her first haircut, finally...

kalau dulu aku bole hadap rambut nia tuh sebab sorang je anak, skang mmg tak sempat. nia pulak kalau nak diikat rambutnya sangatlah seksa. payah sangat nak ikat rambut nya. berlari ke sana sini. rambut depan tu dah menutup mata. maka, opah nia mencari gunting rambut yang mmg ada dalam simpanan untuk memotong rambut nia.

aku memang da lama nak potong rambut nia ni, tapi ramai sangat tak bagi especially papa dia. akhirnya papa dia surrender gak sebab payah sgt nak ikat rambut dia. mmg tak penah potong lagi sejak dicukur botak rambut nya masa dalam pantang dulu. mari kita saksikan sessi memotong rambut nia..

tak potong banyak pun. buat fringe kat depan je so rambut tu tak menutup mata. apa lagi, member mengamuk sakan la. papa tolong pegang.

tgk muka mama menagih simpati. huhuhu...

aku pegang, diam jap dia sementara opah buat final touch up.

hasilnya...monyok je muka. marah mama dgn papa la tuh. heheh.. tak la serabut tgk rambut dia.

ni lak versi bila ikat...nak nak musim panas skang ni, mmg wajib la dipotong rambut tu kan?

adel lak tgh buat apa masa kakak nia tgh potong rambut?

orang bising- bising pun, elok je dia tido...tak lama lagi turn adel lak nak kena botak ek. sure akan amik masa 2 3 ari nak bagi betul licin macam masa nia dulu. jenis rambut lebat.

32 comments:

aJA said...

haaaa comel dah nia..dpt tgk jelas muka nia.smart jek.gud2..alyya, si adel ni mmg sng jaga la ek.asik tdo jek.ati mama pon banyak sonang.bley fb n blogging.ngeh3 ADEL DA BESH!MUAH MUAH!!

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

comeyyy betul nia potong rambut cam tu...nampak kemas dan ayu....tapi memang sayang kan nak potong rambut belakang....ayyunie pun dah panjang rambut ni....tapi sayang nak potong...so ikat jer lah...nasib aleesya + ayyunie senang nak ikat rambut..

alalalalalh comeyyy adel sleep...huhuhu...tak sanggup tgk baby girl botak...tapi terpaksa kan..

fabulous.farah said...

hahaha..sampai macam tu sekali susah..kan comei lepas potong rambut =)

ainal said...

next tym klau xnk bg nangeh, potong rmbut nia tym tdo la wei, x la meraung bdk 2! huhu.. cdihnye nia rmbut dh kurg ye..

mamashasha said...

Alah cian kakak nia.nape xmo ikat rambut sekrg ni?
Dulu2 ok je.tebal betui rambut anak2 ko ni
Alya..

fieza said...

wah cutenye nia potong rambut..betul la anak2 allya rambut tebal..best tengok..nasib girl..kalu boy jenuh nak potong selalu kan

@lfidah said...

wah..kan comey da gunting rambut..adriana pun susah gak kalau nak ikat rambut..tp rambut dia sikit jea..tp itu pun nmpk berpeluh2..musim panas nie..

seronok tgk adel tido jea....

alyyani said...

aja : ha, betu;l tuh, part nmpk muka tu mmg la ye. kalo tak, dia pun aku rasa rimas dgn rambut depan dia tuh. adel so far mmg senang handle la. ko tgk je la aku. siap ada masa nak fb dgn blogging lagi. kalau bejaga pun tak merengek. dok diam2 je. lega aku.

ibu damia : itu la dia. nmpk kemas sikit. kita kan tak suka tgk anak serabai2 ni. so kita potong je la. nia ni payah sikit nak diikat rambut nya. tapi once da ikat or sepit tak la dia tanggalkan.

mula macam nia dulu nak botakkan tak sampai hati sebab fikir, tumbuh balik ke tak rambut dia. mujur tumbuh dengan cepat nya. so adel mcm tu la kot nanti.

farah : mmg macam tu sekali. kalau bawak saloon tuh, confirm glamour kitorg sebab dgr dia meraung. hahaha..

ainal : potong time tido? nia tido pun pusing 360 darjah cmne la nak potong nye. ok la tu kan.

bed : skang suka nak main2 bila kita nak ikat rambut dia. smpi org pun tak larat nak kejar bed. naik letih org kejar. last2 potong jugak. mmg jenis rambut lebat anak2 aku dah mama dgn papa nye rambut lebat masa kecik.

fieza : hahaha betul gak kan, kalo boy, kena beli tmpt potong rambut yg kat kedai tu la kot. sebab mmg kena selalu potong. botakkan terus. lagi senang. hehee...

alyyani said...

fidah : tu la, adriana rambut nipis kan? senang sikit. nia dgn adel ni rambut jenis tebal. mmg kesian la tgk tambah2 musim panas ni. tu yg kasi potong jek.

alyyani said...
This comment has been removed by the author.
izzahazfar said...

akak tau tak...akmal kalau p potong rambut ngan pengasuh dia..mesti baik...tp masa dgn zah...subhanallah...meraung2.....jenuh mengamuk satu kedai...entahla kak...harap pasni akmal ok potong rambut kalau ngan zah...rasa mcm tak best pulak kalau anak baik sgt ngan pengasuh...heheheh....cemburu la pulak..

