tak cukup tidur

lambat post entry harini. kisahnye tak cukup tido. maka terbangun lambat. huhuh.. sebab adel? bukan sebab adel. adel elok je dia tido. bangun nak nyusu then tido balik. tapi sebab ini...

kalau dah start baca novel, mmg payah nak berenti. ni buku ke-2 yg aku baca sejak berpantang ni. koleksi mak aku. ada lebih 100 novel kot milik mak aku. mmg mak aku minat baca novel. macam budak2 pulak. hahaha.. aku yg dah tak tau nak buat apa, mak aku cakap 'dari ko duduk- duduk je, baik ko baca buku ni'. memula liat gak nak start, tapi bila dah start, payah nak berenti. sudah nya sampai tak tido dibuatnya. penangan novel. banyak lagi yang nak baca ni. tu pun tanya mak aku cite apa yang best. tak reti nak pilih sendiri. cerita ni? kalau dah baca sampai tak sempat nak tido, menarik la tuh ;)

ni pulak novel pertama yang aku habiskan. cite ni lagi best dari yang kat atas tuh. more mature sebab cite pasal orang dah keje :)

note : makcik aku yg tgk aku cite, org dulu kalau pantang, siap 1 table cloth diorg kait. orang skang bukan main moden lagi, ngadap laptop la, baca novel la. heheh.. abis, nak buat apa lagi kan? ;)

note 2 : patut la budak remaja dgn budak sekolah suka sgt layan novel sebab novel ni banyak cite pasal pasangan bercinta dgn pasangan berkahwin. maka, bole la diorg berangan. kalau kita yg da kahwin ni bila baca biasa je.

34 comments:

Mama Hana said...

Kalo mak ko byk koleksi norhayati berahim, bacela sume... cite norhayati berahim sume best2... huhuhu, mak aku dulu bising kalo aku duk main laptop aa, membaca sotkabar la mase dalam pantang.. xbaik utk mata katanye, tapi aku balun jek, dah boring :)

alyyani said...

mama hana : tu la, aku rasa mak aku ada cakap yg cite norhayati ibrahim ni sume best2. nanti aku baca next novel dari dia. banyak sgt sampai tak tau cite apa nak baca. abis, kalau dah pantang ape je kita bole buat. nak semayang nak ngaji tak leh kan? nak mengait? jauh sekali. heheh..

ainal said...

xleh nk tdo ye klau dh stat lyn novel! hm.. klau ainal x smpi 5 minit bace novel, dh tetdo kut! hahah..

ada. said...

haha. ala kak novel yang akak bace tuh novel cintan cintun.puitis bagai geli geleman... :)

ada. said...

haa cop, norhayati ibrahim memang gempak. bile menghayati cerita-cerita dia sampai nak nangis woo. kalah tengok cite kal ho na ho nih. hahahaha.

alyyani said...

ainal : ko tu tak leh tidp kalau dok layan cite korea. bole ngadap sampai tak tido kan?

ada : billy miligan tu mana ada jiwang sangat. tp yg berikan cintamu tu mmg budak sekolah nye cite. maka aku pun terngat la zaman kegemilangan aku dolu2. hahah.. poyo tak? ;)

alyyani said...

ada : akak takde la sampai nak nangis. nia dgn adel yg kuat nangis. tp bukan sebab baca novel. hehehe... weh, kal ho na ho mana bole lawan. air mata lap kat towel, bole perah tau. hahaha..

@lfidah said...

wah..berapa buah buku agak2nya yang dapat alya abiskan dlm tempoh berpantang nie..hehehe..:-)

ada. said...

akak nih sebangsa dengan kawan-kawan ada kat sekolah laa. tengok kal ho na dalam dorm, senyap-senyap bawak laptop gi sekolah.time part shah rukh khan nak mati tuh, ada toleh kiri kanan tengok diorang, mak aih meleleh-leleh macam pakwe diorang lak yang mati. tak faham betul. :D

alyyani said...

ada : ko kena paham, shah rukh khan tu akak mmg dah jatuh cinta dgn dia. dia je tak kenal akak. kalau dah belakon mati, mau tak meraung peminat2 dia ni. hahaha...

izzahazfar said...

masa pantang zah baca novel,tengok tv dan baca majalh....kebetulan umah mak takde tenet...kalau tak tentu dok bloging ari2 hahaha...

tp mak kata org dulu2 tak bg buat semua tu sebab mata rabun...dan zah rasa betul jugak la kak..pas bersalin mata mmg kurang sikit...sampai kena tukar cermin lain...

