MERDEKA!!

masa yang ditunggu oleh kaum ibu yang dah bersalin adalah tempoh berpantang itu cepat berlalu. dan selepas menempuh ranjau, onak dan duri, hari ni telah cukup 44 hari aku berpantang.

takde lah excited sangat pun. sebab nama je habis pantang, tapi sebenarnya banyak lagi yang kena dipantang kan. tak boleh pantang tengok, main makan or minum je.

so apakah definisi berpantang selama 44 hari itu? mmg amalan orang tua untuk berpatang selama 44 hari itu dari segala hal.
  • tak boleh makan makanan yang bole mynyebabkan 'angin & gatal'. contohnya sayur, ayam, telur dan ikan.
  • kena makan jamu dan air akar kayu untuk mengelakkan angin masuk dalam badan
  • kena berbengkung, berurut dan bertungku untuk mengembalikan badan kepada bentuk asal.
inilah antara amalan yang aku buat sepanjang 44 hari aku berpantang. maka, lepas ni aku tak yah lagi la nak buat benda- benda kat atas tuh. cuma nak kena berurut lepas habis pantang ni. tapi, ada juga yang aku kena pantang 100 hari. ni mmg strictly kena ikut.
  • 100 hari tak boleh minum air sejuk or yang berais
  • 100 hari berpantang dengan suami
maka, adakah aku sebenarnya dah merdeka? jawapannya BELUM! huhuh..

demi menjaga tubuh untuk jangka masa panjang, aku kena la ikut amalan- amalan ini. tgk je la mak aku or opah aku. walapun dah berusia masih fit & steady je. aku ni, naik tangga tingkat 3 dah sengal sana sini.

note : seronok nya normal ni, lepas 44 hari dah rasa betul2 sihat. tapi kalau ceaserian lepas 44 hari baru nak berbenglung untuk mengempiskan perut...gambar selingan : askar- askar aku sudah bangun. masa untuk online sudah hampir kehujung nya. later!

soalan :
korang pakai family planning apa? sepatutnya hari ke 42 aku kena pegi jumpa doktor nak discuss pasal hal ni. tapi belum ada peluang. aku ingat nak amik cucuk implanon kat tangan tu. sebab survey cakap itu paling berkesan. ater, doktor cakap aku ni kategori sbur sangat. hahah.. bagi cadangan ye :)

16 comments:

nomiE said...

salam kak..
nk citer la pengalaman kwn sy..
lps anak pertama, dier rancang sendiri..then, terpregnent jgk.
so, dpt 2nd bby ms yg first tu setahun 9bln..lps tu dier pkai implan plak..tp terpregnent jgk..rupenye doc ckp implan yg tu xmenjadi..doc tu plgkn duit double.skrg 2nd bby br setahun..bln dpn kwn sy due.kesian kwn sy tu..dh la tgh struggle buat phd..nk jga anak 3org plak tu.xpe la..rezeki dier dpt anak ramai.

nadja said...

wah wah wah dah merdeka nih best la yer.. heheh tapi blum cukup best.. bukan smua leh makan sgt kan.. hhehe family planning..?? hehe samer la kita doc ckp jenis yang subur memang susah nak berkesan mungkin 30/70 tu yang tak nak.. jadi sayer masa anak pertama nih memang penjagaan sendiri jer..plan berpuasa sendiri hehehe memang plan lepas umur 2 taun baru dia dapat adik.. skang dia dah pun 2 taun 2 bulan, adik nyer akan menetas bulan 9 nih.. hehe

fazilzura said...

heheh beb , lum bley MERDEKA lg ler..

mmg bagus kalau tetap pantang smp 100 hari ..

** pe susah2 MAB kan ado

Ryn said...

tahniah dah selamat 44days...
tggu 100days br best g mkn2...hehehe..

implanon aku rasa suhida ada pkai dulu kan...cuba ko ty dia...

AieZa said...

xde experience plak part nih.. :) lepas aku umo 35 baru bole pk part nih..

Leen Die said...