*nia ada berapa batang gigi kak..?nampak comel sgt bila ikat rambut...tak samapai 2 tahun lgkan..

Chik Na said...

dah potong rambut bertambah cute la nia ni..

alyyani said...

izzah : heheh yeke? takpe zah, tanya pengasuh tu cmne dia bole handle akmal potong rambut. kot ada teknik dia ke yg kita tak tau kan.

nia baru ada 7 batang gigi. jenis lmbt tumbuh gigi dia tuh. belum 2 tahun pun. baru 1 tahun 4 bulan.

chik na : muka cute harap perangai pun cute la kak. skang ni makin aktif, urut dada saya. hehehe..

shah-ila-ain said...

lebat errkk rambut anak ko...nia dah de pesen rambut baru erkk...hehe...same mcm ain payah betul nak ikat rambut...ain pun satt lae nak kene potong gak rambut depan dia pasal dah menutup mate...kesiann...

nasz said...

nia sangat comel dgn new haircut tu. lg kemas...

eiNa said...

hiks.. cute jek.. rambut aira xpanjang2...

nome said...

lahai..kiut miut moker nia bile dah potong rambut fringe (betol ke aku eja nih)...sgt sesuwei ngan bentuk moker nia...pandai opah...terrer tol!

alyyani said...

mel : tu la dia style rambut baru nia. ain gitu gak eh? ko kerat la rambut dia cepat2.

nasz : yup, lebih kemas..

eina : takpe2, lg senang handle :)

nome : nia nak tiru style aunty nome ada fringe gitu. hehehe.. opah dia mmg amik degree sains rumahtangga. salah satu subject mmg belaja gunting rambut. :)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

pikiran ku pun sama.. nak potong rambut iman tapi tak terpotong lagi.. dari last month sampai sekarang.. tak potong.. sayang la pulak.. hehe

LYaFRINA said...

hahahaha.. klakar j nia ni...
Cute ape potong rmbut dpn tu.. rmbut nia ni mmg lbt la...

**syokya si adel tdo.. gerammmmmmnya...

LYaFRINA said...
This comment has been removed by the author.
alyyani said...

jue : asalkan tak mengganggu iman ok je nak bela. hehehe.. mcm nia ni da mmg confirm kena potong. huhu...

lya : mmg lebat rambut nia. cmtu gak la dgn rambut adel. huhuh...

adel kalo tido, tak peduli bunyi keliling. lena je. tp ikut mood dia gak la

zura@iwan said...

siannya dia nanges gunting rambut yer....

musim pns skrg kena potong kan budak2 nnti ruam abis..

suhida said...

lebatnya rambut nia dan adel..alahai,dia takut la tu.tak nah gunting rambut,tiba2 kena serbu.kahhh...lama2 nanti ok ler tu.

Ryn said...

berjaya jugak akhirnya yee...at least tak tercocok mata kan...

adel kemain nyenyak tido..tak hirau keliling dah...hehehehe...

fazilzura said...

kahhh harus ler dia melalak beb , akil pun dh 3-4 kali potong pun melalak .. lg2 plak bile org pgg .. huhu haru

amalina binti anuar said...

akhir nye potng jugak rmbut nia tu yer. spe punye idea nk potong rmbut nia nie? cntik weyh nia potong rmbut cmtu. lawa jer tgk.. tu la lebat sgt rmbut nyer. kitorg pon naik rimas tgk nyer.

along said...

patutnye bagi aku yang potong rambut nia...ahakkksss....masih ingatkah kau pada rambut pendekku yang dulu...hehehe...ada lagi tau gambo tu dalam simpanan aku...digelakkan dek suami aku....

KIRIS.. said...

uish..lebat betul rambut nia!! kaseh nye nipis jerk.. dok takat tu gak dari dulu.. cuma gunting sket2 je bila dh smpi ke mata.. aloaloalo bb adel..lenanya dia tidur ek.. nak joint boleh?? ehehe..

alyyani said...

zura : dia nangis sebab kena kepung. mana bole dipegang2 kalo tgh main. tu yg marah sgt tu. tu la, mmg musim panas ni sesuai sgt la dipotong rambut tuh

suhida : lama2 ok ek, aku harap gitu la. tak la kena kepung gitu setiap kali nak gunting rambut..

ryn : tu la, nurse yg dtg umah aku masa cek aku pun ckp gitu. takut tercucuk mata. adel kalo dah lena gitu la. tak peduli keliling.

fazilzura : gitu gak ke? kalo akil dah melalak, nia pun aku rasa gitu. huhuh..

ina : takde sape nye idea. tetibe pagi tu mak bawak kua gunting dgn sikat. hahah.. aku pun rimas tgk rambut ko kalo panjang2 weh! hahaha..

along : takmo aku bagi ko kerat rambut anak aku. nanti tobek2 mcm rambut ko dulu tuh. hahaha.. sure laki ko gelak kan tgk gmbe ko masa matrix

kiris : rambut kaseh halus2 senang nak handle. kalo rambut nia gini la. huhuh.. tgk adel tido mmg kita pun ikut ngantuk sekali :)

Elyn said...

meh mntk papa nia cut rambut wafiq lak!!

alyyani said...

elyn : bukan papa nia la. tp opah nia. ekeke.. papa nia tukang pegang je

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in