sian adel..cepat sembyh ya sayang...mifzal selalu gak kena selsema nga batuk ni..tp alhamdulillah la x lama..2-3 hari after bagi ubat dah ok..hopefully anak2 kita sentiasa sihat...

lamkasorous said...

sj nk gtao pe yg ak tau, Dr x bg ventolin sbb adel ni kck lg, n fyi, ventolin ni bkn ny bgs sngt. mmg btl dia mncairkn kahak, but in the same time bleh rosakkn paru2 gak, lbh krng mcm silence desease la.

~chekuna~ said...

ala..kesian nyer adel..kalau adel batuk2 pastu muntah..lega sket tekak dia tu..nak tak nak..kena kuarkan jugk..kahak tu..baru cepat baik..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tak sampai hati tgk budak2 kecik diperlakukan begitu...huhuhu..rasa sgt kesian..

tapi sebagai parents kena kuatkan semangat kan...kalo tak nanti sapa yg susah...

alyyani said...

mummyar : anak2 saya kalau dah start selsema batuk mmg makan bulan la kak. mmg dah ready mcm tu. masa nia tu risau gak. skang mcm da biasa. mujur nia skang dah ok takde masalah. thanks kak

ainey : kalau bagi ubat ade kurang ok gak. ni tgk sama je. tp tu la kalau dah selsema batuk ni mmg makan masa nak elok.

lamkasorous : abis nape ko selalu sedut ventolin? rosak paru2 ko nanti tau!

chekuna : tu la masalah dia ni kak. payah sgt nak tgk dia muntah. cmne teruk pun batuk mmg takkan kua punye. kitorg naik geram.

ibu damia : itu la itu. tp mcm da biasa tgk. asalkan utk kebaikan rela je apa pun.

lamkasorous said...

yela, sbb bnda tu bleh bkk rongga prnfsan kite, pd ms yg sm rosak gak paru2, sbb tu kalo once ad athma mmg xleh hlng instead lg teruk lg ad...

shah-ila-ain said...

itulah dugaan dan ujian kalau dah ade anak ni...sebagai mak kenelah berkorbankan..walau penat seharian kat tmpt kejerr...hope cepatlah baik adel dan tak berlarutan lagii..

alyyani said...

lamkasorous : jadi, sila lah berhenti merokok untuk mengurangkan kerosakan paru2 ye :D

mel : aku harap begitu gak mel. thanks mel!

eLiN said...

Salam, alyya...sabar k... Dulu awathif first time kena neb mcm tu jugak, melalak..but then sampai tertido..awathif neb time warded kt putrajaya...jgn x caya, jolok kahak pon penah..time tu dier 6,7 bulan kot..for sure x pndai buang kahak,kan..sbb baru jer nk feed dier dier dh terbatuk²..nk mnyusu pon susah, jolok kahak tu dh kira kritikal lah tu, lg kesian..x snggup nk tgk... Hopefully Adel cpt baik,k ;)

alyyani said...

elin : awathif mcm nia kot. kena suction eh? mmg lagi ngeri dari neb kan? jangan la adel kena gitu. sebab mmg dia tak muntah apa pun bila dia batuk. then bila dah batuk makam beberapa minit. tu yg susah hati gak tuh. thanks elin..

eLiN said...

yup, 1st time kena suction tu kiter nangis Hukhuk..yelah anak bb dh kena gitu, klu bb byk gerak lg la terjolok tekak dh darah ckit..aduiiii tu yg xtahan nk nengok, nk dgr suara dier nangis pon dh x sanggup, ni kan nk nengok...

alyyani said...

elin : masa nia kena pun umo dia lebih kurang awathif kot. nia kena dalam 9 bulan gitu. bukan kena buat sekali, tapi 3 kali tua. bayangkan la. mmg tak ter tengok. tp kena pegang. tp lepas tu lega sgt sebab semua kahak dah keluar kan? kira once for all. jgn la adel lak kena gitu. ngeri gak nak hadap balik. huhu..

amalina binti anuar said...

ye la untuk kanak2 kena la kasi topeng muka comey skit. baru la dia suka nnt nk sedut kahak dia tu. heheheheheh....

ala nia bese la tu kan. ia nangis xper. smpai suruh org tgk dia jer. kalo adel nangis dia marah. hehehehehe........

fabulous.farah said...

huhuhu..dugaan..banyak sikit pahala parents.=p

alyyani said...

ina : pandai la ko. mak bapak je excited lebih. budak bukan tau apa pun.

tau takpe. adel gak cool je.

farah : mudah- mudahab :)

Iryani Noor said...

sian nyer adell..
cepat2 sembuh yer...
btw alya, ada org cakap kalau bagi madu, cepat sikit kahak nyer ilang... tak sure betul ke idak..

eLiN said...

maaf mncelah...mmg anak ku dulu pon bg minum air madu time umo 3,4,5 bln..lpas kena admit tu biler tanyer doc leh ke bagi..doc x advised sbb dier kater kiter x tau pemprosesan madu tu cmner...biler tnyer nurse kater ok jer...haiyakkk penin toll..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in