Ly aku kan ambik injection kan.last aku ambik bulan 26/9 ari2 aku tgk tarikh aku ambik injection patsu aku dah tak ambik sampai sekarang.period jadik stabil balik..tp berjaga2 weii sbb ko thkan aku nak dptkan adik utk Rayyan thn depan kan..sofar sib baik tak terexcident lagik..tp tak thlah kan..mknanan yg sejuk2 pong sm genap umur Rayyan setahun terus aku balun laksa penang..duk tggu2..ais pun aku ambik pas Rayyan umur 9-10 bulan mcm tue..sebabnya masa umur Rayyan 5 bulan sesaja je aku minum sikit tau terus demam..huhuh..neway ngan suami tue mmg betul kena pantang 100 hari..nak jg bawah beb..pastu ko akan rs mcm mlm pertama..ngeriiiiiiii......ko mkn jamu mak dara memang superbbbbb...

LeaKhalid said...

pas lahirkan khalif, lea plan nak amik pil perancang, tp lom sempat amik pil, khalif baru 4bulan, dlm peyot dah 2bulan.

pas lahirkan khilfi, doc suggest lea guna iud atau condom utk merancang coz 2benda itu aje tidak akan menggemukkan lea coz lea nih sah2 jenis badan besar...

so, lea guna iud..alhamdulillah, till now, lom lg accident n ble bersama somi pun, takde ape sgt2..shiok ajer..cume terkadang2, ble bersama, btg somi tersentuh alat itu, dia akan rase ngilu...but overall...ok ajer...tak mengganggu sgt hub kelamin...still bleh menikmati cam biase..

n disebabkan kite nih jenis yg subur, lea amik MAB jugak..double protection ler katakan..hehehe...riso jugak kan...

mamashasha said...

yahooooooooooooooooo merdeka....
tapi aku pun amalkan 100 hari....

SYUKUR ko dpt mengharungi ujian getir
sepanjang 44 hari...mental & fizikal kan...

MaMa_AdHa said...

wah cepatnye rasa.. Macam smlm dgr cerita kak bersalin tapi hr ni dh last day berpantang..
Umi pantang 100 hr juga kak...
tapi bab merancang setakat ni umi makan pil je...

fieza said...

sekejap jer rasa allya dah habis pantang..beli MAB jer kat zura..bg fiza ok la guna MAB ni... bukan aper kalu injection atau implan kita tak tau kesan kat badan kita..pastue kalu tiba2 bila pakai jadi tak sesuai nak buang dah susah dah kan..so better allya makan pil perancang atau maajun macam MAB tue..fiza pernah makan yasmin..sangat ok..kulit muka pun cantik tapi mahal sket la..sebab tue skang ni guna MAB jer jimatttt

AieZa said...

erkkk.. lea.. perlukah sedetail itu???

syaida said...

hye alyyani..cepat je kan masa berlalu..dh abis pantang pun awk.hehe..merdeka!merdeka!

LeaKhalid said...

alaa..takpe kot..semua yg bace pun mak2 orang kan..mane yg takleh terima, maaf ye..bahasa kurang enak...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

yeayyy...dah merdeka...suka hati lah tu...tapi yg confiusnya 100 hari berpantang bersama suami tu berjaya ke???? ekekekke...

family planning??? yang first planning sendiri...tapi terpeknan gak...lepas ayyunie haruslah pk yang terbaikan...ayu memang tak suka amik family planning yg boleh ganggu hormon kita cam pil atau implan...so conclusionya masa first period (45 hari lepas deliver baby), ayu pakai IUCD....tak der effect hormon....periog pun tak ganggu..cuma period tu lebih banyak....

apa2 pun kita merancang tuhan tentukan...

nome said...

vavavavava..heaven ko alya dah dpt menghabiskan pantang 44 hari...moh ke SR...ekeke...

aku x leh nak bg cadangan apa alya psl family planning....sori ek!

tahniah sbb ko dah berjaya menempuh pantang 44 hari...all the best to u lalink!

Elyn said...

aku amik pil je. dulu igt susah tp skang dh lali kene la hadap tetiap mlm!!

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in