almost 2 months of confinement

syok nya bila cuti bersalin ni, 2 bulan tak masuk ofis tapi gaji masuk. hahaha... syok kan? orang lain hari- hari kerja, aku hari- hari duduk rumah. siap officemate aku cakap, ha jangan next year cuti panjang lagi dah la. heheh.. sebab dia kena takeover kerja- kerja aku. sian dia.

lepas tu, bila gaji masuk, duit tak berusik pun. kalau kerja, dengan duit makan nya, duit minyak nya. ni rasa tak bergerak pun duit dalam akaun tu. part bayar- bayar ansuran itu mmg la wajib kan.

tapi, apa jadi bila hampir 2 bulan di rumah? bill letrik melambung tinggi, setinggi- tingginya. ha, tak caya? sila tgk latest bill umah parents aku nih. bole telan air liur kejap. huhu..


aku ingat ada tunggakan. rupanya bill semasa tuh. huhu.. dah macam bill letrik ofis dah aku tgk. biasa monthly bill umah parents aku dalam seratus lebih je, ni naik berkali kali ganda. selain dari aku yang duduk kat rumah ni 24 jam, ade sekali masa time aku bersalin tu, adik- adik aku ada kat rumah ni seminggu. kalau dah diorg ada, mmg usage pun tinggi la. masing- masing jenis tido depan laptop sebab ber online 24 jam.

maka, atas dasar tanggungjawab sebagai seorang anak yang telah meningkatkan bil letrik dirumah mak ayah nya, wajib la aku bayar kan.

22 comments:

Ibu Mifzal Arsyad said...

uih..terkujat ainey nengok bil letrik umah parent alya..mmg sgt tinggi..cam opis lak kan..

mamashasha said...

Alya,

Wah tak lama lagi dah habis confinement eh.
Selain dr berpantang bersalin ko juga berpantang
Dr keje opis kan!

Peluang bukan dtg selalu melainkan every year
Ko bersalin lah! Peluang dok umah parents pun susah
Nk dapat melainkn ketika berpantangkan.

Mak ai mmg kalah bil letrik opis dah ni.
Tinggi usage tu amlmost 3x ganda kan. Tido
Dgn laptop eh..biasa ler tu.

Elok lah ko bayar. Masa aku abis pantang dulu
Aku bg duit kat mak aku jugak ye lah bil
Api naik, air naik, telefon naik kan harusla
Hulur balik. W/pun parents tak mintak tp t/jwb
Sebagai anak la kan.

Header ko tu aku suka better sikit then b4
Coz yg lama ambik space besarkan kalau
Aku browsed thru bbery half screen tau rupanya.

Ehhh aku nk tny wan ade register viostunes club x?

{Firsya} said...

wow,dasyatttt tue,tinggi melambung...ehehehehehe...tp besh cuti berpantang nie,gaji masyukkkkk...hehehe...pas abes pantang nnti,boley la shopping brg2x adel n nia n mama die jugak... =)

Jiey^Mien said...

Oh mak kau! *terkejut*
tak penah aku tgk bil letrik byk tu weh..
terkejut aku..
cuak pun ada. adik aku ni dok online memanjang..

LYaFRINA said...

makk aihhhh...
tingginyer bil..
dasyay seyhh...
biasa ar tu bila da duk rmh tu..
xde keje.. hari2 b'on.. mmg smuanya naik.. cm rmh lya.. kalo time puasa+raya cnirm mlambung dr kbiasaan.. tp xpenah g cecah 400++ ni...

ainal said...

no komen..

ainal said...

lps ni turn ktorg plak bepantang 2 bln kat umah! hahah..

alyyani said...

ainey : tu la, rasa bersalah pulak sebab dok selesa sgt. hehehe.. so kena la bayarkan

bed : aku pun bila beranak ni rasa bersalah kat officemate gak. ye la rasa baru je beranak, dah nak cuti lg kan. lepas ni nak rest lama la. bole tak siap rasa gitu? huhu..

yela bed, nmpk sgt kita yg guna smpi bekali ganda naik nya. tula, mmg la diorg tak mintak bayarkan, tp kejam sgt la kita sebagai anak tak reti baha kan? huhu..

aku tak sure bed, nnt aku tny wan. laki ko member ke? ade gath?

kiela : melambung dgn jayanya! heheh.. shopping? menarik tuh. ;)

jiey : online 24jam + aircond 24jam tu yg bill tu jd melambung byk tuh.

lya : tu la dia. 1st time gak bil umah parents cecah sebanyak ni.

ainal : no komen je? angkara korg la ni. kongsi2 la bayar weh!

alyyani said...

ainal : korang pantang lg pengsan la ayah. sebab berpantang ngalahkan aku. buat ayah lagi pening nak bayar segala macam bil!

mamashasha said...

Alya.. Aku paham rasa bersalah ko tu. Aku dulu
Siap on call tu sepanjang pantang bdk opis call
Tny pasal keje..

Bukan gath tpi konvoi nantikan entry terbaru
Most of members area ptrajaya,kajang,bangi.

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

mak aik..!! terkejut anak jantung den..!! huhuhu..!!

amalina binti anuar said...

oit bil letrik melambung. uish2 dasyat nye la korg nie dok kat umah yer. abeh duit kat bil jer. heheheheh.

fabulous.farah said...

banyak nye! huhuhu

fazilzura said...

FULAWEIIII ..

tingi gilos kentang bil letrik umh mak abah ko .. harus le ko byr ater ko kan cuti2 msia bergaji ...

tp mmg ler, laptop mmg tarik byk letrik .. even aku on9 kat hp .. jap je bateri abis

nadja said...

mak aih kak.. biar btol.. byk tuh.. heheh nampak nyer mungkin sayer pun akan kena nasib yang samer.. heheeh mengadap laptop jer .. nama pun duk umah.. heheeh aper nak buat lagi.. selesai keja umah mengadap la..

suhida said...

alya,tinggi bil tu.mmg on9 24 jam ni.

nomiE said...

tu bil 2bln kn kak..dr bln satu smpi bln 3..jd, purata sbln hnya 250..ok jgk la tu..hehe..

nome said...

umang ai...terperanjat aku nengok bil....sama kes ngan aku nih..dok berpantang kat umah parents...siap pasang ekon siang malam...last2 kuar bil...nak kena 500 hengget...apa lagi, haruslah kuarkan duit poket sendri bayar bil...mmg haru...

Elyn said...

huhu seb baik la gaji ko tak luak kan?? so kene la byr bil mencanak heheh

LeaKhalid said...

alya..ini bukan setakat tertelan air liur kejap..ni dah macam bleh lemas ngan air liur! ~hehehe...sunggu banyak penggunaan letrik dirumahmu..atau adakah ianya tepat..takut2 ade org lawn curi2 pakai kew?

Chik Na said...

mak aii...memang banyak tuh... ni kena pakai alat penjimat elektrik nih..

alhamdulillah ..alya anak yg responsible..sok-sok insyaallah nia & adel jugak akan jadi anak yg responsible :-)

nizza-abira said...

mak aiii.... memang banyak alya
tp x pe, walaupun tak kenal alya secara live tp nizza tahu alya anak yg baik & bertanggungjawab

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in