*macam nak pinjam je buku tu...zah ni mmg peminta novel..tp sejak ada akmal lambat tul nak perabiskan sebuah novel....hehhe

eiNa said...

ni bepantang zaman moden nih..siap baca novel..org tua dlu2 mmg tak bagi membaca time pantang..katenye lagi tambah rabun.. ye ke?
kite pun membaca majalah gak.. :P kalau tak mauu boring tu duduk melangut saje..

alyyani said...

izzah : heheh tu la pasal. kalau takde internet akak rasa terputus dgn dunia lua. yeke? akak baru tau ni. tp tu la, sebab bacca dlm gelap kot. tp tak la gelap sgt. tmbh rabun la akak ni. mmg plan lepas abis pantang nak buat spec baru. sure betambah2 power. huhu..

kalau dekat, bole aje pinjam. mak akak buat mcm style library catat nama dgn tarikh pinjam & pulang. mcm tu sekali. heheh..

eina : yeke? nmpk nye alya ni betambah rabun la nanti. da la baca bukan kat lampu yg terang. kalau tak dpt baca ape2, haru biru gak rasa. huhu..

Ezzah said...

hahaha..ingatkn x ckp tido sbb adel. Tpkn alya,novel2 norhayati berahim mmg semua best! Izah pn suka gak baca novel2 dia. :)

fazilzura said...

wahh ... beb , samo le dgn aku ..
kalau dh start , sure keja lain x jalan punye.. lg2 kalau koleksi ahadiat .. huhuhu mmg berantuuuuuu

ibu damia said...

huhuhu...langsung tak suka baca novel...nak baca paper pun tak der masa...ni lagi nak baca novel...

betul2 masa bepantang asyik ngadap laptop jer...tak pun layan movie depan tv....paling2 koman sekali, tidur lah jawabnya...

nadja said...

akum kak.. bab baca novel mmg peberet.. lgi2 kalau norhayati berahim.. :) tapi semenjak kawen ada ank tkd masa nk baca lg.. sedeh tui..

Chik Na said...

kat sini pun banyak buku..tiap kali balik kb, pinjam 5,6 bijik dari adik chik na tapi tak pernah pulangkan..he he he

baguslag alya baca buku..jadi contoh budaya membaca untuk Nia dan Adel

Elyn said...

aku suka baca novel. tp masa pantang baca paper pun laki aku tak bagi. sebab die ckp aku dah la rabun kang membaca macam2 lai la rabun. urat dh byk putus hahahah

nome said...

wahhhh siap abis dua novel tuh..cayaklah..silap2 ko pun leh wat novel pasnih...manalah tau kan...ekeke...

amalina binti anuar said...

weyh kngah kal ho na ho tu dah l ama la weyh. org skrn gnie layan my name is khan la wyeh. hehehehhe. borink2 tgk la my name is khan. best weyh. baca novel dh baca satu page borink la. tgk hindustan lagi best.

ainal said...

novel form 5 dulu pn nk dekat setaun br ainal abeh bace, 2 pn sbb tepaksa, nk xm nye psl! huhu..

shah-ila-ain said...

wahhh sonok tuhh boleh ilangkan boringg,,,meh..meh...sape yg minat novel cerpen jenguk blog mel erkk...kahhhhhhhh...allya mel tompang promote blog erkk...hikhik...

ape pun, alya jaga kesihatan n berpantang leklok erkk...

mamashasha said...

aku kalau baca novel 1 mlm tak tido pun pernah...oooo pernah layan ombak rindu tak???tangkap leleh ooo citer tu....aku baca novel pun blh syahdu syahdan...

alyyani said...

ezzah : tu la dia, kali ni tido tak cukup bukan sebab anak tp sebab penangan novel. baru tau norhayati berahim tuh. kalau tak, mmg tak tau :)

fazilzura : tu la dia beb. mak aku penah sampai tinggal handbag la sebab dok baca novel. hahah..

ibu damia : tak minat gak tapi mmg dah tak tau nak buat apa. layan jugak la. sekali dah baca, takleh berenti lak. part baca paper tuh mmg la sama. tak suka gak ;)

nadja : heheh.. tu la kan. nanti bila dah habis pantang mmg tak sempat la nak baca dah. tengah duduk2 ni bole la layan..

chik na : yeke? heheh... kalau kitorg amik tu, mmg mak cari tuh. hehe.. tu la dia kak, kalau saya baca buku, nia pun ikut sama amik buku :)

alyyani said...

elyn : eh mmg betul eh pasal rabun tuh. baru ku tau ni. mmg betambah rabun la aku. dah ngadap laptop lagi. huhu..

nome : idak la sampai mampu nak buat cerita sendiri. tak bape nak kreatif. tp suka baca ayat2 novel tu. hehe..

ina : yg ko ni, sejak bila layan industan ni? pelik aku. my name is khan tu sedih tak? nangis2 tak?

ainal : tu je la novel yg ko baca kan?

mel : sila2 promote. aku belum jenguk lagi. nanti aku jenguk ye. so far, pantang tak penah langgar lagi mel.

bed : ombak rindu bed? naik lunyai novel mak aku tuh dok baca ulang2, hahah.. mmg layan. sudah ku agak mesti ko tangkap nangis lagi kan? bicara hati baca tak bed? best gak!

aishah said...

alyyyyy...camner nak bagi orang komen bawah kite punye post....aku tak reti....

amalina binti anuar said...

kalo ko feel btul sdih gak la. tpi xda la sedih mne pon. cite pasal kehidupan khan la. best la tgk byk kali pon xbosan la. sejak2 akhir nie la minat hindustan nyer.

along said...

novel ada banyak second hand tapi nampak baru gler kat chow road star, penang...elok ko bagi mak ko sebundle aly weh.....nasib baik aku tak suke novel...klu tak aku dah beli smua.....bagus mak ko....

AieZa said...

norhayati berahim mr favourite writer.. tp yg 1st is ahadiat akashah.. aku dh lama xbeli novel.. klu start mmg susah nk stop.. asyik nak abiskan jerk.. tp nih dh lama xbaca novel..

ainal said...

ade lg sa2 la, 'pelumbaan kedua' novel form 4! heheh..

Ibu Mifzal Arsyad said...

heheh..ok la..ada gak buku nak dibacanya..nasib baik adel x meragam..

LYaFRINA said...

hahahhha.. sama cam lya.. masa pntang dulu.. lyn novel.. main game kot lap top.. smpai msuk hospital.. sbb drh naik..

alyyani said...

aishah : ko tgk kat setting dia along.

ina : aku tgk trailer mcm seidh je. ko cepat la balik. tak saba aku nak tgk ni weh. da tegedik je ni

along : kat perak ni pun mak aku cakap ade kedai 2nd hand. mak aku biasa gak beli. penang ade eh. nanti aku rekemen kan.

aieza : jgn start za. aku ni, dah bernovel je la pulak. hahah.. dulu time bujang2 bole la layan, skang dah banyak komitmen tu yg tak sempat. mcm mak aku ape je nak buat. tu yg bole layan novel tuh.

ainal : ok la tuh, ade la 2 novel yg ko baca kan. hahah..

ainey : tu la dia. dulu time nia tak minat lak nak baca. sebab kalini adel sgt behave kot. tu yg bole layan novel tuh

lya : sampai masuk hospital? bahaya tuh. kes main game la ni ek

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in